Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Novi Nvidije ce imati 256bus, a mnogi predvidjaju da ce najjaci modeli biti 5% brzi od 780Ti.

Bolje da sacekamo nesto oficijelno za ove nove Radeone, ukljucujuci i cenu.

Jedina PC igra koja se moze nazvati next gen portom je Watch_Dogs. Ne znam kakva je situacija sa poslednjim patchem, ali igra je bila jako gladna VRAMa. Nisam ni mislio na aktuelne igre kada sam rekao da je 2GB malo (doduse za modovan Skyrim je malo). Posto verujem da ce Sony sledece godine da napravi povecu razliku u odnosu na Xbone, mislim da ce multiplatforme stizati sa PS4 na PC a to znaci da ce na Ultra setovanjima trositi puno VRAMa.

Otkud znas da je slaba kada ne znamo koliko ima shadera? To sto je uza memorijska magistrala ne znaci nista, stavice 7 Gbps cipove i umanjiti razliku. Sa takvim memorijskim cipovima uz 256-bit bus karta bi ostvarivala protok od 224 GB/sec sto je samo 7% manje od Radeon R9 280 (240 GB/sec). Da je sirina busa toliko bitna stavka danas bi se igrali sa GTX 285 ili 2800XT.
Ajde ne laprdaj majke ti kakvi 7gbps lupas ko maksim po diviziji neke svoje tvrdnje dokaze bla bla, nemas nikakvi informacija kao ni ostali clanovi foruma... sve glasine sa velikom rezervom treba uzeti dok nesto zvanicno ne izadje.

Video sam to kada je objavljen "leak", zato sam i pominjao 7 Gbps cipove kao opciju a ne 5.5 Gbps kao sto stoji u tabeli. Navodno, nVidija bi mogla koristiti tu novu memoriju (GDDR6 narodski receno ali negde sam procitao drugaciji naziv) na Maxwell kartama, mada je to "wishful thinking" glasina. Fora je sto tu memoriju razvija AMD, tako da ne verujem da bi oni omogucili nVidiji da je koristi pre njih. Mada i cela ta prica oko memorije je isto glasina od pre godinu, dve, tada su rekli kraj 2014. godine. Videcemo.

Pominju se jos Maui i Iceland cipovi uz Tonga, ali bi po glasina trebali stici kasnije.

Mogao bi da bude GDDR6, najavljeno je odavno da treba ove godine.

Samo neka bude nesto :D Internet prepun glasina :)

Poslednja izmena:
Bio bi red da neko nesto predstavi u avgustu.

GCN2 zamena za 78xx i 79xx sa veoma atraktivnim cenama. Ne ocekujem nista vise od toga.

Poslednja izmena:
Celebrating 30 Years of Graphics & Gaming at AMD (23. Avgust Live event)
http://www.amd.com/en-us/who-we-are/corporate-information/events/amd-30-live
http://visual.ly/evolution-amd-radeon-gpus

http://thumbnails-visually.netdna-ssl.com/the-evolution-of-amd-radeon-gpus_53ee2540383cb_h1080.jpg

Po gornjem infograph. mozemo da pretpostavimo da ce predstaviti novi GPU koji je verovatno prvi u svetu po necemu. E sad, po cemu, to mozemo da nagadjamo jos par dana. :)
Tonga, HBM etc.?

Izgleda da si bio u pravu prvi gpu koji ce podrzavati DX12, http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=1&gid=3&sgid=1227&pid=2439&psn=&lid=1&leg=0
sapphire je vec objavio karte 918/5500 taktovi ostalo izgleda kao tahiti pro sa 256 bita ostaje da vidimo jesu li ista radili na potrosnji sve su prilike da bi ovo moglo biti slabije od R9 280 ili HD7950 karte

Svaki DX11 GPU podrzava DX12. Bar su tako najavili iz nVidije, a mislim i iz AMDa.

Edit: Ovo sto su najavili ispade najgora moguca varijanta. Ko mi je kriv sto izjednacavam AMD i nVidiju pa se posle razoracam u AMD.

Poslednja izmena:
Potvrdili su da cela GCN arh. podrzava DX12. Sve u svemu, nista zanimljivo na streamu.

AMD claims the R9 285 will be up to 15 percent faster than the GeForce GTX 760. It will start at US $249, with partners coming out with custom-designs on day-one (September 2nd, 2014).
Ocito glavni rival ce biti GTX760 samo dok Nv ne izbaci maxwel... nista novo

Po toj ceni neće ništa prodati.
Tržište je prepuno kartica koje više ne kopaju.
Za 150€ može a se uzme 280x...

Uz novu karticu dobijes nove igre i unique brodic:

Yfuxbjc.png

http://www.techpowerup.com/204465/amd-announces-never-settle-space-edition-rewards.html

Valjda si pročitao da nove igre dobijaš i uz stare kartice i neiskorišćeni kod.

Poslednja izmena:
Valjda si pročitao da nove igre dobijaš i uz stare kartice i neiskorišćeni kod.

Jel ima neko da nije iskoristio i da daju uz rudarsku karticu?

Nije ni bitno, poenta je da kartica ne vredi tih para pa se neki genije setio da umoci medju najvecu grupaciju ovaca na internetu koji 249 dolara placaju nepostojece stvari u fazi ideje. Naravno da ce bar 100000 njih da kupi R9 285 iako im realno ne treba. Jos kada izadje nVidija verzija broda, imacemo fanboj rat u online igri. Robertsu nije nista sveto...

Ocekivao sam manji TDP od 190W. Siguran sam da ce ih tu GTX8 Maxwelli "nadmasiti".

Domaca cena ce biti presudna za (ne)isplativost ove karte. :/

Poslednja izmena:
Domaca cena je nebitna, kada imamo 2+ godine prodaje 7970 koji se moze naci veoma jeftino ako se malo potrazi po oglasima. Heck, odlicni coostom cooled R9 290 modeli se mogu kupiti za 250e.

Jel ima neko da nije iskoristio i da daju uz rudarsku karticu?

Nije ni bitno, poenta je da kartica ne vredi tih para pa se neki genije setio da umoci medju najvecu grupaciju ovaca na internetu koji 249 dolara placaju nepostojece stvari u fazi ideje. Naravno da ce bar 100000 njih da kupi R9 285 iako im realno ne treba. Jos kada izadje nVidija verzija broda, imacemo fanboj rat u online igri. Robertsu nije nista sveto...

Potražiti po oglasima.

Poenta je da se i uz aktuelne modele dobija isti kod za igre, a što se tiče fanboj rata i kupljenih brodova zabole me baš, ja polažem nade u privatne servere "Mod-able multiplayer (hosted by YOU)".

TDP 190W ovo sve mirise da je tonga pro ustvari tahiti pro chip sa 256 bita uz neke kozmeticke izmjene bukvalno nista novo, amd pokusava 3 godine da prodaje jedan chip mogli su za 3 godine smisliti nesto da radi jedan inzinjer napravio bi bar malo efikasni chip.
Nadam se da ce maxwel ovu tongu unistiti u svakom pogledu pa da se AMD-e malo trzne.

Da li ja imam pravo na neke besplatne igre obzirom da sam kupio Sapphire R9 290X Tri-X pre nekih mesec, mesec i po dana ? I kako to mogu da ostvarim?

Izvinjavam se za off.

Tonga ima 1.1 GCN tako da se tu ocekuje mali dobitak na efikasnosti.

Poslednja izmena:
Da bi se dobio access Never Settle Space igrama, treba sacekati sa konvertovanjem starog Never Settle code-a. [Sept2-Sept9].

BTW, razmisljam da uzmem mozda R9 290 Saphire Tri-X za 250e, ali prvo bih morao da zamenim kuciste [nemam sada mesta za dugacak GPU]. Koje mi predlazete a da je u jeftinijem rangu i da ima mesta za 2x 3.5" harda, 1x SSD i rezac?

Poslednja izmena:
@Emix: Dobio sam Sapphire Product Registration list, napravio nalog, prijavio kartu i postao gold member tamo. Ali ne vidim da ja tu nesto mogu da uradim povodom odabiranja igara..svakako bih sacekao da ubace nove igre.

dieHard:

po mom skromnom misljenju core 3000 je donji limit,kad je tolika grafa u igri.

Vrh Dno