Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad kažu uskoro će biti pušten update za 925 i 1020... Onda misle stiže krajem 2015-e...
🙁

ima dosta dobrih 3rd party rešenja, ne moraš nokijin da kupiš. verovatno i slično koštaju. ako nisi gadljiv na lošu robu i ovaj kineski od par usd završava posao.

Pa nije obavezno nokia da piše... Nego nisam video kod nas neko normalno rešenje... 🙁

Pa normalno da ce za test da stavi na auto i da skljoca.
Drugi sajtovi sigurno drugacije rade, samo ime kaze TEST.

uzmeš, staviš podešavanja na jednom na toliko i toliko. slikaš. uzmeš drugi, staviš IDENTIČNA podešavanja, slikaš ISTU scenu! ne malo levo, ili malo desno, ili malo gore, nego ISTO, da slike budu ISTE! onda kući napraviš 100% krop od ovoga koji ima manju rezoluciju, pa onda skaliraš ovo što ima veću rezoluciju da izgleda isto, napraviš IDENTIČNE kropove i onda možeš da pričaš nešto. ovaj #***/%$## ne znam ni kako više da ga nazovem NE RADI dobre testove, jednostavno ne radi!

Nema potrebe da se nerviras zbog nekog tamo testa, prosto ako ti se ne svidja ne citas i cao.

@ hidrogen

Pa naravno da ce sada da pisu da je razlika mala (da se razumemo i nije velika u tom primeru), da se ne isplati, kome jos treba taj panasonic, te skup te samo malo bolja kamera i prsten za podesavanja nije praktican za snapshotovanje itd a kada su nokie bolje ali malo bolje od ostalih (uz cinjenicu da ima primera gde su dosta bolje) onda je to nokia pv masterpiece :d a najjaci je bio onaj lik iz tog nokiawpsmrtcam kluba koji je postavio 2 crop-a koji su malo bolji od ostalih, jedan sa toplim-''pogodjenim'' wb (808) a drugi sa skroz plavim-hladnim wb i napisao kako su oba remek-dela sto znaci da je u realnosti wb i topao-realan a i ladan ko finski planinski izvor :d :d

Poslednja izmena:
ne nerviram se, nego smatram da taj test, taj sajt, taj čovek, šta god da je nije vredan pomena na jednom ovakvom forumu koji prate tehnički potkovani ljudi. jednostavno nije nivo bencha.

WB se ispravi za jednu sekundu. Bas puno telefona ima taj problem da potrefi pravi WB na auto. Kod jedne slike se ne gleda samo WB.

@hidrogen.net Ja se ne slazem, to sto ti tako mislis definitivno nije razlog da se linkovi ne postavljaju.
Da se ti pitas forum bi bio poluprazan.

Poslednja izmena:
uzmeš, staviš podešavanja na jednom na toliko i toliko. slikaš. uzmeš drugi, staviš IDENTIČNA podešavanja, slikaš ISTU scenu! ne malo levo, ili malo desno, ili malo gore, nego ISTO, da slike budu ISTE! onda kući napraviš 100% krop od ovoga koji ima manju rezoluciju, pa onda skaliraš ovo što ima veću rezoluciju da izgleda isto, napraviš IDENTIČNE kropove i onda možeš da pričaš nešto. ovaj #***/%$## ne znam ni kako više da ga nazovem NE RADI dobre testove, jednostavno ne radi!
Ok sve samo što ovo skaliranje? Time jednoj kameri oduzimaš prednost koju ima.

zavisi šta podrazumevaš pod tom prednošću. ako je viša rezolucija prednost, onda uradi upscale slike niže rezolucije, a ako je niža rezolucija prednost onda uradi downscale više rezolucije. poenta je da kropovi izgledaju identično.

Viša je prednost zbog detalja. Ako nju smanjuješ onda joj oduzimaš tu prednost. Ako manju uvećavaš onda u priču uvodiš resize algoritam softvera u kome obrađuješ fotku i to tek nema smisla. Poenta je da ne moraju da izgledaju identično i da je ta razlika u detaljima jedan od parametara poređenja.

naravno da viša rezolucija nije prednost kad su senzori slične veličine. konkretno u 1020 vs panasonic priči lik je slikao sa nokiom u 5 MPix modu, a sa panasonikom u 20 MPix, i onda kad postavi krop nokijina slika bistra i lepa, a panasonik prepun šuma. što ne postavi kropove 34 vs 20 iste slike, tu bi slika slikana panasonikom ispala bolja. da bi bilo merodavno veća mora da se skalira, i ne, tako se ne gube detalji, isto kao što se pv modom na nokiama ne gube detalji, u photoshopu je sličan algoritam, ja to radim sve vreme, ne slikam uopšte u 5 i u 8mpix jer želim da imam mogućnost da kropujem veću 34mpix sliku, a ako zaželim pv mod imam photoshop. slažem se da uvećavanje manje slike nema smisla, zato sam i rekao da veća treba da se skalira na manju.

ono što je jako dobro kod 1020 je to što slika i veliku i malu sliku u isto vreme, pa imaš i pv i full res za resize. u odnosu na 808 to je ogromna prednost 1020 (ili mana 808, kako god). smatram da je to nešto što je 808 trebala da ima i verujem da ne bi duže trajalo slikanje nego na 1020 sad. meni ne bi smetalo duže slikanje zarad snimanja dve slike, posle u photoshopu ako hoću da dobijem isto to treba da potrošim mnogo više od tih 4 sekundi.

Poslednja izmena:
ono što je jako dobro kod 1020 je to što slika i veliku i malu sliku u isto vreme, pa imaš i pv i full res za resize.

To je stvarno odlicna, korisna opcija, treba imati oba fajla.

Kako se ne gube detalji, fizički je manja slika čoveče. Umesto da između trepavica imaš nekoliko milimetara kao na većoj slici, na manjoj će ti to biti delić milimetra i izgledaće slepljene. Umesto da vidiš refleksiju lika u oku, na manjoj ćeš videti samo možda neku tačkicu.

tačno je to, ali ako je na velikoj smush, na manjoj će biti manji smush. zašto onda ljudi gotive pv mod na nokiama, ako je to toliko loše.

To je stvarno odlicna, korisna opcija, treba imati oba fajla.

Jos bolje je raw (34mpx) + pv 5mpx dokazano je da iz raw-a slikano sa 1020 dobija odlicna slika sa apsolutno boljim wb nego u jpeg modu. A Denim nam obecava obradu slike u pozadini, tako da ce biti brzi shot 2 shot a i start up same camere i 1 s bi bio veliki pomak na 1020 😉

Pa znamo, samo sto je ova tvoja od 34mpx jpg pa su slike gotovo identicne, RAW slika je gotovo svaki put drugacija, cistija, jasnija, bez ikakve softverske obrade koaj uglavnom kazem uglavnom unisti sliku.

A vest je od 16og septembra ... Ako nista algoritmi su bitniji od brzine okidanja i start up kamere.

Pitanje je, da li ce i tu sta menjati.

Inace, vratio sam telefon, i novac mi je vracen.

Pa znamo, samo sto je ova tvoja od 34mpx jpg pa su slike gotovo identicne, RAW slika je gotovo svaki put drugacija, cistija, jasnija, bez ikakve softverske obrade koaj uglavnom kazem uglavnom unisti sliku.

Nije on ni pisao o raw (slikanje u raw nije ni praktično za svakodnevno slikanje, dosta mesta treba plus ogoromno vreme se gubi da se kanije otovori na pc i zeza sa tim).
Lepo je rekao da full slika ima više šuma od slike u PV modu, što se vidi iz primera.

Nazad
Vrh Dno