Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slažem se sa tobom 100%, a da se ja pitam ne bi to tako išlo, ali niti se ja pitam, niti oni pokušavaju da promene sistem rada ustanovljen još u doba Josipa Broza.

Ranijih godina jeste bilo brže, ali ranijih godina nije svako iz Srbije mogao da poruči - nije bilo PayPal-a. Danas je broj pošiljki mnogostruko veći, a carina očigledno nije spremna za ovaj obim posla (a kako stvari stoje nisu zainteresovani da to promene) i zato "igraju fudbal".
Nije u tome stvar, poručivalo se i pre, ali su mali paketi prolazili bez dažbina. Nekako, u istom trenutnku kad se pojavio paypal, je neki primetio i "rupu" u zakonu koja dozvoljava da se na svaku pošiljku, bez obzira na vrednost, naplati PDV. I od tog momenta počinje igranka. U ostatku sveta postoji minimalna vrednost paketa koji ne podležu kontroli, a takvih je u principu i najviše, jedino se u Srbiji češljaju paketi sa futrolama i folijama za telefone i sličnom robom.

I ovo treba dodati u j***ni FAQ :D
I u EU postoji minimum ispod kojeg se, kao kod nas, ne naplacuje PDV, i minimum iznad kojeg se i PDV i carina naplacuju. Verovali ili ne, te cifre nisu mnogo razlicite od nasih:
http://www.zoll.de/EN/Private-indiv...ue/consignments-of-negligible-value_node.html
<22e se nista ne naplacuje, iznad 150e se sve naplacuje, izmedju VAT ide na sve (PDV).
http://www.hmrc.gov.uk/customs/arriving/arrivingnoneu.htm#4
Ispod 9GBP se ne placa nista, a iznad VAT za sve, tek na velike sume carina.

Ali, moje laicko misljenje je da kod nas stigne nekoliko puta vise posiljki nego u Nemacku, ne racunajuci posiljke unutar EU! Jer zasto bi Nemac porucivao nesto van EU kad mu je sve dostupno unutar EU i retko kada je skuplje cak?

Ako zelite efikasniju carinu u Srbiji, mislim da cete morati da se zadovoljite novim zaposljavanjem :D

Poslednja izmena:
I ovo treba dodati u j***ni FAQ :D
I u EU postoji minimum ispod kojeg se, kao kod nas, ne naplacuje PDV, i minimum iznad kojeg se i PDV i carina naplacuju. Verovali ili ne, te cifre nisu mnogo razlicite od nasih:
http://www.zoll.de/EN/Private-indiv...ue/consignments-of-negligible-value_node.html
<22e se nista ne naplacuje, iznad 150e se sve naplacuje, izmedju VAT ide na sve (PDV).
http://www.hmrc.gov.uk/customs/arriving/arrivingnoneu.htm#4
Ispod 9GBP se ne placa nista, a iznad VAT za sve, tek na velike sume carina.

Pa ovo je daleko povoljnije nego u Srbiji. Znaci u Nemackoj je granica za naplatu carine tri puta visa nego u Srbiji, za VB da i ne komentarisem.

Grešiš za Nemačku, pogledaj malo zastavice na Aliexpress, pa ćeš videti kako evropljani itekako kupuju na Aliju. Evo samo jedan primer razlike u ceni:
http://www.aliexpress.com/item/Free...arger-Bluetooth-Hands-free-Kit/918625601.html
http://www.clasohlson.com/no/Supertooth-Buddy-bilhandsfree-/38-4797
500 NOK je oko 60 EUR.
Mislis da Nemci vise kupuju iz Kine i slicno nego mi? Ja ne verujem u to. (mislim na fizicka lica samo). Mislim da celokupna kolicina porucenih stvari iz Kine/HK za Nemacku manja nego kod nas.
Jeste da je u Nemackoj nesto skuplje (ne mesaj Norvesku!), ali ne uvek, plus nema garanciju, lokalni shop, mora da ceka... Nemca to ne brine. Cak i nasi ljudi tamo izbegavaju tako nesto, a nasi ljudi tamo su vece cicije od Nemaca :)

Da je nemacka carina efikasnija, brza i bolja od nase niko ne spori :) Ali mislim da je barem deo problema mnogo veca kolicina posiljki (barem po cariniku, ako ne i celokupno po drzavi).

Pa ovo je daleko povoljnije nego u Srbiji. Znaci u Nemackoj je granica za naplatu carine tri puta visa nego u Srbiji, za VB da i ne komentarisem.
Slazem se, ali zar mislis da je 10% cene mnogo bitno u ovom slucaju?

Ja mislim da prosto EU zemlje (barem Nemacka, Engleska i jos poneka drzava velikog broja fizickih lica kao kupaca, znaci ne racunam recimo Italiju i Francusku tu) nemaju toliki obim kupovine, da se MNOGO strozije kontrolise da li je nesto falsh roba ili original, da prosto ljudi ne zele toliko da rizikuju (jer mnogo vise rizikuju, za mnogo manje, naspram nas, gde se u proseku isplati rizik).

J. Koreja recimo ima ogromno trziste, i vrlo imucno stanovnistvo po pitanju kupovine gluposti cak.
Ali je zato carina extremno zatvorena, na nivou gorem od naseg. Na sve ide VAT (mada je on u Koreji 10%), carina u sustini ne ide, jer postoje ugovori razni, medjutim postoje i predlozi zakona da se zabrani kupovina vise od 5000e godisnje po osobi van zemlje :)

Ne branim nasu carinu, daleko od toga, ali nemojte samo da se kudi sve ovde, bez da se ima barem neki obzir na to kako je u svetu. Ja cu radije ovde poruciti nego u Koreji. Do pre 2-3 godine sam kao stranac mogao generalno komotno da porucim (mada npr. nisam imao pravo da uvezem vise od 6 stvari u istom paketu nekog tipa, nebitno je skroz da li je 1 komad BURE od 50kg ili promo kesica od 5grama).
Sada za mnoge stvari postoji limit od 100$ po paketu... paket uopste nece ni doci dalje od carine, vratice ga.

Glavni problem sa nasom carinom nije u visini dadzbina nego odredjivanje vrednost paketa i nemogucnosti zalbe na tu procenu. A da ne pricamo o tome da paketi brze prodju pola sveta nego od Surcina poslednjih par kilometara po Srbiji... Trebali bi da uvedu transparentniji nacin carinjenja npr paket kad udje u zemlju da dobije broj za carinjenje na tracking-u i onda po tom broju da im se salje mejlom dokaz o placenom iznosu. To bi njima olaksalo posao a nama bi brze stizali paketi

Evo malo zanimljive statiske sa aliexpesa koje zemlje najvise kupuju...
• The top 11 buyer countries ranked by GMV for AliExpress were:
1. Russia
2. Brazil
3. Israel
4. Spain
5. Belarus
6. U.S.
7. Canada
8. Ukraine
9. France
10. Czech Republic
11. U.K.

Znaci Izrael, Belorusija i Ukrajina su pre UK cak, a Nemacke cak i nema na listi...

Ljudi postoji li neki zakonski rok u okviru kojeg roba mora da se ocarini? Ovaj bezobrazluk vise nema smisla.

Postoji - kazne je "smaranje primaoca". U prevodu, kada sam gledao zakon nisam video koja je kazna u slucaju da se ne ocarini :D

01.11.2014 13:12:44 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
05.11.2014 10:50:09 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
06.11.2014 13:10:46 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
07.11.2014 12:59:08 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
10.11.2014 12:09:31 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
12.11.2014 14:08:53 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
13.11.2014 13:03:19 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
14.11.2014 14:11:27 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
17.11.2014 09:12:05 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

koliko da se zna da je moj paket jos na carini, 17. 11. 2014 u 13:30 sam znao broj 0700 100 300 i gospodja kaze sacekajte da pogledam, gospodine vas paket je otpremljen prema vasoj posti kad sad pogledam ono opet otprema BGD, jedno je sto me tesi je da sam ja zvao kasnije nego sto je ovde izbaceno vreme, otprema 09:12 a ja zvao 13:30

Uf, ja kasnim za tobom 2 dana. Ako ti se sutra ujutru ne promeni status znaci da te gospodja baronise. Imam utisak da se ovo namerno radi, nemoguce da se obim posla povecao za 500%.

Mozda se obim posla nije povecao za 500% ali zato obim raznih partijskih kumova,brace i sestara jeste za 1000%, ljudi koji nemaju pojma ni o tablici mnozenja,a ne tek o mom satu sa alija,koji je placen 3.86$ (sa postarinom) a carina mi je lepo poslala uplatnicu na 800 dinara....Hvala lepo, ne zelim ga...cao,zdravo carino i porucivanje ne adresu u Srbiji,nikada viseeee.

Jel su pustili u rad u one sortere? Zasto carini i dalje treba dve nedelje za carinjenje posiljke? Zasto nikad nist' ne moze na bolje da se promeni :)

Jovica me ubi u pojam, paket koji su mi zagubili je ustvari konfiskovan od strane doticnog jer je "ogromna" kolicina udica u pitanju, ko je varalicar zna da 600 komada troka nije nista za glavinjare i voblere za mene i druga, mozda ni celu sezonu ne izguramo sa tim...
Ali on trazi da angazujemo firmu da nam uveze ili da vrati, e sad jel moze to biti STR ribolovacka radnja ili bas mora neki registrovani uvoznik bas te marke, otkacio me i nije hteo da mi kaze, a na 059 lokal na koji me uputio neko digao slusalicu jos u 13h i zauzeto non-stop?

Jovica me ubi u pojam, paket koji su mi zagubili je ustvari konfiskovan od strane doticnog jer je "ogromna" kolicina udica u pitanju, ko je varalicar zna da 600 komada troka nije nista za glavinjare i voblere za mene i druga, mozda ni celu sezonu ne izguramo sa tim...
Ali on trazi da angazujemo firmu da nam uveze ili da vrati, e sad jel moze to biti STR ribolovacka radnja ili bas mora neki registrovani uvoznik bas te marke, otkacio me i nije hteo da mi kaze, a na 059 lokal na koji me uputio neko digao slusalicu jos u 13h i zauzeto non-stop?

Moze bilo koji STR (ide za dalju prodaju) ali ne zaboravi usluge speditera su 40-50e + 20% PDV i koja vec carina ide za udice ako ne treba atest za iste, takodje mislim da to nece tako proci jer meni nije, posiljka MORA da je adresirana na radnju a ne na tebe, pa su mene savetovali da oni to vrate za kinu pa kinez ponovo posalje adresirano na firmu
Naravno treba i faktura od kineza (oce da traze original ali onda vecina stampa kolor stampacem pa kao prodje), e sad ako se neko zainati pa i dokaz uplate naravno firma treba da kupuje.. ma..... ja sam licno odustao

Poslednja izmena:
On tvrdi da ce mi ovi na 059 odraditi to preadresiranje a za spediciju znam i sam, ne znam samo jel ima pravo taj STR da trazi dposta da carini po skracenom postupku i onda valjda spedicija bude nesto "simbolicno", 1000-1500 dindzi?

On tvrdi da ce mi ovi na 059 odraditi to preadresiranje a za spediciju znam i sam, ne znam samo jel ima pravo taj STR da trazi dposta da carini po skracenom postupku i onda valjda spedicija bude nesto "simbolicno", 1000-1500 dindzi?

Nema to sam se i ja raspitao, u srbistanu za firme/pravna lica ide regularna spedicija, nema skracenog postupka u uvozu samo u izvozu za odredjenu robu.. pitao sam, takodje spediciju mora da ti radi neka lopovska spediterska firma jer sam nemozes raditi zasto nemam pojma... verovatno namerno jer je to cist lobi mafijasa i stoke
Takodje ako je STR tu robu mora kupit za dalju prodaju (to se definise u JCI da li je za primarnu delatnost ili dalju prodaju) sad to je jedna posiljka ali ako redovno uzimas verujem da inspekcije to kontrolisu pa se ja ne bi igrao za veci uvoz da ne prodje kroz fiskalnu kasu ili ne bude ulaza...

Jedno pitanje. Cale je narucio neki telefon preko Ali-a, 11.septembra, stigao mu je 14. novembra, medjutim danas mu stize mail sledece sadrzine:

Your order 64340146002804 has been closed

Dear snezana bazalac,
Your Order No:64340146002804 has been closed because the supplier did not provide necessary evidence. The payment will be refunded to you within 7-10 working days.

AliExpress strives to continuously improve our trading environment. Thank you for your understanding and continued support.

Sincerely,
AliExpress Trade Security Department

On nije otvarao nikakav dispute, niti sta drugo. Kako sada, jel postoji neki mehanizam da se kaze da mu je stigao telefon, da mu ne rade refund?

EDIT: 3 dana pre toga mu je ovo stiglo:

You order is currently frozen, due to the sellers suspicious trading activities.

We have suspended this seller’s account because we have detected unsafe trading activities. We have therefore requested the seller to provide sufficient evidence, such as shipping documents and certificates which they must provide within 3 business days (not calendar days).

If the seller fails to provide any evidence within 3 business days, we will issue you with a full refund. In the event the seller does provide evidence, it could take about 15 business days for the case to be resolved.

We apologize for this inconvenience. At AliExpress, we are committed and always taking steps in improving our customers shopping experience and to the protection of both the buyer’s and seller’s interests.

Your understanding and cooperation are highly appreciated.

Sincerely,
AliExpress Trade Security Department
2014.11.11 06:34

Poslednja izmena:
Tesko jedino preko paypal-a da uplatis prodavcu kad ti da podatke za uplatu, aliexpress je jako spor na odgovorima a i skoro ih je nemoguce direkt kontaktirati (kineska posla)

Ugasio ga ali. Verovatno je nesto muljao.
Ti si dobio i mob i refund a neces da prihvatis refund ?

Pa da, ali nije fer.

Da, mozda mu neko hackovao nalog pa pokusao da vara ljude... a tebi poslato pre toga, inace moja iskustva sa kinezom da su uvek oni mene pokusali (rposek 7-8% muljatora) da zavrnu mada sam ja kupovao i od tih sa nizim rejtingom, ja licno za njih nemam ljubavi jer su nebrojano puta pokusali da me zavrnu i nekako me je stitio jedino alipay u 90% slucajeva

Tesko jedino preko paypal-a da uplatis prodavcu kad ti da podatke za uplatu, aliexpress je jako spor na odgovorima a i skoro ih je nemoguce direkt kontaktirati (kineska posla)
Live Chat radi savrseno ali moram reci da sam ga jednom koristio. Sacekao sam 10tak minuta na svoj red i odradio posao za manje od 2 minuta.
Zaposleni sa druge strane je bio potpuno posvecen i odgovarao veoma brzo sa konkretnim resenjima.
Pa da, ali nije fer.
U pravu si da nije fer i veoma mi je drago kada vidim da i dalje ima istinski postenih ljudi.

Ipak, moj savet ti je da se strpis neko vreme pre odluke. Sacekaj bar mesec dana pa vidi dalji razvoj situacije, da li ce te neko kontaktirati i slicno.
Pisem ovo zato sto si kupio tehnicku robu za koju bi trebao da imas bar neku garanciju i podrsku a to sada nemas. Sacekaj da vidis da li ce telefon raditi kako je opisano.
Drugi razlog je u tome sto sam siguran da ce te neko kontaktirati, osim u slucaju da je neki totalni haos nastao sa tom prodavnicom.

Ako za recimo dva meseca ne bude nikakvog kontakta od strane prodavca ili Ali express-a, mozes kontaktirati AliExpress, i ukratko opisati situaciju. Da su dobio telefon, da si zadovoljan, da telefon radi a da si odmah nakon toga dobio obavestenje od Aliexpress-a, da si dobio refund i da zelis da platis za kupljenu robu.
Nakon toga uradi kako Aliexpress da uputstva.
U medjuvremenu, ako prodavac ima tvoj mejl i ako te kontaktira, misljenja sam da ne bi trebao nista njemu direktno da uplacujes vec samo uz aliexpress posredovanje.

Poslednja izmena:

Meni su stigle ploče i dotični lik mi je takođe "zaplenio" paket i traži potvrdu da imam STR zato što je u pitanju 10 maksi singlova.
Ne mogu da verujem šta je ovo??!!!!
10 maksi singlova, ali em su second hand, em je 10 različitih izvođača, ne razumem šta će mi dozvola za uvoz, kupio sam za sebe tih 10 ploča????
Do sada nisam imao nikakvih problema, ali ovog kao da su izvukli iz doba kominterne i revolucije, mozak mu funkcioniše samoupravno-socijalistički.

p.s. inače, onaj paket što su me odvalili je baš dotični carinio.

Poslednja izmena:
Da bih ispunio kvotu za kupon, narucio sam 7 kucnih papuca i jos jednu sitnicu za suprugu. Prvobitno je bilo u korpi 6 komada ali su dodatno smanjili cenu pa sam morao da dodam jos jedan par.
Zbog neverovatnih problema sa carinom koje sam procitao ovde, a kada se narucuje vise komada, zamolio sam kineza da robu spakuje u dva paketa. Izasli su mi u susret. Svestan sam da je ovo mozda preterano ali nije lose biti oprezan. Ne zelim da mi se vraca roba koju sam narucio.
Ako bi mi se desilo da se roba vrati zbog moje greske ili krivicom carine, trazio bih refund samo u iznosu koji preostane kada kinez odbije svoje troskove za tu porudzbinu.

@RingeRaja Jovica Guberinic strikes again! Pitaj ga možda on ima ili želi da preporuči neki STR (ne postoji vise kao pojam vec je to sada preduzetnik) da odradi uslužno carinjenje uz neku simboličnu naknadu ( nekog sa kim je u dilu).

Nema pomoć od njega jedino da svako ko naleti na problem ode lepo na sajt carine i dole sa leve strane klikne na link "prijavite korupciju i kršenje propisa" pa izloži problem. Meni tako jedan paket nakon izloženog problema a na carinjenju kod dotičnog gospodina naprasno prošao i ako je rekao da ne može. Sve dok ćutimo jahaće nas dotični gospodin, nezvanični info je da je isti zbog raznih muljanja sklonjen sa prelaza i po kazni radi u poštanskoj carinarnici.

18.11.2014
08:46:30 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
18.11.2014
13:42:27 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Jel imao neko ovaj slucaj da ima 2 otpreme u jednom danu? :D

Jesm ja i da jos bude ludje pogledaj vreme :)

Status: Transit
Destination: Serbia
2014-11-18 13:42 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-18 08:46 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-17 09:12 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-14 14:11 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-13 13:03 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-12 11:49 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-11-08 15:08 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu

Proverio na sajtu poste i u sekundu identicno vreme, mozda pokusavaju da ubrazaju stvari jer logicno ako se nastavi progresijom u nekom trenutku kasnjenja ce tolika da em nece biti kupovine a tako niceg ni za naplatu

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno