Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Znaci nesto oko signala (sem ako nisu svi uredjaji b std. :D)

EDIT: @gadafi

A koji ti je uredjaj bio prvonakaceni na ruter, mobilni ili taj stariji laptop? Mozda jos uvek ima logike da prvoostvarena veza, ako je po nekom sporijem standardu, nepovoljno utice na ostale nakacene uredjaje pa se onda i oni kace po tom sporijem standardu. Zato je vazan redosled, za izvlacenje zakljucka da li mozda on utice na performanse ostalih uredjaja.
1. Polazim od toga da ako prva ostvarena veza bude po b/g standardu onda ce ruter i sa n uredjajima raditi samo po b/g standardu i ...
2. Ako se prvi uredjaj povezao sa ruterom po n standardu onda ce ruter biti sposoban da i drugim uredjajima omoguci povezivanje po n standardu.

Testirajuci ovo mozda se cak i dodje do povoljnog zakljucka. :)

Poslednja izmena:
@marxista Hvala na sugestiji, uradio sam nekoliko puta i reset i reboot i odjednom je proradilo, bez bilo kakvog razloga.

Nije savršeno, ali je u svakom slučaju bolje nego juče, s obzirom da su uključena 2 laptopa, još 1 ruter i 2 STB-a.

Nadam se samo da će da potraje :)

Super xomep, bilo bi dobro samo da ti i gadafi ponovite testove kako bi i nedvosmisleno znali tacan uzrok. Kao IT zajednica nebismo smeli da se zadovoljimo ako slucajno ubodemo zrnce, vec bismo morali da budemo sigurni u zakljucke.
...a jos ima logike u tome da se wifi chip na ovom ruteru mozda ponasa onako kako sam opisao u prethodnom postu. Bilo bi dobro kad biste to istestirali a vas zakljucak bi sigurno koristio i drugima, eto vec znamo da niste osudjeni na brzine do 25Mbs ali jos uvek nemamo potvrdjen zakljucak zasto se to desava i kako 100% resiti. :)

Telefon mi je bio prvo povezan. Malo je teže da testiram ovo, jer sa komšijom delim wifi, pa ne bih da ga uznemiravam :)

@marxista Hvala na sugestiji, uradio sam nekoliko puta i reset i reboot i odjednom je proradilo, bez bilo kakvog razloga.

Nije savršeno, ali je u svakom slučaju bolje nego juče, s obzirom da su uključena 2 laptopa, još 1 ruter i 2 STB-a.

Nadam se samo da će da potraje :)

Op op :zgran:

Zanimljiv skor.

Telefon mi je bio prvo povezan. Malo je teže da testiram ovo, jer sa komšijom delim wifi, pa ne bih da ga uznemiravam :)
I to govori u prilog one moje sumnje po kojoj je potrebno da se prvopovezani uredjaj poveze obavezno po n standardu kako bi u ruteru radile sve komponente, i b i g i n, a da u suprotnom radi samo b/g. Ako moze jos neko da proveri bilo bi dobro ali ovo se izgleda moze doziveti kao pravilnost.
...e sad kad je konekcija brza od 25 Mbs, odnosno od trenutka kad smo sigurni da smo se povezali po n standardu tek dolaze na red "fina podesavanja", udaljavanje rutera od uredjaja sa kojima bi mogao da interferira: monitora, zvucnika, kucista, baze i slusalice dect fona... analiziranje wifi spektra i izbor manje zauzetog kanala. Verujem da ces ti xomep tako jos poboljsati vezu na kraju.

Samo je dovoljno da se ruter isteka iz struje, a onda odmah nakon povezivanja na net treba da se zakaci na N uredjaj i od tada je sve u fullu sto bi se reklo ?

Pa posto u ruteru ne postoji mogucnost ukljucivanja samo n standarda ne preostaje drugi nacin da budes siguran da si se povezao po n standardu. I naravno ovo je jos uvek samo sumnja i u zavisnosti od toga koliko vas potvrdi da je tako uspelo da dobije brzine priblizne onima na kablu cemo tek moci da zakljucimo da li je to bas stvarno tacno. A proba nista ne kosta.

Dobio sam odgovor za Upload Boost:

Obaveštavamo Vas da je započet postupak ukidanja dodatne usluge "Upload Booster" svim korisnicima. Shodno navedenom, u momentu kada stari korisnik zahteva promenu kampanje ili promenu paketa, usluga Upload Booster više neće biti aktivna.

Informacija koju ste pogledali na našem sajtu ubrzo će biti uklonjena kada svi korisnici koji već koriste uslugu izvrše promenu kampanje.

"ubrzo će biti uklonjena kada svi korisnici koji već koriste uslugu izvrše promenu kampanje."

Šta da ukinem UB i da se vratim na 50/2... nema šanse, oni se drogiraju definitivno.

Niko neće da ukine UB do karaja ugovora ,oni su definitivno bolesni u svojoj nameri da ukinu sulugu ,umesto da nude nove i nove i nove usluge.Crkli dabogda i dabogda ih novi kupac sve šutno tako blesave na ulicu.Dabogda im dao buster nogom u Duxxxxe pa na ulicu.

ima li nacina da se na na hg630 vide neki detaljniji parametri veze, npr max download itd ? na starom adsl2+ modemu je to bilo moguce, ali ovde se nista korisno ne vidi... menjao sam neke kablove i spojeve, a nemam nacina da vidim da li mi se sama veza poboljsala, da li bih sada mogao imati vise mbps kada bih trazio (jos jedan iptv). samo ovo moze da se vidi

Prilozi

• Screenshot 2015-02-05 10.02.28.png
    Screenshot 2015-02-05 10.02.28.png
    98.7 KB · Pregleda: 128
Niko neće da ukine UB do karaja ugovora ,oni su definitivno bolesni u svojoj nameri da ukinu sulugu ,umesto da nude nove i nove i nove usluge.Crkli dabogda i dabogda ih novi kupac sve šutno tako blesave na ulicu.Dabogda im dao buster nogom u Duxxxxe pa na ulicu.

Ti ocekujes da ce biti bolje kod TComa/A1?? Razmisli malo pre nego sto kunes :D

Poslednja izmena:
Iskreno nisam video nigde u evropi da neko sam sebi ukida dodatne usluge.

Šta me bole uvo za Tcom i ostale,neka mi dođe ovdašnji SBB i baš me briga i za telekom i za nemce i austrougare i za fiksni telefon i za sve ostale telekom gluposti.
Rešenje je ovde nije preko.

Samo da nađem neki dobar wi-fi,da mogu iptv da furam preko njega ,da odjavim zločinačku fiksnu predplatu i baš me briga za njih i za austrougare i treći rajh.

Poslednja izmena:
Ako TCom/A1 preuzmu TS, neces dobiti SBB isto koliko ga ne bi dobio da TS ostane drzavni. Deo dogovora ce biti odrzavanje monopola bar koju godinu.

Zato i jurim dobar wi-fi.

SBB je na 50 metera ali su oni su nepokretni invalidi rada,stoga neću ni njihovu uslugu već jednog za wi-fi,drugog za iptv,trećeg za mobilni,četvrtog za fiksni:d

Poslednja izmena:
Sta ce ti fixni????

Sta ce ti fixni????

Citam da neki nude za upola manju pretplatu i minute ka inostranstvu.Gledajuci tako ispada da je telekomov fiksni cista pljacka a da je boks paket cista prevara da ti utrape taj i takav fiksni.Da ovim prevarantima padne napamet da u boksu treba da bude i koji minut ka inostrastvu lakse bi se podnela ta pljacka,a najbolje bi se podnela kada bi mogao da izbacis skroz fiksni ili da platis samo najam bakarne zice.Jos bolje bi bilo kada bi se skroz odcepio od njihovih usluga:smash:

Poslednja izmena:
I.... opet se vracamo na to da samo mrzis TS, i samo da bi komsiji crkla krava hoces da se prodaju :D (posto nismo ustanovili da je negde TCom poboljsao ponudu :p)

Mada se slazem... ali gledaj to ovako - ako ne prodaju fixni uz to, oni ce dici cenu neta! Opet ce ti se na isto svesti - oni hoce TOLIKO, a iskreno ih briga za ostalo :) Ovo je opsti stav firmi, ne samo TSa i ne samo kod nas.

Dosadan si covece sa tvojim razmisljanjem da se nista nece promeniti sa prodajom telekoma.Ja pisem da je fiksna pretplata cista pljacka,da drugi za pola novca manje nude i minute ka inostranstvu i da je ceo boks paket prevara u smislu da progutas pljacku na fisknoj pretplati.Ja pisem konkretno sta mrzim a ti pises sve napamet.

Neka se sudare dva najveca> sbb i taj kupac telekoma i mi treba samo da gledamo neku korist od toga.Gore od ovoga ne moze.Sbb gleda sta ovi nesposobni rade i samo se po tome ravna,dok telekom gleda kako da slucajno ne ugrozi Sbb.

Poslednja izmena:
Ti ne razmisljas ako mislis da ce nama biti bolje UOPSTE od prodaje Telekoma.
Uopste nemam ni potrebe da razmisljam o tome - video sam gde biva bolje, a gde ne. U malim zemljama, pogotovu gde se sve podmicuje kao kod nas, nema bolje, samo gore.
Eno primera okoline, gde sam lepo brojkama pokazao da nigde realno nije bolje nego kod nas sada (sem u Sloveniji GDE JE I DALJE DRZAVNI TELEKOM).

To sto ce mozda ponekom biti bolje, i to onome koji najvise koristi i placa uopste nije dobro! TO znaci da ce oni sa manje novca placati njegov racun.
Kupac vec ima zacrtano koliko ce zaradjivati - da li ce to placati jadnik za fixni, ili ti za 1Gbps opticki, njega ne zanima.

A pisanje da bi mi gledali ovde sudaranje "velikih" pokazuje koliko naivno razmisljas o ovoj drzavi.

Bottom line: NISTA se nece poboljsati na bolje kada se kupi Telekom minimum 5 godina. Moooozda ces dobiti ponudu jace optike, ali ce cene biti uzasne.
Fixni ce ti naplacivati manje - ali nece biti opcije da ga kupujes zasebno.
Isto sam rekao i za Telenor i cene u mobilnoj - placali su bezobrazne cene Telenoru zbog "bolje mreze i usluge" i dosli smo do toga da samo vise oni sa najuzim dzepom ne mogu da koriste mobilni, jer je i prepaid toliko skup.
Garantujem da cemo gore proci prodajom Telekoma (nemam nameru da pokusavam da je zaustavim, znam da je to zapisano :D).

Poslednja izmena:
Alfa je 100% u pravu! U svim privatizacijama koje su se do sada desile, gradjanima i drzavi je bilo gore nego pre privatizacije. Zato treba biti jako naivan da bi poverovao da ce posle privatizacije Telekoma biti drukcije.

Aman ljudi bre,imate glavu da razmišljate malo,šta ako se SBB probudi i sve ih razjxxxxe,to može da se desi.Nije ovde jedino pitanje šta će biti sa telekomom ,već i šta će drugi da urade posle toga.

Sbb je pukao milijardu parica i neće sedeti skrštenih ruku,znaju da bi im svako oduzimanje pretplatnika jako otežalo otplatu tih milijardu parica.Pre kupovine moraće da preduzme neke poslovne poteze.

Poslednja izmena:
Lol. Koji nivo naivnosti:)

Upravo. SBB nije lokalni provajder sa jednim vlasnikom koji želi da pruži najbolju moguću uslugu svojim korisnicima. Čim se bilo gde umešaju "investicioni fondovi" i slični, uvek im je jedno na umu - što više para sa što manje ulaganja.

Da nema svih ovih privatnih firmi, koje ne znam kako opstaju pored svih monopola, verovatno bi ovih godina dobili "najnoviju" adsl tehnologuju sa neverovatnim 256/64k brzinama, Ptt bi uveo i celih 10 kanala u svoju TV ponudu, kao i neverovatne brzine kablovskog neta od 128/64k. U mobilnoj bi telekom predstavio čudo neviđeno - umts, koji bi u početnoj fazi od 10 godina odlično funkcionisao u krugu dvojke :D

Poslednja izmena:
Sve da nije... za postojanje u monopolu zna se kako. A sve ce to posle korisnik da plati.

Ali to nema veze sa prodajom Telekoma jer vec postoje. Ti pricas o nekoj zamisljenoj Srbiji. Mada cemo pre doci do nje ako se proda TS:D

Nisam uspeo da nađem bolju varijantu za net, istekao mi ugovor, pa sam uzeo bez ugovorne obaveze 20/2. Prebacili me sa 10/1 adsl, na vdsl, dobio novi ruter hg630. Imam jedan čudan problem. Net radi 19.20/1.90, ali samo kad otvorim fiksnu tel liniju. Probao sam, sa i bez splitera, samo vrti onu lampicu za konektovanje, ali čim otvorim vezu, bez problema konektuje. Nemam više ideja. Da fiksni zna da pravi smetnje netu (ako nema splitera) to znam, ali da ne radi net dok ne otvorim fiksnu, e stvarno. Ima neko ideju?
Bežični fiksni, nije neki mehanički. Pošto su u centrali morali da promene priključak ili sta već zbog vdsl-a, možda su oni nešto loše spojili. Eto, celo poslepodne sam držao otvorenu liniju 6-7 sati, radi bez ikakvih smetnji. Čim spustim slušalicu, kvrc.

Poslednja izmena:
Vrh Dno