Po mom mišljenju, koncept testa je sasvim dobar, jer smo već svi pročitali i ako nas je zanimalo, znamo sve o uređaju, te bi bilo redudantno da benchmark sada piše standardan tip testa.
Nije klasičan review, sličniji je novinarskoj kolumni i osim što je "trendy", tako je ponekada (kao ovog puta) i logično uraditi kada se priča o tako personalnom uređaju kakav je smartphone. Klasičan test bez biased elementa ima smisla kada se uređaj tek pojavi pa krenu prvi testovi, kada je iPhone 6 još uvek za mnoge misterija.
Od Gizma sam i očekivao da ne bude oduševljen, ali i sam je priznao da telefon radi odlično i to je od njega dovoljno. Peca, naravno, umoran od svega kroz šta je prošao sa pametnim telefonima, logično je da ovako razmišlja. Neko će ostaviti iPad Mini i prvi put uzeti iPhone 6 Plus. Neko se umorio od phableta, pa želi standardni iPhone 6. Odličan je i osvrt na tržište pametnih telefona. Kao što i sam kaže, sve se svodi na to šta ti se dopada i to ni sam nisam mogao da objasnim u raspravama sa kojekakvim likovima na facebooku. Pokušavam da ih upitam, da mi objasne - zbog čega je to Note 4 bolji od iP6 Plus ili SGS5 od iP6. Da li je to zbog toga što je Android i dalje više otvoren od iOS8? Pritom sam ubeđen da nisu svesni promena koje je iOS8 doneo (tekst na tu temu je zanimljiv i potreban benchmarku). Koliko su ekstenzije promenile i učinile OS otvorenijim. Ne radi se samo o instalaciji tastatura ili boljoj podršci za notifikacije i widgete. Moguće je pozvati određene funkcije neke aplikacije iz core aplikacija ili neke 3rd party aplikacije (npr. u Photo app-u možeš da sređuješ sliku i sa ugrađenim podešavanjima, ali možeš da pozoveš i ekstenziju koja zatim prikaže podešavanja za fotku iz Camera+ app-a ili da otvoriš tu sliku u toj aplikaciji, što ranije nije bilo moguće). Kada više programera omogući takva povezivanja, ne vidim šta će to android da nudi više od iOS-a u smislu "otvorenosti". Ok, i dalje nije moguće upisivati fajlove gde god želiš u sistem, ali to bez root-ovanja nije moguće ni na androidu. Dakle, ovamo root-uješ, a na iOS-u radiš jailbreak. A kada to uradiš, imaš i izmenu tema, fontova i svega ostalog.
Da se vratim na diskusiju o tome šta ljudi misle da je bolje na Note 4 u odnosu na iPhone 6 Plus. Niko nije umeo da mi objasni. Igre rade brže na Apple hardveru - pregledao sam dovoljno testova, a anandtech-u verujem - u 90% benchmark aplikacija i igara 6 Plus odnosi pobedu. Takođe, u pregledanih nekoliko snimaka na YT gde likovi pokrenu štopericu i onda krenu u ulazak i izlazak iz 20-30 aplikacija u isto vremen na oba telefona pokazuju prednost za iP6 Plus.
Po čemu je bolji? Da nije istina u tome što korisnici androida misle da je neki uređaj bolji zato što ima više jezgara, više RAM memorije, ekran sa većom rezolucijom, veću bateriju? Da li je u praksi zbog toga uređaj bolji, kada sva realna i sintetička merenja u većini pokazuju suprotno. Uostalom, zar nije jednostavnije reći: "meni se, brate, XY više dopada", umesto što svi pokušavaju da ubede ove druge da su oni u pravu?
Biće zanimljivo posmatrati to koliko će se mišljenja menjati. Srbija je do skoro bila populacija "androidaša", ali je opet na mreži bilo više stotina hiljada iPhone-a - "ilegalno uvezenih". Ja cenim da će se te cifre izjednačiti, ako ne i krenuti u korist Apple telefona. Ako računamo, naravno, i polovnjake - iPhone 3, 4, 5 i podverzije, kao što računamo i one male, smešne androide koje operateri poklanjaju i korisnicima sa paketima od 500 dinara.