Šta je novo?

i7 4790K 4 GHz Base and 4.4 GHz Turbo Clock

Nemam nesto iskustva sa podesavanjem napona. Jel CPU Vrin da podesim na 1.15V? Sta da radim sa CPU Vcore?

Cpu voltage.jpg

Druga stavka na slici, Vcore, podesi je da bude 1.15v fiksno. Kod tebe je podeseno na auto i zato dize napon koliko on procenjuje da treba, sto je u tvom slucaju previse. Ostalo nista ne diraj, samo vcore promeni na 1.15v, ostalo neka bude na auto kako jeste.

Poslednja izmena:
RAM mi je Kingston HyperX Fury, mislim da ce moci i D14.

Moći ćeš, bez problema.

I s D14 nema da omaneš, a služiće te i kad 4790k bude odavno u penziji.

Da sada uzimam kuler, možda bih i uzeo D15 ukoliko bih kupovao i ram i uzeo neki visokoprofilni, ali pošto već imam D14 i niskoprofilni ram koji neću skoro menjati, ostaje mi samo novi proc i plojka and I'm good to go for a few years more.

Najverovatnije će isto da padne 4790k, ali se dvoumim između Hero VII, Asrock z97 extreme 6 i Asus z97 deluxe plojki.

Hero mi je estetski najlepša, ali nudi manje sata portova itd.

Deluxe ima sve živo, ali je najskuplja i muči me da li ću imati problema sa ssd-om i boot orderom, što im je česta boljka, a i pola stvari ne može da radi u isto vreme od portova, znam da je nešto do ograničenja čipseta, a nešto i do ploče, ali nisam još isprocesirao detalje.

Asrock extreme 6 nudi najviše za najmanje para, ali me muči malo što ima analogno-hibridni vrm kontroler i 6 faza sa doublerima, dok Hero i Deluxe imaju digitalne kontrolere i po 8 faza, ne znam koliko bi to uticalo na neki stabilni klok za svaki dan.

Ako bih mogao da furam 4.7-4.8 GHz za svaki dan i da ne razmišljam, to bi bilo super, ali...

Ne mogu da se odlučim između ove tri plojke, šta vi mislite?

@Kobayashi ja posedujem bas ASrock z97 extreme6 i mogu da ti kazem da ploca radi za sve pare. 10 sata portova, m2, sata express... nakrcana je svim i svacim za mnogo manje novca, ima cak i 12k kondezatore. Sto se tice klokovanja, naponska koja je polu analogna/digitalna pegla napon bez ikakvih problema. Moj primerak konkretno radi na 4.7ghz uz 1.22v, 4.8ghz izvlaci sa 1.264 mada se procesor vise greje nekih 5c sto je zanemarljivo. Ipak sam ostavio na 4.7 i zadovoljan sam kako je ispalo, dodje kao neki sweet spot. Ja sam isto hteo da uzmem Asus z97 Maximus hero, medjutim nije je trenutno bilo u zemlji i porucim ASrock Extreme6. Bilo koju plocu da uzmes od ove dve neces se pokajati, obe ce klokovati procesor do maximalnih granica, samo je bitno da imas dobro hladjenje. Kako vidim da imas Noctua D14, nema tu nikakvih problema ;)

Hvala na informacijama, majstore.

A kakva je fan control sekcija u biosu?

Možda bih izbacio fan kontroler koji imam ukoliko to šljaka kako treba. Trenutno držim sve ventove na oko 7v, a ne bi bilo loše da idluju na 7v, a po potrebi i da pojačaju malo, dok se nešto renda ili gembla na kompu.

Nema na cemu. Odlicna, imas da biras da li hoces u procentima napon ili po temperaturi. Evo ti ceo video za kompletan bios kako je uradjen: https://www.youtube.com/watch?v=UlwxxZrGUwY konkretno fan controler je na 16:30 gde ces videti detaljno kako izgleda podesavanje. Kod mene je ugaseno i uvek vrti maximum, jer i sami ventovi na mom megahalemsu se ne cuju na 1500rpm, tako da nisam hteo da se igram sa time. Citao sam da postoji mogucnost da ce ASrock izbaciti jos jednu verziju biosa do nove godine, mada i sa ovom za sada radi kako treba.

Poslednja izmena:
Da se javim jos jednom. Smanjio sam voltazu na 1.15. Igram evo 2 sata Metro na ultra podesavanjima i ovo su mi temperature. @Forceptor, hvala na pomoci. Bilo je do voltaze.

HW Monitor Voltage 1.15.jpg

Nema na cemu. Odlicna, imas da biras da li hoces u procentima napon ili po temperaturi. Evo ti ceo video za kompletan bios kako je uradjen: https://www.youtube.com/watch?v=UlwxxZrGUwY konkretno fan controler je na 16:30 gde ces videti detaljno kako izgleda podesavanje. Kod mene je ugaseno i uvek vrti maximum, jer i sami ventovi na mom megahalemsu se ne cuju na 1500rpm, tako da nisam hteo da se igram sa time. Citao sam da postoji mogucnost da ce ASrock izbaciti jos jednu verziju biosa do nove godine, mada i sa ovom za sada radi kako treba.

Hvala.

Najpre sam mislio da uzmem Hero VII, a onda sam video da z97 deluxe nije toliko skuplja za sve ono što nudi, ali pošto imam na kompu za šljaku z87 deluxe i ne koristim ništa od tih drangulija (wi fi, bt itd) osim svih sata portova, skontao sam da bih bacio pare, a pošto je Hero VII baš siromašan sa portovima pozadi i ima dva manje sata porta u odnosu na Extreme6.

Kad sam video da Extreme 6 može da se poruči za manje para od Hero VII, kontao sam da je Extreme6 najbolji izbor za mene, a malo sam se uzentao kad sam čitao o naponskoj i skontao da koristi tu analogno-hibridnu naponsku sekciju, pa sam se malo zabrinuo kako će to da šljaka na duže staze, pošto mi je cilj da uzmem plojku sa što više sata portova, a s kojom mogu opušteno da držim 4790k (ako ubodem ok primerak, naravno) na 4.7, poželjno na 4.8 Ghz za svaki dan.

Poslednja izmena:
Da se javim jos jednom. Smanjio sam voltazu na 1.15. Igram evo 2 sata Metro na ultra podesavanjima i ovo su mi temperature. @Forceptor, hvala na pomoci. Bilo je do voltaze.

Pogledajte prilog 152944

Nema na cemu i u zdravlju da te sluzi! ;)

@kobayashi za taj konkretan posao koji tebi treba, deluxe je bacanje para. Po meni deluxe serija nije za posao, vise je za multimediju i za kucno okruzenje, ali je cinjenica da je prilicno kvalitetno odradjena ploca.

Znam da nije tema, ali kad vec pricamo o sata portovima baci pogled na ovu ASrock plocu http://asrock.com/mb/Intel/Z87 Extreme11ac/ :d, ali opet... kome od nas to treba i ko ima da baci 400+e za takvo nesto neka izvoli, lepo je videti da postoji uopste takva ploca.
Ja se iskreno ne brinem oko naponske, svaka naponska u ovim serijama moze da izdrzi ovakva opterecenja bez ikakvih problema. Haswell je dosta smanjio potrosnju u odnosu na stare sandy/ivy serije, da ne pominjem prve generacije nehalema koje su vukle struju kao pec. Tipa i5 750 je deklarisan bio na 95w tdp pri 2.66ghz, ali kada se klokuje na 4ghz sto je vecina radila kod nas onda povlaci pod opterecenjem preko 150w tdp. Dok i7 4790k ima 88w tdp na 4ghz odnosno 4.4ghz uz turbo, moze se videti da je potrosnja skresana gotovo za polovinu u odnossu na prve generacije i7 i i5 procesora. Kod prvih generacija je bilo problema posle nekog vremena ukoliko ploca ima naponsku od 4+2 faze ili 6 faza, sve ploce koje su imale preko 8 faza ne secam se jednog slucaja da je neko imao problema sa naponskom na ploci i ako je drzao proceosor klokovan sve vreme.

Kako extreme6 poseduje filtriranje napona u 12 faza i zavojnice deklarisane na 38A, ja mislim da nece biti nikakvih problema ni kasnije. Jedinu zamerku koju bi mogao da iznesem za plocu je samo 6 usb back portova na ploci, cinjenica je da su svi usb 3.0 tipa, ali opet bilo bi pozeljno da ih ima bar 8, kao sto ima extreme4 verzija, ali opet extreme 4 ne poseduje 10 sata portova :D. Sa druge strane pitanje je da li bi stalo na extreme6, jer i sama ploca ima druge stvari poput dual lan-a, a i nije mi tesko da dokupim usb 3.0/2.0 backplate i postavim jos 6 pozadi ako je potrebno. Kako god odlucio imas preporuku za extreme6 plocu, mada ni asus nisu lose. Sta god odlucio neces pogresiti, jedino sa ASrockom mozes ustedeti i dobiti ubedljivo najvise za taj novac.

Za procesor kako ti zapadne, u principu svaki bi trebao da ide bez problema na 4.6ghz, bolji idu i do 4.9ghz. Moj nisam testirao do krajnjih granica, jesam ga przio i na 5ghz, ali to ipak nije za svaki dan i nemam vodeno hladjenje za takvo nesto. Tako da trenutno sa megahalemsom i 2x 120mm u push/pull 4.7 ili 4.8ghz dodje super. Mozda jednog dana probam jos vise ako uzmem neko bolje hladjenje.

Hvala :happy:

To je na 4.7 GHz? Meni 4930K na 4.25 GHz daje 152, i baš zato što mi češće treba brže jezgro, razmišljam da odradim "downgrade" :smash:

Nema na cemu, da to je na 4.7 ghz. Prosle godine sam se lomio da li da uzmem taj tvoj 4930k ili da odustanem od kupovine i sacekam ovaj devils canyon. Ipak sam sacekao i mogu da ti kazem da se nisam pokajao. IPC kod haswell-a je mnogo bolje uradjen nego kod ivy bridge serije. Cinjenica je da tvoj 4930k ima nesto jace preformanse kada se uposle sva jezgra u multithreadingu, ali kada saberes njegovu cenu + cenu ploce za njega i nizi klok koji dobijas prilikom overclock-a, ipak mi bolje resenje dodje ova haswell refresh serija. Ako ti nije bas zapelo i ne znaciti ti prvise single thread rendering u cemu je bolji i7 4790k, ja to nebi menjao. ;)

koje temperature izvlaci taj megahalems na 4790k OC?

4.7ghz 1.22v, kada mu postavim nesto da renderuje, max opterecenje ne prelazi 82c ni za jedno jezgro na sobnim temperaturama. Tokom koriscenja u windowsu i uz neku igru, ne prelazi ni 65c sa megahalemsom. Jeste mator kuler, ali i dalje ima sta da pokaze. Jedini pravi pomak bi bio neko dobro vodeno, dok noctua D14, phanteks ili neki slicni bi bila neisplativa razlika, max 2-5c u idealnim uslovima.

Hvala ti. Za nedelju dve cu imati kesh da uzmem proc pa cu da nabacim moju Noktuu u12p na to, da vidimo kakve ce rezultate dati. Ali generalno, planiram da je zamenim sa D14 dok kod nas ne budu lakse dostupna DIY liquid resenja. Ovo AIO mi je ne svidja ni malo

Hvala ti. Za nedelju dve cu imati kesh da uzmem proc pa cu da nabacim moju Noktuu u12p na to, da vidimo kakve ce rezultate dati. Ali generalno, planiram da je zamenim sa D14 dok kod nas ne budu lakse dostupna DIY liquid resenja. Ovo AIO mi je ne svidja ni malo

Probaj, mada bices prezadovoljan, procesor je stvarno odlican! Sta znam, mozda AIO vodena ne ulivaju toliko poverenja kao vazdusna, mada mislim da su vazdusna vec deo proslosti. Recimo corsair H100i je odlicno hladjenje, cak daju i garanciju od 5 godina na isti.

uff, sad si me obradovao :) ... znaci, mogu da nakacim rev B bez problema, na socket 1150 ? ne moram nista da budzim ili dodajem?

Bez ikakvih problema, razmak kod 1156, 1155 i 1150 je potpuno isti na socketu. Kako ce biti u buducnosti ne znam, ali za sad u toj klasi intel ne dira nista :)

mozda AIO vodena ne ulivaju toliko poverenja kao vazdusna, mada mislim da su vazdusna vec deo proslosti. Recimo corsair H100i je odlicno hladjenje, cak daju i garanciju od 5 godina na isti.

Ne znam cemu takvo misljenje, koristio sam H100i preko godinu dana, pumpa se ne cuje ni malo, sve je bezbedno i sigurno a hladjenje izvandredno za i5 2500k na 5Ghz koliko sam koristio za svaki dan. Nema greske sa tim. Sto se tice CM varijatni tu samo znam da su se ljudi zalili da im je bucna pumpa na 12V, samo spustis na 9 ili 7V i to je sve ok uz skoro nikakav gubitak performansi.

Ja sam mislio da mi je ruzno. Vise volim DIy varijante da sam napravim i montiram creva, da imam rezervoar koji je providan, providna creva, pumpu kakvu ja hocu itd...

Ja sam mislio da mi je ruzno. Vise volim DIy varijante da sam napravim i montiram creva, da imam rezervoar koji je providan, providna creva, pumpu kakvu ja hocu itd...

Ok, naravno ali "ulivanje poverenja" ne znaci da AIO resenja nisu korisna. Sve ima svoje prendosti i mane naravno, ja sam napomenuo da sa mojim AIO nisam imao bilo kakvih komplikacija i to je to. Sto se tice dostupnosti DIY custom loop komponenti, mislim da to necemo skorije videti. Potraznja i nije neka. Mozda malo dok se probije led sa AIO resenjima pa kasnije, ko zna.

Poslednja izmena:
da potvrdim ovo za CM vodena,mada je mene zapao neprimetan primerak,na 7v necujna pumpa,a trivijalno vece temperature.

Ko ne voli :D
Ali za custom sistem se treba doobro iskeširati.
Inače ovaj moj nepton je nečujan i sa jetflo ventilatorima, a pumpa se uopšte ne čuje, ni malo (12v).

Necu da reklamiram, ali kod nas ce u jednoj od prodavnica uskoro biti dostupan EKWB komplet sa 120mm i 240mm radijatorima, kao all in one kit, znaci radijator, pumpa,rezervoar, crevo, blok za cpu, fitinzi, koncentrat, i ventilatori samo jos vi da sastavite. Ali cene su duplo vece od najskuplih 280mm AiO resenja od CM-a i Corsair-a. Pa ko voli neka izvoli :d

Nema na cemu, da to je na 4.7 ghz. Prosle godine sam se lomio da li da uzmem taj tvoj 4930k ili da odustanem od kupovine i sacekam ovaj devils canyon. Ipak sam sacekao i mogu da ti kazem da se nisam pokajao. IPC kod haswell-a je mnogo bolje uradjen nego kod ivy bridge serije. Cinjenica je da tvoj 4930k ima nesto jace preformanse kada se uposle sva jezgra u multithreadingu, ali kada saberes njegovu cenu + cenu ploce za njega i nizi klok koji dobijas prilikom overclock-a, ipak mi bolje resenje dodje ova haswell refresh serija. Ako ti nije bas zapelo i ne znaciti ti prvise single thread rendering u cemu je bolji i7 4790k, ja to nebi menjao. ;)

Ja sam uzeo u decembru, kad je zbog povećanja PDV-a bilo sad il' nikad :d tako da 4790K nije ni bio u igri :(

4930K stvarno melje video kad radi na 100%, ali je problem što često koristim pluginove koji koriste samo jedno jezgro, i bukvalno mi je jeftinije da kupim 4790K i adekvatnu ploču, nego da ih sve updejtujem :wall:

Da li je UVEK bolje kupiti CPU sto svezijeg uvoza(vremenom se usavrsava proizvodni proces, manja toplotna disipacija, bolji max klok uz manju volltazu itd) ili to bas nema nekog pravila? Konkretno me interesuje Intel K serija Devils Canyon.

Da li je UVEK bolje kupiti CPU sto svezijeg uvoza(vremenom se usavrsava proizvodni proces, manja toplotna disipacija, bolji max klok uz manju volltazu itd) ili to bas nema nekog pravila? Konkretno me interesuje Intel K serija Devils Canyon.

Datum uvoza nema veze sa OC potencijalom ;)

Ja sam negde procitao da su poneki primerci prvih serija imali problem sa mehurima na toj novoj pasti koju su stavljali ispod IHS-a. Moguce da je to reseno novim batchevima. To je sto se tice temperatura. OC potencijal zavisi cisto od dela silikona koji "seku" pa ti zapadne odredjeni primerak :p

I na kontu toga sam ja pitao kakav je batch trenutno kod nas i niko da da odgovor... Izgleda da se 4790k vise ne prodaje kod nas

Vrh Dno