Šta je novo?

Android navigacija i mape

Danas me iGo malo smarao sa Bulevarom patrijarha Pavla (u Bgd, naravno) - odveo me delimično ispravno do mesta koje mi je trebalo, pa me onda šetao okolo po Košutnjaku :D

Kad me smorio, uključio sam Gmaps - i onda skontao da Gmaps uopšte nema tu ulicu :)

Na žalost, nije mi bio pri ruci tablet, na njemu mi je instaliran Sygic. Vidim da je na njemu taj deo bolje odrađen nego u iGo (Here 2014 Q1) i Gmaps.

Poslednja izmena:
A jel probao neko u skorije vreme da koristi Waze? Doduse, pre par godina je samo BG bio mapiran, ostatak nije ni postojao, cak ni glavni putevi.

Ja nisam koristio Waze a posto se njegova filozofija ne podudara Sa mojom necu ga ni koristiti Ali sigurno ima mladjarije koja moze da Nam kaze dokle je stigao. Ono sto Sam pre par postova rekao da cu probation Sam I ucinio - probao Sam Navigator + OpenStreetMaps I zakljucak je da se ne moze koristiti profesionalno za point2point poslove zbog siromasne baze adresa. Ovaj nedostatak bi se mogao kompenzovati sporadicnim koriscenjem Interneta I upitom googlemaps-u sto je omoguceno u aplikacija. To medjutim u dinamicnom poslu nije prakticno resenje za profesionalca Ali svakako ne smeta "obicnom" korisniku. Obzirom da je cela prica potpuno besplatna a nimalo nije losa, verujem da ima vas kojima bi u potpunosti bila OK.

Došao na ideju da u okviru iGO navigacije pored HERE & TomTom mapa ubacim i Contrast 2012.07 i krenuo da čačkam onaj Map changer "plugin" ...
Rekoh da pitam čoveka koji mnogo više poznaje materiju (naš čovek, admin na poznatim GPS forumima, odgovoran za dosta sadržaja u vezi raznih navigacija), kada mi on reče sledeće:

"Nema potrebe da se pored HERE & TomTom mapa ubacuje i Contrast u iGO navigaciju jer je to ustvari stara verzija TomTom mape" ...
Naime TomTom je kupio od Contrasta mapu (Contrast i dalje posluje - dakle samo mapu, ne firmu) + zaposlio ljude da unapređuju mapu (otuda oni oglasi na infostud sajtu).

Eto, rešena je misterija kako je za tako kratko vreme TomTom "napredovao" i zašto ima brojeva kuća u njihovoj mapi, dok ih nema npr u HERE mapama (u nekim gradovima) :)

Iskreno ja nisam znao za ovaj info ...

Poslednja izmena:
@danilo pantelic to je ili netacna ili delimicno tacna informacija jer da je TomTom otkupio poslednju objavljenu contrast mapu onda bi I TomTom imao npr. neparne brojeve u bul. Z. Djindjica oko Arene kao sto ih Contrast mapa ima.
Tek ako bi TomTom imao isto ili vise adresa od contrasta ta prica o kupovini bi pila vodu, zar ne?

marxista - ne znam, ali ne vidim što bi čovek lagao ...
Ako je neko upućen u navigacije to je on, a i priča ima smisla.

@danilo pantelic to je ili netacna ili delimicno tacna informacija jer da je TomTom otkupio poslednju objavljenu contrast mapu onda bi I TomTom imao npr. neparne brojeve u bul. Z. Djindjica oko Arene kao sto ih Contrast mapa ima.
Tek ako bi TomTom imao isto ili vise adresa od contrasta ta prica o kupovini bi pila vodu, zar ne?

Pojedini podaci sa mapa se s' vremena na vreme i uklanjaju ukoliko se pokaže da su neprecizni i nepouzdani. Nije nemoguće da u tim operacijama bude kolateralne štete pa da strada i neki koristan podatak.

Nemojte me pogresno razumeti, nisam pisao sa negatvnom energijom @BD vec sam samo postovao logiku. Smatram da je TomTom sposoban da I Sam ucrta polozaj novih saobracajnica a da bi im razlog za kupovinu contrastovih mapa bio upravo ono u cemu je on trenutno bolji - baza adresa i POI ...ako bas to jos uvek nije implementirano u TomTom mape onda ili te saradnje nije bilo ili su kupili neku stariju bazu od contrasta a ne poslednju.
...mislim, shvatam ja da su neki podaci mogli I da nestanu kao kolateralna steta Ali obzirom da primecujem da se radi bas o adresama za novoizgradjena naselja koje do poslednjeg update-a nisi postojale ni u contrastu onda Sam skloniji da verujem da to ili nije dugorocna saradnja ili TomTom stedi ne kupujuci nove podatke.

...takodje, onaj oglas na infostudu koji se I u ovoj temi pojavljivao nema nikakvu uzrocno posledicnu vezu koja bi potvrdjivala saradnju TomTom-Contrast ...otvorili kancelariju I zaposlili coveka, pa sta?

Kada se podvuce crta I dalje ostaje da su TopMap/Contrast mape i POI s kraja 2012. jos uvek adresama najpokrivenije i to ne samo za Beograd.

Ajde pokazi da nisi zajedljiv pa na Sygic-u pronadji adrese oko Arene u Beogradu.
Eto ti napokon nacina da pokazes da Sygic bar po nekom osnovu zasluzuje da stane rame uz rame Sa iGO-om ...ako takav skrinsot ne izbacis onda je jasno da sve vreme samo corcima pucas na iGO.
Pazi, ovo ce sluziti kao najjaci argument u nasoj patkometriji Sygic vs iGO ;)

Može i cilj rute u Bul. Nemanjica br 10 i Bul. Nemanjica br 55, pa da vidimo razliku.;) Ili ovaj moj ne radi ,pa stalno vodi na početak Bul. Nemanjica?

Ajde pokazi da nisi zajedljiv pa na Sygic-u pronadji adrese oko Arene u Beogradu.
Eto ti napokon nacina da pokazes da Sygic bar po nekom osnovu zasluzuje da stane rame uz rame Sa iGO-om ...ako takav skrinsot ne izbacis onda je jasno da sve vreme samo corcima pucas na iGO.
Već sam ti u par navrata napisao da nemam nameru bilo šta tebi da dokazujem, ne vidim ko si ti da bi tebi nešto dokazivao?!
Tema je Android navigacije i mape a ne iGO! Uzgred, nisam zagovornik Sygica ali kupio sam ga i odličan je. Uz njega rado koristim i Route66 kao i Navigon i CoPilot.
To, da li se tebi nešto sviđa ili ne, nešto me baš....!

Već sam ti u par navrata napisao da nemam nameru bilo šta tebi da dokazujem, ne vidim ko si ti da bi tebi nešto dokazivao...

Ocekivan odgovor. E pa ne moze to tako, ako ces samo da pucas corcima na iGO bez dokaza onda time mene teras da postavljam dokaze o neistinama koje iznosis govoreci da je Sygic navigacija koja zasluzuje da u poredjenju sa iGO-om bude ravnopravan kandidat. Ti tvrdis I vise od toga, da je Sygic cak bolji?!

E pa ja za razliku od tebe hocu da dokazujem, ne zbog tebe Naravno jer tebi se tesko nesto moze dokazati - ove dokaze iznosim zbog ostalih ljudi na forumu, kako bih I'm pomogao u odluci oko izbora aplikacije I mape koju ce najradije koristiti.

Elem na sledecoj slici se vidi da sam Sygicu zadao adresu Bulevar Zorana Djindjica br. 67...

screen201408261130.png

A da je Sygic nemajuci tu adresu u bazi, bez konsultacije sa mnom izabrao da me vodi na br. 68 te ulice...

screen2014082611302.png

...sto je rezultovalo greskom od oko 500m:

screen2014082611303.png

Da dokazem koliko je iGO u prednosti sto radi I sa TopMap/Contrast mapama pokazacu kako on ovaj problem resava RUTINSKI, precizno u metar, ne donoseci odluke bez moje saglasnosti:

screen201408261131.png

screen201408261132.png

screen201408261134.png

Poslednja izmena:
Ako nekoga zanima, Sygic ima danas i sutra lep popust na WORLD navigaciju:

Save 55% on GPS Navigation World, or choose from other packages available at half price. Only until 27th Aug - 40 EUR

Uzgred, kod mene iGo sa Here mapama 2014 Q1 uopšte nema brojeve u Bulevaru Zorana Đinđića :)

Poslednja izmena:
Ocekivan odgovor. E pa ne moze to tako, ako ces samo da pucas corcima na iGO bez dokaza onda time mene teras da postavljam dokaze o neistinama koje iznosis govoreci da je Sygic navigacija koja zasluzuje da u poredjenju sa iGO-om bude ravnopravan kandidat. Ti tvrdis I vise od toga, da je Sygic cak bolji?!
Ti si neverovatan?! Kako to misliš ne može?!
Da li treba da tražim dozvolu od tebe šta ću pisati? Uzgred, ne mlati više i ne nameći prepucavanje. Nigde nisam tvrdio da iGO ne valja nego da Sygic valja pa sam ga zbog toga i kupio. Uzgred, naveo sam, koristim još par navigacija.
Tvoja frustracija i fetiš su toliki da si počeo da čitaš i ono što ne piše.
Da, da dodam, gde si video da sam se tebi obratio?!
Tema je, da ponovim, ANDROID navigacija i mape i pišem u okviru teme a ne u okviru toga šta se tebi sviđa ili ne!!!
Smaraš!!!

Ja neznam koje vi mape koristite?Ovo meni pokazuje sa 2014Q1
Screenshot_2014-08-26-13-14-15.pngScreenshot_2014-08-26-13-17-05.png

Heh, čak i Google Maps ima problema sa br. 67 u Bul. Z. Đinđića...

@ spaad: i kod mene je tako (očekivano, pošto i ja koristim 2014 Q1)

Što se tiče Bulevara Nemanjića u Nišu, tu Sygic prikazuje bliže lokacije nego Google Maps :)

Poslednja izmena:
Heh, čak i Google Maps ima problema sa br. 67 u Bul. Z. Đinđića...

@ spaad: i kod mene je tako (očekivano, pošto i ja koristim 2014 Q1)

Što se tiče Bulevara Nemanjića u Nišu, tu Sygic prikazuje bliže lokacije nego Google Maps :)
Eto?!
Da li sad treba da krenemo u raspravu o navigaciji ili mapama?!
Pojedinci ne mogu da skapiraju da forum služi upravo za ovo, razmenu informacija a ne boks meč!
Ovo je ujedno i razlog što u telefonu koristim više navigacija. Ona koja mi da najpreciznije odredište, nju koristim u tom slučaju!

Ako nekoga zanima, Sygic ima danas i sutra lep popust na WORLD navigaciju:

Save 55% on GPS Navigation World, or choose from other packages available at half price. Only until 27th Aug - 40 EUR

Uzgred, kod mene iGo sa Here mapama 2014 Q1 uopšte nema brojeve u Bulevaru Zorana Đinđića :)

A Sygic ima? :d ...ne nema! Ni onaj Sygic sa Here mapama koji ste mogli da kupite na popustu a ni ona truck verzija sa starim TomTom mapama nema adrese u okolini Arene u BGD npr. ...i u ostalim mestima (poput Pančeva i Niša za sad) su uočeni nedostaci kod TomTom i Here mapa u odnosu na TopMap - btw sa TopMap radi samo iGO aplikacija.

Ne, Sygic u tom delu grada ima potpuno "pokršene" mape, ali, ipak, sad sam probe radi potražio br.50 - nije ga obeležio dobro, ali bio je vrlo blizu :)

Naravno, cela ulica Zorana Đinđića je predstavljena loše, odn. kao da je iz više delova, šta ja znam. Obavestio sam jutros Sygic, nadam se da će u skorije vreme moći da to isprave.

EDIT: @wwwz

Pa reci im onda za ceo kraj oko Arene, nove crkve, carine... neparnu stranu Z. Đinđića sam ja samo uzeo za primer a u stvari ceo kraj je loše pokriven u TomTom i Here mapama (ni u TopMap nije dovršen, one su samo bolje od druge dve ali takođe nisu 100% update).

Inače br. 50 Z. Đinđića je u oko 50 godina starom NBGD bloku 21 pa nije čudno što zna gde je - problem su neparni brojevi preko 57 (oko Arene) i još viši neparni (okolina nove crkve i okolina Carine)... takođe i ulice Španskih Boraca, Antifašističke Borbe, bul. Arsenija Čarnojevića... uf i reci im da već jednom isprave Dušana Vukašinovića u Dušana Vukasovića :d

Via Michelin radi offline?

Aha... Hm, pa onda ne kontam koj' će mi aplikacija, ako je ona samo drugačiji GUI za sajt? Mislim, ima li neke prednosti u odnosu na korišćenje sajta?
Sajt mi je svakako dobro poznat, često ga koristim, mada sam u poslednje vreme više prešao na here.com kao i offline navigaciju (iGo, Sygic)

Nego, kako misliš da je ViaMichelin dobar za "planiranje" letovanja? Meni taj sajt deluje kao neka navigacija, ne vidim kako bih pomoću njega planirao bila šta osim same marš-rute :) Hm, bar sam ja tako koristio taj sajt - možda sam grešio, odn. propustio neku korisnu opciju.

Što se tiče Faster GPS i sličnih aplikacija - šteta što sve zahtevaju rutovanje :(

@ marxista: kad budem imao malo vremena, napisaću im sve te pritužbe ;) Uzgred, iako je br. 50 u starom delu, ipak Gmaps malo greši tu :)

*** EDIT ***

Au, sad kad sam malo bolje pogledao here.com mapu, video sam koliko se "šire" neke ulice na NBGD-u :)

VhnGRrY.png

Poslednja izmena:
Imam u kolima Carminat (Tom Tom) sa najnovijim mapama, odmah pored sam nakacio fon koji ima kupljen Sygic i iGo sa najnovijim Here mapama. Sve tri kombinacije znaju da zatupe u Grckoj. Doduse, ako je suditi po vasim postovima, u pitanju su svuda iste mape. Fuck, da sam znao da ubacim druge mape u iGo pre polaska na odmor.

Nazad
Vrh Dno