Šta je novo?

i3 4160 vs fx8320

Customer ID

Poštovan
Učlanjen(a)
14.02.2015
Poena
54
Vreme je da se kupi nova mašina, pa me zanima razlika ova dva procesora u praksi.
Teoretski sam upoznat (koliko-toliko) razlike u broju procesora (i modula kod FX), snage,... ali me zanima u praksi sa ne toliko zahtevnim korišćenjem (max bi bila FIFA i WoT i još poneka igrica).

Logika i fizika kaže da je 8 (ili 4x2) jezgra ipak bolje nego 2, opet i3 je novije tehnologije i ima dodatne instrukcije, manje troši i manje se zagreva, a sa druge strane opet više keša i malo viša fz. A tu je i integrisana grafika kod i3 (i to se računa valjda 😉 ) i 22nm.
Zanima me u praksi, pošto im je cena približna, da li postoji vidljiva razlika.

U WoT-u taj i3 doručkuje AMD FX 😉

U WoT-u taj i3 doručkuje AMD FX 😉
Pa možda će WoT da pređe na višejezagrnu tehnologiju. 😉

Nego koliko je taj FX topao u realnim standardnim situacijama (surf, ofis i sl)?

Najbolje ti je da otvoris temu ovde: http://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?41-konfiguracija-i-laptopova
i napises koliko ukupno novca bi dao i koje sve komponente ti trebaju.
Zahvaljujem. Kupujem sve, ali me interesuje osim kupovina i razlika u praksi pošto su veoma različiti (sa jedne strane snaga, a sa druge nova tehnologija) pa me interesuje praktična vrednost.

Pa ne pravi se kuca od krova. Prvo kazes budzet pa se onda ide na izbor procesora i grafe pa rama, napajanja itd...

Ako ti treba procesor da ga koristis onda i3 bez razmisljanja.
Ako hoces da da lepo izgleda u taks manageru onda svakako FX (pod uslovom da si na win7)

i3 ti je bolji izbor, za tebe konkretno. S obzirom da nisi neki zahtevan korisnik, i verujem da neplaniras overklok, bolje idi na i3.

Ako ti treba procesor da ga koristis onda i3 bez razmisljanja.
Ako hoces da da lepo izgleda u taks manageru onda svakako FX (pod uslovom da si na win7)
i3 ti je bolji izbor, za tebe konkretno. S obzirom da nisi neki zahtevan korisnik, i verujem da neplaniras overklok, bolje idi na i3.

Zahvaljujem na odgovorima, nisam zahtevan i nema ništa od OC. Samo primamljivo zvuči tih 8 jezgara i veći keš. 🙂

za WOT uzmi i3

Nema potrebe za tebe FX ako ti bude trebalo jezgara mocices da uzmes polovan i5 ili i7 dok fx-8320 je vec efektivno top of the line procesor. Tj nemas mogucnost velikog unapredjenja.

Poslednja izmena:
Zavisi cime ces da ga hladis i koliko ces da ga opteretis.Ako vec imas para za fx idi na njega,suludo je kupovati i3...Da je jeftiniji 3-4k ok ali po meni je to bezveze investicija.Na taj fx stavis lc power cc120 i kloknes procesor na 4ghz i da pevas.Koja grafika,ram,napajanje ?

posto je wot glavni akter u prici nazalost i g3258 bi bio bolje resenje od najnapanjenijeg fx-a.bench-ovi su jasni kao dan,a kad i dal' ce wot da dobije multitred podrsku 'em niko ne zna,em nista nije ni imalo izvesno sem da ce fizika da ode na zaseban proces,i opet ce haski da bude iznad bilo kojeg fx-a.

pazi, fx-8300 trenutačno košta isto kao i najjeftiniji i3 , a parira i5 procesorima bez problema.

i3 je u singl tredu prilično bolji, takodje ima bolji IMC, ima AVX2 itd ... ako je wot jedina namena, uzmi i3 (ili g32xx ) uštedećeš na ploči u sv sl.

ako imaš neke druge ideje za korišćenje kompa, uzmi fx-8 .

Malo je glupo da samo zbog jedne igre ide na slabiji procesor.

Tema je ocigledno pokrenuta od strane trola kako bi se ljudi upecali i diskutovali.

Ja samo da pitam zasto i3 ima bolji IMC? Valjda si hteo da kazes IPC.

integrisani memorijski kontroler . a, što se ipc tiče, tu je intel daleko ispred amd-a iz 2011 .

Aha, znam sta je IMC ali nisam bio siguran da mislis na njega. Sto je intelov bolji?

ako ce najzahtevnije na tom kompu biti vrcenje WoT-a,nema logike da se uzme bilo sta drugo sem g3258,tek mu fx ne treba za surf,PT i sl.

A i uopsteno memorijski protok memorija na istoj frekvenciji se znacajno razlikuju na te dve platforme.

Definitivno i3. Imaces mnogo bolje perfomanse u WoT-u. A i u ostalim igrama, ne znam koje to igre neces moci igrati sa bilo kojom grafikom sa tim i3.
Ovde se ljudi jos loze na jezgra, ja mislio da je to proslo kad je AMD failovao sa FX-om.

WoT nije fail?

Cuj amd failovao sa FX-om sta covjek sve nece procitati, sta fali procesoru za toliko koliko kosta? to sto je i7 jaci od njega sta znaci kad kosta 3 puta vise.
Kakav crni i3 pored FX 8xxx.
2015g. vi covjeku predlazete dual core ne vrti se sve oko wot-a optimmizovanog za praistoriske procesore.
ko hoce da wot iskljucivo igra uzme neku kelerabu i goni sta ce ulagat u skuplje procesore.

Ja ne bih ni u ludilu uzeo i3 umesto fx8xxx procesora. Bile su ranije price o tome da li uzeti i3 ili FX6xxx, ali ovo je vec ludilo.

Covek treba da otvori temu na odgovarajucem mestu i da kaze koliko ukupno novca bi dao.

Jer,

ne kupuje se samo procesor. Od ostatka zavisi sta moze.

Od ukupne sume zavisi sta ce uzeti. Za FX i i3 nikako ne idu cenovno slicne ploce i napajanje na primer.

Nazad
Vrh Dno