Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako je najbolje da mi drugar iz USA posalje uredjaj "Oculus Rift", koji je vec kupio tamo, pre par dana.. Uredjaj je platio oko ~$350.

Kako je najbolje da mi posalje i da li ce ovi sa carine da mi carine kao da sam kupio sa nekog sajta ili ima neka fora ako mi salje brat, prijatelj, kao poklon ili nesto korisceno?

Hvala unapred na odgovoru.

Meni je upravo stiglo pismo od carine u kome mi gospodja Marina Mancic trazi dokaz o pravu na uvoz aparata za tetovazu. Inace u paketu se nalazi airbrush koji nema veze sa tetoviranjem.

Plaše se jer ti za to treba sanitarna dozvola ili kako se već zove. Ista priča ako probaš da kupiš glupost kao sunđer gde mora jasno da bude napisana namena.

inace, i mene su odrali i to žestoko. kupio 3 punjača za 18650 baterije. na pandawillu na akciji kostali po 0.99$. dosao postar i kevi tražio 740din jer je lik uspeo da proceni na 10$ svaki iako i bez popusta koštaju 5$. Tačno je našao o čemu se radi i lupio duplu cenu.
Naravno, keva je platila jer je videla kutiju i mislila da sam uzeo nešto ozbiljnije. tačno sam hteo da kupim još 50 komada i da mu ih sve nabijem za redom.

Meni je upravo stiglo pismo od carine u kome mi gospodja Marina Mancic trazi dokaz o pravu na uvoz aparata za tetovazu. Inace u paketu se nalazi airbrush koji nema veze sa tetoviranjem.

Verovatno je Google taj koji pravi razliku između "naivnog" i "pametnog" carinika. Sreća tvoja što se pojam "airbrush military model" nije popeo na prvu Google stranicu, inače bi došli da te hapse... :smackbum:

Пошто касне све више очигледно да им у просеку (због викенда и празника) треба више радних дана да откаче један датум.

Ne znam kad ce se kod nas promenuti nest na bolje. Imam osecaj da cak i kad bude liberalno sa EU tj bez carine, nasi ce pronaci nesto.
Samo jedan mali osvrt na npr aerodromu u BGD. Svuda gde sam isao avionom, po Evropi, ako neko ima EU pasos ili samo licnu kartu, policija na pasoskoj kontroli samo vidi ocima, ni ne uzima u ruku da otvori, i kaze prolaz. Ja imam Hrvatski pasos i nas pasos, i sa HR pasosem uvek bez problema, ne proveravaju. Kad dodjem na nasu pasosku kontrolu, kad se vracam u Srbiju na aerodromu, ima jedna devojka, mlada, koja uvek uzima pasos ( svi uzimaju) ali ona posebno, gleda, zagleda, pa onda ako slucajno imam bradu od par dana a na slici nemam, on a kaze da moram biti kao na slici,....... Ne pisem ovo zbog mene, ne smeta mi, vec ako se vec neko ko je stanovnik srbije i ima pasos, sto prave toliko probleme, sto jednostavno ne propustaju ko i svi svuda u EU. Samo stvaraju guzve bez razloga.

Ja koliko znam spediter tebi sredi samo dokumentaciju i odradi carinjenje, ako je on u JCI naveo da su proizvedeni u EU verovatno je i sa JCI trebao ici i dokaz, e sad ti tu mozes jedino platiti kaznu i privatno tuziti speditera ako se to uopste isplati

Hvala

Da li možemo da zaključimo da je verovatnoća dobijanja paketa bez harača za pdv+otvaranje/zatvaranje paketa, obrnuto proporcionalna broju ponovljenih statusa "- 10200 GPC BEOGRAD Otprema" u tracking listi? Ali i da verovatnoća da će vam pošteno biti obračunati pdv i carina takođe opada sa brojem ponavljanja "Otprema"? I da sve to nema mnogo veze sa "gužvama za praznike" itd., nego sa tim na koju će traku skrenuti vaš paketić i koja će ga Evica ili koji će ga Jovica dočepati?

Ali u Nišu što radi mlada i lepa carinica (iliti službenica carine)... Ne znam ime još uvek, ali saznaću sutra kada mi se isporuči paket. :)

Konačno je ocarinjeno, nadam se da će mi stići sutra :)

Datum Mesto Faza Status Potpisnik
21.12.2014 13:45:22 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
21.12.2014 14:01:46 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
23.12.2014 12:07:32 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
25.12.2014 16:58:52 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
26.12.2014 11:04:29 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
27.12.2014 11:08:36 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
29.12.2014 11:11:32 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
30.12.2014 13:41:44 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
31.12.2014 11:04:03 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
03.01.2015 11:32:51 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
05.01.2015 09:24:23 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
06.01.2015 13:36:36 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
08.01.2015 16:22:35 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
09.01.2015 16:35:52 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
09.01.2015 16:41:30 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 34200 PC Kragujevac Otprema

Konačno je ocarinjeno, nadam se da će mi stići sutra :)

Datum Mesto Faza Status Potpisnik
21.12.2014 13:45:22 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
21.12.2014 14:01:46 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
23.12.2014 12:07:32 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
25.12.2014 16:58:52 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
26.12.2014 11:04:29 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
27.12.2014 11:08:36 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
29.12.2014 11:11:32 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
30.12.2014 13:41:44 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
31.12.2014 11:04:03 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
03.01.2015 11:32:51 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
05.01.2015 09:24:23 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
06.01.2015 13:36:36 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
08.01.2015 16:22:35 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
09.01.2015 16:35:52 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
09.01.2015 16:41:30 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 34200 PC Kragujevac Otprema

:D Samo se nadaj :D Postari ne rade subotom :) Za razliku od post expressa.

Poslednja izmena:
Meni je rečeno da će mi sutra poštar doneti paket do 13h. :) Ako su mene lagali...

Pa eto ja radim npr u posti i znam da postari ne rade subotom, mozda kod vas rade, u Zr ne rade :)

Ni kod mene subotom nikad ne radi postar, petkom pali vec u 12h kuci, ponedeljak nekad ne dodje uopste, takozvani produzeni vikend :d

Onda je moj poštar mnogo vredan. Donosi mi pisma i pošiljke subotom. A svojevremeno je raznosio i penziju. Ali sačekaću sa hvaljenjem do sutra. :)

Ja sam juče prošao kao bos po trnju ljubaznošću gospodina Jovice Guberinića kome bi se sada majke majčine...da mogu...:mad:

Lik je *****čina neviđena, meni je multimer koji sam platio 54€ sve zajedno sa šipingom procenio na ravno 150€, zvao sam ga, čim se javio znao sam da je matora ******, nema blage veze sa realnošću, kao on je otišao na web sajt prodavca i pogledao cenu, laže kao pas jer da je zaista otišao na sajt video bi pravu cenu mada, koliko je umno poremećen ko zna šta mu se javlja pred očima.
Slučaj za invalidsku penziju pa u Laze Lazarević...

Plaše se jer ti za to treba sanitarna dozvola ili kako se već zove.....

inace, i mene su odrali i to žestoko. kupio 3 punjača za 18650 baterije. na pandawillu na akciji kostali po 0.99$. dosao postar i kevi tražio 740din jer je lik uspeo da proceni na 10$ svaki iako i bez popusta koštaju 5$. Tačno je našao o čemu se radi i lupio duplu cenu.

Oprema za farbanje nema nikakve veze sa sanitarnom dozvolom jer nema nikakve veze sa ljudskom ishranom ili ishranom u globalu. U suprotnom bi i model helihoptera morao da ima sanitarnu dozvolu, i ručni sat... Inač, nekoliko puta sam to već pričao ali evo opet, kupovina punjača od 0.99$ za litijum jonske baterije ne da je glupo već je i jako jako opasno, ti punjači su tako lošeg kvaliteta da je samo pitanje dana kada će neki od njih otkazati, dovesti do prepunjavanja i explozije baterije što ti može zapaliti i sravnati sa zemljom celu kuću (ako je brvnara :)) Nema nikakve veze da li je u pitanju USB punjač koji se napaja sa 5V ili 1.000.000.000 puta gora varijanta koja se napaja sa mreže (220V). Samo lud čovek i samoubica može da koristi uređaj koji se napaja sa 220V a koštao je 0,99$ nemaš pojma koliko rizikuješ prilikom svake upotrebe tih punjača i kakvom riziku izlažeš sve kojim prodaš takav punjač.
Znam da se mnogi ne razumeju u elektroniku i ne znaju da procene šta može biti opasno po njih ali verujem da će svi ipak zaključiti da život (ili kuća ili stan) vredi više od 99 dolar centi...

Meni je rečeno da će mi sutra poštar doneti paket do 13h. :) Ako su mene lagali...

Lagali su te :D ali ipak možeš da odeš do pošte lično, tamo oko 12h, ne odma ujutru dok su još uvek pospani :) , i probaš da preuzmeš paket lično, negde ne daju a negde daju...

Poslednja izmena:
Stigla danas Dakele Small Cola placena 66e i 7e postarine a ocarinjena na 100$ :mad:

Pa mobilne telefone i tablete obožavaju, to kao "znaju" koliko vredi na osnovu izgleda, predpostavljam, tako da se isplati uzimati one skupe modele jer iz redovno podcene (platiš tipa 250$ a procene na 100$) i naravno, ne isplati se uzimati one jeftinije jer ih, kao što si primetio, precene, redovno...

Kako je najbolje da mi drugar iz USA posalje uredjaj "Oculus Rift", koji je vec kupio tamo, pre par dana.. Uredjaj je platio oko ~$350.

Kako je najbolje da mi posalje i da li ce ovi sa carine da mi carine kao da sam kupio sa nekog sajta ili ima neka fora ako mi salje brat, prijatelj, kao poklon ili nesto korisceno?

Hvala unapred na odgovoru.
Aj pomoć neka.. Ima li ko iskustva?

Pa nisu oni na carini toliko ludi pa da prodju ko naocare obicne... ako skontaju da je za VR moze samo da te oderu jos vise ako pokusas da provuces bez racuna i kao gift...

Pa i da raskopusa kutiju posalje samo naocare kao polovne tesko da ce proci bez neke carine.... vole oni kad pokusava nesto SCI FI da im se promuva to sto sljasti to ih najvise boli :d

Poslednja izmena:
Najbolje je da ti pošalje ređaj u paketu sa originalnim računom koji će carinici moći da pronađu lako kad otvore paket. U tom slučaju platićeš PDV i carinu na realnu vrednost uređaja. Ako ne stavi račun onda je na cariniku da proceni koliko to vredi a verovatno će zaključiti da je neka haj tek igračka ili će otići na net ukucati nešto tipa "Oculus rift + price" i prva cena koja im iskoči to će uzeti kao vrednost paketa...
Nema veze da li si ti to kupio ili ti neko poklanja, roba se carini prema vrednosti a svaka roba ima neku vrednost samo je pitanje kako će carinik doći do te vrednosti...

P.S. Evo upravo sam probao da guglam "Oculus rift + price" i prvi rezultat na stranici počinje sa:
Oculus Rift to Sell for $200-$400 Price Range
čik pogodi koju cifru će lopuže sa carine da uzmu u obzir :D

Poslednja izmena:
Najbolje je da ti pošalje ređaj u paketu sa originalnim računom koji će carinici moći da pronađu lako kad otvore paket. U tom slučaju platićeš PDV i carinu na realnu vrednost uređaja. Ako ne stavi račun onda je na cariniku da proceni koliko to vredi a verovatno će zaključiti da je neka haj tek igračka ili će otići na net ukucati nešto tipa "Oculus rift + price" i prva cena koja im iskoči to će uzeti kao vrednost paketa...
Nema veze da li si ti to kupio ili ti neko poklanja, roba se carini prema vrednosti a svaka roba ima neku vrednost samo je pitanje kako će carinik doći do te vrednosti...

P.S. Evo upravo sam probao da guglam "Oculus rift + price" i prvi rezultat na stranici počinje sa:

čik pogodi koju cifru će lopuže sa carine da uzmu u obzir :D

Pa s obzirom da ovde mnogi pisu da su im procenili predmete na duplo vecu vrednost od stvarne onda ce za ovo da bude hm 400$ pa x 2 :D

Ja sam juče prošao kao bos po trnju ljubaznošću gospodina Jovice Guberinića kome bi se sada majke majčine...da mogu...:mad:

Stigao paket gramofonskih ploča juče na adresu roditelja, oni preuzeli i platili ono što im je tražio poštar. Ja došao i imam šta da vidim. Bezobraznik je, iako mu u paketu jasno stoji račun koliko je sveukupno plaćeno (7 ploča - 44 eura + 22 eura shipping, cena svake ploče posebno), odvalio carinsku osnovicu 88 eura (tačno 2x više nego što treba) i urnisao me. Pošto je paket primljen mogu da se slikam, ali trenutno imam izuzetno veliku želju da dotičnom objasnim kako se računa, pošto je ovo klasična pljačka sa predoumišljajem. Da nije bilo računa, ali ovako...:mad:

Cek, zar nije neko postavljao deo zakona u kome pise da se moze i posle prijema zaliti, bas skoro to bese ali sam preleteo jer su poceli da se svadjaju da li stvarno moze jer si potpisao i time se slozio, ili ne moze...

Cek, zar nije neko postavljao deo zakona u kome pise da se moze i posle prijema zaliti, bas skoro to bese ali sam preleteo jer su poceli da se svadjaju da li stvarno moze jer si potpisao i time se slozio, ili ne moze...

Moze.Ovaj mail mi je stigao od poste.Samo nije receno da li vracaju novac od zalbe.Izgleda ne:(

Поштовани,

Странка има право да изрази своје неслагање са износом процењених дажбина и уложи приговор на налаз царинарнице у погледу врсте, каквоће,количине и вредности робе,те у управном поступку мора изнети све чињенице и околности и поднети исправе и друге доказе значајне за доношење одлуке.Уколико је оцарињена роба на овој царинској испостави приговор можете уложити у вашој најближој пошти и уз исти приложити сву пратећу документацију( фактуру,извод из банке,свифт,...) и насловити га на царинску испоставу Пошта Београд, Савска 2, 11200 Београд.

На основу Закона о републичким административним таксама обавештавамо Вас да сте сходно одредбама наведеног закона,таксени обвезник,те да сте у обавези да исту уплатите у износу 430,00 РСД,а оригинал доказа о уплати доставите уз поднети приговор.Све релевантне податке за вршење уплате ћете добити од поштанског оператора.

Срдачан поздрав,

ЦИ Пошта Београд

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno