Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Podigao patike za drugara majmuni ih procenili na 50$ pa nisu bre original Najk ili Adidas da ih placamo toliko moroni jedni.

Jel' lice na Nike/Adidas?
Ako iole LICE, to je dovoljno. Budi srecan sto ih nisu vratili kao plagijat! Plagijat ne znaci samo nesto sto je identicno a nije isti proizvodjac, vec i nesto sto je SLICNO, i podseca na brand.

Ako hoces jeftine patike i da tako budu procenjivane na carini, kupuj nesto sto je stvarno ne-brendirano, ili je neki pravi kinesko brand (za koji nasi nemaju pojma).

Shvatam ja sta ti mislis o ovome, ali ***. Dobro si prosao sto nisu samo vracene.

New-2014-Fashion-Brand-of-Ven-bu-Men-light-breathable-mesh-cloth-Athletic-shoes-Men-Running.jpg
Evo ih nit je znak skroz isrt i ali i etiketa je kineska ocigledna da ne moze biti ociglednija.

Da,te tike su kod nas ekstra popularne :) kostaju oko 25 dolara ? Kakvog su kvaliteta ?

Meni je ovo ocigledan nacin da lici na Nike a ne bude Nike - to se zove fals roba, i nije legalna. Budi happy sto nije vracena. U EU to ne bi mogao da uvezes legalno.

Uh alfa, sad si me razocarao :) U toj EU koju pominjes, carina ne vraca robu, carina carini robu. Na osnovu ugovora, tj ugovora o zastiti autorskih prava koju je ta drzava sklopila sa brendom/vlasnikom/proizvodjacem, obavestava vlasnika autosrkih prava da su mu ta ista prava ugrozena. Vlasnik AP, obavestava uvoznika/pojedinica da moze doci do krsenja zakona i savetuje (kako bitna rec) mu da posiljku ne uvozi nego da ista bude vracena posiljaocu jer u protivnom moze snositi sankcije. Uglavnom se na tom i zavrsi i posiljka bude vracena posiljaocu.

Kod nas carina ima toliko siroko diskreciono pravo da je to horor. Odredjuje sta je fejk sta ne, sta koliko kosta, sta moze uci a sta ne, a pri tom, kao sto negde ranije rekoh, cela drzava puna fejka i svi nose airmax i dsquared od po 300eur, koliko je i prosecna plata u srbiji. Kako? Ma nije to fejk, to su ustekovali da kupe :)

Carina na posiljke

A ne znam zašto je uopšte ovde nečiji posao da volontira državi u sprovođenju zakona? Ajd da vidimo da li biste bili tako srećni zbog striktnog sprovođenja zakona da vam sutra upadne gomila specijalaca na gajbu i uhapsi vas zbog silnog piratskog softvera, piratskih diskova, i zbog skidanja torenata, a našao bi se sigurno i neki fake deo garderobe...makar to bile i kroks gumene klompe...ali evo obecavam dezurnim policajcima sa petlovog brda alfaunitsu i ringeraji, koji su dezurni da svakom klincu koji je narucio kineske patike ocitaju lekciju da je dobro prosao jer je mogao i batine da dobije ako se prohte cikama i tetama na carini, da cu im donositi cigare ako ih uhapse...samo su verovatno i cigarete fake pa cu ipak razmisliti...

Poslednja izmena:
To su dupli standardi, pogotovo na balkanu svi gledaju tudje a u svom dvoristu krslum :p
Tako i nasa carina zajedno sa narodom, pa nismo mi tu zbadava gde smo :)

Inace pazite se kineza, ja sad imam jos 4 poisljek u tranziti vec 1+ mesec i dve su zalutale na pogresne lokacije, slucajnost ili nije neznam, ali nisam vise nista narucivao pa neznam zasigurno

A ja video da je covek otisao u zatvor jer je nosio fals Rolex.l u Austriji.
A i carina kaze drugacije:http://ec.europa.eu/taxation_custom...ls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm
Preskoci advokatski deo u ovim linkovima, pise da carina moze da zabrani uvoz robe za koju proceni da je fals.

Video i ja u Zenevi, zbog fake LV kofera. Ali opet gresis, nisu ga uhapsili, nego su ga zadrzali. Ukoliko nosilac prava proceni da ih je taj neko (i ako je to na prvu loptu ocigledno) prekrsio, onda tuzilastvo ima pravo da preuzme i druge mere, ali to smem ruku da dam, nije zatvor.

Na linku koji si postavio, imas uredbu, pa procitaj... Videces da je potrebna saglasnost vlasnika intelektualnog prava za svaku reakciju krsenja istih.

Ali ajd' da te pitam jos jednu stvar, kako carina moze da bude odgovorna za kontrolisanje krsenja IP, ukoliko se ta ista prava krse proizvodnjom fake-a unutar same EU? (Gde nema carine). Naravno da ne moze, jer je to posao agencija/poreznika/tuzilastva/samog nosioca IP. Ali to je vec mnogo siri kontest.

Edit: Da se odmah razumemo, ja sam ogorcen uopste mogucnoscu da neko uveze nesto sto je fake i smatram da tu drzava mora biti daleko rigoroznija. Ali mi ne ide u glavu da ceo KP/Limundo/svi oglasi, pijace, cak i neki butici, svi puni krsenja IP u najgorem mogucem obliku. A drzava nist' .... pa kako je to uslo? Preko iste te carine? Ili imamo jednu za narod a drugu za neki drugi uzviseni plebs?

Poslednja izmena:
29.09.2014 11:46:00 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
29.09.2014 12:05:56 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
30.09.2014 10:49:06 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
01.10.2014 13:09:28 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Sta znaci kad vec dva dana nema otpreme, mislio sam da automatski ide otprema.A nije vikend vec cetvrtak i petak.

Ne znaci nista i kod mene je isto,
Ovo sa carinom je totalni haos, paket za 5 dana prodje pola sveta i posle ceka najmanje 10 dana da bi prosao pregled na carini.

Dobro je bas se zabrinuh.Sta znam mozda su ocarinili neki paket sa ebolom pa su sad u karantinu. Koliko otpremaju ovih dana,valjda ce stici sledece nedelje ?

To mislis ili se nadas? :D (za ebolu :))

@Altru, pazi, ja mu kazem sta MOZE da se desi! Iskreno, mene licno uopste ne zanima krsenje IP-a sve dok ne dodje do odredjenog standarda gradjana, ali, ako hoce javno da se zali - nemoj da se zali na double standard, to je samo tipicno srpsko prepucavanje, tz. venting, i nista nece promeniti.
Neka se zali negde drugde, neka bude politicki aktivan.
Niko ne brani drzavu ovde, ma kako to vama izgledalo. Vec dajemo predlog sta da ne radite, jer znamo sta MOZE da se dogodi!
Hoces jeftine patike kineske, da se ne precene? Poruci bez ikakvog kvazi Nike znaka, nesto sto je ocigledno kinesko, i da vidis kako nece biti precenjeno.
A i sta se jurite za Nike od 300e kao, SportsDirect ima Nike od 20-40e u magacinu vecem od Delta City-a:) Ne mislim ja uopste da su bolje od kineskih (imam i iz SportsDirect i iz Nemacke, i iz Koreje iste Adidas patike - jedino iz Koreje imaju kvalitet, ove druge kao da su samo nalepili "za EU trziste" na kineske patike!)

@Pimp, ovaj je isao u zatvor, jer ga je prijavio neko ko radi u Rolexu, i to je bilo unutar Austrije, ne uvoz neki.
Ne kazem ja da ce carina da vodi primaoca u zatvor sto je porucio nelegalnu robu - vec da nece dati da se uveze roba, za koju proceni da je fals. A posle toga se moze i gledati da li primaoc to stalno pokusava, ili nije znao.

Poslednja izmena:
Računaj da ćeš paket da čekaš oko 1-2 nedelje od trenutka kada se pojavi na sajtu pošte, zavisno da li te zakači jedan ili dva vikenda.

Evo kako je kod mene:

29.09.2014 11:51:48 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
29.09.2014 12:15:35 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
30.09.2014 10:49:06 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
01.10.2014 13:09:28 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
02.10.2014 13:57:50 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
03.10.2014 13:14:38 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Cenim da ću zakačiti samo ovaj vikend i da ću ga uz malo sreće dobiti do kraja naredne nedelje.

Poslednja izmena:
Kada mi paket ima ovaj status:

10200 GPC BEOGRAD - 11070 Beograd 27, Otprema

Jel mogu da odem i da podignem paket u postu ? :) Pitao bih to u posti ali niko se ne javlja ni na jedan telefon, pa moram ovde da trujem :)

Edit: Nemam onaj zuti papiric.

Poslednja izmena:
Ako je tvoja pošta baš ta u kojoj rade poštari koji nose paket, onda da.
Ako je kao npr. kod mene, gde je glavna pošta za pakete na Dedinju, odakle je poštar koji dostavlja pakete, pa ako nikog ne nađe kod kuće paket sutra ide u "moju" poštu koja je u TC Banjica, onda u toku dana da čekaš poštara, ako ne sutra u svoju poštu po paket.

Hvala na odgovoru.
Napokon se neko i javio iz poste, pa rece ... a ne moze danas, morali bi da provere da li su zaprimili paket :) Na moje pitanje pa da li mogu da provere, odgovor je bio, ne moze danas, subota je :)

Idi u postu. Mozes na licnu kartu (logicno ako je na tvoje ime) i ako je u posti. Meni to uvek kazu, iako nemam zuti papiric. Cak se jedan paket i potrefio da je tu i podigao sam ga :)

@dapimp

zavisi od pošte, mi smo jednom otišli u petak mislim i oni kažu ne može to će poštar da zaduži u ponedeljak pa će vam doneti? ali, mi smo ovde, što da čekamo, imamo ličnu, broj pošiljke, štedimo vam trud i poštaru noge...tek posle malo natezanja su nam dali, ali su bili vrlo nezadovoljni...a subotom samo do 12 možda može nešto da se uradi...

Pa ubijate iluziju da oni nesto rade :D

Planiram da naručim Asus Rampage V Extreme iz SAD-a preko sajta newegg, pa me zanima da li je neko ima iskustva oko plaćanja carine i PDV-a. Platio bi VISA karticom za online plaćanje na koju bi prethodno upatio iznos u vrednosti ploče.

1. Koliko se obračunava carina kad se naručuje iz SAD-a 10% ili 20%?
2. Kad se naplaćuje PDV pre ili posle carinjenja i da li se uopšte naplaćuje pošto čujem razne komentare oko toga da se plaća samo za pošiljke manje vrednosti (manje od 100$) za koje se ne naplaćuje carina a za pošiljke veće vrednosti se ne naplaćuje PDV već samo carina?
3. Koja bi bio najeftiniji način pošiljke, da li se isplati slati DHL-om, bojim se da će me odrati, da li je sigurno slati regularnom poštom pošto mi nije hitno da mora da mi stigne za tri dana?

Mislim da newegg ne šalje kod nas, bar kada sam ja poslednji put hteo nešto da uzmem nije moglo.
Jesi li ti proverio da li može shipping za Srbiju?

Naručio bi onda preko Amazona ili neke druge online prodavnice bitne su mi informacije vezane za carinu i pdv i pošiljku da znam...

Sta je ovo 10 dana vec imam samo OTPREMA ovo je ludilo na carini, a paket koji mi je dosao 7 dana kasnije od ova dva prosao za 1 dan juce ga primio, a ove pakete koji su mi potrebniji drze vec 10 dana, m@jmuncine carinske, brate udari mi PDV na ta dva paketa svaki kosta 15 EUR pa daj da platim harac i noste se, sta smarate 10 dana i jos ga nema a nece biti ni najmanje jos 2 dana jer ide vikend.
Pa ovo je da uzmes bombu i da im bacis u Savsku.
Ne znam sta pokusavaju ovime da urade da nam se smuci narucivanje ili....
Nikada do sad nisma cekao ovoliko za 5 dana stiglo iz HK do Srbije a sad 10 dana na carini, jel to normalno kazite vi meni???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno