Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Bonifikacija je minus vreme u trci i važi za prvih X takmičara, koristi se kod etapnih trka i samo na ravničarskim ciljevima na brdskim ciljevima nema bonifikacije.
Na primer: 1.mesto -10sec, 2.mesto -5sec, itd.
Ako nema razmaka većeg od jedne sekunde između takmičara svi koji su u takvoj grupi dobijaju vreme pobednika ali samo prvih X dobija bonifikaciju.

Aha, nikako to da naucim iako pratim biciklizam nekoliko godina :D

Rešio sam da uzmem schwalbe road cruiser 26X1,75. Koje unutrašnje da uzmem?

Ove:
dv13.jpg

ili ove:
dv12.jpg

ili je svejedno? Vidim da obe odgovaraju ali kod jednih je 1,75 na granici

Uzmi sa autoventilom makar.

Što se tiče koju od te 2, ne'am pojma - čine se istim.

Uzmi DV13, DV12 kao sto kazes je max 1.75.

Sto se tice auto ili presta ventila, ja sam pre za presta ventil, mada je auto ventil vise zastupljeniji i mozes ga napumpati na svakoj benz.pumpi, vulkanizerskoj radnji.

Vidiš nisam ni obratio pažnju na ventil. Uzimam onda ove prve samo sa auto ventilom.

@mirza ipak ću auto, navik'o sam do sada da pumpam na benzinskoj.

Poslednja izmena:
Cek sad i ja bolje pogleda ove gume, one su sa starim (obicnim) bici ventilom, nemoj slucajno takve ventile da uzimas.
Prestu volim jer mnogo bolje i duze drzi pritisak u gumama.

@ventil Mene presta izluđuje, jer dok namestiš pumpu, već si je skoro izduvao do kraja, a onda slično kad skidaš pumpu. Ipak, opet bih prestu uzeo. A u Pirani sam davno kupio za 50 din adapter za auto ventil, da pumpam na pumpama. Međutim, to je skoro neizvodljivo, kako je i bakara skoro pominjao. Novi kompresori na pumpama su užasno slabi, pogotovo oni OMV portabl, ne može ni balon za rođendan da se napumpa. Zato lepo ručna mala pumpa, čas posla je gotovo i uvek je pri ruci. A ionako je potrebna. Još bolje ako je za oba standarda (presta i auto).

Misliš na one portabl kompresore što mogu da se nose? Oni su stvarno slabi. Onaj digitalni gde samo podesiš pritisak je dobar.

Poslednja izmena:
Pre neki dan sam video prelep MTB, tamno sive boje 29-ka. Na baisu je pisalo EXITE Superlow 29. Cudno mi je da na netu ne mogu nista naci o tom baisu. Da li neko ima vise informacija, cena, gde moze da se nadje?

#100 - Đerdap 4/4
Jubilarni stoti film. Prosto ne mogu da verujem. A i baš mi je drago da se potrefilo da je u pitanju kraj najbolje vožnje sezone. Fenomenalna staza na početku, blago nagnuta za spust, a samo utabana zemlja, kroz dolinu, milina. Nekoliko km, sve do sela Dobra i prelepog izlaza na Dunav. A onda nazad ka Golupcu, baš uz Dunav, u zalazak Sunca, skoro kao Talični Tom. Sledeći put - Obedska bara i opet sa Džonijem! I Duletom!

Lep današnji dan sam iskoristio za jednu vožnju po ravnom. Sve je išlo lepo, dok u jednom trenutku nije izleteo stariji čovek sa kolima, ja na kočnicu kad ono ništa "propade" . Srećom nije bilo kola iz kontra smera, pa sam uspeo da ostanem živ.

Stanem sa strane i reko da vidim o čemu se radi sa tim kočnicama jer 50ak metara pre toga sve je super radilo. Prednja radi super, dok zadnja jedva da hvata disk. Pogledam sve lepo, sajla nije istegnuta, ništa se nije otkačilo jedino kad pritisnem kočnicu osetim nešto tvrdo, nikad nije bilo tako do sada. Pod mojom težinom kočnica ne može da blokira točak u vožnji, makar ja išao 5 na sat ili 40, opet isto. Ja sumnjam na paknove, ako ih uopšte ove kočnice imaju. Reč je o Shimano XT opremi, na sajle radi. Da li je do paknova ili možda nešto drugo? Na oko sve normalno izgleda... Pogledaću sutra malo detaljnije, ako ne pronađem do čega je u ponedeljak ide u servis.

@canejr

Sjajna ruta, šteta što smo daleko inače bih se rado pridružio nekim vožnjama ukoliko primaš društvo. Ako upišem faks u Beogradu, možeš da računaš na mene za neku rutu ukoliko vreme dozvoli.

Poslednja izmena:
Istrošene pakne - prvi pik, istrošeni diskovi - drugi pik ili su ti diskovi umazani sa nečim (neka mas').

Ili se sajla izvukla, pa kocnice nemaju dovoljan potisak na disk.

Disk nije umazan, a ni potrošen. Relativno su novi. Verovatno su paknovi jer nisu menjani od kad sam uzeo nov bajs, a ima 4-5 godina, možda i malo više. Proveriću sutra, ali najverovatnije ide u servis.

Taj prvi i razmišljam da poručim nego sam prvo hteo da vidim da li je neko uzimao nešto slično ili da si lepo uzmem Cateye Velo 7 u Planet Bike-u.
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Oprema/Brzinomeri i Pulsmetri/3029/
Jeste da nije wireless ali je bar provereno OK model sa nekim osnovnim (meni dovoljnim) funkcijama.
Ovaj kinez deluje na papiru extra ali je pitanje (kao i uvek sa svim low cost kineskim stvarima) kakav je u praksi. Mada cca 7 eur i nije neka cifra...

Poslednja izmena:
Pa onda kupi taj, sto postavljas pitanje ;)

Ne znam sta te zapravo muci...nece on ni da se pokvari, ni da se raspadne, ni da crkne, i radice mu sve funkcije koje pise da ima...
Imao sam slican samo je bio sa kablom, sad imam nekog drugog kineza, i ja ih vozim godinama...i opet cu kupiti kineza :)

Tom modelu je jedina mana sto prosecna brzina ne moze da stoji sve vreme na ekranu (ako vozis na prosek), inace je odlican.

btw,
ovo nije low cost kinez, "low cost" modeli kostaju oko 3$, tako da im je ovaj duplo skuplji :D

Poslednja izmena:
@bezolovni Postavim ja ovde info/poziv kad idem na neke bezveze ture, čisto vožnje radi (obično se niko ne odazove). Kad idem ciljano na snimanje, radije idem sâm, jer želim da imam potpunu slobodu i kontrolu u izboru rute, tempa, pauza i slikanja. A i da izbegnem torokanje i dupeta na sred ekrana. :) No, desi se da se ja pridružim tuđim vožnjama (ili grupnim vožnjama, kao što je biciklijada) i kad snimam, jer nemam izbora. Vožnju po Đerdapu je inicirao Marko Trek Master i priključio sam se zato što nisam u mogućnosti da snosim pune troškove, a plus nemam GPS uređaj kojim mogu da pratim tuđu rutu i samo bih se gubio po planinama. Elem, ako dođeš u BG, prati temu ovde, a prati i pozive na bivšoj Cikloberzi. Mada, otkako pređoše na novi domen i interfejs, kao da se korisnici razbežali. Veoma je malo vožnji, a i bilo kakvih poruka po forumu.

@disk Čudno je što pominješ sajlu i XT, a čudno je i to što kažeš da se teško pritiska. Da je išta istrošeno, ne bi se dogodilo tako naglo. Možda je neko ulje došlo na paknove, jer onda definitivno ne služe ničemu (upiju ulje) i moraš da ih menjaš (na oko ne mora ništa da se primeti). Ipak, buni me taj osećaj težine. Proveri i ručicu i paknove. Možda se nešto zavuklo u njih pa blokira kočenje. Možda ti je ispala i sigurnosna.. "zihernadla", pa su se paknovi malo pomerili. A ako je stvarno mehanička kočnica, možda je nešto upalo i u bužire, pa koči pomeranje sajle. Teško je reći.

Poslednja izmena:
SEDIŠTA
Da li neko ima iskustva sa (skupljim) Selle Royal sedištima koja prodaje PB? Sad ni slučajno nemam pare, ali ako ih bude dok traje akcija, pa mogu da ugrabim i sa 20 % popusta... Interesuje me udobnost, jer me i sa postojećim gel sedištem i šorcem prosto bole kosti posle nekoliko sati vožnje. Takođe, sedište treba da bude široko, jer.. ah, nije vam potrebna ta slika u glavama. ;) Konkretni modeli koje sam pokupio, proma oceni udobnosti i širine:
RESPIRO SOFT MODERATE 5131DET black ~52 evra
RESPIRO SOFT MODERATE 5131HET black ~52 e
RESPIRO SOFT RELAXED 5132DET black ~48 e (ovo je ipak monstruozno široko?)
ROYAL ELIPSE MODERATE 5139HE black ~40 e
ROYAL ELLIPSE MODERATE 5139HEC black ~40 e

Boja nije naročito bitna, pod uslovom da je crna. ;)

Sto se tice velikih, sirokih, udobnih sedista imam iskustva samo sa ovim cytecom iz intersporta :

uploadfromtaptalk1405242162870.jpg

Medjutim nije mi odgovaralo, bas zbog te sirine pa sam ga zamenio sutradan.. Sto se udobnosti tice izuzetno je meko i prilicno udobno ali mi nije bilo to to. Zamenio sam ga isto nekim cytec iz intersporta klasicnijeg izgleda i sa gelom.

Ja vozim ELIPSE MODERATE i sasvim korektno sediste. odprilike ono sto sam trazio, to sam i dobio. Ne znam sta da ti opisem, a da ti pojasnim osecaj u toku voznje.
Ako te interesuje ROYAL LOOKIN siroko sediste javi da proverim mogu li nabaviti, treba da je dosta povoljno, do 30e. Hvale ih, ali ja ga nisam koristio.

@canejr, ja vozim respiro sediste, i iskreno "respiro" deo je u upotrebi izrazeniji od "soft" dela :) Drugim recima, nije preterano mekano kao ranija selle royal sedista, ali ventilacija znaci na duzim voznjama :)
I, da dodam, nije bas lagano sediste

Poslednja izmena od urednika:
Naručiću ovaj wireless brzinometar sa Ali-ja, samo mi nije jasno ćemu služi kablić koji se vidi na slikama a ide od nosača za brzinometar:
http://www.aliexpress.com/item/Wate...ED-Backlight-563C-B2-SV003369/1893691944.html
Nikad nisam koristio wireless brzinometar ali zamišljam da tu nema nikakvih kablova.
Ili su im ovo slike za potpuno isti model koji postoji i u žičanoj varijanti ili ja nešto ne kapiram ;)

Nazad
Vrh Dno