Šta je novo?

Linux Mint 17 Qiana LTS

Probaj zadnje 14.6 beta, i da nvidia drivers su mnogo bolji, ako hoces da se igras nvidia je must have

Slabo ja i igram generalno tako da ili cu da uzmem neku Nvidiju ili cu da izvadim ovo i da se prebacim na Intel HD i gotovo. Jedino mi nije jasno kako sve radi ok u 32bit sistemu a na 64 samo problemi? Nemoguce da ne moze da radi jer vidim na forumima da ljudima radi ok, nesto ja ne radim kako treba ocigledno.
A video sam da 14.6 zadnji podrzavaju zvanicno 14.04 LTS a predhodni ne, mozda je i tu problem.

Gledam sad ovo za 14.4:
System Requirements:
Before attempting to install the AMD Catalyst™ Linux Graphics Driver, the following software must be installed:

Xorg/Xserver 7.4 and above (up to 1.14)
Linux kernel 2.6 or above (up to 3.11)
glibc version 2.2 or 2.3
POSIX Shared Memory (/dev/shm) support is required for 3D applications

Nista od ovoga nisam odradio, mozda je tu problem. Za 14.6 Beta kaze:
Features:
Ubuntu 14.04 support

System Requirements:
Before attempting to install the AMD Catalyst™ Linux graphics driver, the following software must be installed:

Xorg/Xserver 7.4 and above (up to 1.15)
Linux kernel 2.6 or above (up to 3.13)
glibc version 2.2 or 2.3
POSIX Shared Memory (/dev/shm) support is required for 3D applications

Podrzava i noviji kernel pa cu i to probati.
Takodje, nasao jos jedan savet:
i download the drivers off the website
install kernel headers
install 32bit Compatability Libs
install ubuntu restricted extras
install drivers

Da li zna neko sta je Kernel Headers, vidim da mi se pojavljuje u Update manager-u, to je neki deo kernela ili sam kernel?

P.S.
Vidim da se ovde pojavila V2 za Cinnamon:
http://ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/17/
Izgleda kao novija verzija sa nekim paketima ukljucenim posto vidim da je ISO image veci.

Poslednja izmena:
Дешава им се то, прво спремају Mate и Cinnamon па када то изађе, прелазе на KDE и XFCE. Могуће је да у тој другој тури нешто укапирају или додају, нешто им је промакло па су онда поставили v2 чисто да не збуне оне који су покупили прву верзију. А можда стварно планирају прелазак на RR па ће редовно да избацују обновљене верзије. ;) Као што Arch почетком сваког месеца избаци нову верзију.

Ne bi to bilo lose naravno. Probacu u toku dana pa javljam sta sam uradio.

Ljudi problem. Verovatno je pogresna tema ali ajde... Hteo sam da pored win7 instaliram Mint. Prilikom instalacije sa usb-a ne nidi mi opciju "install alongside windows", kad odaberem rucno particionisanje, ne prepoznaje win, sve vidi kao jednu particiju i nudi mi da sve formatiram. Koristio sam ubuntu, ali ipak ovo prevazilazi moje znanje, trazio sam odgovor na netu ali suvise je konfuzno, nisam uspeo da se snadjem. Bio bih zahvalan ako nekog ne mrzi da mi ukratko opise sta da radim.

То није нормално понашање, вероватно линух види да партиције нешто нису у реду и не прихвата партиционисање. Ја једино користим начин са ручним партиционисањем а ако се некад деси (а мислим да се једном негде десило) овако како пишеш, прво средим партицију. Пробај неко чекирање из windowsa, пробај неки алат, партицију би у сваком случају морао да оправиш.
Какав је хард, колико и каквих партиција има? Шта каже неки програм за партиционисање у линуху, да ли он нормално види партиције?

Mislio sam da sam video nesto u vezi particija i sad potrazih:
http://linuxmint.com/rel_qiana_cinnamon.php
Stavka:
In the installer, "Replace OS with Linux Mint" means erase the entire drive

If another operating system is present on the disk, the second option suggested by the installer is to "replace the OS with Linux Mint".

This option doesn't just wipe the partition used by the mentioned OS, but the entire drive and all its partitions.

For more information on this issue please visit: https://bugs.launchpad.net/linuxmint/+bug/1325786

Vodi racuna da ti ne obrise ceo hard disk i podatke.

Probaj linuxmint-17-cinnamon-64bit-v2.iso odavde:
http://ftp.heanet.ie/mirrors/linuxmint.com/stable/17/

Mozda su resili to, ja imam dva hard diska pa nisam imao taj problem mada opet uredno mi vidi Win7 instaliran na drugi kao i Mint kada sam imao x86 i x64 kombinaciju.

Лепо раде отворни драјвеи. Ја пикам ПЕС 2013, ради супер.
Meni nikako za igre ne radi HD7770 sa open driverima. Tek kad sam stavio 14.4 onda je proradilo super ali samo na 32bit sistemu. Koju graficku imas?

Poslednja izmena:
Мени је свака опција, осим ручног партиционисања и осим ако није у питању хард који ће цео да се искористи за инсталацију, опасна и не чуде ме разне ситуације. Овде је проблем што инсталација код ручног партиционисања не види постојеће партиције па би то требало да се провери.

Ne vredi ljudi. Zainatio sam se danas, uradio backup, igrao se particijama, prevodio iz gpt u mbr, radio clean install, i win i mint, probao boot repair, i nista. Nikako nisam uspeo da dobijem dual boot, uvek samo jedan. Mislio sam da nisam toliki noob. Selim se u temu "dual boot" da vas pitam kako da uspesno particionisem :)

Mislim da postoji neki problem u ovoj zadnjoj verziji Mint-a, proveri na njihovom forumu sta kazu.

Evo me na Cimetu x64, radi sve super sa 14.6 beta drajverima. Mozda je bilo do njih, mozda nije ali sad radi.

Mene je nervirao taskbar, jer je bio overlay, odradio neki update i sad je kako treba.

Zna li iko zasto me skrol zeza ? Inace imam dual-boot i na xp skrol radi sasvim normalno

Instalirao ovo čudo nakon 14ke koja me služila ko zmaj jedno godinu možda i dvije.
Problem.
Ne mogu google chrome da instaliram i ne mogu da isključim šifru koju mi traži svaki put kad ekran ode u mirovanje.
Nije problem ono prvo logovanje kad se komp upali, to je bilo i sa 14kom ail ovo sa šifrom je svako malo.

U čemu je problem.

Inače utisak da je donekle tromija, botuje definitifno sporije ali načelno prednosti linuxa u odnosu na windows su i dalje tu tako da nemam zamjerke.

Utisak sa linuxom i 14ka i ova 17ka je da troši više cpu resursa od ram-a dok je kod xp-a i sedmice obrnuto.
Ja baš imam viška cpu snage a samo 2gb rama tako da nisam imao puno premišljanja koji OS da se instalira.

Opisi detaljnije problem sa Chrome, gde je zapelo, kako si probao da instaliras?

Na Ubuntu se ta sifra gasi u System Settings -> Brightness & Lock. Ne znam kako je u Cinnamon Settingsu. Ali bi trebalo da je slicno.

Isto vazi za kolegu gore, kakav problem sa skrolom?

Pa skrol mi uopste ne radi, ni u browseru ni u fajlovima. Inace laik sam sto se tice minta i linuxa uopste

Jao gleda klinac sad crtane na linuxu nema šanse da pojasnim u detalje tj. da pridjem računaru.
Ali načelno skinem fajl chroma i onda preko nekog menadžera kliknem instalaciju on je obavi , prikaže mi chrome na listi browsera ali kaže pokvaren paket i ne pokreće ga kad kliknem na njega.
Chrom mi je najbolji za surf, firefox mi je dobar jer ima flash block ali neke video klipove ne pušta a problem je i što nema google kao pretraživač po defaultu već yahoo.

Hm. Probaj iz softver centra direktno, trazi chromium. A za kolegu koji je pitao za skrol, treba ukljuciti u podesavanjima.

Jao gleda klinac sad crtane na linuxu nema šanse da pojasnim u detalje tj. da pridjem računaru.
Ali načelno skinem fajl chroma i onda preko nekog menadžera kliknem instalaciju on je obavi , prikaže mi chrome na listi browsera ali kaže pokvaren paket i ne pokreće ga kad kliknem na njega.
Chrom mi je najbolji za surf, firefox mi je dobar jer ima flash block ali neke video klipove ne pušta a problem je i što nema google kao pretraživač po defaultu već yahoo.

Kucaj ovo u terminalu:

Kod:
wget -q -O – https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -

pritisni ENTER pa kucaj

Kod:
sudo sh -c ‘echo “deb http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main” >> /etc/apt/sources.list.d/google.list’

pritisni ENTER pa kucaj

Kod:
sudo apt-get update

pritisni ENTER pa sacekaj da zavrsi pa kucaj

Kod:
sudo apt-get install -y google-chrome-stable

pritisni ENTER pa sacekaj da zavrsi.

Programi se na debian based distribucijama instalira po sistemu copy&paste u pomoc gugla. To vazi za sve aplikacije koje traze da dodas zaseban repozitorijum. Kucas u google how to install *app* on ubuntu 14.04 (upustva za mint su bezveze) i u prvih par linkova je upustvo u obicno 3 reda koje treba da otkucas u terminalu, od kojih su dva skoro uvek ista, samo se menja ime paketa iliti aplikacije. Eventualno mozes koristiti y-ppa ali to je sporiji nacin.

Kome nije cim da instalira programe preko terminala (ne bi nikome trebalo biti jer je brze nego preko raznih deb installera ili softver centara), nek razmisli o Manjaro. Mada ja preferiram Arch ali to je malo zeznutije instalirati.

Pa skrol mi uopste ne radi, ni u browseru ni u fajlovima. Inace laik sam sto se tice minta i linuxa uopste

Jel laptop u pitanju? Skrol bi trebalo da radi po defaultu, ako ne radi onda fali neki drajver. Ostavi konfu ako te ne mrzi. Ako je laptop u pitanju, skrol preko touchpada radi po sistemu dva povlacenja dva prsta.

Edit: @kefalo Probaj Operu Developer. Imas ovde da skines: http://www.opera.com/download/get/?partner=www&opsys=Linux&product=Opera Developer

Poslednja izmena:
Moze li neko pojasnjenje kako to podesiti ? Kao sto rekoh, svez sam korisnik linuxa pa...

Nije mi tu komp, ali u sistemskim podesavanjima "mouse" ili "touchpad". Moze sogurno, ja sam podesavao.

@ G@W :
ASUS P5LD2
Celeron D 3.06
Msi x1300 (256mb, 128bit)
DDR2 1BG 667
160GB ATA
Eurocase 400w

Komp je iz 2006 , nakdnadno mu je kupljen jedino ram, zao mi da ga prodam za sitne pare, pa mi eto stoji tu. U zadnje vreme se koristi samo za internet sa cime moze i dalje da se nosi.

Sad kad sam ukljucio komp skrol radi sasvim normalno, nista nisam podesavao, dok naprimer danas sam 2 puta restartovao i nikako nije htelo da proradi, moguce da je neki bug, jbm li ga

U svakom slucaju hvala svima na pomoci ;)

Баш сам се данас сетио па проверио, Минт 17 (КДЕ али мислим да нема везе који је) брља са локализацијом. Јутрос сам инсталирао, све је било у реду, променио земљу у Србију, рестартовао ... и сада је збуњен. Када куцам команду locale, добијем поруку да му нешто није јасно:
cale@KMint:~ > locale
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
LANG=en_RS.UTF-8
LANGUAGE=en:sr:en
LC_CTYPE="en_RS.UTF-8"
LC_NUMERIC=en_RS.UTF-8
LC_TIME=en_RS.UTF-8
LC_COLLATE="en_RS.UTF-8"
LC_MONETARY=en_RS.UTF-8
LC_MESSAGES="en_RS.UTF-8"
LC_PAPER=en_RS.UTF-8
LC_NAME=en_RS.UTF-8
LC_ADDRESS=en_RS.UTF-8
LC_TELEPHONE=en_RS.UTF-8
LC_MEASUREMENT=en_RS.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=en_RS.UTF-8
LC_ALL=
Чини ми се да није добро сређена локализација и да сада постоје и неки en_RS уместо sr_RS или en_US ... само код новог Минта ми се ово десило.

Потврђује оно што неко време мислим, Минт ради неколико њих и не могу да тестирају све комбинације и варијације па разни локални проблеми као и проблеми са хардвеом постају чести. И опет питам, зашто бих изабрао непроверен Минт КДЕ поред Кубунту (Арчија не помињем, он је из друге приче), једина разлика је што су у Минту у старту инсталирани рецимо gimp, vlc, synaptic и још пар ситних програма али зато није ништа чудно да негде брља. Опет ме подсећа на разне windows буџевине у којима има неких додатака а дешава се да нешто и не ради.

Kucaj ovo u terminalu:

Kod:
wget -q -O – https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -

pritisni ENTER pa kucaj

Kod:
sudo sh -c ‘echo “deb http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main” >> /etc/apt/sources.list.d/google.list’

pritisni ENTER pa kucaj

Kod:
sudo apt-get update

pritisni ENTER pa sacekaj da zavrsi pa kucaj

Kod:
sudo apt-get install -y google-chrome-stable

pritisni ENTER pa sacekaj da zavrsi.

Programi se na debian based distribucijama instalira po sistemu copy&paste u pomoc gugla. To vazi za sve aplikacije koje traze da dodas zaseban repozitorijum. Kucas u google how to install *app* on ubuntu 14.04 (upustva za mint su bezveze) i u prvih par linkova je upustvo u obicno 3 reda koje treba da otkucas u terminalu, od kojih su dva skoro uvek ista, samo se menja ime paketa iliti aplikacije. Eventualno mozes koristiti y-ppa ali to je sporiji nacin.

Kome nije cim da instalira programe preko terminala (ne bi nikome trebalo biti jer je brze nego preko raznih deb installera ili softver centara), nek razmisli o Manjaro. Mada ja preferiram Arch ali to je malo zeznutije instalirati.

Ovo mi izbaci nakon prve komande koju sam komplet kopirao i ubacio u terminal

gpg: no valid OpenPGP data found.

A za operu mi kaže corupted i da provjerim dozvole.
Inače pokušao sam instalirati preko package installer-a.

Poslednja izmena:
Izvini, napravio sam glupu gresku. Kopirao komandu sa neta a da nisam proverio jel dobra. Ovo je dobra komanda:

wget -q -O - https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | sudo apt-key add -

greska je bio pogresan simbol ns mestu trece crtice po redu...

Pitanje, ShadowGun: DeadZone mi super radi kroz Wine na x86 sistemu. Na x64 nece, udje na meni, izaberem Deathmatch i tu se zakuca. Ima li neko ideju sta da probam? Probao sam da instaliram i kao x86 i kao x64 u PlayOnLinux alatu ali je isto. Dodao mu Direct X 9 komponente koje inace trazi i za x86. Nemam pojma sta moze da bude.
Izbrisao sam i drajv Z: koji mora da se odradi i za x86 jer se na istom mestu zaglavi. Na x64 to ne pomaze.

Poslednja izmena:
Može li se namestiti da kada se otvori neki prozor on bude centriran ili random ili kako god se želi, ovako je uvek u gornjem levom uglu, malo sam tražio ali nisam uspeo da nadjem, čudi me da iz Mint-a nisu ubacili to kao podešavanje, obzirom da to nije neki problem da se uradi a pritom već imaju gomilu podešavanja za Cinnamon.

Vrh Dno