Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Stojim jutros u redu u pekari i prisluškujem dvojicu kako ćaskaju o paypal problemu, navodno je naš domaći sajt za trgovinu, da ne lajem koji bez toga da znam da li je to istina ili ne, prijavio ovo paypalu. Delovali su mi uverljivo pominju imena ko tamo radi i sl. Ako je ovo istina, mislim stvarno, šta im koji moj smeta što će šačica ljudi da proda nešto na ebayu. :S:

i druge države nemaju evro kao zvaničnu valutu pa nemaju nikakve prepreke u deviznom poslovanju. Zašto mi moramo uvek da se pravimo pametni u odnosu na ceo svet? ja bih razumeo da mi imamo koristi od pametovanja ali je nemamo. Dozvolili smo političarima da vladaju, a ne da budu servis građana i to je glavni problem. Jer ko god dođe na vlast nastavlja po starom. Zašto se u Srbiji carini roba koja se ne proizvodi? U suštini ništa se ni ne proizvodi tako da nam carina i ne treba. Na nivou Čada i Nigera smo.

Nema nista od paypal prijema novca.Dovidjenja i zbogom.

Kada bi ste samo znali koji su to masoni koji sada drze western vi ne biste ni znali koliko su to bogati pojedinci koji drze pola nbs na svom platnom spisku.Odatle krece svo paypal zlo.Nbs tacno zna u cent koliko je ko primio i na osnovu toga dobijau svoj procenat, i samo njima koji prime tu lovu niko ne trazi ni jedan papir,sta kako ,odakle za razliku kad vam isti taj uplati to isto preko neke banke na devizni racun.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/503338/Pej-Pal-obustavio-naplatu-u-Srbiji-posle-samo-tri-dana

Poslednja izmena:
Pise da bi od 18 novembra opet trebao raditi prijem novca. Verujem da ce do tada problem biti resen, mozda ce cak PP dodati dinar na listu svojih valuta i gotovo. Te teorije zavere, masoni ovo ono su glupost. :)

Možeš da misliš šta hoćeš ,western union lobi je izuzetno jak.Kaplje lova bez da si uložio i jedan cent.

Pise da bi od 18 novembra opet trebao raditi prijem novca. Verujem da ce do tada problem biti resen, mozda ce cak PP dodati dinar na listu svojih valuta i gotovo. Te teorije zavere, masoni ovo ono su glupost. :)

Ne znam odakle ti taj datum? Ako je u pitanju link sa novim PP policy, koji vazi od 18. novembra, ja u tabeli nisam video srpske dinare. To sto je navedena Srbija nista ne znaci.

Piše da se usklađuju promene u plaćanju i proviziji između ostalog tu je i Srbija kao sastavni deo PP sistema sa nalozima koji vrše plaćanja prema određenoj zemlji, a to ti je tabelom definisano za provizije.

A čudno da niko nije rekao da je NBS tražila od PP da im dostavljaju izveštaje o poslovanju za fizička i pravna lica, da slučajno ne vršite transakcije za oružje, drogu i tome slično... bolja definicija zakon o sprečavanju pranja novca...

Poslednja izmena:
hipoteticki dolazi do konflikta, kao sto neko rece prodavac prodaje graficku za 160e, kupac ima na nalogu kesh, kaze e buraz daj mail da ti posaljem 160e, pokriven je od strane paypala, sto predstavlja odredjenu sigurnost, i ovaj mu salje graficku.

ALI

u realnoj situaciji ne znam da li bi iko placao nesto paypalom, jer je opste poznato da bi ga odrali od fee-a (prodavca, posto ne verujem da bi kupac placao jos i fee preko).
ko god ima novac na paypalu ili uopste koristi paypal, sigurno ima i u intesi neki racun ili u bilo kojoj drugoj banci sa OK ebankingom, i lakse mu je da zavrsi uplatu za 50din provizije ili bez ako trkne do njegove banke.

jedino zastita, koja opet, tesko moze da se i implementira kod nas.

hipoteticki dolazi do konflikta, kao sto neko rece prodavac prodaje graficku za 160e, kupac ima na nalogu kesh, kaze e buraz daj mail da ti posaljem 160e, pokriven je od strane paypala, sto predstavlja odredjenu sigurnost, i ovaj mu salje graficku.

ALI

u realnoj situaciji ne znam da li bi iko placao nesto paypalom, jer je opste poznato da bi ga odrali od fee-a (prodavca, posto ne verujem da bi kupac placao jos i fee preko).
ko god ima novac na paypalu ili uopste koristi paypal, sigurno ima i u intesi neki racun ili u bilo kojoj drugoj banci sa OK ebankingom, i lakse mu je da zavrsi uplatu za 50din provizije ili bez ako trkne do njegove banke.

jedino zastita, koja opet, tesko moze da se i implementira kod nas.

Eh zaboravio si važnu rečenicu, pita te NBS "A koliki je naš deo" :)

Verovatno da su se nešto zeznuli kad su videli da naši nešto kradu, pa su brze bolje povukli opcije.

Da ne poverujes. Pa koji su moj cackali mecku kad ne moze... Provokacija cista :D

Možeš da misliš šta hoćeš ,western union lobi je izuzetno jak.Kaplje lova bez da si uložio i jedan cent.

Da je WU lobi jak to verovatno jeste. :) Ja se ipak nadam da ce proraditi opet opcija primanja novca.

Znaci jedina tacka konflikta je to sto rezidenti Srbije ne mogu da placaju rezidentu Srbije u stranoj valuti, sve ostalo je ok?

Znaci jedina tacka konflikta je to sto rezidenti Srbije ne mogu da placaju rezidentu Srbije u stranoj valuti, sve ostalo je ok?

Upravo tako i zastareli zakoni NBS koji imaju podzakonske akte i tome slično, a temelje se na ustavu gde je dinar jedina valuta u Srbiji sa kojom se trguje između dva rezidenta.

To možeš pročitati od strane PayPal-a kada se radi o zakonskoj regulativi, a sve ostalo u to neću ulaziti pod pisanje rekla-kazala...

Poslednja izmena:

To ce itekako da se isplati, recimo prodam nesto na Ebay-u za 50€, isti mi uzme 3,4% ili koliko je vec, pa od tih 48€ mi uzme PP jos 4€ da mi prebaci na karticu da mogu da ih trosim (posle 5 dana), a onda mi po dolasku na karticu tih 44€ Intesa po kursu 114 pretvori u dinare i od 50€ zarade dobicu 40-ak € na ruke!!

Bolje i 40-ak nego nista :)

@bSecurity NBS bi trebao da radi na strani gradjana, ali izgleda da oni oduvek teraju bas suprotno.

Ovde neko nekog... al ko koga...

Prepreke za prijem novca nisu u domaćim propisima

Povodom informacije koja se jutros pojavila na pojedinim veb-sajtovima, a koju su preneli i drugi elektronski mediji, prema kojoj je navodno PayPal povukao opciju „prijema novca” usled sukoba sa zakonima u Srbiji, kao i povodom drugih neproverenih i neistinitih tvrdnji iznetih u toj informaciji, Narodna banka Srbije obaveštava javnost o sledećem:

Nakon obelodanjivanja pomenute informacije, Narodna banka Srbije je neposredno kontaktirala predstavnike PayPal-a koji su jasno izneli da pomenuta informacija nije tačna i da se eventualne prepreke uvođenju nesmetanog servisa prijema novca ne mogu dovesti u vezu sa navodnim ograničenjima koja nameću domaći propisi.

Narodna banka Srbije je, inače, više puta do sada ukazivala javnosti na to da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca radi naplate iz inostranstva u skladu sa domaćim zakonodavstvom i da nije potrebno dodatno menjati domaće propise (Zakonom o deviznom poslovanju), a taj stav je iznosila i u neposrednim zvaničnim kontaktima s PayPal-om.

Isto tako, grubo suprotstavljanje istini predstavlja i tvrdnja da je Narodna banka Srbije „prikrila kroz saopštenje da ne postoje nikakve zakonske regulative koje bi sprečile rad ovog servisa u zemlji”. Centralna banka Republike Srbije je od samog usvajanja izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju u 2012. godini uvek jasno isticala da su plaćanja i naplate preko PayPal-a dozvoljene radi naplate iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu, ali ne i između rezidenata u zemlji. Takođe, ukazivano je i da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata korišćenjem servisa institucije elektronskog novca neće snositi PayPal, već rezidenti koji učestvuju u takvoj transakciji.

Kabinet guvernera

Pa šta misliš, da su stranci veverice i da kod njih banke daju džabaka?
Svako, ali svako ko nešto prodaje peko net-a i ima mogućnost plaćanja PayPal-om u cenu je zaračunao te troškove - ovo znam jer dosta kupujem ploče od evropljana i uvek kad treba da se plati nude mi opciju plaćanja wire transfer-om sa umanjenom cenom od nekih 5%.
Tako da je rešenje jasno, samo neka oni nama omoguće i ovaj način plaćanja, pa neka je skroz neisplativo, ja jedva čekam.

NBS bi trebao da radi na strani gradjana...

:laugh:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Centralna banka Republike Srbije je od samog usvajanja izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju u 2012. godini uvek jasno isticala da su plaćanja i naplate preko PayPal-a dozvoljene radi naplate iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu, ali ne i između rezidenata u zemlji. Takođe, ukazivano je i da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata korišćenjem servisa institucije elektronskog novca neće snositi PayPal, već rezidenti koji učestvuju u takvoj transakciji.

Dakle, jasna i nedvosmislena poruka PayPal-u: Uvedite kao valutu u PP transakcijama RSD i to je to.

i radi li sada primanje ikome kme je ovih dana proradilo povremeno (meni nije nikada) ?

Khm oni su toliko veliki, toliko para uzimaju da mislim da ih realno boli uvo da rade bilo sta vise za nas. Obrcu milijarde i milijarde i oni su nam omogucili, nasa nbs zeza sve...

Sa druge strane, da li neko na skrill-u ima problema da plati u evrima ili dolarima na realciji srbin srbinu? Naravno da ne, niko to ne kontrolise i to da ce neka odgovornost postojati mogu da okace macku o rep.
Paypal za nas je lociran u Singapuru i tamo se valjda tretira kao banka.
Sta je problem da srbin srbinu preko strane banke posalje novac? To se ne klasifikuje kao lokalno placanje vec kao ino slanje i ino priliv, sto nikako nije zabranjeno niti u neskladu sa titovim deviznim zakonom iz bogtepitakoje godine.

Ili ja negde mnogo gresim ili ovi kenj*ju na veliko da bi cika misko prodavao nike air max za 20k.

KizaTheDeath[/QUOTE je napisao(la):
druze, citam sve pa zato i pitam jel mi nije jasno. ako si od onih sto im je ovih dana radio prijem mogao si i da odgovoris.
bump

Bas sam se zaradovao kada sam video da je nekima krenula opcija placanja, vec sam planirao odredjenu prodaju stvari preko ebay-a, ali kada sam jutros procitao vest da PayPal primanje novca ne radi, usledio je hladan tus! :S:

Da li kod nas mora sve da ide naopako, pitam se?

Ma koliko mali bili globalno gledano, ipak smo trziste, a kako mnogo nerazvijenije zemlje imaju PayPal, sto bre i mi da nemamo?! :whip:

druze, citam sve pa zato i pitam jel mi nije jasno. ako si od onih sto im je ovih dana radio prijem mogao si i da odgovoris.
bump

Da, radilo je kao i svima, ali su se u medjuvremenu desili "novi momenti" o kojima se uveliko pise na zadnje 2-3 strane.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nazad
Vrh Dno