Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ti si gotovo za dosta njih rekao da su budale, i ja sam postavljao sa AAWP i AAS i dosta drugih sajtova linkove i ti si tvrdio da su budale, placene itd, neozbiljno. Mozda mislis da je to jedan lik koji poseduje svaki sajt koji pravi poredjenje Nokie sa drugim Markama po pitanju fotografije.
naravno da je isti lik. čekaj ti misliš da all about symbian, all about windows phone, i ovaj poslednji sajtić koji je kao nešto all about "svi telefoni" drže različiti ljudi?

@hidrogen.net Bar procitaj tekst molim te ne gledaj samo slike.
Znaci Nokia "fanboy" po nekima sa ovog foruma, od 40+ godina podmicen da sad pise pozitivno o Samsungu tj. Note 4, dobro. Sta je sledece??

Nisam misćio da budu tasteri on skrin vec da to digme u sredini bude kao ona levo i desno. Meni to ruzi telefon i gubi na eleganciji. Naravno ukusi su razliciti i sto meni smeta neko to voli. Softver je itekako bitan kao i hardver. Eto primer sonija koji ima solidan hardver u najmanju ruku isto kao i samsung ali ga **** softver i ne moze to da ispegla... Mozda vidimo pocetkom 2016 neki dobar kamera fon od strane nokie uz android. Nikad se ne zna 🙂 Imaju godinu dana da se lepo spreme i samo izbace kad im prodje zabrana izbacivanja telefona. Ali to su samo predpostavke od koji verovatno nece biti nista 🙂
ne bih imao ništa protiv da home bude kapacitivan, samo da nije na ekranu. inače dođe dobro hardverski home, jer može da se koristi za otključavanje, mada ja to gasim i nekad se koristio za flešovanje, ali to više nije praksa.

ma taj ko bira telefon na osnovu interfejsa i softvera nije neko po posećuje ovaj forum. naravno da ćeš na kraju na njega da staviš šta god oćeš i da makneš sony/samsung sh*t. telefon se bira isključivo prema hardveru (doduše ovo ne treba raditi baš 100% dosledno, tako ja završih sa mučnom 808, a zamalo da se zeznem i uzmem i 1020).

@hidrogen.net Bar procitaj tekst molim te ne gledaj samo slike.
Znaci nokia "fanboy" po nekima sa ovog foruma, od 40+ godina podmicen da sad pise pozitivno o samsungu tj. Note 4, dobro. Sta je sledece??
emix, ja verujem da je tebi jasno da ove slike nemaju veze sa mozgom. gde su originali, gde su setovanja na kojima je slikano? test je totalno netransparentan i mi kao čitaoci nemamo uvid u osnovne stvari koje su bitne za poređenje dve kamere. nemam ja šta da branim 1020 u ovom testu, to je jedan od telefona koje ne gotivim previše zbog toga šta je mogao da bude, a šta je ispalo na kraju sa njim. ja samo pričam o ne/kvalitetu testa. ja mogu da napravim takav test sa s5 vs 1020 i da s5 bude ne jednak nego znatno bolji, ne znam kako ti to nije jasno.

dakle ozbiljan test vs kamera MORA da ima sledeće: full res jedne slike, full res druge, ispisana podešavanja na kojima je slikano a koja su približno ista, i kropovi skalirani da budu jednaki. tek tada možeš reći: aha vidiš u ovim uslovima ovaj slika ovako, onaj onako... ovo što je ovaj polumozak uradio na ovom sajtu je daleko od bilo kakvog ozbiljnog testa, i naravno da se ne treba uzeti za ozbiljno na ovakvom forumu kao što je bench. ovaj forum sa kvalitetom ljudi koji ga posećuju je na daleko većem nivou od ovog sajta.

Sa takvim stavom ti ne treba da pogledas nijedan test onda, ja stvarno ne znam sta da kazem.
Slikano je na auto podesavanjima i jedan i drugi, kropovi jesu jednaki kao sto vidis koliko je to moglo da se izvede.

Considering the degree of zoom and crop here (and bearing in mind that I had to resample the Note 4 crop slightly to fit the 1:1 comparator)

Sa takvim stavom ti ne treba da pogledas nijedan test onda, ja stvarno ne znam sta da kazem.
Slikano je na auto podesavanjima i jedan i drugi, kropovi jesu jednaki kao sto vidis koliko je to moglo da se izvede.

Considering the degree of zoom and crop here (and bearing in mind that I had to resample the Note 4 crop slightly to fit the 1:1 comparator)
sa ovakvim stavom koji imam ja ni ne gledam testove, verujem samo svojim očima, ono što probam. ali komentarišem testove koji se postavljaju ovde. ako nisu dobri kažem da nisu dobri i kažem zašto nisu dobri, ako su dobri kažem da su dobri i zašto su dobri. e sad što vi postavljate testove samo jednog čoveka, logično je da ću komentarisati da su loši jer jesu.

ako si pažljivo pročitao moj post gore, ja jesam rekao da su kropovi ovaj put skalirani i postavio sam pitanje kako su sad to kropovi jednaki, a pre nisu bili.
Upravo tako a http://allaboutwindowsphone.com/authors/steve-litchfield.php nije ****** niti neko ko je juce poceo da radi, treba ceniti tudj rad i trud AAS i AAWP nije poput Red Tube-a pa da tako olako ocenjujes neciji nivo znanja ... Napravi ti bolji Tool za poredjenje pa mu preporuci da koristi.
e blago meni ako je bench spao na to da se ovaj polumozak koji ne zna kršten test kamera da uradi veliča na njemu.

čuj, mene ne zanima taj lik uopšte, ja samo gledam test. ja ne znam što se ti toliko ložiš na njega. njegovi testovi jednostavno nisu za forum poput bencha koji posećuju tehnički obrazovani ljudi. njegov test može biti za insta share na fb da jedna cura pokaže drugoj i kaže e vidi moj telefon pravi bolje slike nego tvoj. i tu se završava sva priča. dalje, ti testovi su jako neinformativni i loši, te stoga mogu da nekoga nateraju da se odluči na kupovinu određenog telefona i da pogreši. nama na benchu ne trebaju testovi koji su "misleading". ako hoćeš pravi test, još jednom te zovem da dođeš u beograd sa 1020, ja ću sa 808, hunder će sa note 4, i ivan sa iphone 6. i napravićemo test dostojan bencha na kome će ljudi moći lepo da se informišu istvarno vide kakva je situacija.

edit: kad pomenu redtube, opet ti ne valja poređenje, one ribe na redtube bar znaju svoj posao :d

Poslednja izmena:
ne znam. ako je prodao ip6 onda je uzeo note4 vrv 😀 aj, ne treba nam ip u poređenju, ionako pravi loše slike. note 4 vs 808 vs 1020

Zapravo testu i nije bila namena da mi vidimo da Note ima bolju kameru od 1020 nego da se jednostavno ukapira da vremenom je Nokia sada MS izgubila bitku oko kamera Flagshipa (posto nece skoro a iako ga bude modela iz MSa). Ne kapiram da to nisi ukapirao? Ti i dalje mislis o testu kako nije uradjen po tvojim standardima...

Poslednja izmena:
ja to pričam već mesecima ovde, a ti samo skačeš kao oparen kad ti neko dirne 1020. kad god ja kažem da je 1020 degradacija kamerafona, a ne unapređenje ti popeniš.

čuj, ja nemam ništa da pišem ni za ni protiv 1020, briga me. ako neki test nepravedno stavi 1020 ispred nečega ja kažem, ako neki test nepravedno stavi 1020 iza nečega, ja opet kažem.

edit: nokia je izgubila borbu oko kamera flagshipa još sa izlaskom dmc-cm1, ali oko njega se sa razlogom ne diže dreka jer nema xenon i preskup je. kad bude izašao telefon sa xenonom koji kida 808 onda je nokia izgubila borbu. taj dan ja čekam i onda 808 ide u fioku. inače, nije da me je nešto preterano briga za xenon, nego ne bih iz principa dao 1000 evra za telefon koji nema sve, a tako vidim dosta ljudi razmišlja, pa je dmc-cm1 jednostavno zapostavljen, rekao bih sa razlogom.

Poslednja izmena:
Ko nebi penio kada si iznosio gluposti da su OIS i Xenon nebitne stvari...sta reci vise.

Poslednja izmena:
M$ ocigledno planira da ''zivi'' od lumia 5xx/6xx/7xx sto znaci oko 2% na trzistu. Pametno, nema sta :d

Sramota sta uradise od Nokie i njihovog kamera smartfon entuzijazma (ako je sve ovo iznad istina) mada sumnjam da nece izbaciti flagship do sept. 2015, zvuci mnogo nerealno.

Po mom misljenju Nokia bi u buducnosti nastavila kamera-smartfon seriju kao 808/1020, sa malo slabijim hardverom od vodece klase ali sa mnogo naprednijom kamerom (nesto kao panasonic/1020) a ako M$ to stopira onda do ..... Mada ovo je mozda i deo plana, da smore wp/nokia korisnike a da ipak izbace nesto dobro na mwc/prolece i dodatno povecaju hajp.

Ove slike ako su slikane sa 1020 su katasrofa ,ja bi bolje slikao koji jos nezna prakticno nista sem automatskog rezima.
Slikanje sa 1020 zahteva dosta manuelnog setovanja, automatika radi samo u nekim slicajevima.Mnogo vise sam losih fotki slikao nego upotrebljivih dok verovatno uspeh nota je u automatici.

Poslednja izmena:
ma kakva automatika, ljudi koji kupuju 1020 i 808 ne kupuju zbog automatik moda.

da li će 808 da napravi bolju sliku od 1020 i note 4 ako se potrudiš? da. da li će napraviti najlošiju sliku ako samo uperiš i slikaš. naravno. ako samo uperiš i slikaš onda bolje kupi note 4 ili bilo koji android. nećeš napraviti bolju sliku neko pv nokie, ali nećeš ni preterano lošiju. 808 i 1020 su telefoni za entuzijaste.

...jeste ali bi automatika stvarno mogla da bude malo pametnija, nemam bas uvek vremena za podesavanja kad hocu nesto da uslikam..

^ ljudi najviše i koriste automatiku, izvade i opale. Znaš kako, 1020 se reklamira kao fon sa brutalnom kamerom, neko kupi, izvadi okine... pa sad ajd ti mu reci ne može to tako, moraš da učiš da slikaš. Onda on kaže, evo tebi tvoja 1020, ja se vraćam na iphone ili samsung, tu je sve radilo sjajno, ti kada popraviš ovo javi. E, takvih kupaca je 99%, izvadi i opali, neće da se zeza sa podešavanjima. Zato je apple tu tata, onda samsung, imaju najbolji softver za obradu. LG je opasan igrač, kada vidim kakve sam slike pravio sa G2, to je vrh, ali šteta što nije takav stock, nego mora da se budži fix, bez fix G2 nikakav. Mislim da će u budućnosti LG važiti za kameru na mob. kao sada samsung.

Imao sam 6+, prodao sam zbog veličine, nisam mogao da se uklopim, zato se i dvoumim oko note 4. Jedino ne menjam drugi fon, nokia 808, primarni je promenljiv lako.

Poslednja izmena:
^Pa to i jeste fora. Pisao sam ja ranije. Zivimo u brzom svetu i 99% kupaca telefona trazi upravo kameru koju im serviraju apple i samsung.. (Otvori camera app smiri ruku na sekund ,dva i opali sliku ) Nije to nikakva nuklearna fizika nego obican zakon trzista i ponasanja kupaca/potrosaca.

Poslednja izmena:
slažem se ivane.

istina, ponekad se stvarno zapitam, skoro 4 puta manji senzor ima u note 4, a na auto modu parira 1020. ili ovi iz ms-a ne znaju, ili ovi u samsungu mnogo znaju 🙂

Ja sa bilo kojim telefonom u idealnim uslovima slikam na Auto. Obicno izvadim telefon i slikam, jer retko kad imam i vremena a i nema potrebe da se podesava. Ne znam zasto bi to bila sad neka kao sramota ili bilo sta slicno da ako slikas na Auto ti ne znas da podesis tih par podesavanja... glupost obicna i generalizovanje kao i obicno na ovom forumu.

Kad su uslovi losi za slikanje naravno da cu da podesim ISO sam, ss, wb... filozofija ogromna stvarno. Ne moze to svako.

naravno da je sramota ako radiš test da ga radiš na auto, jer ne daje pravi uvid u stanje stvari, ja o tome pišem sve vreme. ok, nemam apsolutno ništa protiv da postoji i auto škljocanje u testu, uporediš dva telefona, ovaj je bolji na auto, sve kul. ali jednostavno mora da postoji i dobar test sa manuelnim podešavanjima koji pruža ljudima uvid u to šta koja kamera u stvari može.

Note 4 nema podesavanja koja 1020 ima. Tako da tek taj test ne bi bio realan.

Pa ne fura za djabe Samsung i Apple super auto mod , jasno daje do znanja da korisnici nisu spremni da podese kameru po potrebi. Tako i nastaju slike toplih boja i velike ostrine, ps ti i nije potreban. Ko nezna da iskoristi raw potencial 1020 isti i nema potrebe da ga kupi... A ois i xenon na 1020 je bas onakav kakav treba da bude na telefonu, ip6 i lg bas se pitam da moze i pola sekunde da stabilizuje - cist marketing (potato) 😉

Poslednja izmena:
Note 4 nema podesavanja koja 1020 ima. Tako da tek taj test ne bi bio realan.
nema? radiš sa onim što ima. dobiješ najbolju sliku koju možeš sa jednim, pa najbolju sliku koju možeš sa drugim, pa upoređuj. to što note 4 nema manuelna podešavanja je mana, a ne prednost, i ne treba 1020 da se spušta stepenicu niže zbog toga. a ne, ti namerno napraviš lošu sliku sa 1020, pa onda napraviš dobru sliku sa note 4, i onda upoređuješ neki andrak.

razumeš šta hoću da kažem? situacija sa androidom: vidiš scenu, izvadiš telefon, opališ i to ti je. tako je kako je, bolje ne može. situacija sa 1020: vidiš svenu, izvadiš telefon, opališ i vidiš kako je. ako znaš da taj telefon može bolje, što bi se zadovoljio sa time što si dobio? o tome se radi. on je slikao sa note 4 i sa 1020, i šta sad? upoređivao je ono najbolje što može note 4, sa onim što nije najbolje što daje 1020. jel to realan test?

inače, zar note 4 nema android 5, a android 5 daje full manuelni mod?

Poslednja izmena:
Btw kada radis test kamere ne koristis soft trece strane nego Stock kamera soft... Trebao bi to da znas, to je prvi uslov za review.

Poslednja izmena:
ko je pominjao 3rd party software?

Interesantno je da je taj aawp do pre dva dana pisao samo o dominaciji 1020tice kad se tice kamera testova, pa cak i poredjenia sa dslr-om itd.Brzo su se nesto predomislili..

Nazad
Vrh Dno