Inače spominjani Mobogenie je softver koji se pokušava uvaliti na ubedljivo najviše načina na internetu.
Na zastrašujuće mnogo različitih načina i iz različitih izvora ga pokušavaju "ušuškati" korisniku, po tom pitanju je apsolutni rekorder.
Pitam se ko to sve finansira, njegovi zvanični developeri/kompanija koja stoji iza njega ili postoje i neki drugi faktori iz senke.
Bojim se da i dalje nisi jasan.Otkud, kako, zašto, zbog čega, ti to znaš? Kad zaista nema potrebe, jer neko umesto tebe ima "šesto" čulo?
Evo, jasnije.
Dokaz da nije potreban AV, vec da je sve do korisnika. Ostavio PC jedan dan sestrii, i odmah neki virus (browser adware). Pokusavala da skine video sa YT-a,
Jedva ga sklonio (tnx AdwCleaner, Malwarebytes i HimtanPro nisu uspeli, kao ni Junkware tool), da je bilo i 100 najmocnijih AV-a, opet bi zadobila virus, jer JE SVE DO KORISNIKA. Tako na pitanje u nazivu teme - odgovor je DA! AV mi ne treba (moze onaj osnovni) jer sam pametan korisnik!
@sam633
Pitao si nešto u vezi Mobogenie?
Inače spominjani Mobogenie je softver koji se pokušava uvaliti na ubedljivo najviše načina na internetu.
Na zastrašujuće mnogo različitih načina i iz različitih izvora ga pokušavaju "ušuškati" korisniku, po tom pitanju je apsolutni rekorder.
Pitam se ko to sve finansira, njegovi zvanični developeri/kompanija koja stoji iza njega ili postoje i neki drugi faktori iz senke.
Otkud, kako, zašto, zbog čega, ti to znaš? Kad zaista nema potrebe, jer neko umesto tebe ima "šesto" čulo?
Evo, jasnije.
Pitanje je upućeno meni?
Nisam razumeo tvoj komentar da budem iskren.
Možda je do mene, ali ja i dalje ne vidim smisao tvog pitanja.Uopšteno, takoreći. Da li je mobogenie ili nešto deseto, nije bitno.
+1Paranoja...
Najnormalnije koristim ebank i piratski zaliv, ubacujem tuđe flasheve, ...
Android virusi rade tako što neko raspakuje apk, dekompajlira, ubaci maliciozni code, promeni dozvole i sve to zapakuje.
Korisnik prilikom instalacije takvog apk će dobiti spisak dozvola koje app traži. Npr. čudno je da igrica traži dozvolu za slanje specijalnih sms poruka. Autor virusa računa na glupost korisnika.
Takva app i dalje nema mogućnost da inficira druge aplikacije na uređaju.
Rootovani telefoni umeju da prepoznaju slecijalne sms poruke i mogu da spreče slanje takvih poruka iz app.
Da ne quotujem i ostale tvoje komentare, biće dovoljna i ova dva za ilustraciju.Kod windowsa virus može da inficira sve app pa čak i OS. U slučaju androida, kada app nije pokrenuta, ne može da uradi ništa, a kada je pokrenuta, ne može da inficira ostale aplikacije, ni OS. Brisanjem aplikacije, briše se i virus.
Korisnik je dao saglasnost prilikom instalacije da aplikacija dobije zahtevne dozvole. Kod windowsa, korisnik nema pojma šta aplikacija radi, installer može da poseje svašta po celom sistemu... Npr. instalacija jedne app ubaci 3 toolbara u browsere i promeni proxy i još pokrene skriveni proces koji vraća sve komponente virusa u slučaju da korisnik pokuša da ga ukloni... Pri tome ume da prepozna AV programe i da ih prevari.
I jailbreak iOS može da bude leglo virusa jer dozvoljava instalaciju aplikacija da drugih lokacija.
Zar WD nije takođe antivirus?Da su imali bilo koji AV (imali su defender) šanse bi im bile značajno veće da se ne nađu u situaciji u kojoj su se našli.
Puste želje yoyo, čisto sumljam da će se ikada dogoditi.Ne.. ti si i dalje naporan, ja nisam kontradiktoran. Više puta sam govorio da MS treba da popravi windows u toj meri da AV programi ne mogu da postoje. Do tada, AV programi su beskorisni jer novi virusi umeju lako da ih prevare. Tvorci virusa poznaju i windows i AV programe i lako mogu da zaobiđu sigurnosne mehanizme. AV programi ulivaju lažnu sigurnost i usporavaju rad računara.
Sad, molim te nastavi u onoj temi gde raspravljate koji je AV paket lošiji.
Budući da je windows nebezbedan OS a antivirusi beskorisni kako to da su tvoj računar i računari u firmi bezbedni?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari