Šta je novo?

i7 4790K 4 GHz Base and 4.4 GHz Turbo Clock

Nisam upoređivao specifikacije i šta koja ima na sebi, ali su mi generalno mnogo draže AsRock ploče.

Zbog čega tačno? Mislim, šta je tebi draže kod Asrocka?

Imam i gb i asus ploče trenutno, ali razmišljam se sad da uzmem Asrock Z97 Extreme6, ali nisam do sada imao iskustva s njima, pa me zanimaju lični utisci.

Odlucio sam se za ASRock Pro4 ali sam u poslednjem trenutku odustao zbog sledeceg - "Unfortunately, it has a small volume and it looks much larger than it actually is. This system, however, has passed the test: was able to provide stability to the limit podkręconemu Core i5 4670K, but you have to honestly admit that the heat sink temperature was very high, in the long run far away from the safe."

"However, the radiator after a long time became very hot and maximum overclocking CPU with unlocked multiplier core may in the long run shorten the life of the disc. However, one should also consider that if the computer is not used for rendering power consumption rather never be as big as the test tool Linx."

Link - desni klik i prevedi na engleski

Znaci na sajtu onaj plavi hladnjak/radijator izgleda normalno kao i svaki drugi ali kada se dobro pogleda/zagleda sa strane iz ugla vidi se da je supalj, ne mogu da verujem da su tako upropastili fantasticnu plocu. Kao nije problem za igranje jer ce VRM da se toliko ugreje samo pod Lynx-om ili video renderingom ali mi nije prijatno da klokujem na ploci kojoj se pregreva VRM tako da sam odustao od nje i porucio MSI Z97-G43. Koliko sam citao danas naponska je ista kao i na G43 Gaming ili Gaming 3, razlika je u bojama, zvuku i killer mreznoj. Meni to nije potrebno. Ima 6+1-u fazu(koliko je pravih faza zaista necu da ulazim u ali se vodi kao 6+1). Vidim da neki Rusi voze MSI Z97-G43 i 4690K@4500 na 1,22V idu do 1,3v . Sve je to silikonska lutrija, mislim da ne zavisi mnogo od ploce. Kako mi zapadne, ocekujem 4300 sve preko toga EXTRA. Evo rivju G43 ploce samo sa Z87 chipsetom, mislim ista je stvar(naponska sekcija) samo je drugi chipset da kazemo i ne pominje se zagrevanje VRM-a. Cenovno nema jeftinije a da ima 6+1-u fazu, znaci ista cena kao i ASRock Pro4 - 92e. Mislim da zbog jeftine cene nema mnogo rivjua tj zbog toga nije interesantna, evo jedan lik ožežio na 4600MHz-a@8:24 a drugi u svom rivjuu na 4500MHz-a@11:00. U svakom slucaju cu da predjem na hexa core kada izadje u consumer trziste, do tada ovo neka radi kako radi. Inicijalno sam pustio pare za 4790K i Maximus 7 Gene pa sam u medjuvremenu pogledao neke testove(mislim ima masa toga sto me je totalno odgurnulo od Hyper Threading-a, nisu pare u pitanju) i resio da sacekam sa jeftinijom varijantom dok ne izadje prava stvar.

Nemas brige kolega. Javi nesto od utisaka u nekoj drugoj temi ;)

Zbog čega tačno? Mislim, šta je tebi draže kod Asrocka?

Imam i gb i asus ploče trenutno, ali razmišljam se sad da uzmem Asrock Z97 Extreme6, ali nisam do sada imao iskustva s njima, pa me zanimaju lični utisci.

Za početak, mnogo lakše nađem power phase informaciju za AsRock nego za MSI, a i sa ono malo modela sa kojima sam se susretao tokom godina, AsRock je uvek zbog nečega bio bolji.

Odlucio sam se za ASRock Pro4 ali sam u poslednjem trenutku odustao zbog sledeceg - "Unfortunately, it has a small volume and it looks much larger than it actually is. This system, however, has passed the test: was able to provide stability to the limit podkręconemu Core i5 4670K, but you have to honestly admit that the heat sink temperature was very high, in the long run far away from the safe."

"However, the radiator after a long time became very hot and maximum overclocking CPU with unlocked multiplier core may in the long run shorten the life of the disc. However, one should also consider that if the computer is not used for rendering power consumption rather never be as big as the test tool Linx."

Link - desni klik i prevedi na engleski

Znači, tebe je prelomio Google Translate dela teksta iz nekog sumnjivog poljskog testa, a to što Benchmark preporučuje baš tu AsRock ploču, to nikom ništa... Izdajniče :D

award_s.jpg

Terao sam ga sat vremena AIDA-om, sve je stabilno. Videcu jos malo da ga tweakujem da smanjim temperature.

cpuid.png

Zna li neko, zasto sada, kad sam namestio adaptive voltage vise ne spusta clock? Pise da je konstantno na 4.7. Pre OC-a je spustao voltazu i clock na tipa 800mhz kad je komp skroz u idle. mislio sam da je poenta adaptive-a u poredjenju sa manual voltazom da bas vrati tu funkciju sa izuzetkom AVX instrukcija kad se pokrenu

Terao sam ga sat vremena AIDA-om, sve je stabilno. Videcu jos malo da ga tweakujem da smanjim temperature.

Pogledajte prilog 154090

Zna li neko, zasto sada, kad sam namestio adaptive voltage vise ne spusta clock? Pise da je konstantno na 4.7. Pre OC-a je spustao voltazu i clock na tipa 800mhz kad je komp skroz u idle. mislio sam da je poenta adaptive-a u poredjenju sa manual voltazom da bas vrati tu funkciju sa izuzetkom AVX instrukcija kad se pokrenu

Ako se ne varam adaptive sluzi samo za to da kada mu ne treba, smanji voltazu, ne i za clock. Treba da enablujes speedstep i onda ce biti sve kako treba. Mozda gresim, nisam 100% siguran.
Ja drzim na manual voltazi.

Poslednja izmena:
Vidi da li ti je upaljen EIST u BISO-u i da li ti je u win podeseno na balanced power management.

Eist je upaljen a windows bije na maximum performance ali to ga nijr sprecavalo da obori klok pre overkloka

Koja je default voltaža za 4690K? Na kojim voltažama držite klokove?

Eist je upaljen a windows bije na maximum performance ali to ga nijr sprecavalo da obori klok pre overkloka
Kada se upali max performance onda stalno drzi max clock, to meni radi moj i5-4670K iako mu je upaljen EIST. Cim se prebaci na balanced onda obara klokove.

Hvala matori. Sredio sam preko powercfg profila uspesno!!

Inace danas saam se malo zezao i jurio neki stabilan oc.
Stao sam na 4.6, i 1.195 V. Prime se vrteo 3 sata, medjutim OCCT sa ukljucenim AVX instrukcijama ga je oborio na temperaturu. Nemam cime da hladim ovo kako treba jos uvek. Inace ovo je najminimalnija voltaza za ovaj klok. Na 1.190 ga prime vec obara :)

Cenim da sam bocnuo dobar primerak. Barem po onome sto vidim sa neta od iskusnih klokera

Stao sam na 4.6, i 1.195 V. Prime se vrteo 3 sata, medjutim OCCT sa ukljucenim AVX instrukcijama ga je oborio na temperaturu. Nemam cime da hladim ovo kako treba jos uvek. Inace ovo je najminimalnija voltaza za ovaj klok. Na 1.190 ga prime vec obara :)

Cenim da sam bocnuo dobar primerak. Barem po onome sto vidim sa neta od iskusnih klokera

To je ludilo, koji Batch#:XXXXXX imas?

To je ludilo, koji Batch#:XXXXXX imas i koji ti je default VID?

batch je L421C111

A VID nisam trazio iskreno. Ovo je VID za turbo, a zastock nisam jurio jos. Sad stoji manual na 1.195

Zar nije VID ono sto ti podesis kao napon za procesor u BIOS-u (VCORE u UEFI), dok je VCORE sto cita HWMonitor stvrani napon na kome procesor trenutno radi. Ploce ce da ubodu neki napon od prilike, ali stabilan napon za stock frekvenciju.Moja je i5 przila sa 1,2V iako mu na za stock brzinu treba 1,1V.

VID je voltaza koju je proizvodjac CPU-a specificirao kao nominalnu. Sve do Ivy Bridge-a (neka me neko ispravi ako gresim) je CPUz recimo mogao to da iscita kao upisan podatak sa CPU-a, ali taj podatak je sada skriven tako da fakticki ti uzmes i rucno nadjes VID za osnovni klok i VID za turbo. Ja sam nasao VID za 4.6 i 4.7, ali nisam trazio za 4.4 i 4.0 nominalih.

VID je voltaza koju je proizvodjac CPU-a specificirao kao nominalnu. Sve do Ivy Bridge-a (neka me neko ispravi ako gresim) je CPUz recimo mogao to da iscita kao upisan podatak sa CPU-a, ali taj podatak je sada skriven tako da fakticki ti uzmes i rucno nadjes VID za osnovni klok i VID za turbo. Ja sam nasao VID za 4.6 i 4.7, ali nisam trazio za 4.4 i 4.0 nominalih.
Znam sta je VID znacio, ali trenutno on predstavlja vrednost koju si postavio u UEFI-u za VCORE, a stvarni VCORE je onaj koji ti meri program pod vcore.

ali koji je stvarni vcore kad ploca sama zvekne auto i seta vcore gore dole. Neki kazu da je vcore onaj koji auto spici kad je u potpunom idle-u sa iskljucenim C stanjima. Iskreno, nemam zivaca da jurim to :D

Stvarni VCORE je ono sto ti ocita bilo koji program pod vcore, dok default napon procesora za stock frekvenciju moras da juris, a ploca sama opali napon da bude stabilan procesor :)

VID napon je napon na kome procesor radi na default setovanjima ( primera radi moj 4770k ima vid napon 0.976v ), i njega mozes ocitati u biosu obicno. Ne postoji vise VID napona niti se vezuju za frekvence nego je bas to sto sam rekao, znaci naponi na kojima procesor radi na odredjenim frekvencama nisu VID naponi. Sam VID napon zavisi od primerka procesora i sto je nizi obicno je bolji primerak u pitanju....

primer procesora slicnog mom :

splave VID L315B.jpg

Poslednja izmena:
sad sam gledao cpuz, aidu i open hardware monitor, pa posle i bios. Voltaza se seta gore gole, a kad iskljucim auto trazi mi da upisem voltazu. To je Asus maximus z87 ploca. Mozda je na drugima drugacije. Potrazicu jos malo

a koji kuler imas ako ne moze da hladi ~1.2v ? :D To je valjda izvodljivo i sa evo212 ako je airflow u kucistu dobar ? :D

noctua u12p sa dva phanteksa 14mm u push n pull, i jedan vent af120 odmah iznad da izbacuje iz kucista.

i ne, sa ukljucenim AVX instrukcijama, OCCT ga jako brzo obori. i da, dobro sam sve namestio.

VID napon je napon na kome procesor radi na default setovanjima ( primera radi moj 4770k ima vid napon 0.976v ), i njega mozes ocitati u biosu obicno. Ne postoji vise VID napona niti se vezuju za frekvence nego je bas to sto sam rekao, znaci naponi na kojima procesor radi na odredjenim frekvencama nisu VID naponi. Sam VID napon zavisi od primerka procesora i sto je nizi obicno je bolji primerak u pitanju....

primer procesora slicnog mom :

Pogledajte prilog 154355

Kod Haswell procesora pod VID u svakom programu se ocitava vrednost koju si postavio u UEFI-u, dok je VCORE prava vrednost koja przi tvoj procesor i kod mene se razlikuje. Ja ako postavim u BIOS-u 1,25V za 4,2GHz, onda ce se pod VID ocitavati 1,25V dok ce VCORE biti 1,280V. VID vise ne znaci default napon za taj procesor i stock frekvenciju.
Na ovoj slici ja sam u UEFI-u postavio 1,320V i to se vidi pod VID, dok je VCORE 1,344V. Mozes primetiti i da se VID pomera od minimalne do maksimalne vrednosti.
VCORE and VID.png

VID (Voltage Identification)
The VID of your CPU is the default vcore your CPU needs in order to run at stock to run Intel’s standards for stability on any non-faulty motherboard.

ovo je ukratko objasnjenje sta je VID napon, to sto pise u hardware monitoru VID na nekom mestu i ona vrednost koju on ocitava nije stvar o kojoj pricam...

evo jedan brzinski rez :D

Skalpiran i lapovan 4790K, CLP ispod IHS.
CM Nepton 240M nelapovan (nisam imao vremena i zivaca :D), noctua nt-h1 pasta
Asus Z87I-Pro
Crucial 2x4GB 1866 cl9
Bitfenix Phenom, napred i pozadi stavljeni Thermalright TY-141, oba uvlache vazduh spolja
ambijentalna ~22c

Prilozi

• devil4700smallfft.jpg
    devil4700smallfft.jpg
    737.5 KB · Pregleda: 161
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno