Šta je novo?

Windows Phone 8.1

Jes posteno. Oni kao prave listu po tome sta ljudi najvise koriste ide na vrh :D A to pojma nema.

Ja posteno i ne visim nesto cesto u "podesavanjima" tako da mi to i ne smeta puno, sa quick toggles su me spasili da ne ulazim cesto u podesavanja. Ali moraju da nadju resenje za taj meni.

Joe je rekao da na windows 10 postoje vise opcija za sortiranje tog menija.

Zar nisu rekli da ce u gdr2 da odrade neku verziju skracenih pod menija u Settings???

Eto npr neka odrade podesavanja kao u 8.1 metro settings.

Opet navikao sam se na wp podesavanja jer su u listi odmah opcije iako je to mess, bar odmah ulazim u zeljenu opciju ne moram da otvorim pod meni. Not. Centar bi mogli malo da nabudjaju i grupisu bolje notifikacije i ubace quick action opcije... Btw na androidu mi se vise svidja settings nego na ios-u.

Poslednja izmena:
Ovo za Nottification centar je obavezno, koji će mi q Battery saver u njemu?!? Koješta pametno može tu da se napakuje.

Gore nego na androidu ? Iphone dobija samo neke zakrpe i neke sitnice u apdejtu ,a mi dobismo skroz novo iskustvo sa telefonima od black apdejta ,pa na ovamo .

Dobismo ono sto ostali uglavnom imaju odavno. Ne znam zasto ne bi kritikovali neke ocigledne stvari? Imao sam sve tri platforme i ova sa svim svojim prednostima ima nekoliko kapitalinih gluposti koje nikako da isprate do kraja. Zato ce i puci ... Ako im je Lumia pandam Nexusu onda ne mogu da se ponasaju kao da su Samsung. Kakva je to fora da im vodeci modeli nemaju najnoviji update a tek prikazan mid-segment telefon ima? Totalno neozbiljno i sto se mene tice cisto igranje sa zivcima musterija koje hoce premium iskustvo koje sa pravom ocekuju ako imaju flagship modele.

Ja im dajem ocenu 4- posto znam kakav je Wp7 bio a takodje znam sta radi Apple i kako u startu ti odere kozu kako bi imao fensi Iphone, Android necu komentarisati to je platforma koja ne moze da uvrsti sistem na low segment a pritom da radi ok bar 3 meseca bez lagova i glitcheva.

Neće pući jer će sa windows 10 objediniti obe platforme, a ima podosta korisnika windowsa, i mnogima će to odgovarati. Moje mišljenje. A iskreno, posle skoro 2 godine korišćenja wp-a, meni se dopada, brz je i pouzdan, i minimalistički, za telefon, baš kako treba... lumia 925, pre toga omnia 7.

Ma i meni se doapda i ne planiram da se u skorije vreme prebacujem na drugu platformu (mada sam se odusevio iskustvom sa android 5.0 na nexus 5ici). Strahujem od retaridranih poteza MS-a i sve vise ocigledne strategije da investiraju samo u lo i mid segment trzista... Ako budem nastavio da koristim WP platformu sta ce me ubediti da ostanem na Lumia seriji osim kamere? ... jeste miljama bolja od konkurencije ali nije dovoljan razlog da ne izaberem sledeci put recimo HTC.

Ja ako bih isao dalje od NOKIE tj sad Microsofta , to bi bio samo nexus 5 i android. Ali msm da to necu sigurno.

Windowsom sam vise nego prezadovoljan. I nadam se da sa 10kom nece da izgube ovu stabilnost i jednostavnost.

Sada kada bih menjao tel uzeo bih najverovatnije 830 .

930 je jako dobra ali nema glance na koji sam se vec previse navikao.

535 je jako dobra ali mi se ne dopada bas dizajn.

Ne znam zasto ne naprave jos neki sa dizanom od 720 , po meni najbolji dizajn od svih lumia.

Ne shvataju da je između ostalog ime Nokia prodavalo uređaje...

Ne shvataju da je između ostalog ime Nokia prodavalo uređaje...

Pa nije u Americi , Kini , Indiji . Tamo je Microsoft mnogo popularniji. Nokia je bila najpopularnija u Evropi a MS Evropa kao trziste bas i ne zanima puno.

Nokia ime možda znači jednom sitnom delu fanova , koji su kupovali samo zato što je nokia. Da je ta baza malo veća , onda bi i bio veći tržišni udeo u svetu a ne 4 % .

Mislim da se neće odraziti promena imena , udeo windowsa je dosta mali , tako da vremenom samo može malo porasti.

Da ne idem mnogo u offtopic ali ms ima win-win situaciju. Mlati pare od patenata i prodaje androida, uzima pare od prodaje lumie i na sve to gura svoje servise na sve platforme .

U Eu su solidni , imaju oko 10% , U iItaliji su na 15% , Poljska takođe. Fino se prodaju i u Indiji , jedino gde su očajni su Kina i Usa . U Usa imaju tek 3,5% a u Kini nemaju ni 1% :D otud i manji udeo u svetskom tržištu...

Poslednja izmena:
Sramota za te osnovne stvari... Prepoznavanje broja, rastrkana podesavanja, data/3g precice... Da li ce to da rese do wp10 pitanje je.

Jeste pitanje, baš umeju tupavi da budu.
Da li još neko koristi full (plaćen) MetroMail? Probao da sa Gmaila šaljem na Gmail, 36 velikih fotki, (L1520), i crash za crashom. Pisao developeru, ne odgovara, (dosad uvek odgovarao na žalbe i pitanja)?!

Pa to važi konkretno za o2 operatora. U Usa na Verizonu još nemaju npr ni cyan na icon lumia. Inače pominju da ce u okviru dp-a početi da distribuiraju i firmer baš zbog sporosti operatera.

Poslednja izmena:
Pa to važi konkretno za o2 operatora. U Usa na Verizonu još nemaju npr ni cyan na icon lumia. Inače pominju da ce u okviru dp-a početi da distribuiraju i firmer baš zbog sporosti operatera.

Jeeeeee konacno, usvojice uz OS i Preview i za firmware, to je na UserVoice-u dosta njih zahtevalo... Da podsetim nije tu MS kriv nego operatori, koliko vidim win10 ce imati drugaciju metodu updatea u odnosu na 8.1 / 8.

Zasto bi to bio toliki problem ne razumem? Ne pricamo o 100 razlicitih verzija telefona kao sto je slucaj sa Androidom neko o desetak (ako i toliko) Lumia modela. A to je MS-ova najveca uzdanica za WM... besmisleni potezi.

Konkretno ovaj Verizon je cdma ili kako već se zove. To nisu gsm operateri. Imaju razne servise kao wifi call i razno koje oni ubacuju u firmer. Obrađuju taj firmer koji im ms posalje pa ga šatro testiraju. Kako ms ima mali udeo on nije u stanju sa ništa zahteva. Običan apdejt sistema ide preko ms-a a firmer preko operatera. Rečeno je da će u narednom periodu preskočiti i sami pustati i firmer preko dp-a. Ukratko papazjanija.

Evo skoro je izašao apdejt za 930 na 8.1.1 ali bez denima koji nije pušten. Ipak su nekad firmer i običan os usko povezani pa se moraju zajedno izdati. Kako operateri prave zastoj sa njihove strane onda je ceo apdejt sa sistemom na čekanju i eto razvlačenja.

Poslednja izmena:
Zasto bi to bio toliki problem ne razumem? Ne pricamo o 100 razlicitih verzija telefona kao sto je slucaj sa Androidom neko o desetak (ako i toliko) Lumia modela. A to je MS-ova najveca uzdanica za WM... besmisleni potezi.

Problem su operatori koji kontrolisu firmware i dodatno ga po potrebi ukrase (npr nekom svojom app, koja je posle updatea na telefonu).

Google ima drugaciji fazon i garantuje samo za Nexus liniju siguran i brz update a za ostale je odgovoran OEM (Samsung, HTC)... Tako da nije ista prica i ne mozevse porediti , MS u je daleko teze po svojoj metodi od drugih, posto su mnogi modeli u pitanju za razliku od Apple koji bukvalno izdaje nove drivere za grafiku i koji senzor na godisnjem nivou kada izadje nova verzija updatea (npr ios 8)... Znaci taj PfD za FW (konkretno za lumie) bi resio problem naravno za one koji su na isti registrovani... Glupo je osudjivati non stop nekoga, pokusaj da shvatis kako to funkcionise za promenu i kako bi mogli da poboljsalju sve to tako sto ces glasati:

https://windowsphone.uservoice.com/forums/101801-feature-suggestions

Evo i app za WP (jednostavna)

Check out "Uservoice Hub" for Windows Phone http://www.windowsphone.com/s?appid=60498f68-1b12-4a08-a595-450a9bbf2d7a a dokaz da primenjuju ideje korisnika je sam wp8.1 koliko god to bilo "malo" za korisnika.

Eto kada bi primenili nacin updata kao sto rade sa Surface tabletima onda bi to bilo full, firmware ide direktno na uredjaj iz Windows Updatea gde se serviraju i regularni OS patchevi... Ta metoda bi trebala da bude u W10 na telefonima a nije iskljuceno da uz gdr 2 dobijemo i nesto sto je predvidjeno u w10. Eto ovaj Critical Update metoda i Update scheduler je feature iz W10 TP.

Poslednja izmena:
Ok, razumem ja da je deo krivice na operaterima ali opet pitam: zasto na iPhone-u nema tavih slcuajeva? Sad je vec aktivno 7 modela. Verizon takodje ima svoje verzije bez sim-a, t-mobile i vodafon svoje aplikacije itd. Zasto tu nema ovolikih zastoja? Ja se osvrcem samo za Lumia seriju. HTC i Samsung me ne zanimaju jer je Lumia MS-ov brend (kupljen od Nokie, ok).

Ako nista drugo, stravicno neozbiljno izgleda to sto urade najave ovakvih velikih updejta skoro 4 meseca pre nego sto bude dostupan ako i tad. Da sam kojim slucajem uzeo moju lumiu 1520 pocetkom godine kad je tek 8.1 bio najavljen, zestoko bih se smorio i verovatno bih batalio WM. Pa sta to hardverski sto je tako vezano za servise nekog operatera ima u Lumia 830/730 na kojima postoji Denim i 8.1.1 out of the box u odnosu na ostale Lumije? Sve ovo kad se sabere je dovoljno dobro objasnjenje zasto im toliko treba da se probiju na trziste i pored prakticno neogranicenih finansijskih sredstava da to isteraju kako treba...

Ok, razumem ja da je deo krivice na operaterima ali opet pitam: zasto na iPhone-u nema tavih slcuajeva? Sad je vec aktivno 7 modela. Verizon takodje ima svoje verzije bez sim-a, t-mobile i vodafon svoje aplikacije itd. Zasto tu nema ovolikih zastoja? Ja se osvrcem samo za Lumia seriju. HTC i Samsung me ne zanimaju jer je Lumia MS-ov brend (kupljen od Nokie, ok).

Ako nista drugo, stravicno neozbiljno izgleda to sto urade najave ovakvih velikih updejta skoro 4 meseca pre nego sto bude dostupan ako i tad. Da sam kojim slucajem uzeo moju lumiu 1520 pocetkom godine kad je tek 8.1 bio najavljen, zestoko bih se smorio i verovatno bih batalio WM. Pa sta to hardverski sto je tako vezano za servise nekog operatera ima u Lumia 830/730 na kojima postoji Denim i 8.1.1 out of the box u odnosu na ostale Lumije? Sve ovo kad se sabere je dovoljno dobro objasnjenje zasto im toliko treba da se probiju na trziste i pored prakticno neogranicenih finansijskih sredstava da to isteraju kako treba...

Apple je u mogucnosti da on postavlja uslove operaterima . Dok je sa MS i NOKIOM dosta drugacija situacija naravno.

A sta je to WM ??? Windows mobile odavno ne postoji i svi smo zahvalni na tome :D .

Mislim da operateri i njihova sporost nisu nikakvo opravdanje, sistem i update za njega je razvio MS i on treba da se pita i da ih pritisne, uostalom ko im brani da puste svoj, recimo taj Denim, svima, pa operateri posle svoje pečeve itd kako kad i koji?!? Lepo pita čovek kako toga kod iOS nema. Nisam se smorio, briga me, uređaj mi lepo radi, i smart funkcije i fon, mogu da čekam ali ne vidim zašto update za MOBILNE UREĐAJE najavljuju 4 meseca unapred pa opet nađu razlog da isti kasni, neozbiljno i tačka. U redu, Apple može da pritisne operatere ali i za MS ima rešenja. Napisao sam, update svima a operateri kako hoće i kad hoće. Zavisila bi im prodaja/ugovori od toga.

Poslednja izmena:
Mislim da operateri i njihova sporost nisu nikakvo opravdanje, sistem i update za njega je razvio MS i on treba da se pita i da ih pritisne, uostalom ko im brani da puste svoj, recimo taj Denim, svima, pa operateri posle svoje pečeve itd kako kad i koji?!? Lepo pita čovek kako toga kod iOS nema. Nisam se smorio, briga me, uređaj mi lepo radi, i smart funkcije i fon, mogu da čekam ali ne vidim zašto update za MOBILNE UREĐAJE najavljuju 4 meseca unapred pa opet nađu razlog da isti kasni, neozbiljno i tačka. U redu, Apple može da pritisne operatere ali i za MS ima rešenja. Napisao sam, update svima a operateri kako hoće i kad hoće. Zavisila bi im prodaja/ugovori od toga.

HA bas nije takva strategija posto WP nije toliko trazen i popularan i na kraju i zatvoren sistem, bas ne mogu furati ultimatum prema mrezama koje jedva prodaju njihove telefone, iskreno tako je. Maximum od svih prodatih uredjaja u jednoj zemlji npr Italiji za WP iznosi maximum 10 - 15 % i to je super rezultat.

Inace evo koliko ima Nokia modela sa novim 535 koji je bas MS ov ;)
http://developer.nokia.com/devices/... Phone&search_in=cf_device_developer_platform

Poslednja izmena:
Izvini, ali to su samo pretpostavke. Kakve to veze ima sa katastrofalnom strategijom najavljivanja sega-mega updejta (koji sadrzi funkcije koje konkurencija odavno ima) pre 4 meseca i skosasnje ovjave informacije da nas isti ceka tek sledece godine?

Vrh Dno