Šta je novo?

HDTV program - satelitski, kablovski, IPTV...

magick

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.01.2001
Poena
770
Prelistah razne teme na ovom i drugim forumima, upoznah se detaljno sa ponudom skoro svih većih satelitskih, kablovskih i IPTV distributera, ali ostade nedoumica - ko ima najkvalitetniju HD sliku, tj čiji strimovi su najmanje kompresovani?

Iz svega gore navedenog, ja sam stekao utisak da je opšti koncensus oko toga da SBB-ov D3 ima i najbolju HD sliku i najbolju ponudu HD kanala, a da ga, barem po kvalitetu slike (PQ), prati Telekomov IPTV.

Hoću da uzmem novi TV, veće dijagonale, pa sam mislio da ga udružim sa nekim kvalitetnijim digitalnim signalom, ali još ne uspeh da dođem do toga ko ima najbolju sliku. Kako sam čuo, za TotalTV satelitske HD kanale kažu da je većina malog bitrejta, dok D3i ima bogatu i primamljivu HD ponudu ali ga prati isti taj problem (mali bitrejt). Znam da će svaki "HD" izgledati "malo bolje" od digitalnog SD-a, ali me zanima, ko po vama ima najbolji PQ i na kojim programima?

Konkretno me zanimaju PTT KDS i TS IPTV jer mi je slabo šta drugo i dostupno, osim možda nekog drugog IPTV-a i/ili satelita.

Poslednja izmena:
koliko sam ja čuo telekom ima bolju običnu sliku od sbb
meni je slika ekstra na tv-u kod telekoma tako da me hd nešto ni ne zanima

i kad poredim sa slikom kod ortaka koji ima "hd" (nije sbb već neki drugi) kod mene je drastično bolja iako nije hd a imam velik televizor

tako da što se obične slike verujem da telekom ima najbolju pa tako verovatno i hd

e sad što je telekomu ponuda jadnija druga je priča

Poslednja izmena:
Kad smo već kod Telekoma, je l' zna neko, jesu im idalje svi strimovi MPEG2 ili su prešli na MPEG4 i koliki im je bitrejt za SD, a koliki za HD kanale?

PTT ima sasvim dobru sliku na stranim kanalima (Discovery, Viasat kanali, Sky News, Travel, Fox i sl.), Arene su isto dobre, dok na onim Pink film i nije nešto.
Slika će svakako izgledati mnoogo bolje u HD kvalitetu, po meni nije uopšte ni za poređenje. Npr. gledati utakmicu u HD i onda prebaciti na SD, moj utisak je kao da nije ista utakmica u pitanju...

Poslednja izmena:
То није за поређење а што се разлике у слици тиче, осим мерења битрејта, било би добро да неко са 50+ екраном процени све ХД понуде. Можда и као тест. ;)

Ja imam PTT KDS i IPTV Telekoma. Slika je prilično u korist Telekoma. Izbor kanala je lako videti na sajtovima. U principu, u najširem skupu, IPTV ima Cinemax i Cinemax 2 i npr. VH1 Classic, AXN, MGM i tek možda ponešto što nema PTT (Arena Sport 5 npr., Eurosport HD), dok PTT ima SK1 i 2 i naravno Fox kanale.
Kad god mogu, gledam IPTV, s tim da je (kod sportskih događaja bitno) kašnjenje osetno (čak do 2-3 sekunde).
Što se tiče HD kanala, imam stariji HD ready televizor, oba provajdera su povezana na HDMI port i, kao što rekoh, kad god mogu, gledam na IPTV, mada ni PTT nije daleko po kvalitetu. PTT mi je ranije bio Internet provajder, međutim ne mogu po brzinama da se mere sa Telekomom ni slučajno

PTT ima sasvim dobru sliku na stranim kanalima (Discovery, Viasat kanali, Sky News, Travel, Fox i sl.), Arene su isto dobre, dok na onim Pink film i nije nešto.
Slika će svakako izgledati mnoogo bolje u HD kvalitetu, po meni nije uopšte ni za poređenje. Npr. gledati utakmicu u HD i onda prebaciti na SD, moj utisak je kao da nije ista utakmica u pitanju...
Mene uglavnom zanimaju filmski kanali, od kojih kod nas ima samo HBO/Cinemax (Telekom, SBB, uskoro Ikom...), Nova i Shorts, a kod SBB-a postoje i Fox kanali u HD kvalitetu, što je kod ostalih vidim retkost. Pinkovih izgleda ni nema u HD-u, kao ni Universal, MGM il' nešto što valja.

Jedno vreme sam se zanosio idejom da uzmem TotalMIX i da ga dopunim sa D3i, jer tamo 'ladno ima više HD kanala. Međutim, nema šanse da zimi čistim antenu od snega, a sa grejačem me sve to izađe previše + paranoja od atmosferskog pražnjenja i elektriciteta... Na kraju ću izgleda kombinovati PTT KDS ili Ikom sa TS IPTV-om. :S:

То није за поређење а што се разлике у слици тиче, осим мерења битрејта, било би добро да неко са 50+ екраном процени све ХД понуде. Можда и као тест. ;)
Još kad bi kao referencu imao neki dobar BD. :p

Ja imam PTT KDS i IPTV Telekoma. Slika je prilično u korist Telekoma.
Zanimljivo. Hvala za info.

Što se tiče HD kanala, imam stariji HD ready televizor, oba provajdera su povezana na HDMI port i, kao što rekoh, kad god mogu, gledam na IPTV, mada ni PTT nije daleko po kvalitetu.
Misliš, HD kanali su bolji kod Telekoma nego kod Pošte? Recimo, ako poredimo RTS HD na jednom i na drugom.

PTT mi je ranije bio Internet provajder, međutim ne mogu po brzinama da se mere sa Telekomom ni slučajno
Da li si koristio njihov ADSL ili kabl? Kako se porede, recimo, PTT ADSL 10/1 i Telekom ADSL 10/1? Trebalo bi da je isto ili barem jako slično, ne?

Gledao sam kod prijatelja na Philips 55" TV (ne znam tačno model, serija je 7000). Preko TotalMix imao je jako dobru sliku na svim HD kanalima.
Skoro je prešao na PTT (start paket); gledali smo nekoliko utakmica sa svetskog prvenstva na RTS HD, slika je takođe bila baš dobra.

Edit: otišao je sa TotalMix ne zbog problema sa slikom ili sl., već se nešto posvađao sa njima... (mislim nešto oko neta) :)

Poslednja izmena:
@desp

Jedno vreme sam se baš dosta bavio ponudom naših operatera i bio se skoro odlučio za TotalMIX, ali ga nisam na kraju uzeo zbog problema sa kabliranjem po zgradi i težoj pristupnosti krovu. Sećam se da su na TotalTV forumu najviše pritužbi imali na probleme sa ADSL-om (TotalMIX korisnici) i na činjenicu da ima jako malo HD kanala u ponudi. Ne znam da li su nešto od onda dodavali. Takođe se sećam priče jednog od korisnika, da filmski "pay" kanali na satelitu, kod stranih distributera umeju da imaju i po 25Mbps, dok je kod Totala valjda 10Mbps bio maksimum (ne držite me za reč, ja to po sećanju).

Poslednja izmena:
Koristio sam PTT kablovski (u vreme kad je najveća brzina bila 1 Mbit (ili 2, nisam siguran) tako da ne mogu da poredim). Da, RTS HD je bolji na IPTV nego na PTT

Nda, PTT kabl je neviđeni buljson, što je prilično paradoksalno imajući u vidu da su praktično jedini kablovski operater koji ima optiku prokopanu kroz zemlju. :S: Navodno je razlog u staroj DOCSIS opremi koju su sada počeli da zamenjuju.

Sve u svemu, Telekom vodi. Može li neko da da poređenje, npr, HBO HD kanala preko TS IPTV-a i SBB kabla?

P.S. Mogu li se nekako (legalno) kupiti Fox programi za naše tržište? Neki IPTV/VLC strim ili tako nešto, al' u HD formatu?

@magick - u principu si zadao skoro "nemogucu misiju", pa tako dobijas i odgovore. Najvise HD kanala ima SBB i nema sanse da se to u neko dogledno vreme promeni. Sam kvalitet HD kanala nije toliko vezan za provajdera koliko za emitera. Desava se na HBO kanalima da je slika relativno losa ali ne krivicom provajdera nego radi toga sto zavisi od emitovanog materijala i zato nema bas puno sanse da se kucno merenje smatra validnim.

Poredjenje SD i HD varijante je potpuno besmisleno i smesno. Narocito ako to poredi neko ko sam nema kuci FULL HD TV (ili makar HD Ready). Narocito su beskorisne informacije onih koji imaju CRT televizore a pricaju o razlici izmedju SD i HD slike.

Kako god, najvise sebi mozes da pomognes ako si u mogucnosti da se licno uveris, odlaskom kod nekoliko ortaka/prijatelja/komsija... koji su prikljuceni kod razlicitih provajdera ali je bitno da imaju tehnicku mogucnost prijema koja tebi odgovara. Sve ostalo je bukvalno "macka u dzaku", ovako napamet i slusajuci neke ljude sa foruma (sa sve njihovim nedostacima u vidu nemanja odgovarajuce tehnike, neznanja, nezainteresovanosti, licnih ukusa...).

Pozdrav!

@magick - u principu si zadao skoro "nemogucu misiju", pa tako dobijas i odgovore. Najvise HD kanala ima SBB i nema sanse da se to u neko dogledno vreme promeni.
Nema nikakve "misije", već samo raspitivanje ko od operatera ima "vrhunski" KVALITET (HD) signala. Za kvantitet znam i tu nema šta da se doda.

Sam kvalitet HD kanala nije toliko vezan za provajdera koliko za emitera. Desava se na HBO kanalima da je slika relativno losa ali ne krivicom provajdera nego radi toga sto zavisi od emitovanog materijala...
To mi je jasno, al' ipak, barem kod RTS-a, Nove i Eurosporta ne bi smelo da ima varijacija u pogledu kvaliteta emitovanja (HD) materijala. Ili grešim?

... zato nema bas puno sanse da se kucno merenje smatra validnim.
Na kakvo "merenje" misliš? Na odokativnu procenu? Znam da je neprecizno, al' ako se većina koja je imala priliku da direktno poredi, recimo, PTT KDS i TS IPTV složi da je HD slika kod Telekoma bolja, onda tu nema šta da se priča. Iskreno, mene je najviše zanimao taj (varijabilni) kvalitet kod D3i uz konekciju od 10 ili više Mbps.

Poredjenje SD i HD varijante je potpuno besmisleno i smesno. Narocito ako to poredi neko ko sam nema kuci FULL HD TV (ili makar HD Ready). Narocito su beskorisne informacije onih koji imaju CRT televizore a pricaju o razlici izmedju SD i HD slike.
Ne znam ko bi tako nešto uopšte radio, al' ako takvih ima, molim da se ne javljaju u ovom tredu. :)

Kako god, najvise sebi mozes da pomognes ako si u mogucnosti da se licno uveris, odlaskom kod nekoliko ortaka/prijatelja/komsija... koji su prikljuceni kod razlicitih provajdera ali je bitno da imaju tehnicku mogucnost prijema koja tebi odgovara.
Nažalost, nisam u takvoj mogućnosti pa zato i pitam ovde. Ima komšija Ikom i Telekomov IPTV, al' mislim da nema HDTV, niti Ikom ima HD kanale, tako da je glupo i pitati ga išta.

Sve ostalo je bukvalno "macka u dzaku", ovako napamet i slusajuci neke ljude sa foruma (sa sve njihovim nedostacima u vidu nemanja odgovarajuce tehnike, neznanja, nezainteresovanosti, licnih ukusa...).
Svestan sam nepouzdanosti ovakvog načina ispitivanja, ali ipak - nađe se tu i tamo neko ko je imao prilike da izmenja različite operatere ili već nekako drugačije da napravi nekakvu smislenu komparaciju. U svakom slučaju hvala na upozorenju. :)

Pozdrav!

Evo da se ubacim malo sa DVB-S2 iskustvom.

Slika na npr. nemačkim kanalima na Astri u odnosu na RTS HD kroz SBB kabl je kao nebo i zemlja. Odgledao sam par utakmica sa SP na ARD/ZDF i par na RTS HD i razlika je neverovatna, uprkos tome što RTS HD ide u 1080i kroz SBB kabl. Kad nakon RTS HD okreneš na ARD/ZDF HD kao da ti je neko sklonio blur ispred očiju.

Na žalost, TV je 32'' full hd. Nisam imao prilike da ovo uporedim na nekoj većoj dijagonali.

Koristio iptv hd mesec dana i prestao, na 46" samsung serija 5000 slika nije bila bas nesto vrh, tacnije nije mogla da se uporedi ni sa jednim hd materijalom koji sam pustao preko hdmi-a, mislim da je bacanje para, ali ko ih ima sto da ne.

Evo da se ubacim malo sa DVB-S2 iskustvom.

Slika na npr. nemačkim kanalima na Astri u odnosu na RTS HD kroz SBB kabl je kao nebo i zemlja. Odgledao sam par utakmica sa SP na ARD/ZDF i par na RTS HD i razlika je neverovatna, uprkos tome što RTS HD ide u 1080i kroz SBB kabl. Kad nakon RTS HD okreneš na ARD/ZDF HD kao da ti je neko sklonio blur ispred očiju.

Na žalost, TV je 32'' full hd. Nisam imao prilike da ovo uporedim na nekoj većoj dijagonali.

Sa ovim se ne bih složio, RTS ima sasvim uporedivu sliku sa nemačkim kanalima

Ako recimo RTS hd ide sa prosekom od 6 mega a ARD sa 16 onda je razlika ogromna.

To mi je jasno, al' ipak, barem kod RTS-a, Nove i Eurosporta ne bi smelo da ima varijacija u pogledu kvaliteta emitovanja (HD) materijala. Ili grešim?
gresis. zbog zakona kojim zaobilaze placanje poreza drzavi, emiteri rade reemitovanje kanala, kako ne bi morali da placaju porez na reklame. a kajmak pokupe englezi i njima slicni. fora je sto ti onda on vraca signal nazad, tako da smo i tu zavrnuti.

elem, fora je sto satelitski i ovaj kvazi hd koji mi imamo su zaista nebo i zemlja. ako gledas na plazma tv ili na lcd/led televizoru ranga samsung serije 4 ili manje, svejedno je koga ces uzeti, uzmi najbolju ponudu. Ako imas jace od serije 7 (samsung opet, to mi najlakse za poredjenje, nek me izvinu ljubitelji drugih marki televizora), onda je zaista vidljiva i mala razlika - recimo na telekomovom IPTV izmedju obicnih i hd kanala. Kod slabijih televizora, manje rezolucije ili jednostavno sa losijem dekoderom, neces imati neku posebnu razliku, pa ti hd nece ni trebati posebno, ali bi pomoglo samo kod sportova gde se bas oseti kvalitet u svakom pikselu.

Kada imas veliki tv, sve odmah dolazi do izrazaja. Imam na 40" iptv od telekoma - HD, i gledam sport i razumljivo je da sam zadovoljan, jer slika je zaista nesto bolja, jasnije se vidi, pikseli i razni kvadratici skoro da i ne postoje, i uzivanje je potpunije. Isto i ovi travel i food, recimo kad okrenes, vidis ogromnu razliku u detaljima, prosto nije isto kao i kod nekih obicnih sd kanala, koji (prim.aut.) cesto nisu ni priblizno maksimalnom mogucem kvalitetu, vec su dodatno kompresovani, zbog nepotrebnog reemitovanja.

kasnjenje od 2-3 sekunde... navicices se, da cujes komsiluk kako reaguje na pogodak/kos i da onda lepo ispratis desavanje... jednostavno, manje se nerviras XD
telekom nije losa opcija, ako je jedina pametna. meni se dopada varijanta koju sbb nudi, ali oni nemaju, eto, arene, ali raznolikost hd kanala je bolja, i gledao sam na Philips tv od 40" i nemam zaista nikakve posebne zamerke, slika je prijatna za gledanje, lepo se sve vidi, nema pikselizacie ili neceg tako ometajuceg, ali cujem da im malo net sad cesce puca u zadnje vreme...

po tvojoj prici, sto imas, zbog hd, izbor ide na telekom, ako oces sve sporske kanale i da nema onih 2-3 sekunde cekanja - posta, jer oni imaju i arene i sk i eurosport. prosto je tako, i nema tu previse mozganja. ako oces pravi HD, kupi satelit. TotalMix je deo SBB ponude, i oni su i malo bolji od osnovne ponude sbb.

Koristio iptv hd mesec dana i prestao, na 46" samsung serija 5000 slika nije bila bas nesto vrh, tacnije nije mogla da se uporedi ni sa jednim hd materijalom koji sam pustao preko hdmi-a, mislim da je bacanje para, ali ko ih ima sto da ne.
Kako to misliš "nije mogla da se uporedi ni sa jednim hd materijalom koji si pustao preko hdmi-a"? A kako si gledao IPTV?! Zar se i tu Telekomov STB ne povezuje sa TV-om preko HDMI-a?

Naravno da nije fer porediti HD strim neke televizije i BD ili drugi off-line kontent.

Ako recimo RTS hd ide sa prosekom od 6 mega a ARD sa 16 onda je razlika ogromna.
Može malo pojašnjenje? Gde RTS HD ima 6 Mbps - na izvoru (kod samog RTS-a) ili kod Telekomovog IPTV-a?

RTS na izvoru ima oko 10 do 12Mbps

gresis. zbog zakona kojim zaobilaze placanje poreza drzavi, emiteri rade reemitovanje kanala, kako ne bi morali da placaju porez na reklame. a kajmak pokupe englezi i njima slicni. fora je sto ti onda on vraca signal nazad, tako da smo i tu zavrnuti.
Pa dobro, al' u zavisnosti od primopredajne tehnike i kvaliteta preuzetog signala može se onda očekivati da jedan operater (recimo Telekom) ima bolju sliku na nekom HD kanalu od nekog drugog (recimo PTT-a). Ne?

elem, fora je sto satelitski i ovaj kvazi hd koji mi imamo su zaista nebo i zemlja. ako gledas na plazma tv ili na lcd/led televizoru ranga samsung serije 4 ili manje, svejedno je koga ces uzeti, uzmi najbolju ponudu.
Znam da plazma "pegla" razne vrste šuma, ali ipak - pitanje je ko ima najkvalitetnije HD strimove. Pri tome, pretežno me zanima filmski program.

Ako imas jace od serije 7 (samsung opet, to mi najlakse za poredjenje, nek me izvinu ljubitelji drugih marki televizora), onda je zaista vidljiva i mala razlika - recimo na telekomovom IPTV izmedju obicnih i hd kanala. Kod slabijih televizora, manje rezolucije ili jednostavno sa losijem dekoderom, neces imati neku posebnu razliku, pa ti hd nece ni trebati posebno, ali bi pomoglo samo kod sportova gde se bas oseti kvalitet u svakom pikselu.
Kao što rekoh, mene najviše zanima filmski program: Nova, Fox, HBO...

Kada imas veliki tv, sve odmah dolazi do izrazaja. Imam na 40" iptv od telekoma - HD, i gledam sport i razumljivo je da sam zadovoljan, jer slika je zaista nesto bolja, jasnije se vidi, pikseli i razni kvadratici skoro da i ne postoje, i uzivanje je potpunije. Isto i ovi travel i food, recimo kad okrenes, vidis ogromnu razliku u detaljima, prosto nije isto kao i kod nekih obicnih sd kanala, koji (prim.aut.) cesto nisu ni priblizno maksimalnom mogucem kvalitetu, vec su dodatno kompresovani, zbog nepotrebnog reemitovanja.
Ma sve je to meni jasno, samo me zanima ko od ovih naših operatera ima najkvalitetnije HD kanale - Telekom, SBB, PTT... ?!

kasnjenje od 2-3 sekunde... navicices se, da cujes komsiluk kako reaguje na pogodak/kos i da onda lepo ispratis desavanje... jednostavno, manje se nerviras XD
telekom nije losa opcija, ako je jedina pametna. meni se dopada varijanta koju sbb nudi, ali oni nemaju, eto, arene, ali raznolikost hd kanala je bolja, i gledao sam na Philips tv od 40" i nemam zaista nikakve posebne zamerke, slika je prijatna za gledanje, lepo se sve vidi, nema pikselizacie ili neceg tako ometajuceg, ali cujem da im malo net sad cesce puca u zadnje vreme...
Kašnjenje mi ne smeta, ima ga na nekim kanalima i kod Ikoma. :) Kao što kažeš, manje se nerviram. :D

Inače, kod mene u zgradi nema SBB kabla, tako da su mi opcija "samo": Ikom (koji uskoro uvodi neke HD kanale), PTT (isto mršava ponuda), IPTV, TotalTV ili eventualno D3i (preko ADSL-a ili Ikom kabla).

po tvojoj prici, sto imas, zbog hd, izbor ide na telekom, ako oces sve sporske kanale i da nema onih 2-3 sekunde cekanja - posta, jer oni imaju i arene i sk i eurosport. prosto je tako, i nema tu previse mozganja. ako oces pravi HD, kupi satelit. TotalMix je deo SBB ponude, i oni su i malo bolji od osnovne ponude sbb.
Satelit mi je stvarno veliki poduhvat, u svakom smislu, a naročito investicionom jer bih zbog slabe pristupačnosti krova želeo/morao da ugradim grejač antene, a i zgrada izgleda nema dobro radno uzemljenje. Jednostavno mi se sve to ne radi, pogotovo ne da ulažem ja u svu tu opremu. Jednog dana svakako - trenutno ne.

Sa druge strane, TotalTV i nema neku ponudu HD kanala. Osim sportskih, imaju National Geographic, Al Jazeera Balkans, RT i gomilu kanala na nemačkom - ništa od filmova i ništa što mene zanima. D3i je tu čak mnogo bolji, ali čujem da njihovi HD kanali isto nisu baš sjajni.

Znam da nema veze sa pitanjima ali neki moj utisak (pisao sam već u temi o la 660s):

Telekom IPTV, nebo i zemlja HD u odnosu na SD kanale. Imao sam za vreme svetskog u fudbalu HD i slika je bila odlična na la660s (32" mala soba).

Posle HD nikada ne bih prešao na SD.

Slabo gledamo TV (skoro nikada) tako da čekamo da istekne ugovorna obaveza pa da ukinemo IPTV pretpalatu. Sve ima na netu što nas interesuje (filmovi, vesti, vremenska...).

Za vreme svetskog smara (kod bilo kog sporta, fudbal, košarka) kašnjenje i to sam ponovio po ko zna koji put u različitim temama.

Znači, HD je bolji od SD? :d

...al' ipak, barem kod RTS-a, Nove i Eurosporta ne bi smelo da ima varijacija u pogledu kvaliteta emitovanja (HD) materijala. Ili grešim?
Pa kako kad. A i nije cak ni samo problem kod emitera sto se samog emitovanja, tehnicki, tice. Sam materijal je problem najvise. A desava se najmanje kod Eurostport-a da puste nesto sto nije HD. Kod RTS HD je to vec obrnuto, dosta toga sto emituju je prilicno loseg kvaliteta a neretko nije ni 16:9... Nova je dosta dobar kanal sto se emitovanja tice. HBO je tu nekako mozda i najbolji...

Kod mene u zgradi ima SBB (najvise) pa Ikom i PTT a ima i par IPTV korisnika. Ja sam sve to imao/probao a zadrzao se na SBB-u. U svakom slucaju veoma cesto "se poredimo", mi komsije. Polako ali sigurno svi prelaze na koriscenje SBB-a. Po svim pitanjima je bolji od drugih, a sad novim povecanjem brzina Internet-a i jeftiniji.

Kako god, cak su vrseni experimenti nosenja TV-a od jednog do drugog komsije (to nije mrzelo ove mladje, bili su i kod mene) i svi su konstatovali da je najbolja slika na SBB-u. A IKOM je dosta los, u svemu! Pa sad...

Znaci, iznosim svoje licno iskustvo i ne prejudiciram nista.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Pa kako kad. A i nije cak ni samo problem kod emitera sto se samog emitovanja, tehnicki, tice. Sam materijal je problem najvise. A desava se najmanje kod Eurostport-a da puste nesto sto nije HD. Kod RTS HD je to vec obrnuto, dosta toga sto emituju je prilicno loseg kvaliteta a neretko nije ni 16:9... Nova je dosta dobar kanal sto se emitovanja tice. HBO je tu nekako mozda i najbolji...
To sam nekako i očekivao. Inače, najviše me i zanimaju HBO i Nova u HD kvalitetu, a lepo bi bilo da imam i ove Fox kanale, al' to ima samo kod SBB-a. :(

Kod mene u zgradi ima SBB (najvise) pa Ikom i PTT a ima i par IPTV korisnika. Ja sam sve to imao/probao a zadrzao se na SBB-u. U svakom slucaju veoma cesto "se poredimo", mi komsije. Polako ali sigurno svi prelaze na koriscenje SBB-a. Po svim pitanjima je bolji od drugih, a sad novim povecanjem brzina Internet-a i jeftiniji.
Kod mene u zgradi, na žalost, nema SBB-a - samo Ikom i PTT.

Kako god, cak su vrseni experimenti nosenja TV-a od jednog do drugog komsije (to nije mrzelo ove mladje, bili su i kod mene) i svi su konstatovali da je najbolja slika na SBB-u. A IKOM je dosta los, u svemu! Pa sad...
Na Ikomu je većina filmskih Pink kanala bila praktično negledljiva, barem u analognoj verziji, međutim - primetio sam drastičnu promenu u poslednje vreme. Sada im je analogni signal na većini kanala savršen, a vidim i da su digitalu počeli da dovode u red; uvode HD kanale itd.

Pošto me SBB ne dohvata, a na TotalTV je izbor HD kanala više nego jadan, razmišljao sam i o D3i. Tu je izbor programa dosta dobar i imaju svašta u HD tehnici, a jedno vreme su ih ljudi i hvalili. Međutim, izgleda da je i kod njih većina HD kanala prekompresovana, a i zahteva solidnu brzinu konekcije (>10 Mbps).

Ja jedino da uzmem Ikom Flet 2 paket, TV + net, pa posle da se dopunim sa D3i ili IPTV-om. I jedno i drugo rešenje su dosta skupa zabava, al' D3i deluje primamljivije. Za 1.440 RSD dobijem 22 HD kanala, među kojima Nova, Shorts i sve Foksove, dok za VoD (Klub zona) moram da doplatim još 390 RSD (ukupno 1.830). Sa druge strane, kod Telekoma za 1.422,71 dobijem osnovni i HD paket, ali mogu da uzmem i HBO Premium, koji D3i ne nudi, što bi me izašlo ukupno 2.202,71 RSD ili nešto manje, ako to uboksam.

Kada pomislim da ću i Ikomu plaćati još 2-2,5k za tv+net, a da imam još i fiksni i mobilne... :S:

I ja sam bio u takvoj dilemi isto kao ti magick :)

Želeo sam da pređem na hd televiziju ali kroz čitanja po raznim forumima sam odlučio da sačekam još malo dok se hd ponuda u Srbiji još malo ne dovede u red. Realno slabo je to kod nas još uvek da bi im plaćao tolike novce za neku polovičnu uslugu.

Animal Planet, Nat Geo, Discovery, Discovery Science svi ti kanali u hd još uvek nemaju titlove recimo. Onda d3i ima dobar izbor kanala što jes jes ali većina njih mi je sugerisala da sve zavisi od toga na kojim dijagonalama se gleda. Ako je 32" onda je valjda ok, ali pošto ja imam tv od 42" onda to može i bolje da izgleda, za tu dijagonalu i pogotovo veće, nego što to trenutno nudi d3i.

Nat Geo Wild HD, ID Xtra HD i E! HD idu uredno na satelitu sa našim titlovima ali ih u ponudama naših provajdera nema, takođe i Nickelodeon HD ne ide sa našom sinhronizacijom koja je realno dobra za ovaj kanal. Ja jesam protivnik sinhronizacije filmova i serija kakvu to radi pola Evrope ali realno naša za Nick je dobro odrađena.

I sve te stvari su me odvratile od toga da pređem na hd televiziju kod naših operatera, za sada. :)

Nazad
Vrh Dno