Šta je novo?

i3 4160 vs fx8320

Tema je ocigledno pokrenuta od strane trola kako bi se ljudi upecali i diskutovali.

Ja samo da pitam zasto i3 ima bolji IMC? Valjda si hteo da kazes IPC.
Ne razumem ovo da je trol tema? Pa zar nije ovo forum gde treba izneti činjenice i diskutovati?

Lepo sam napisao u prvom postu (možda nisam bio najjasniji), da mi je bitno da shvatim praktičnu razliku između ova dva procesora, gde jedan CPU ima 4x više jezgara (makar i u modulima), više keša, čak i malo više fz, dok je drugi sa novijom tehnologijom, 22nm i novim instrukcijama.
Cena je približna pa mi je logički da je FX bolji izbor za neki rad u "normalnim" uslovima za prosečnu srpsku porodicu.

Malo je glupo da samo zbog jedne igre ide na slabiji procesor.
ako je wot jedina namena, uzmi i3 (ili g32xx ) uštedećeš na ploči u sv sl.
ako imaš neke druge ideje za korišćenje kompa, uzmi fx-8 .
Ljudi, nije WoT jedina namena, nego sam to uzgred pomenuo kao neki max korišćenja.
Jednostavno treba komp za sve, ali glavno je da to bude što optimalnije - čitaj što manje para (što je u Srbiji uvek slučaj) tako da isključujem i5. Koristio bi se od ofisa do surfovanja, preko malo zahtevnijih aplikacija (malo, možda nekada i mnogo 🙂 ) do nekih igrica (tu sam spomenuo FIFU i WoT kao neko merilo maksimuna)
Ne trolujem, nego mi je potrebno neko praktično iskustvo razlika ova dva CPU.

Nekako mislim da je za taj posao univerzalca bolji bio izbor FX zbog te fizičke superiornosti u odnosu na i3, uz to je FX neki viši (u redu: za AMD, ali ipak viši) nivo, a i3 srednji-niži kako ja to vidim.
Teoretski znam podatk. e, nešto sam malo upućen, ali praktično nisam upućen. Pročitao sam da se npr FX dosta zagreva, pa mi je npr potrebno da neko iz iskustva kaže koliko je to zagrevanje stvarno u realnom korišćenju (eto jedna praktičnost). Bez ikakvih OC i sl.

pazi, fx-8300 trenutačno košta isto kao i najjeftiniji i3 , a parira i5 procesorima bez problema.
Prema brojevima, i ja sam tog mišljenja, ali mi je ipak malo čudno da je cenovno takav CPU na nivou i3.

ako imaš neke druge ideje za korišćenje kompa, uzmi fx-8 .
Hvala. normalno da ću raditi mnogo ozbiljnije stvari od igrica, ali su one spomenute kao neki trenutni maksimum.

Poslednja izmena:
A koju ces grafu uzeti kao i ostale komponente moras nam reci krajnji budzet za ceo komp. Kako bi ti sastavili solidnu konfiguraciju.

Ljudi, nije WoT jedina namena, nego sam to uzgred pomenuo kao neki max korišćenja.
Jednostavno treba komp za sve, ali glavno je da to bude što optimalnije - čitaj što manje para (što je u Srbiji uvek slučaj) tako da isključujem i5. Koristio bi se od ofisa do surfovanja, preko malo zahtevnijih aplikacija (malo ne mnogo 🙂 ) do nekih igrica (tu sam spomenuo FIFU i WoT kao neko merilo maksimuna)
Ne trolujem, nego mi je potrebno neko praktično iskustvo razlika ova dva CPU.

Bas zbog toga treba da otvoris temu ovde: http://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?41-konfiguracija-i-laptopova
i napises koliko ukupno novca bi dao i koje sve komponente ti trebaju.

Moguce je da FX resenje ispadne skuplje.

Pročitao sam da se npr FX dosta zagreva, pa mi je npr potrebno da neko iz iskustva kaže koliko je to zagrevanje stvarno u realnom korišćenju (eto jedna praktičnost). Bez ikakvih OC i sl.

Moj 8320E na 4.2GHz u Crysis 3 ide na maksimalnih 46 stepeni. U normalnom radu je naravno hladniji.

A koju ces grafu uzeti kao i ostale komponente moras nam reci krajnji budzet za ceo komp. Kako bi ti sastavili solidnu konfiguraciju.
Mene ovde zanima praksa ova dva proceesora.
Što se tiče budžeta, nisam tu nešto ograničen, gledam da sve bude optimalno, da nema "prebacivanja". Npr grafika bi išla do 20k (+ ili -). Ako bi uzeo FX, onda sigurno bila AMD R7+ (upisao sam ladno ATI 🙂 ).

Moguce je da FX resenje ispadne skuplje.
Vidiš tu mi treba praktičan savet: 8320 piše 125W (dok je kod 8320E 95W), skoro 3 i3 mogu na jedan FX. Pa se pitam koliko se zagreva taj FX? I koliko je stabilan sa npr box hladnjakom?
Ili uzeti taj "čisti" 8230 ili 8230e? Koja je tu razlika osim TDP?

Poslednja izmena:
Ako ti nije ogranicen budzet, obavezno idi na i5, jer moze bez problema da ide na najjeftinije ploce. AMD ne treba ni da razmatras, pogotovo ako polovne komponente ne zelis. (jer se on samo kao polovnjak isplati)

Moze box cooler da izgura taj FX, samo sto buka moze biti nepodnosljiva. Pa eto jos jedan trosak za kupovinu nekog zadovoljavajuceg coolera.

Poslednja izmena:
Moj 8320E na 4.2GHz u Crysis 3 ide na maksimalnih 46 stepeni. U normalnom radu je naravno hladniji.
Hvala na ovoj informaciji. Da li je to uz box hlađenje ili si stavio neko drugo?

Ako ti nije ogranicen budzet, obavezno idi na i5, jer moze bez problema da ide na najjeftinije ploce.
Kupio bih ja i5, ali onda kada sam to dodao, onda ajde da dodam i na grafi +100E ili više, pa ajde na memoriji, pa ajde onda da stavim i SSD, pa onda što i5 kada može i i7... i ode konfa do 1000E+.
Ovako sastavim konf na nekom minimumu optimuma (ala sam opisao svaka mi čast 😀 ) i to je to.

AMD ne treba ni da razmatras, pogotovo ako polovne komponente ne zelis. (jer se on samo kao polovnjak isplati)
Ne kupujem polovne, ovde ipak dobijam i garanciju.
Ne znam, ipak je osam jezgara = osam jezgara, dobar keš i to. Dobra je to fizika, koja će uvek biti tu kako vreme prolazi, a i3 polako će da gubi na tim tehnologijama.

Moze box cooler da izgura taj FX, samo sto buka moze biti nepodnosljiva. Pa eto jos jedan trosak za kupovinu nekog zadovoljavajuceg coolera.
hvala na informaciji.
Ma ko mari za buku, pustim neku muziku i eto rešenja. 😉
Šalim se, naravno, ali buka je ipak subjektivna procena.

Poslednja izmena:
A to u stvari nije "buka", vise je dranje. :d

Ne razumem kako ovo ako dodas i5, da posle dodajes i sto evra vise na graficku i ram... Zasto, sta ce ti?

Ne razumem kako ovo ako dodas i5, da posle dodajes i sto evra vise na graficku i ram... Zasto, sta ce ti?
Pa takav sam ti ja, ako već dodajem kvalitetniji CPU, što onda da uzmem neku osrednju grafu ili da ne uzmem npr SSD koji će ubrzati znatno sistem. Gledam da imam balansiran sistem, ako je prosek onda je prosek. 😉

Mada, u pravu si. Nije i5 toliko skuplji, sada si me bacio u razmišljanje. 😉

Poslednja izmena:
Zasto, sta ce ti?
Iz istog razloga iz kog i i5. Stvarno ne vidim poentu kupovine i5 procesora, kada office, net i FIFA neće ni taj i3 opteretiti do kraja. Da je i3 loš procesor, ne bi ga HP, Lenovo, Dell.. ugrađivali u radne stanice (jesu entry-level, ali ipak radne stanice). Ko se ne planira (CPU) renderovanje ili high-end gaming mašinu, nema potrebe da ide na više od i3.
Tih 10.000 je bolje uložiti u bilo šta drugo - dobra stolica, SSD, periferije...

Nece opteretiti ni FX ni i3 ni i5. Sto znaci da mu ne treba nista jace od Celerona.

Pa takav sam ti ja, ako već dodajem kvalitetniji CPU, što onda da uzmem neku osrednju grafu ili da ne uzmem npr SSD koji će ubrzati znatno sistem. Gledam da imam balansiran sistem, ako je prosek onda je prosek. 😉

Mada, u pravu si. Nije i5 toliko skuplji, sada si me bacio u razmišljanje. 😉

Tu ti je greska u startu. Zato sam 15 puta napisao da otvoris temu u onom podforumu i napises koliko bi ukupno dao para. Onda bi ti se nasla najbolja masina za tu tvoju namenu.
Snazan procesor ne moze da skodi. Moze samo duze da potraje.

Poslednja izmena:
Tu ti je greska u startu. Zato sam 15 puta napisao da otvoris temu u onom podforumu i napises koliko bi ukupno dao para. Onda bi ti se nasla najbolja masina za tu tvoju namenu.
Snazan procesor ne moze da skodi. Moze samo duze da potraje.

Pa šta će mi snažnije od 8-jezgarnog? 😉

Da ne bi ljudi ovo nazivali trol temu, ja Vam svima zahvaljujem na Vašim informacija. Saznao sam neke stvari koje me interesuju i nadam se da nisam bio na smetnji.
:wave:

Poslednja izmena:
Nije uopste za porediti ta dva procesora, velika je razlika u snazi, i3 ne moze cestito potjerati gtx 970 u 4+ core optimizovanoj igri dok fx moze potjerati dvije 980-ke bez ikakvih problema, a tebi ako se igra wot i pes kupi pentium i plocu za 100e i naigraces se, smjesne su to igre za danasnji hardver.

Poslednja izmena:
Koliko vidim i gde ima i3 4100 razliika je isto 50 % a u nekim testovima fx 4100 daje vise fps ova od fx 6100 taj ruski test je pun gresaka

bilo bi dobro ubaciti filter za brisanje ovako netacni i tendecioznih linkova a i upozoriti korisnike koji ih kace da ne troluju

(ne znam sta imas protiv game debate narocito za grafike nema tacniji i opsezno obrazlozenih testova od game debate)

http://www.game-debate.com/cpu/index.php?pid=2130&pid2=1143&compare=core-i3-4160-3-6ghz-vs-fx-8320

http://www.game-debate.com/cpu/index.php?pid=2130&pid2=1140&compare=core-i3-4160-3-6ghz-vs-fx-8350

FX 8320 i 8350 imaju 3 puta vise L1 cacha, 16 puta vise L2 cacha i 2 i po puta vise L3 cache a od i3 4160 tako da ne cudi sto su bar dva puta jaci procesori od i 3 4160

bilo bi dobro ubaciti filter za brisanje ovako netacni i tendecioznih linkova a i upozoriti korisnike koji ih kace da ne troluju

Pretpostavljam da si mene prozvao,obzirom da sam ja okacio link sa "testovima"....Zanimljivo...To sto ti pokusavas da proguras sa Game debate,je "specifikacija" i na osnovu toga Fx 8xxx je "bolji"...Ali ocigledno da u realnom radu(pricam o igrama),I3 4xxx ostvaruje bolje rezove...Ako smatras da onaj test nije validan evo jos jednog,sa renomiranog sajta...Nadam se da ce biti po tvom ukusu i da je dovoljno da me ne nazivas trolom...

http://www.techspot.com/review/943-best-value-desktop-cpu/

Naravno da nisam tebe *prozvao*, ti nisi kacio ruske testove a ne shvatam poentu testova tipa Exell gde se isto vidi kolko je slabiji i3 4160,

sa FX 8320 i 8350 treba da se porede i 5 Intelima a cudno je to kad se neko oseca *prozvanim* , kako se to zove ?

a evo cinjenica

FX 8320 i 8350 imaju 3 puta vise L1 cacha, 16 puta vise L2 cacha i 2 i po puta vise L3 cache a od i3 4160 tako da ne cudi sto su bar dva puta jaci procesori od i 3 4160

Poslednja izmena:
Zasto 8320 pored 8300 nije mi jasno? FX-8300 moze da ide i najjeftinije ploce bez problema i cak da se fino klokne na istima.

Jeftina ploca za 8300 kosta manje od 40evra. Neki polovan phenom stock kuler kosta 300-400din a radice posao sigurno bolje od nesrece koju AMD isporucuje uz svoje procesore sa manjim tdp 😡

Poslednja izmena:
Prozvao si mene da trolujem jer sam ja postavio "ruski test"...A i u prethodnom postu(ako si procitao),ogradio sam se na "igre" uz konstataciju da je i3 4xxx uglavnom bolji...I ne vrti pricu oko specifikacija procesora,znamo koliko cega ima u njima...

u prevodu haski jezgro na sto vecoj hercazi nema premca danas,najvecom zaslugom cinjenice da i u 2015toj najveci deo vaskolikog softvera nije optimizovan za multithread.DL test gde g3258 se drzi sa najnamunjenijim amd-om je dovoljan pokazatelj.

a evo cinjenica

Nista onda ti kupuj procesore na osnovu cinjenica, a mi cemo na osnovu testova 😀

I kupujem sve na osnovu cinjenica a vi kupujte na osnovu "testova" (u testovima R 7790 i R7 260 X su jace karte od Geforce 570 i R 6950 i 6970 a da li je to tako)
testovi se i prave nebi li se prodao novi hardwer nekako :lupko:

A cinjenica je FX 8320 i 8350 imaju 3 puta vise L1 cacha, 16 puta vise L2 cacha i 2 i po puta vise L3 cache a od i3 4160 tako da ne cudi sto su bar dva puta jaci procesori od i 3 4160

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno