Šta je novo?

iPhone 6 / 6 Plus

Ois je obavezan za video dok za photo i nije toliko neophodan. Po danu ionako je ss veci od 200pa je ois nepotreban,jedino ima smisla kod lowlight fotografija bez blica gde ss pada na ispod 20 pa je pa je pozeljno da ublazi podrhtavanje.Ali to u praksi i na ovim malim senzorima i njihovo motorikom je jos uvek naucna fantastika.

Najveci hit hitova je sto da bi sada imao premium telefon iz Apple-a, sa svim opcijama i unapredjenima, moras da setas "ciglu" vecu cak i od galaxy Note-a koji su Apple korisnici pre samo god dana nazvali monstruoznom gluposcu iz zamzunga televizorom u dzepu itd. Takodje je nevidjeni dizajnerski pobacaj za jedan Apple, poznat po tome da neverovatno dobro koristi prostor u svojim MBP i MBA uredjajima, da izbaci premium iphone koji je fizicki veci od Note-a a ima manji ekran!? Mislim da se ovo ne bi desilo da je SJ ziv. Uvek je bila varijanta jedan uredjaj, savrseno optimizovan da dobro lezi u ruci, sav software optimizovan za takav ekran (kod zamzunga su dugmici za back dole bas zbog velicine ekrana a kod apple-a gore) sve u svemu nepotrebna konfuzija, gomile modela, 50 vrsta satova, jos malo pa ko zamzung.

Poslednja izmena:
*** Steve-a vise nema, duvaju neki drugovi vjetrovi kojima neke sitnice nisu bitne...

Najveci hit hitova je sto da bi sada imao premium telefon iz Apple-a, sa svim opcijama i unapredjenima, moras da setas "ciglu" vecu cak i od galaxy Note-a koji su Apple korisnici pre samo god dana nazvali monstruoznom gluposcu iz zamzunga televizorom u dzepu itd. Takodje je nevidjeni dizajnerski pobacaj za jedan Apple, poznat po tome da neverovatno dobro koristi prostor u svojim MBP i MBA uredjajima, da izbaci premium iphone koji je fizicki veci od Note-a a ima manji ekran!? Mislim da se ovo ne bi desilo da je SJ ziv. Uvek je bila varijanta jedan uredjaj, savrseno optimizovan da dobro lezi u ruci, sav software optimizovan za takav ekran (kod zamzunga su dugmici za back dole bas zbog velicine ekrana a kod apple-a gore) sve u svemu nepotrebna konfuzija, gomile modela, 50 vrsta satova, jos malo pa ko zamzung.

Odlican komentar. Prva stvar koju sam pomislio kad sam ih video - zasto toliki bezeli? Od njih sam ocekivao minimalne. Zbog okruglog dugmeta? Karikiram, nije zbog toga, ali ako LG moze...nisam fanboy ni jedne strane, nemam lose misljenje o Apple proizvodima, ali bice zanimljiva reakcija ljudi koji su kao papagaji ponavljali kako je prvo 3.5 pa 4 inca dovoljno. Meni 4.7 najvise odgovara ali ne solim pamet drugima kako je to najbolje na svetu.

Kupiš premijum telefon i koristiš NFC da deliš linkove? Šta sve neću da pročitam...
Ne razumem? Oćeš da kažeš da kad ti je telefon premium da onda NFC ima neku drugu ulogu?
NFC ise koristio i pre nego što je Apple ponovo izmislio NFC, ali su mu oni zato dali novu svrhu, jer je njima daleko lakše da naprave novu primenu, jer imaju veliki broj sledbenika, koji su još pritom iz USA-a

Gde ste pokupilu tu izopačenu reč "bezel", odvratno zvuču, lepo recite okvir

Ne razumem? Oćeš da kažeš da kad ti je telefon premium da onda NFC ima neku drugu ulogu?
NFC ise koristio i pre nego što je Apple ponovo izmislio NFC, ali su mu oni zato dali novu svrhu, jer je njima daleko lakše da naprave novu primenu, jer imaju veliki broj sledbenika, koji su još pritom iz USA-a

Gde ste pokupilu tu izopačenu reč "bezel", odvratno zvuču, lepo recite okvir
Hteo sam da kažem da to što je neko stavio pre godinu i više NFC u premium telefone a pri tome nije osmislio servis, bolje da ga nije ni stavio a ti si upravo dodao, ljudi osmislili "upotrebljiv" servis koji radi nešto pametno. A onog koga sam citirao je obezvredio čitavu ideju i servis izjavivši to što sam citirao :) Džaba drugi sve stave prvi i donose inovacije kada nemaju podršku (aplikacije ili servisi) ili bude sklepano nekako.

A za taj bezel te podržavam, neobjašnjiva upotreba i forsiranje kvazi-anglizma pored srpskih reči, okvir, ram. A tek notifikacija, izmišljena reč :) Šta je sa obaveštenjem?

Da stvarno rezolucija je jadna i ekran krsh lol. Pogotovo ekran postane jos losiji kad neko kaze nesto "neodgovarajuce" na prezentaciji. :D pa valjda ce da ga hvale a ne da pljuju..

Mislim da je smith_bre komentarisao o pompeznom stavu Apple izlagača i oduševljanom reagovanju neinformisane publike. Apple inače ima dosta svojih zaposlenih u publici kojima je zadatak da se oduševljavaju na određenim mestima u prezentaciji, što publika prihvata, slično kao što je menadžer Bitlsa plaćao devojke da vrište na njihovim koncertima, pa su onda i ostale počele to da rade. Super inovacija, veći ekran! A publika VAUUU! Izumeli smo bezkontaktno plaćanje preko telefona! VAUUU! Izumeli smo stabilizaciju kamere! VAUUU! Izumeli smo toplu vodu! VAUUU!

Grammar police, pola srpskog jezika su iskvarene strane reci, pa sta sada, ti dobijas obavestenja ja notifikacije.

Poslednja izmena:
pre nego što krenu pravi testovi, evo nekih pretpostavki Anand Techa o A8:
http://www.anandtech.com/show/8514/analyzing-apples-a8-soc-gx6650-more

Preorderi za novi ajfon su bili rekordni:
http://www.theverge.com/2014/9/12/6140793/apple-iphone-6-plus-pre-orders-set-new-overnight-record
Pretpostavljam da sama prodaja u prvom vikendu neće biti rekordna, jer je bilo nekih najava da za razliku od prošle godine, neće početi istovremeno i u Kini, nego sa zakašnjenjem.
anyway, planovi za broj isporučenih jedinica u ovom tromesečju su veliki:
http://www.macrumors.com/2014/09/11/apple-80-million-iphone-6-plus-end-2014/

za one koji su u nedoumici o veličini 6/6 plus u odnosu na 5s, ovaj sajt ima odlično poređenje u 3d:
http://www.iphone6in3d.com/

U Srbiji gde se mobilni softver ne placa, naravno da je jednostavno prelaziti sa jedne platforme sa drugu. Ali sta da radi Amer koji je potrosio hiljade dolara u Apple ekosistemu? Ili onaj koji je te pare ostavio Googlu? Sto vise vremena prolazi, sve ce teze biti preci sa jedne platforme na drugu.
Slažem se, sada kada se dve platforme šire i na druge segmente života ovaj problem će postajati sve izraženiji.
Sama kupovina aplikacija za obe platforme je najmanji problem. Većina entuzijasta je koristila i android i ios uređaje, ima i itunes i google play nalog, set najosnovnijih/najvažnijih aplikacija košta ~50 dolara, znači nije frka uopšte. Znam mnogo ljudi koji u ovom trenutku koriste npr android smartfon i ipad, dakle obe platforme.
Ali... ako kupimo "pametni" sat, moramo se opredeliti ili za "android wear" portfolio ili apple watch, u zavisnosti od smartfona koji imamo. Ok, postoje i neki proizvođači koji paralelno podržavaju oba OS-a, kao Pebble.
Ako gledamo dalje od toga, nešto što kod nas nije toliko zastupljeno ali na zapadu postaje sve popularnije, "home automation" - onaj ko se opredeli da kontroliše uređaje u kući preko Homekit i iOS uređaja verovatno će se mnogo teže opredeliti da pređe na android uređaj i obrnuto.
Isto važi i za automobile, gde će morati da se opredele između Carplay i Android Auto.
Takođe jedan segment koji je možda i mnogo bitniji i mogao bi biti presudan, a to je korištenje smartfona za finansijske transakcije.
Tu naravno nikad nije bila stvar u tome da li će fon dobiti NFC čip ili ne (Apple je kupio firmu koja se bavi NFC tehnologijom pre 2.5 godine), već podrška banaka i prodavaca u implementiranju novog načina kupovine.
Google u tome nije uspeo. Apple je uspeo da sklopi ugovore sa bankama koje izdaju 83% svih kreditnih kartica na prostoru SAD. Samo VISA je angažovala tim od 1000 ljudi da radi sa Apple-om na implementiranju ovog rešenja. Ovo je ogromna prednost za Apple, jer nije nešto što se može ugovoriti preko noći.
Na prezentaciji su napomenuli da transakcije koje se obave preko kreditnih kartica u SAD iznose preko 4 hiljade milijardi dolara godišnje samo u SAD
S obzirom da će Apple naplaćivati 0.15% od svake transakcije koja se obavi preko Apple Pay, ovo bi mogao biti značajan izvor prihoda za Apple, ali i uticati na položaj androida kao platforme.

No bez obzira moja supruga ce kupiti 6plus...
Bez uvrede Dark Side, al imam utisak da ti želiš da ga kupiš a ne tvoja supruga :) Šta će ženi telefon tolikih dimenzija (a ti si na Note-u trenutno)? Mislim da bi ispao car kad bi je "odgovorio" od kupovine, ili umesto toga neka uzme Note 4 :D

Poslednja izmena:
iPhone 6 / iPhone 6 Plus

Mislim da je smith_bre komentarisao o pompeznom stavu Apple izlagača i oduševljanom reagovanju neinformisane publike. Apple inače ima dosta svojih zaposlenih u publici kojima je zadatak da se oduševljavaju na određenim mestima u prezentaciji, što publika prihvata, slično kao što je menadžer Bitlsa plaćao devojke da vrište na njihovim koncertima, pa su onda i ostale počele to da rade. Super inovacija, veći ekran! A publika VAUUU! Izumeli smo bezkontaktno plaćanje preko telefona! VAUUU! Izumeli smo stabilizaciju kamere! VAUUU! Izumeli smo toplu vodu! VAUUU!

I sad ja treba da se odusevim zbog ove argumentovane rasprave o publici. Wow vau mora da je sad ekran (tj ajfon) jos losiji jer neko nosi bele carape pfff

ja ne shvatam vas ljude uopste.. ako vam se ne svidja telefon ne kupujte ga i ne punite temu glupim hejterskim postovima, uzivajte u svojiim android telefonima, imate teme za te iste

Ako gledamo dalje od toga, nešto što kod nas nije toliko zastupljeno ali na zapadu postaje sve popularnije, "home automation" - onaj ko se opredeli da kontroliše uređaje u kući preko Homekit i iOS uređaja verovatno će se mnogo teže opredeliti da pređe na android uređaj i obrnuto.
Isto važi i za automobile, gde će morati da se opredele između Carplay i Android Auto.
Takođe jedan segment koji je možda i mnogo bitniji i mogao bi biti presudan, a to je korištenje smartfona za finansijske transakcije.
Tu naravno nikad nije bila stvar u tome da li će fon dobiti NFC čip ili ne (Apple je kupio firmu koja se bavi NFC tehnologijom pre 2.5 godine), već podrška banaka i prodavaca u implementiranju novog načina kupovine.
Google u tome nije uspeo. Apple je uspeo da sklopi ugovore sa bankama koje izdaju 83% svih kreditnih kartica na prostoru SAD. Samo VISA je angažovala tim od 1000 ljudi da radi sa Apple-om na implementiranju ovog rešenja. Ovo je ogromna prednost za Apple, jer nije nešto što se može ugovoriti preko noći.
Na prezentaciji su napomenuli da transakcije koje se obave preko kreditnih kartica u SAD iznose preko 4 hiljade milijardi dolara godišnje samo u SAD
S obzirom da će Apple naplaćivati 0.15% od svake transakcije koja se obavi preko Apple Pay, ovo bi mogao biti značajan izvor prihoda za Apple, ali i uticati na položaj androida kao platforme.
Zato i vredi iPhone koliko vredi a ne zbog veličine ekrana, baterije i stabilizacije fotoaparata i kamere. Upravljanje uređajima u kući je i kod nas već stvarnost, postoje u Beogradu i u NS već par zgrada koje su automatizovane a vlasnici takvih stanova su baš oni koji "šetaju" iPhone. Zanemarljiv broj kod nas ali ne samo u USA, biće toga i u Evropi jako brzo (pogotovu što se uglavnom i grade takvi objekti). Za automobile je servis prisutan i bio je od početka, tu makar nema razlike jedino što "srbi" kada kupuju auto neće da doplate za BT uređaj i sistem (bilo koji), pre doplate za ksenonska svetla jer to mogu da "pokažu" :) A kupili su me rezervacijom restorana i direktnim plaćanjem računa. Fenomenalno, čim se pojavi u Evropi mogućnost!!!

Hteo sam da kažem da to što je neko stavio pre godinu i više NFC u premium telefone a pri tome nije osmislio servis, bolje da ga nije ni stavio a ti si upravo dodao, ljudi osmislili "upotrebljiv" servis koji radi nešto pametno. A onog koga sam citirao je obezvredio čitavu ideju i servis izjavivši to što sam citirao :) Džaba drugi sve stave prvi i donose inovacije kada nemaju podršku (aplikacije ili servisi) ili bude sklepano nekako.

A za taj bezel te podržavam, neobjašnjiva upotreba i forsiranje kvazi-anglizma pored srpskih reči, okvir, ram. A tek notifikacija, izmišljena reč :) Šta je sa obaveštenjem?
pa nije ni apple osmislio nfc servis placanja

Da li Home Automation radi na ios-u? Nisam u toku. Zadnje kada sam proveravao bilo je moguće samo ručno kontrolisati uređaje, ne i glasovna kontrola, niti programiranje izvršavanja određenih zadataka, niti lančane komande, niti nfc komande...
Što se tiče Apple Pay, malo je verovatno da će se platforma nešto značajnije primiti, pogotovo van SAD, bez obzira što kartice podržavaju plaćanje, lokalne banke treba da usvoje tehnologiju. Google Wallet NFC radi sa Maestro i Master karticama u SAD, ali ga koriste samo entuzijasti i gikovi, default likovima je to još uvek naučna fantastika. Još ako se uzme u obzir provizija, koja kod običnog plaćanja karticom ne postoji, pitanje je koliko će ljudi davati procenat samo da bi izvršili plaćanje na fensi način.

pa nije ni apple osmislio nfc servis placanja
To nisam ni rekao, precizno sam rekao "upotrebljiv" servis, konkretan. I servis je kada ponudiš nešto od početka do kraja, znači dam ti aplikaciju, objekte, način i smisao toga. A NFC čip i komunikaciju nije izmislio. Čitaj pažljivo i u kontekstu.

@NennadS
Da li ti plaćaš karticama? O kakvoj "naplati" provizije govoriš? Provizija se naplaćuje trgovcima i postoji za sve vrste platnih kartica i za drugačije načine plaćanja osim gotovinskog.

@NennadS
Da li ti plaćaš karticama? O kakvoj "naplati" provizije govoriš? Provizija se naplaćuje trgovcima i postoji za sve vrste platnih kartica i za drugačije načine plaćanja osim gotovinskog.

Ne govorim ja o naplati provizije već drgonzo:
S obzirom da će Apple naplaćivati 0.15% od svake transakcije koja se obavi preko Apple Pay
Ne piše od koga će se naplaćivati, shvatio sam da se provizija naplaćuje kupcima.

Banke naplaćuju proviziju trgovcima, a Apple je u jedinstvenoj situaciji jer naplaćuje proviziju bankama:
They are also paying hard cash for the privilege of being involved: 15 cents of a $100 purchase will go to the iPhone maker, according to two people familiar with the terms of the agreement, which are not public.
That is an unprecedented deal, giving Apple a share of the payments' economics that rivals such as Google do not get for their services.

To nisam ni rekao, precizno sam rekao "upotrebljiv" servis, konkretan. I servis je kada ponudiš nešto od početka do kraja, znači dam ti aplikaciju, objekte, način i smisao toga. A NFC čip i komunikaciju nije izmislio. Čitaj pažljivo i u kontekstu.
naravno da nisam ni mislio na nfc i komunikaciju. citaj paziljivo

naravno da nisam ni mislio na nfc i komunikaciju. citaj paziljivo
Heh, ovo si napisao "pa nije ni apple osmislio nfc servis placanja". A ja kažem JESTE, osmislio je SVOJ servis i zove se APPLE PAY!!!
Ja čitam, jedino ako ti misliš drugačije nego što pišeš. Da ti pomognem, možda si hteo da kažeš da nije "prvi osmislio" ili "nije jedini koji je osmislio", tu bi onda bio u pravu.

Poslednja izmena:
U vezi ovih belih linija, stalno imam osecaj e sad ce ih odlepiti, ali ne to tako treba.

Heh, ovo si napisao "pa nije ni apple osmislio nfc servis placanja". A ja kažem JESTE, osmislio je SVOJ servis i zove se APPLE PAY!!!
Ja čitam, jedino ako ti misliš drugačije nego što pišeš. Da ti pomognem, možda si hteo da kažeš da nije "prvi osmislio" ili "nije jedini koji je osmislio", tu bi onda bio u pravu.
pa ti si napisao da je prvi osmislio. ostali kao imaju nfc chip i sta sa njim....
ja sam ti samo odgovorio na to, da nije on to osmislio. ne moras da galamis

A koje su prednosti tog nfc apple pay sistema? Koliko vidim za sad, još jedna funkcija kojoj se pridaje nepotreban značaj, u nedostatku stvarnih unapređenja, kao Siri pre neku godinu, koju su svi zaboravili do sad.

Posle ovog videa, kad vidim kako se klacka telefon dok lezi na stolu... I bezeli ovako veliki boze me sacuvaj.

Poslednja izmena od urednika:
Aman kad ga turis u onu apple futrolu od 50$ sto ce da bude,nema klackanja :-D

Nazad
Vrh Dno