Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Jesu za one koji imaju digitalnu televiziju. :) Oni koji imaju samo klasičnu/analognu (1.050) moraju valjda da doplate prvo 100 RSD za digitalnu.

Ako sam ja dobro razumeo, zabuna nastaje u tome što sada postoje najmanje 5 vrsta digitalnih kanala:

- Oni koji su potpuno besplatni i dostupni svima koji imaju DVB-C prijemnik u okviru osnovne pretplate 1.050 RSD/m
- Oni koji su dostupni samo ako uzmete njihovu uslugu "Digitalna televizija", koja se plaća dodatnih 100 RSD/m i zahteva STB ili CAM
- Oni koji potpadaju pod paket "DIGITALNA +"
- Oni koji potpadaju pod neki od "pay" paketa
- HD kanali koji su dostupni u okviru "Digitalne televizije" ili pak odgovarajućeg pay paketa

Po meni, prva kategorija treba da se zove "DIGITALNA", druga "DIGITALNA +", a treća "DIGITALNA ++". :D Zabunu su napravili i sa tim HBO paketom. Mogli su da naprave HBO i HBO HD paket i to je to, a ne ovako.

Ljudi koji imaju Flat 3 ili jači paket, imaju uključenu uslugu "Digitalna televizija", tako da njima niti nestaju programi niti moraju da doplaćuju za HD kanale, osim za HBO.

Pa to, besplatni su za flat 3 +, ja imam flat 2 i skremblovan je, dakle u totalu HD kanali nisu besplatni

Ja ću sada da potpišem za Flet 2 (po prvi put) i dobiću prvih 6 meseci za džabe. Za to vreme ću plaćati 500 dinara za pakete 1, 2 i 3 (DIGITALNA, DIGITALNA + i HBO) i još 100 dinara za HBO HD. Tako ću za 600 dinara, prvih 6 meseci, imati net 10/1 i sve SD i HD kanale, osim 18+ i onih silnih Arena. Posle tih 6 meseci, prelazim na Flat 3, plus tih 100 dinara za HBO HD (ako procenim da vredi) i opet imam sve to, s tim što će mi uvaliti još 18+ i duplirati dl na 20 Mbps. Po meni to nije loše.

Jedini problem je u tome što po isteku tog ugovora, moram da idem da ga raskinem i provedem bar 6 meseci samo sa televizijom (1.050 RSD) da bih ponovo mogao da potpišem tu akciju. Al' do tada... :)

^ Pa bas zato sto 90% korisnika IKOMa ima CRT televizore i jednostavno ih ne interesuje HD, bas zato oni su prolazili toliko godina sa kineskim KAONima i ponudom digitalne TV bez HD kanala. Ti koji imaju HD televizor su manjina 10%, a od tih 10% verovato 2% onih koji imaju HD televizor koji ne podrzava DVB-C standard i nema CI slot. Zasto bi uopste i nabavljali HD prijemnike samo za tih 2%?

Poslednja izmena:
Samo mala dopuna...
Sa analogne na digitalni paket doplata je 100 dinara mesečno i 1000 dinara jednokratno + cam modul i/ili kaon na revers.

^ Pa bas zato sto 90% korisnika IKOMa ima CRT televizore i jednostavno ih ne interesuje HD, bas zato oni su prolazili toliko godina sa kineskim KAONima i ponudom digitalne TV bez HD kanala. Ti koji imaju HD televizor su manjina 10%, a od tih 10% verovato 2% onih koji imaju HD televizor koji ne podrzava DVB-C standard i nema CI slot. Zasto bi uopste i nabavljali HD prijemnike samo za tih 2%?
Pa ako je već tako, onda bi STB koji koriste mogao da ima i neku krštenu analognu interkonekciju (Y/C, YPbPr, RGB), a ne samo HDMI i CVBS.

Samo mala dopuna...
Sa analogne na digitalni paket doplata je 100 dinara mesečno i 1000 dinara jednokratno + cam modul i/ili kaon na revers.
E, da. Ima i ta neka instalaciona taksa od soma dinara. Ja još bijem bitku da potpišem revers samo za karticu, bez zaduživanja risivera ili CAM modula jer imam Conax čitač, al' njima je to izgleda isuviše komplikovano da shvate. :S:

Otvorim sada SBB temu i imam šta da vidim:

Svi korisnici SBB osnove ponude mogu besplatno da gledaju čak 16 digitalnih kanala!

Dočekali k'o ozebo sunce. :d

Samo se bezveze grizemo - ni jedan operater ovde nije galantan niti mu je korisnička podrška besprekorna i uvek brzo dostupna. Činjenica jeste da je Ikom među najsocijalnijim operaterima i to u svakom smislu (zajedno sa PTT KDS-om), dok je SBB kod nas vr' al' sve je to sviranje ***** kad smo siromašno tržište.

Pa ako je već tako, onda bi STB koji koriste mogao da ima i neku krštenu analognu interkonekciju (Y/C, YPbPr, RGB), a ne samo HDMI i CVBS.

Ja sam sad pogubljen, o cemu ti pricas? Koliko vidim nemas IKOM... Ono djubre od Kaon-a nema HDMI, evo sta ima (slika pronadjena na ebay):

lWZ0K1B.jpg

Poslednja izmena:
Ja sam sad pogubljen, o cemu ti pricas? Koliko vidim nemas IKOM... Ono djubre od Kaon-a nema HDMI, evo sta ima (slika pronadjena na ebay)
Imam Ikom, ali sam do sada koristio samo njihovu "osnovnu ponudu", bez ikakvog STB prijemnika ili CAM modula.

Nismo se razumeli. Kritikovao sam činjenicu da, kol'ko znam, svi operateri nude STB uređaje koji od analogne interkonekcije imaju samo kompozitni video. Primera radi, ja imam veliki CRT televizor koji može da prikaže mnogo bolju sliku od one koju može da dobije preko RF ili CVBS ulaza, a podrazumeva se da nema HDMI. To njihov izbor risivera za digitalnu televiziju čini prilično apsurdnim. Ako nisu namenjeni onima koji imaju novije televizore (sa HDMI ulazom), a nisu namenjeni ni onima koji imaju starije televizore (sa RGB-SCART), kome su onda namenjeni?!? To je bila moja poenta.

Edit: Da još malo pojasnim - čemu digitalni prijem ako niko od korisnika ne dobije bolju sliku?!

Poslednja izmena:
Da bi mogli da ti naplacuju dodatne TV pakete, premotavanje tv sadrzaja itd. To je kod sbb-a slucaj, kod Ikoma ne znam dal nesto od tih dodatnih stvari postoji.
Uglavnom, za kvalitet slike i brzinu saltanja kanala ih bas zabole :d

Ma Ikom ni nema ništa od tih stvari. Ni "pogledaj propušteno" ni "video on demand" ni ništa. A prilično sam siguran da je tako i kod Pošte. Ipak, i jedni i drugi nude "digitalnu televiziju" praktično bez HD kvaliteta (osim RTS-a i par besplatnih gluposti), a kod Ikoma, eto, i bez HDMI interkonekcije. Da stvar bude još besmislenija, većina korisnika ima stare televizore, a može da koristi samo ubogi CVBS koji degradira sliku na VHS nivo. :S:

Da li ste vi svesni naziva podforuma u kome pisete? :D

Imate temu za TV u drugom delu foruma.

@magick
CVBS koristi mnoga profesionalna oprema, mislim da je daleko iznad tog 'VHS nivoa' cak i u slucaju jeftinih STB-ova.

@magick
CVBS koristi mnoga profesionalna oprema, mislim da je daleko iznad tog 'VHS nivoa' cak i u slucaju jeftinih STB-ova.
Profesionalna oprema koristi mnogo kvalitetnije enkodere i 75Ω BNC terminisane koaksialne kablove. Kod konzjumer opreme, RCA daje tragičnu sliku, pa je čak i VHS mogao da profitira od Y/C interkonekcije. Iznenadio bi se kada bi video RGB ili makar Y/C izlaz sa nekog takvog STB-a. Ne pričam napamet.

Video danas u korisnickom servisu testiraju HD dekodere... Crni, preko hdmi povezan, nisam video marku..Jos nista konkretno ne pricaju ali kao bice

Meni su tu oba Pink Film kanala. Jesi li radio ponovnu pretragu kanala početkom meseca, izmenjali su raspored i ubacili neke nove?

Kakva je situacija ako hoću dve kartice, odnosno digitalnu+ na dva TV-a? Je li to uopste moguće kod ovih šampiona? Zvao bi ih ali sam prošli put čekao 15 minuta da mi se neko javi, pa bi sad bilo psovki...

Uključiše mi juče HBO HD kanale, slika je stvarno strava, doduše na ovim +1 i+2 kanalima nije u full hd 1081i nego u 720p ali ok. A i ton nije dolby nego stereo.

Evo i mene na Ikom netu. :) Povezali me malopre. Flet 2 - Thomson modem. Upravo sam paralelno testirao Eunetov 5/1 ADSL i Ikom 10/1 kabl.

3814448324.png

3814484059.png

Iskreno, očekivao sam gori ping kod Ikoma. :)

P.S. Ima li neke šanse da izvučem parametre iz ovog modema pa da koristim svoj, TP Linkov DOCSIS3.0 modem il' da se ne zanosim? :)

mislim da to nece moci. pogledaj kakav ti je signal/sum i ostalo.

Kod:
Cable Signal Details

Forward Path:                                   Return Path:

Signal Acquired at 546.000 MHz                  Connection: Acquired
SNR: 41.5 dB                                    Frequency: 59.0 MHz
Received Signal Strength: -2.7 dBmV             Power Level: 39.9 dBmV
Bit Error Rate: 0.000 %                         Channel ID: 2
Modulation: 256 QAM                             Modulation: 64 QAM
To je sve što piše? Kako ovo deluje?

Мислим да они дозвољавају да користиш свој модем, позови и питај, могуће је да само упишу МАС адресу твог модема и проради.

Vrh Dno