Šta je novo?

Nokia Lumia 720

Pa viber je popularan medju svetom, pa i kod nas, sms gotovo da nestaje polako iz upotrebe, a Skype sam naveo zato što je to Windows-ov produkt, pa je smešno da ima manje opcija nego na androidu. Čim se dvoumi, problem je jasan.

Najveća je greška njegova što je postavio ovde pitanje medju WP korisnike. Naravno dobije odgovor kao tvoj i pomisli kakav je WP spejs šatl, a daleko je od toga.

Nisi mi odgovorio šta znači pouzdan sistem? ;)

Verujem da se čovek informisao na više mesta, a ako nije trebalo bi... Poenta je samo da ne treba toliko agresivno da nastupaš protiv neistomišljenika ;) Daleko od toga da WP nema mane, pogotovo za nekoga ko prelazi sa Androida. Poenta je da se sa njim dobija sve što je potrebno korisniku, ali ne i sve što poželi. Viber radi i na WP sve što radi i na Androidu, jedina razlika je što mu treba 10 sek više da se pokrene, nekom bitno, nekom ne. Ono što je mene "kupilo" kada sam počeo da koristim Lumiu je kvalitet kamere (pogotovo same Nokia camera aplikacije, cinjenica da nema puno ni dig foto aparata koji imaju f1,9 aperture), trajanje baterije i izgled samog OS-a (ali to je vec stvar ukusa), u cenovnom rangu.
A da odgovorim konkretno: Pouzdan sistem - Mogućnost da tel radi duzi vremenski period bez smrzavanja sistema, curenja baterije, zakucavanja aplikacija, samoinicijativnog restarta/gasenja, problema sa signalom pri prelazu sa 2G/3G... Boljke koje su meni ostale u sećanju dok sam koristio SGS2/3.

Pa viber je popularan medju svetom, pa i kod nas, sms gotovo da nestaje polako iz upotrebe, a Skype sam naveo zato što je to Windows-ov produkt, pa je smešno da ima manje opcija nego na androidu. Čim se dvoumi, problem je jasan.

Najveća je greška njegova što je postavio ovde pitanje medju WP korisnike. Naravno dobije odgovor kao tvoj i pomisli kakav je WP spejs šatl, a daleko je od toga.

Nisi mi odgovorio šta znači pouzdan sistem? ;)

Koje sve opcije skype na androidu vise ima nego na WP ?

Osim one sto retko kada radi. Bar na nekom Alkatelu koji ima moj drugar.

Viber radi i na WP sve što radi i na Androidu
Ne bih bas rekao posto malo malo, pa se neko zali na viber. Mogu ti pronaci postove, nije mi problem da odradim c/p :)
Ono što je mene "kupilo" kada sam počeo da koristim Lumiu je kvalitet kamere (pogotovo same Nokia camera aplikacije, cinjenica da nema puno ni dig foto aparata koji imaju f1,9 aperture)
Jeste, malo bolja, ali ne da sad ispadne da je krs u odnosu na ono sa cime on poredi. Ipak 720 snima u 720p, a ne u 1080p? Tako pise na GSM arena.
A da odgovorim konkretno: Pouzdan sistem - Mogućnost da tel radi duzi vremenski period bez smrzavanja sistema, curenja baterije, zakucavanja aplikacija, samoinicijativnog restarta/gasenja, problema sa signalom pri prelazu sa 2G/3G... Boljke koje su meni ostale u sećanju dok sam koristio SGS2/3.
Za divno cudo imao sam 2 godine S2, a evo sad i S3 trenutno i promenio jos dosta telefona, ali tih problema nisam imao.

Mislim da se on informisao ne bi pitao za dilemu, zar ne? Uostalom, da ne pravimo vise offtopic, nek on lepo otvori temu, pa da tamo prenesemo diskusiju :)

Bilo ranije to za Viber. Sad može samo da se žali na dugo učitavanje, ostalo je ok.

Ima jedno 10-ak mozda vise dana kako mi se drugarica zalila na viber, pa sam odradio ovde search i video da je problem. Ako je odradjen update i ispravljeno (ne znam sta je bilo, jer znas kad ti neko ko nema pojma kaze ovo go*no ne radi iznervirajucim tonom) onda super, napredak je neki. Sad jos i to cekanje... Pitanje je samo ko ima vise strpljenja od korisnika.

Nije problem samo u Viberu već i u 8.0 tj u 8.1 je izmenjen sistem notifikacija pa app koje su ranije kod nekoga pravile problem sada to ne bi trebale da rade. Ako je na 8.0 razumljivo da možda i dalje ima problem.

Za divno cudo imao sam 2 godine S2, a evo sad i S3 trenutno i promenio jos dosta telefona, ali tih problema nisam imao.

Ne bi da pravim offtopic... Jednako kao što ne želim da ti kontriram...

Ako nisi imao ni jedan od gore navedenih problema, na pomenutim telefonima, želim ti reći da si ti manjina. Naime meni je S2, S3, S4, nexus 4, Arc, arc s, ray i x10 uz instalirane skype, line, viber, whatsapp, facebook (sad i messenger) i tvitter... redovno smrzavao.
Po customatizaciji rešeno štošta, ako ništa, brzina odziva...

Nije problem samo u Viberu već i u 8.0 tj u 8.1 je izmenjen sistem notifikacija pa app koje su ranije kod nekoga pravile problem sada to ne bi trebale da rade. Ako je na 8.0 razumljivo da možda i dalje ima problem.

Verovatno je 8.0, ona nista nije dirala niti zna, a i boli me uvce. Kada sam joj rekao da uzme Idol X, ona nije htela, htela je Nokiu i onda sam joj rekao ako ti nesto ne bude radilo ne smaraj me :) (mozda bi i mogao da popravim, ali iskreno mrzi me da ucim u sitna crevca i ispravljam bug-ove sistema koji nemam i ne planiram u skorije vreme da uzmem da ga koristim, bar dok ne dodju na neki zanimljiv nivo (neki xda home development))

Ne bi da pravim offtopic... Jednako kao što ne želim da ti kontriram...

Ako nisi imao ni jedan od gore navedenih problema, na pomenutim telefonima, želim ti reći da si ti manjina. Naime meni je S2, S3, S4, nexus 4, Arc, arc s, ray i x10 uz instalirane skype, line, viber, whatsapp, facebook (sad i messenger) i tvitter... redovno smrzavao.
Po customatizaciji rešeno štošta, ako ništa, brzina odziva...

Ne koristim stock fw, tako da ne mogu da tvrdim da se to ne desava, ali meni kao android entuzijasti kome kada padne telefon saka se nikad nije desilo :)
To je ono sto se razlikuje od WP, sto kad vamo nesto ne radi, sveti Petar ti nece pomoci, a ovde kod mene ako nesto ne radi, naci cu nacin da ga sredim, ja ili community.

Poslednja izmena:
Dobiće 8.1 za koji dan pa će to da se reši. Najiskrenije, ne pamtim propuštenu notifikaciju na 8.1. Na 8.0 i to tačno do nekog update)a Vibera je toga znalo da bude, pisali smo ovde. Ne znaš ni poruka da je stigla niti da te neko zvao. E onda je došao update, nekome se to sredilo ali nekome nije... Međutim na 8.1 stvarnl toga nema. Sem ako nisi moj genijalni otac, pa upališ battery saver jer ti treba da ti baterija pređe u 4ti dan i onda se čudiš što ne radi whatsapp :)

Sem ako nisi moj genijalni otac, pa upališ battery saver jer ti treba da ti baterija pređe u 4ti dan i onda se čudiš što ne radi whatsapp :)

Ne bi me cudilo ni to :d Mada nek trazi onda nekog sa WP-om, ja je ne zelim u video krugu iako sam za svako popravljanje telefona dobijao khm neki poklon :p Steta sto je presla na WP, al' ***, zivot ide dalje.

Ja stvarno zelim da WP uspe, ako nista drugo mozda zbog nje :p

Jos samo jedan komentar za kameru i neću više :) Jeste, tačno je da snima 720p video, ali zato je za taj video moguće odrediti Low pass filter za zvuk, moguće je koristiti manuelni fokus... a da napomenemo opcije za fotografije: shutter speed, man fokus, ISO 100-3200, expos., white balance... i sve potpuno MANUELNO, a to jednostavno ni jedan proizvodjac osim Nokie ne nudi, i zato je kamera superiornija bez obzira na manjak ciste rezolucije.
A neko pomenu Idol X, verujem da je telefon OK za te pare, ali kamera je smešna...

Evo samo jedan primer šta može da se dobije od skromne L720 ;)
WP_20140701_10_29_24_Pro.jpg

Poslednja izmena:
Sta uradi leptije*em :D Brisi ovo :d

Bas je fantazija :d

Poslednja izmena:
Nemoj vise primera sta moze danijele :d

Da se i ja oglasim :) Windows kao sistem mi ne smeta, navikao bih se. Ono sto mi se ne dopada kod Lumia je hardver, probao sam L520 od kolege i nisam bas zadovoljan, ponekad je spor i ume da "zabode". Lumia 720 jako lepo izgleda, skoro iste specifikacije kao 520 samo kosta mnogo vise. Mislim da bi meni najvise odgovarala L920 ili L925 ali vise ne mogu da se nadju sa papirima i garancijom. Razmatram ovaj novi LG L90, Bolji ekran od L720 (4.7" 234ppi vs 4.3" 217ppi), vise RAM-a (1GB vs 512MB), bolji procesor, napakovan funkcijama (NFC, infrared, GLONASS), itd.. za 22000 sa 2god garancije, odlicna kupovina.

Ajoooj, kad ce ljudi da shvate da brzina Win sistema ne zavisi od RAM memorije. 512 mb ti je dovoljno.
Ovde je pitanje sta zelis od telefona. To je kljucno jer te ono upucuje na Android ili Windows ili iOS ko ima malo vise para.
Ja sam siguran da se neces pokajati ako pazaris Lumiu 720 ali sam siguran da se neces poikajati ni ako uzmes L9 2.
Pa sad koliko je necije cebe dugo toliko on ispruzi noge... Ja bih bez razmisljanja pre uzeo L930 nego 5S ili S5 i to ne zato sto je L930 najbolja (ne ulazim u tu temu) vec zato sto znam sta hocu od telefona i jos bitnije, znam sta necuuuu od telefona.
Jednostavno, trziste telefona je prepuno i sve prsti od konkurencije pa je neophodno da kupac zna sta ZELI odnosno sta NE ZELI od telefona. I sto je najbitnije, za svaki dzep postoji sasvim pristojan telefon!
Pozdrav

Ajoooj, kad ce ljudi da shvate da brzina Win sistema ne zavisi od RAM memorije. 512 mb ti je dovoljno.
Ovde je pitanje sta zelis od telefona. To je kljucno jer te ono upucuje na Android ili Windows ili iOS ko ima malo vise para.
Ja sam siguran da se neces pokajati ako pazaris Lumiu 720 ali sam siguran da se neces poikajati ni ako uzmes L9 2.
Pa sad koliko je necije cebe dugo toliko on ispruzi noge... Ja bih bez razmisljanja pre uzeo L930 nego 5S ili S5 i to ne zato sto je L930 najbolja (ne ulazim u tu temu) vec zato sto znam sta hocu od telefona i jos bitnije, znam sta necuuuu od telefona.
Jednostavno, trziste telefona je prepuno i sve prsti od konkurencije pa je neophodno da kupac zna sta ZELI odnosno sta NE ZELI od telefona. I sto je najbitnije, za svaki dzep postoji sasvim pristojan telefon!
Pozdrav

RAM je bitna stavka na svakom telefonu bilo da je windows ili android i naravno da je bolje kada ga ima vise. Telefon bi koristio minimum 2 godine i iz tog razloga zelim bar 1GB RAM-a, jer 512mb mozda jeste sada dovoljno ali posle nekog vremena verovatno nece biti. Ono sto mi se uopste ne dopada kod Lumija je to sto razlika (hardver) kod telefona nije velika dok cena jeste. Za isti novac moze da se kupi moderniji i hardverski bolji telefon, napravio sam poredjenje u prethodnom postu. Da su iste speficikacije, kupio bih L720 na keca :D

@Boris; u pravu si, pisao sam na brzinu pa nisam napisao neki primer. Generalno sam sistem nekako sporo radi, trom je. Prelazak iz aplikacije u aplikaciju je malo sporiji, navodjenje kroz sistem.. E sad, to moze biti problem koji je ja mislim korisnik neogeo opisao na pocetku koji je resio flesovanjem sistema...

Ljudi moraju da razgranice sta znaci tromo i sporo. Kod WP-a je problem resuming i sto kod vecine aplikacija kad tapnes na tile, ona se ispocetka ucitava iako je ostala upaljena u pozadini.
A to po meni ima i drugu stranu medalje i mozda je i neophodno. Sistem radi konstantno.
Pazi i meni je wildfire ucitavao Operu u sekundi ako je u memoriji, sta mi to znaci ako ce mi zabosti u poruci ili nekoj najprostijoj radnji. Toga nema nikad na wp i vec je dosta to puta receno pa i malo smara.. To mora da se iskusi i da sam odluci covek da li mu odgovara takav rad os-a.
Zato kazem da je bezveze izjava jer nikad ne 'zabode' u klasicnom znacenju reci.. :)

@ Marezz

Jeste ali je RAM mnooogo bitniji na Androidu, tu se vec moramo sloziti... Takav im je sistem i optimizacija istog.
Ma stedi jos malo i uzmi L920. :)

Slazem se, ali mi se iskreno ne daje trideset i nesto hiljada za tako star telefon :p :)

Mator je, nema ni fullHD displej :( Moze nov da se nadje za 220-230 evra...

Sa garancijom od ovlascenog servisa verovatno ne moze, takav telefon se ne usudjujem da kupim.. Vec duze vreme pratim oglase, samo sto mi oci ne ispadnu :D Nista ne uspevam da nadjem..

na win 512 mb rama kao na android 1 gb , L 720 pravi fon za te novce

Nazad
Vrh Dno