Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisi platio carinu i pdv, zato što da jesi platio bi više.
To što piše da je ocarinjeno ne znači da si platio i carinu i pdv.
Izračunaj sam koliko je kada 30$ pomnožiš sa 0,32, pa to prevedi u dinare i biće ti jasno.

Neću da te plašim, ali vrlo lako može da se desi, pogotovo ako nema računa u paketu i ako je isti model (pa još ista boja) da ti traže potrvdu da imaš firmu, pošto smatraju da toliko pari patika nije za ličnu upotrebu.
Slažem se da patike ne moraju da budu za prodaju, može da bude porudžbina za više ljudi zbog manje cifre za shipping, ali hajde pa dokaži da je tako. Mislim, ne može ni carinik da dokaže da je za preprodaju, ali on ima pravo da te "optuži" da si preprodavac, a na tebi je da dokažeš da nisi. ***a, nakaradan sistem, ali tako je kako je.
Plus imaš problem što si naručio kopije, pa carinik ako skapira da je tako ima pravo da ti ih zapleni, pa ako se buniš možeš samo da dobiješ pride kaznu što si svesno pokušao da uvezeš plagijat. Možeš i da se praviš lud i da tvrdiš da je original i da nisi znao tada ne mogu da ti naplate kaznu, ali mogu da ti zaplene patike.
Ja sam se u početku bunio i pokušao da "ispravljam krive Drine", ali sam nedugo zatim skapirao da nema vajde i sada gledam kako da smanjim rizik da sebe dovedem u situaciju da me cimaju sa carine.

Najsvežiji primer je cimanje od strane carine, tj. gospodina Jovice Guberinića, koji mi je paket od 8 second hand maksi singlova koje sam kupio za sebe zaplenio i tražio da mu donesem potvrdu da imam STR, pošto je njegova ocena da 8 ploča nije za ličnu upotrebu, već za preprodaju. I šta onda? On smatra da je tako, ja kažem da nije i...? Niti on može da dokaže da jeste, niti ja da nije, njegova reč protiv moje. Na moju sreću našao se u carini neko razuman ko je procenio da država neće da rikne ako rizikuje i ne naplati 1 črvenu za ploče, a ja ih ipak preprodam na kraju (što mi ne pada na pamet, ali dobro).

Javi kako si prošao, baš me zanima.
Videcemo. A sto se tice replika, pa sve sa aliexpress-a je kopirano. Sutra mi i dzordanke(replika) konacno stizu, pa cu videti kako sam i tu prosao. Ma strasno, sta rade.

Sve iz Kine sto se narucuje je kopirano, nadam se da nece, do sad nisam imao takvih problema, samo bi jos to falilo.

O ne silno grešiš, Kina je najveća fabrika na svetu većina poznatih brendova imaju tamo proizvodnju...ili ako ne tamo a ono u zemlji slične reputacije.

Nije baš tako jednostavno, niti je sve iz Kine po defaultu kopija, niti je sve sa zapada po defaultu original, istina je, kao i obično, negde u sredini.
A što se tiče zaplene, poenta je šta se kupuje, a da je fake. Patike i ostala sportska oprema se masovno kopiraju, a pošto kod nas postoje ovlašćeni uvoznici koji su tako oštećeni (i zato se prilično bune), veća je verovatnoća da se zaplene fake patike, nego, recimo fake strujni kablovi kompanije Linn (ko je Hi-Fi-sta znaće o čemu se radi).

Inače, neka se ne ljuti niko, ali meni sama pomisao da kupim fake Nike Jordan potpuno blesava. Ili ću da kupim original ako baš želim da nosim ovaj model ili neću. Kupiti svesno fake proizvod samo da bi zadovoljio ličnu sujetu da imam nešto što inače ne bih mogao je besmislena.

Poslednja izmena:
Visina špediterskih usluga direktno zavisi od cene, a ako me sećanje služi, minimalna cifra, bez obzira na cenu, je bila oko 4000 rsd.
Možeš da pozoveš DHL kod nas i raspitaš se koliko bi te koštalo, da ne poručuješ napamet.
Evo, pitaj ovde: http://www.dhl.rs/sr/logistics/customs_security_and_insurance/customs_services.html

Spediterska usluga je usluga carinjenja robe, ako je ispod 50€ onda nema carinjenja pa samim tim ni usluge, dakle ne vidim zasto bi bilo nezavisno od cene, valjda samo ako je preko 50€?

Trebalo bi da je tako, ali ja mu prenosim kakvo je moje iskustvo.
Doduše, odavno mi nije ništa stizalo preko DHL-a, pa ne mogu da tvrdim da je tako kao što sam napisao, zato sam u i savetovao da pozove DHL Srbija i na licu mesta čuje da li/koliko će da ga rebnu.

U Sportsdirect temi samo o tome i pisu jer valjda svima preko DHL i stize...

Sta znaci ovo:

2014-11-27 10:59 11003 IZMENIČNA POŠTA - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-27 10:53 11003 IZMENIČNA POŠTA, Od carine
2014-11-26 12:08 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-25 12:09 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-24 13:10 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-21 14:09 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-20 12:48 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-19 09:04 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-18 13:42 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-18 08:46 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-17 09:12 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-14 14:11 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-13 13:03 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-12 11:49 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-08 15:08 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2014-11-05 15:52 NL - NLAMSC, Prispeće

Obzirom da nema 61200 CARINA GPC BEOGRAD, Od carine?
Inace u pitnju battery grip za fotoaparat

Poslednja izmena:
Koliko ja znam to znači da ti pošiljka stoji u Glavnom Poštanskom Centru danima i nedeljama.

:) to je jasno i lastama,
nego me buni ovo od danas tj danima otprema 10200 GPC beograd pa sad 11003 Izmenicna posta od carine pa 1100 Izmenicna posta 11200 Gpc - otprema. Prvi put sam bila sta narucio a precesljah forum i vidim da ad prodje carinu pise 61200. Mada opet moz da bude a ne mora da znaci, pogotovu sa tim "bagovima" u sistemu. Samo se nadam da je krenulo ka mojoj adresi konacno.

Pobogu ljudi na SVAKOJ strani neko trazi da mu se rastumaci, i 500 puta je objasnjeno, poste 61200 i 11200 su odlazne, znaci krenulo ka vama, 11003 je prijemna aerodromska a 10200 carina!

Sta znaci ovo:

2014-11-27 10:59 11003 IZMENIČNA POŠTA - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-27 10:53 11003 IZMENIČNA POŠTA, Od carine
2014-11-26 12:08 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-25 12:09 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-24 13:10 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-21 14:09 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-20 12:48 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-19 09:04 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-18 13:42 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-18 08:46 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-17 09:12 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-14 14:11 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-13 13:03 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-12 11:49 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-08 15:08 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2014-11-05 15:52 NL - NLAMSC, Prispeće

Obzirom da nema 61200 CARINA GPC BEOGRAD, Od carine?
Inace u pitnju battery grip za fotoaparat
Znaci da je posiljka krenula ka tebi i da ti verovatno sutra stize. Imas objasnjeno na forumu sve, prelistaj malo. Pozdrav.

Sve je to meni jasno, i zbog toga pitah obzirom da koliko vidim dosta ljudi na forumu je narucivalo vise puta. Onda po tome moj paket se seta izmedju GPC i aredroma - tamo vamo
Samo me zbunilo ili buni sto 61200. Btw pa otprilike da sam procitao i prelistao jednu trecinu od ovih 621 strana

Poslednja izmena:
Koliko bi se samo ubrzao dolazak paketa kad bi stavili granicu da do 22evra ne placas nikakve dazbine kao sto je kod Hrvata.Naravno pod uslovom da u paketu imas racun sa stvarnom vrednoscu robe.Paket od Kineza da se rade odokativno koliko se proceni da ta roba stvarno vredi i paketi bi stizali za 15 dana max.Ali ne daj Boze da kod nas nesto normalno zazivi i da drzava ne isisa i poslednju kap.

Pozdrav svima, imam nekoliko pitanja.
Ako porucim recimo sa ebay-a stvar/i u iznosu od 50e, odradim ceo proces, platim, ode na shipping...posle toga odem na aliexpress i porucim nesto drugo za 50e, da li ce onda na carini to stici u isto vreme, pa ce oni spojiti posiljke i naplatiti mi carinu za iznos od 100e ili ce stici pojedinacno i proci cu bez carine?
Dakle, da li mogu poruciti vise stvari, preko 50e kroz razlite/odvojene kupovine, ili sa razlicitih sajtova, pa da ne placam nikakve poreze ni carine?
Ako ne isti dan, koliko bi trebalo da sacekam dok planiram da porucim opet nesto za 50e, pa da prodjem bez carine?

Pozdrav svima, imam nekoliko pitanja.
Ako porucim recimo sa ebay-a stvar/i u iznosu od 50e, odradim ceo proces, platim, ode na shipping...posle toga odem na aliexpress i porucim nesto drugo za 50e, da li ce onda na carini to stici u isto vreme, pa ce oni spojiti posiljke i naplatiti mi carinu za iznos od 100e ili ce stici pojedinacno i proci cu bez carine?
Dakle, da li mogu poruciti vise stvari, preko 50e kroz razlite/odvojene kupovine, ili sa razlicitih sajtova, pa da ne placam nikakve poreze ni carine?
Ako ne isti dan, koliko bi trebalo da sacekam dok planiram da porucim opet nesto za 50e, pa da prodjem bez carine?
Pa pazi, moze da se desi da stigne u isto vreme, a mozda i ne. Ne mozes da znas kad ce tacno stvar da ti stigne na carinu. Moze da desi da narucis i posle 10 dana, a da stignu u isto vreme, nema pravila. Ako hoces vise stvari da narucujes, bolje salji na razlicite adrese, npr jedan paket kod drugara, drugi kod tebe.

Naravno da se ne sabiraju paketi pobogu! :d

I cekajte,
sad ja porucim recimo od jednog prodavca torbu za 45 evra, onda odem na proces placanja, i to je jedna isporuka koja je "u procesu", posle 5 minuta kliknem na neku kosulju za 20e, patike za 30e, porucim, drugi paket...posle toga nadjem neku jaknu za 50e, porucim kao treci paket...
I sad kad ce to sve stici na carinu ja ne znam...i ja prodjem bez ikakvog placanja dodatnog poreza, pdv-a ili slicno?
Jel to to znaci onda?

Dakle ja mogu kupiti i 50 stvari po 50 evra, ali ne mogu nista da u jednom paketu bude preko 50e, jer mi tad obracunavaju porez i pdv?

PS: Ako ja naprimer od jednog istog prodavca kupim prvo jednu stvarza 50e, pa odem na proces placanja, pa nadjem neku drugu stvar isto za 50e, pa odem na proces placanja...onda ce on mozda da vidi da sam ja isti lik, da mi je ista adresa i poslace mi zajedno?
Sto rece Lex91kv, za adresu, da li sam mog istog naloga da porucim na razlicite adrese, ili mi treba prijatelj koji ima isto nalog na paypal-u i ebay-u, pa preko njega da porucujem?
Znam da je puno pitanja, da sam oduzio...ali hocu da budem siguran, ne recimo da se ispalim, porucim 3 stvari po 50e, i da umesto 150, posle platim skoro 300evra sa porezom, pdv-om i boga pitaj cime jos.

Da ti skratim posao

Narucuj do 50 evra.
Narucuj na razlicite adrese odnosno imena(roditelji prijatelji potomci)
Placas istom tom karticom za sve, bitno da legnu pare i ne pitaju od koga su.

PDV ce verovatno da ti naplate, ali nece carinu ako radis ovako.
Ovo se odnosi da si odjednom resio da kupis za tu sumu, na primer 150 evra

Poslednja izmena:
I.
individualni paketi se, kao što su ti rekli, ne sabiraju, 2 paketa + 3 paketa je 5 paketa a ne: 2 paketa + 3 paketa = 1 paket!!! kontaš logiku?
II.
premisa rezonovanja od koje polaziš a tiče se naplate PDVa ti je pogrešna.
to što si ti nešto platio 50€ nije ni u kakvoj korelaciji sa procesom procene vrednosti pošiljke od strane naših carinika. Pošto si pročitao barem 10 stranica unazad, znaš da kinezi (ni oni sa ebaja a ni oni sa alija) ne šalju račune u paketima a price vrednost paketa koja se navodi u CN22 obrascu koji je zalepljen na svaki paket lupaju odokativno i to nekoliko puta niže od realnosti. E sad, kad znamo da a) nema računa u pošiljci i b) vrednost na paketu nema blage veze sa realnošću (što dobro znaju i carinici) kako misliš da će carinik da zna šta si ti platio 50€?
Carinik će da otvori paket i ako nema računa pogledaće šta si naručio, onda će na osnovu svog diskrecionog prava da proceni vrednot toga što si naručio i na taj iznos ti naplati PDV, tako da ovo:
.i ja prodjem bez ikakvog placanja dodatnog poreza, pdv-a ili slicno?
teško da će da se desi.
Ako naručin nešto što je lagano, stane u koverticu i što na prvi pogled nije interesantno onda NAJVEROVATNIJE (znači ništa nije 100% zapečaćeno u kamenu kod nas) nećeš paltiti PDV ali za veće stvari tipa farmerice, jakne, patike... tu je verovatnoća da će paket ići na otvaranje znatno veća a samim tim i mogućnosti naplate PDV-a.

Ako od jednog te istog prodavca naručiš više stvari normalno je da će ti to stići kao jedan paket (bilo je i slučajeva da su ljudi naglasili da jedan prodavac šalje više naručenih predmeta u više paketa pa je on ipak poslao kao jedan paket jer tako verovatno štedi na poštarini... pročitao si taj slučaj ovde na temi sigurno :p)
I na ebaju i na aliju imaš mogućnost da uneseš više adresa primalaca dakle možeš ti da platiš sve a stvari da prime tetke, strine, ujne, sestre i šta ti ja zna, komšinice :p recimo.

Poruči jednu stvar, sačekaj 3-5 dana, poruči drugi, sačekaj 3-5 dana poruči treću i kad paketi počnu da pristižu tvojoj sreći neće biti kraja :D

I cekajte,
sad ja porucim recimo od jednog prodavca torbu za 45 evra, onda odem na proces placanja, i to je jedna isporuka koja je "u procesu", posle 5 minuta kliknem na neku kosulju za 20e, patike za 30e, porucim, drugi paket...posle toga nadjem neku jaknu za 50e, porucim kao treci paket...
I sad kad ce to sve stici na carinu ja ne znam...i ja prodjem bez ikakvog placanja dodatnog poreza, pdv-a ili slicno?
Jel to to znaci onda?

Dakle ja mogu kupiti i 50 stvari po 50 evra, ali ne mogu nista da u jednom paketu bude preko 50e, jer mi tad obracunavaju porez i pdv?

PS: Ako ja naprimer od jednog istog prodavca kupim prvo jednu stvarza 50e, pa odem na proces placanja, pa nadjem neku drugu stvar isto za 50e, pa odem na proces placanja...onda ce on mozda da vidi da sam ja isti lik, da mi je ista adresa i poslace mi zajedno?
Sto rece Lex91kv, za adresu, da li sam mog istog naloga da porucim na razlicite adrese, ili mi treba prijatelj koji ima isto nalog na paypal-u i ebay-u, pa preko njega da porucujem?
Znam da je puno pitanja, da sam oduzio...ali hocu da budem siguran, ne recimo da se ispalim, porucim 3 stvari po 50e, i da umesto 150, posle platim skoro 300evra sa porezom, pdv-om i boga pitaj cime jos.
Nebitan je prodavac, mozes sve od jednog prodavca da kupis, samo nemoj na istu adresu i ime da te ne bi zezali. Sve ostalo ti je tesla boj rekao.

Ma samo mu naglasi da hoces u odvojene pakete ili sto rece neko iznad sacekaj po 3 dana izmedju narucivanja, obicno posalju za to vreme, mada kinezi nisu bas OK po tom pitanju, i 10 dana je za njih normalan period dok posalju, ako se tome prilagodjavas narucivaces plafon 2 paketa mesecno!

Imam molbu jednog prijatelja, moli da okačite screenshotove, ne ovako CopyPaste, vaših paketa koji su pristigli, i samo napišite dozvolu ispod da se koristi fotka. Naravno, zamaskirajte brojeve za praćenje.

Priprema tekst o nesposobnosti pošte i pored uloženih miliona u sve to...

Nema ni potrebe da krijem broj, koliko je dug spisak nisam mogao sve ni da obuhvatim (odsecen broj, datum pristizanja i dostava meni naredni dan od poslednjeg), nek koristi slobodno...

23k7ul5.jpg

Poslednja izmena:
Imam molbu jednog prijatelja, moli da okačite screenshotove, ne ovako CopyPaste, vaših paketa koji su pristigli, i samo napišite dozvolu ispod da se koristi fotka. Naravno, zamaskirajte brojeve za praćenje.

Priprema tekst o nesposobnosti pošte i pored uloženih miliona u sve to...
Imam nekoliko, evo jedne [emoji1]

Prilozi

• uploadfromtaptalk1417121744433.jpg
    uploadfromtaptalk1417121744433.jpg
    61.1 KB · Pregleda: 169
Pazi sad vrhunski za jedan dan iz HK u S(V)rbiju.

D5pGtFy.png

E sad da vidimo koliko ce trebati doticnima na carini da zarvse moj paket.
22.11 kupio 24.11 poslali u postu, 26.11 napustilo paket HK, a 27.11 stiglo u S(V)rbiju, e sad da brojim koliko ce ostati na carini.
Ovo je tragedija eto za 3-4 dana mi stigne paket i onda cekas na nasoj carini jos 20 dana eto paket za mesec kod mene umesto za 5-6 dana, pa mi dakle stvarno moramo da propadnemo(kao da vec nismo, haha) ovako mozemo samo u nazad da idemo ne unapred.
Nista zanimljiv rezultat mozda i najbolji ovde, da mi paket stigne za dan a da komplet od placanja do dolaska na aerodrom kod nas bude 5 dana.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno