Nije u tome stvar, poručivalo se i pre, ali su mali paketi prolazili bez dažbina. Nekako, u istom trenutnku kad se pojavio paypal, je neki primetio i "rupu" u zakonu koja dozvoljava da se na svaku pošiljku, bez obzira na vrednost, naplati PDV. I od tog momenta počinje igranka. U ostatku sveta postoji minimalna vrednost paketa koji ne podležu kontroli, a takvih je u principu i najviše, jedino se u Srbiji češljaju paketi sa futrolama i folijama za telefone i sličnom robom.Ranijih godina jeste bilo brže, ali ranijih godina nije svako iz Srbije mogao da poruči - nije bilo PayPal-a. Danas je broj pošiljki mnogostruko veći, a carina očigledno nije spremna za ovaj obim posla (a kako stvari stoje nisu zainteresovani da to promene) i zato "igraju fudbal".
I ovo treba dodati u j***ni FAQ
I u EU postoji minimum ispod kojeg se, kao kod nas, ne naplacuje PDV, i minimum iznad kojeg se i PDV i carina naplacuju. Verovali ili ne, te cifre nisu mnogo razlicite od nasih:
http://www.zoll.de/EN/Private-indiv...ue/consignments-of-negligible-value_node.html
<22e se nista ne naplacuje, iznad 150e se sve naplacuje, izmedju VAT ide na sve (PDV).
http://www.hmrc.gov.uk/customs/arriving/arrivingnoneu.htm#4
Ispod 9GBP se ne placa nista, a iznad VAT za sve, tek na velike sume carina.
Mislis da Nemci vise kupuju iz Kine i slicno nego mi? Ja ne verujem u to. (mislim na fizicka lica samo). Mislim da celokupna kolicina porucenih stvari iz Kine/HK za Nemacku manja nego kod nas.Grešiš za Nemačku, pogledaj malo zastavice na Aliexpress, pa ćeš videti kako evropljani itekako kupuju na Aliju. Evo samo jedan primer razlike u ceni:
http://www.aliexpress.com/item/Free...arger-Bluetooth-Hands-free-Kit/918625601.html
http://www.clasohlson.com/no/Supertooth-Buddy-bilhandsfree-/38-4797
500 NOK je oko 60 EUR.
Slazem se, ali zar mislis da je 10% cene mnogo bitno u ovom slucaju?Pa ovo je daleko povoljnije nego u Srbiji. Znaci u Nemackoj je granica za naplatu carine tri puta visa nego u Srbiji, za VB da i ne komentarisem.
Jovica me ubi u pojam, paket koji su mi zagubili je ustvari konfiskovan od strane doticnog jer je "ogromna" kolicina udica u pitanju, ko je varalicar zna da 600 komada troka nije nista za glavinjare i voblere za mene i druga, mozda ni celu sezonu ne izguramo sa tim...
Ali on trazi da angazujemo firmu da nam uveze ili da vrati, e sad jel moze to biti STR ribolovacka radnja ili bas mora neki registrovani uvoznik bas te marke, otkacio me i nije hteo da mi kaze, a na 059 lokal na koji me uputio neko digao slusalicu jos u 13h i zauzeto non-stop?
On tvrdi da ce mi ovi na 059 odraditi to preadresiranje a za spediciju znam i sam, ne znam samo jel ima pravo taj STR da trazi dposta da carini po skracenom postupku i onda valjda spedicija bude nesto "simbolicno", 1000-1500 dindzi?
Your order 64340146002804 has been closed
Dear snezana bazalac,
Your Order No:64340146002804 has been closed because the supplier did not provide necessary evidence. The payment will be refunded to you within 7-10 working days.
AliExpress strives to continuously improve our trading environment. Thank you for your understanding and continued support.
Sincerely,
AliExpress Trade Security Department
You order is currently frozen, due to the sellers suspicious trading activities.
We have suspended this seller’s account because we have detected unsafe trading activities. We have therefore requested the seller to provide sufficient evidence, such as shipping documents and certificates which they must provide within 3 business days (not calendar days).
If the seller fails to provide any evidence within 3 business days, we will issue you with a full refund. In the event the seller does provide evidence, it could take about 15 business days for the case to be resolved.
We apologize for this inconvenience. At AliExpress, we are committed and always taking steps in improving our customers shopping experience and to the protection of both the buyer’s and seller’s interests.
Your understanding and cooperation are highly appreciated.
Sincerely,
AliExpress Trade Security Department
2014.11.11 06:34
Pa da, ali nije fer.
Live Chat radi savrseno ali moram reci da sam ga jednom koristio. Sacekao sam 10tak minuta na svoj red i odradio posao za manje od 2 minuta.Tesko jedino preko paypal-a da uplatis prodavcu kad ti da podatke za uplatu, aliexpress je jako spor na odgovorima a i skoro ih je nemoguce direkt kontaktirati (kineska posla)
U pravu si da nije fer i veoma mi je drago kada vidim da i dalje ima istinski postenih ljudi.Pa da, ali nije fer.
Jovica me ubi u pojam, paket koji su mi zagubili je ustvari konfiskovan od strane doticnog jer je "ogromna" kolicina udica u pitanju, ko je varalicar zna da 600 komada troka nije nista za glavinjare i voblere za mene i druga, mozda ni celu sezonu ne izguramo sa tim...
Ali on trazi da angazujemo firmu da nam uveze ili da vrati, e sad jel moze to biti STR ribolovacka radnja ili bas mora neki registrovani uvoznik bas te marke, otkacio me i nije hteo da mi kaze, a na 059 lokal na koji me uputio neko digao slusalicu jos u 13h i zauzeto non-stop?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari