Šta je novo?

IT sličice 2014

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Spanci prakticno nisu ni predvidjeni za stajanje. Al domaci mentalitet, "cim ne moze tu da se ugura 250 ljudi + jos i vrata moras sam otvoriti bogati" Za takve su stocni vagoni.

Jos ovo moram prokomentarisati, da li ti imas neki sertifikat eksperta ili ti je makar hobi zanimanje za saobracaj, pa mozes da kazes za sta je Spanac projektovan? Ili ti je osnovni cilj bio da kazes kakav je srpski mentalitet (automatski uzdizuci sebe kao licnost iz cele te zabokrecine), a na kraju da zacinis sa uvredjujucom generalizacijom za koga je stocni vagon, a ko je gospodin u odelu. Obicno takve konstatacije daju ljudi koje sibaju kompleksi nize vrednosti.

Taj Spanac je projektovan za 240 i nesto malo vise putnika, ima 78 sedecih mesta. Po tvojoj logici dali smo dva miliona evra po tramvaju da bi smo imali Enterprajz skalameriju na sinama u koju je "prakticno predvidjeno" da stane stotinak putnika (po tebi jos i manje, ali eto da ublazim glupost koju si izrekao).

Jos ovo moram prokomentarisati, da li ti imas neki sertifikat eksperta ili ti je makar hobi zanimanje za saobracaj, pa mozes da kazes za sta je Spanac projektovan? Ili ti je osnovni cilj bio da kazes kakav je srpski mentalitet (automatski uzdizuci sebe kao licnost iz cele te zabokrecine), a na kraju da zacinis sa uvredjujucom generalizacijom za koga je stocni vagon, a ko je gospodin u odelu. Obicno takve konstatacije daju ljudi koje sibaju kompleksi nize vrednosti.

Браво.
Генерално НИСМО стока и то што имамо политичаре који су свињце и гумене чизме заменили оделом и А6 је једино за шта смо ми криви (чак можда ни за то).

Taj Spanac je projektovan za 240 i nesto malo vise putnika, ima 78 sedecih mesta. Po tvojoj logici dali smo dva miliona evra po tramvaju da bi smo imali Enterprajz skalameriju na sinama u koju je "prakticno predvidjeno" da stane stotinak putnika (po tebi jos i manje, ali eto da ublazim glupost koju si izrekao).

За мене је ”шпанац” био и остао тешко бацање пара. Далеко мање пара би нам требало да поправимо и средимо ове старе трамваје и онда да се среде шине кроз цео град. Мени, који сам одрастао на Старом Граду, су ти стари трамваји евоција успомена када год уђем у неки. Ти си из 45ог, што значи да би и ти могао да се поистоветиш са мном на ту тему. :)

Ne krecem nigde pola sata ranije jer mi tramvaj nije primarni prevoz, a zivim na mestu gde mogu da kombinujem prevoz kako hocu i uvek naidje bilo autobus bilo tramvaj.

Druga stvar, posto nekima treba dodatno objasnjenje zasto je Spanac krs. Dugacak je 50metara i usporava citav tramvajski saobracaj. Dva Spanca kada stanu u kolonu ostali mogu da stoje u mestu narednih pet minuta dok oni ne odmaknu, u suprotnom ces stati na svaki moguci semafor po dva-tri puta, a pred stanicom ces takodje cekati 2min. Plus je zakucan na 50km/h, a voze ga ko po jajima jer sine i teren nikako nisu za njega. Sedista su mu neudobna i pravljena su verovatno po meri nekih Kineza koji imaju 45kg. Dve odrasle osobe ne mogu da sede ni blizu komforno. Za stajanje mesta ima kao u onom malom mini busu. Na kraju najbitnije, sva sedista su okrenuta tako da ljudi pilje jedni u druge. Nema mesta gde mozes da okrenes glavu da gledas, a da ne piljis u neciju facu ili on u tvoju, jedino telefon da drndas. Jos uvece kad je napolju mrak, a unutra reflektori od svetla prozori postanu kao ogledala pa tek onda svi pilje u svakog sto me uzasno nervira. Jedino sto je to dobro protiv dzeparosa, ali znajuci nas narod ne bi k.... mrdnuli kad bi videli da neko peljesi neku babu.

Ista je prica sa ovim novim Solaris autobusima, dobra stvar kod njih i Spanaca je sto imaju klimu i to je to. Neko se tu opasno nakrao para, doveo totalno nefunkcionalna vozila za nase uslove, ali bitno je da sve sljasti.
Da smo normalni a ne asocijalni, voleli bismo da gledamo jedni u druge, nekada neku reč da prozborimo, a mi bismo samo kroz prozor da gledamo. Druga je stvar što za nove tramvaje realno nismo imali para, i što se neko nakrao u kupovini.

Drugo, slušao sam dvojicu vozača autobusa kako pričaju, kažu da su novi solarisi svemirski brodovi za ikarbus. Kažu da se mnogo lakše voze, da se mnogo manje kvare, da mnogo manje troše... Opet, nismo mi imali pare za to, ali nije sve tako crno.

Da smo normalni a ne asocijalni, voleli bismo da gledamo jedni u druge, nekada neku reč da prozborimo, a mi bismo samo kroz prozor da gledamo.
Zašto onda ne ideš kroz Beograd i pozdravljaš svakoga sa "Dobar dan komšija, kako ste?".
Nekako mi se čini da je ta vrsta asocijalnosti preduslov postojanja velikih gradova, milioni ljudi "na gomili" nekako moraju funkcionisati pa makar na taj način.

Ja sam iz malog grada, tamo se manje više svi znamo, i tamo ih sve pozdravljam. U Beogradu se stalno komšijama javljam, mada je i to retkost. A smuči mi se kad vidim kako u bus ulazi neka starija žena, jedva vuče neku torbu i niko da pripomogne, da ustane... Osim mene :d. Šalim se malo, ali ništa nas ne bi bolelo da smo malo pristojniji, kulturniji.

Браво.
Генерално НИСМО стока и то што имамо политичаре који су свињце и гумене чизме заменили оделом и А6 је једино за шта смо ми криви (чак можда ни за то).

Bili su i svinjari, i ovi iz kruga dvojke, pa opet svinjari, pa i cetnici i partizani... i uvek isto.
Da ne oftopikujem, procitaj domace satiraicare, pa ces da vidis da se nista ne menja vekovima.. jer smo to MI!

Zašto onda ne ideš kroz Beograd i pozdravljaš svakoga sa "Dobar dan komšija, kako ste?".
Nekako mi se čini da je ta vrsta asocijalnosti preduslov postojanja velikih gradova, milioni ljudi "na gomili" nekako moraju funkcionisati pa makar na taj način.

Ја то радим у мом крају, тј, већина нас у мом крају то ради...
Београд и генерално велики градови би требало да функционишу као скупови ”малих градова” јер нпр моја општина(Звездара) има више становника него општина Сомбор а далеко је мања површина, тј далеко већа густина насељености.

Bili su i svinjari, i ovi iz kruga dvojke, pa opet svinjari, pa i cetnici i partizani... i uvek isto.
Da ne oftopikujem, procitaj domace satiraicare, pa ces da vidis da se nista ne menja vekovima.. jer smo to MI!

Не бих се сложио. Дубоког сам уверења да смо ми, генерално, као народ далеко бољи него што сами верујемо да јесмо и него што нам је било натурано на главу последњних 50година и да смо у огромној већини пристојни, добронамерни и великодушни људи који су искрено спремни да помогну свом ближњем. По мени је проблем што већина верује да је ”већина лоша” а да они припадају мањини која још увек ваља. Ово моје уверење, базирано на личним искуствима која су огромној мери била лоша, је једини разлог зашто још увек живим овде.

За историјске чињенице се служим историјским записима и књигама (имам срећну околност па су ми лако доступне јер ми је другар историчар) ради формирања мишљења.

Ја се извињавам за офтопик

Ја то радим у мом крају, тј, већина нас у мом крају то ради...
Београд и генерално велики градови би требало да функционишу као скупови ”малих градова” јер нпр моја општина(Звездара) има више становника него општина Сомбор а далеко је мања површина, тј далеко већа густина насељености.
Dobro po vas ako ste (još uvek) zadržali taj nivo ophođenja.
Generalizovao sam o velikim gradovima, ne o opštinama unutar njih ili tvom ili nečijem tuđem komšiluku.

Nemam pojma o sociologiji, samo mi izgleda da u "neprirodnoj" situaciji kao što su milioni i milioni ljudi na malom prostoru "prirodno" je da ljudi ispoljavaju takvo asocijalno ponašanje.

ЈНе бих се сложио. Дубоког сам уверења да смо ми, генерално, као народ далеко бољи него што сами верујемо да јесмо и него што нам је било натурано на главу последњних 50година и да смо у огромној већини пристојни, добронамерни и великодушни људи који су искрено спремни да помогну свом ближњем. По мени је проблем што већина верује да је ”већина лоша” а да они припадају мањини која још увек ваља. Ово моје уверење, базирано на личним искуствима која су огромној мери била лоша, је једини разлог зашто још увек живим овде.
Mislim da si u velikoj zabludi. Kad vidiš kako žive prosti ljudi, u nekom pristojnom svetu videćeš koliko grešiš.
Da se vratim na osnovnu temu koja se razvila zbog fotografije nekog ruskog 'svemirski brod' tramvaja, a posle naravno nije mogao da bude izbegnut ni lokalni Španac. U državi sa visokim standardom u kojoj za javni prevoz ima daleko više para nego u Srbiji, a verovatno i nego u Rusiji se koriste tramvaji, kao na priloženoj fotografiji. I niko ne pravi problem oko toga. Postoji sistem, zna se budžet za gradski prevoz, i prave se planovi za nabavke pre nego što se uzme besmislen kredit. Ali dobro, u Srbiji gde žive velikodušni ljudi nije problem da se ima najskuplji most, i najbolji tramvaji, dok država skuplja pare za humanitarnu pomoć putem SMS poruka...
trikk110610051459.jpg

Taj sa slike je isti ko naš stari crvendać, i u njemu ima duplo više prostora izmedju stolica, dok u Špancu jedva se mimoiđeš sa putnicima( ne treba komenarisati, kako je kad većina ne ume da se mimoiđe)

I jedan veliki minus za nove autobuse, ne može da se čita knjiga u njemu, toliko se tresu, da ne vidim slova

Mislim da si u velikoj zabludi. Kad vidiš kako žive prosti ljudi, u nekom pristojnom svetu videćeš koliko grešiš.
Da se vratim na osnovnu temu koja se razvila zbog fotografije nekog ruskog 'svemirski brod' tramvaja, a posle naravno nije mogao da bude izbegnut ni lokalni Španac. U državi sa visokim standardom u kojoj za javni prevoz ima daleko više para nego u Srbiji, a verovatno i nego u Rusiji se koriste tramvaji, kao na priloženoj fotografiji. I niko ne pravi problem oko toga. Postoji sistem, zna se budžet za gradski prevoz, i prave se planovi za nabavke pre nego što se uzme besmislen kredit. Ali dobro, u Srbiji gde žive velikodušni ljudi nije problem da se ima najskuplji most, i najbolji tramvaji, dok država skuplja pare za humanitarnu pomoć putem SMS poruka...
Pogledajte prilog 145611

У немачкој има тих старих, али су већином новији трамваји.
Да се надовежем на причу о тремвајима. Највише волим зелене, Швајцарце, јер су им седишта удобна и не тресу се као да имају Алцхајмера.
Шпанци се тресу скоро ко Чехословачки. Мада је у њима увек пријатно и можеш да седнеш до прозора, и да не изгориш на сунцу, јер су затамљени.

Spanci imaju klimu sto je ogromna prednost. Meni je inace i dalje fascinantno da smo pazarili te Spance a nasi specijalisti nisu znali da ne mogu svuda sa njima po Beogradu.

Jok samo ne verujem sta se sve plasira u ovoj Srbiji...

Covek bi pomislii da ovo treba da bude tema o IT slicicama:)

I treba, ali sta ces kad nas provociraju ubaceni elementi tramvajima, tamo gde smo naj osetljiviji...

U državi sa visokim standardom u kojoj za javni prevoz ima daleko više para nego u Srbiji, a verovatno i nego u Rusiji se koriste tramvaji, kao na priloženoj fotografiji. I niko ne pravi problem oko toga. Postoji sistem, zna se budžet za gradski prevoz, i prave se planovi za nabavke pre nego što se uzme besmislen kredit

Kada sam se vozio gradskim prevozom u Oslu, moguce bas istim tramvajem sa slike, pitao sam se kada cemo mi imati elektronsku validaciju i semafor sa redom voznje - kad ono za par godina dodje to i kod nas... :)

Lepo je voziti se u autobusu sa klimom. To nece promeniti sustinske probleme, nedostatak metroa, bratsko rodjacki sistem javnih nabavki, 96% nezaposlenost mladih i to sto je vecina iz gradskog prevoza na ivici ludila i egzistencije, ali bar malo ublazava sumornu stvarnost.

Poslednja izmena:
Највећи проблем ГСПа је одржавање возила, и ту долазимо до ситуације да возила стара пар година изгледају као да имају 20. Други проблем је концентрација стоке међу путницима.

Jel ima neki mod voljan da nam otvori tramvajsku temu ili temu o gradskom prevozu (mada bi tema sa tim naslovom neslavno zavrsila) i da prebaci postove o tramvajima tamo?

Ima famozna Bus Plus tema, ako nije zakljucana :D Nadam se da nisi mislio ozbiljno.

Nadam se da ovo može da prođe kao zanimljiva i korisna IT slika

boot-failure.png

Ovo je sad tema o tramvajima, otvori posebnu sliku za IT :d

commit-ms-nokia.jpg

ZRtdKBS.gif

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno