Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ih sad bi vi sve 😀 uzmite onda DSLR 🙂
Ja,mislim da sledeca Lumia treba da ima promenljiv f (otvor blende) e to da dodaju i nema sta vise.
OIS, veliki sensor kao 1020 (22 ili 24 mpx) ne mora vise, Promenljiv f (f 2 f 4 f 8), Oversampleing preko grafike i naravno podrska za raw 12bita ako moze i 14 🙂 e to bi bilo cudo, klao bi se sa Amaterskim DSLR aparatima 😉

Ima u odnosu na gotovo sve smartphone i moze se reci gotovo 80% kompakt digitalaca 😉

Sta bi drugari nisam vas valjda uplasio. Vidim zelja za ovim modelom iznenada presta 🙂. Moj sutra ide nazad vlasniku posto se ispostavilo da telefon ima softversko hardverskih problema. Mozda je zato moje ovoliko razocarenje. Ali ppsle svega i onog sto sam cuo ne usudjujem se uzeti ni novog. Naime ovaj model pati od problema manuelnog fokusa tj fokusa u infinity stanju. Ni jedan objekat van 5m ne moze manuelno da fokusira. To je nazalost bilo na mom modelu. Video je nemoguce snimiti jer ne moze da fokusira sliku. Tako da drugari ko bude kupovao nek prvo ovo proveri. Video i nek pokusa da fokusira manuelno na infinity. Isto vazi i za photo mod. Eto mozda sam nekoga skratio muka.

E paaaaaa.... DA.... I mi smo videli taj problem sa infinity focusom i terali smo do kraja. Tj. tražili smo online supprt Nokia lika koji je potvrdio problem i obećao ispravku sa jednim od narednih ažuriranja. imam i screen shotove.

Sta svi modeli to imaju????
Pa sta treba da cekam da se neko smiluje posle nekoliko meseci da resi taj problem. Ma daj. Ja ne znam ko moze preko ovog da predje. Osakacen skroz...

Poslednja izmena:
Ma to je problem kod nekolicine. Nije vezan za sve pa da neko resi taj problem. Bojim se da je problem neresiv. To sto je neko obecao da ce da sredi,ma vazi. Daj Boze da 8.1 sredi to. Tj nokijina verzija. Preview ne resava taj problem. Pitam se zasto me niko ne upozori na tako nesto posto su neki vidim upuceni. Ja jedini ovde glumim budalu i iznosim sve do jedne mane,nevezano za koji model. Najlakse je hvaliti ono sto si kupio i dizati u nebesa...

Lakse je raspitati se i guglati pre kupovine :d

Jel a koga to da pitam? Za svaki model ima isti broj koji velicaju i isti broj onih koji pljuju. Sledeci put tebe cimam za savet 😉

Brate ja za 520 guglao mesec dana i gledao gomilu klipova, a ti 1520 i 1020 prakticno na bum uzeo..

Ma to je problem kod nekolicine. Nije vezan za sve pa da neko resi taj problem. Bojim se da je problem neresiv. To sto je neko obecao da ce da sredi,ma vazi. Daj Boze da 8.1 sredi to. Tj nokijina verzija. Preview ne resava taj problem. Pitam se zasto me niko ne upozori na tako nesto posto su neki vidim upuceni. Ja jedini ovde glumim budalu i iznosim sve do jedne mane,nevezano za koji model. Najlakse je hvaliti ono sto si kupio i dizati u nebesa...

Vidi to je normalna stvar a ti si mozda uzeo nesto iz prve serije gde se gotovo desava svim proizvodjacima slicna stvar.
Ja cu uzeti 1020 i rizikovacu 😉 ali ne zurim posto vec koristim wp tel.

Brate ja za 520 guglao mesec dana i gledao gomilu klipova, a ti 1520 i 1020 prakticno na bum uzeo..
^ Pa covek je sve telefone kupio tako, na bum. A i ne znam od koga to ovde moze da cuje mane tih nekoliko nokia modela.. a posebno ne na onim allaboutnokiamasterpiece sajtovima.

Niko ovde trenutno nema taj model da bi mu rekao, a ni on nije mogao da proba telefon pre kupovine jer mu je doneo od kuma drugar... kako već beše. Ja nisam znao za taj problem, prvi put čujem. Ali to me nije oteralo od 1020, čak sada ima nade da bi neki drugi primerak bio bolji (brži u radu i sve šta si naveo), ako taj primarak ima hardverskih problema. Možeš li da postaviš sliku, da znamo kako izgleda sa problemom?
To bi bio beskonačan fokus na 808? To je za udaljene objekte? Mislim da radi, da sam ga isprobao sa Avalskog tornja. Možda i mislim da radi, ali ne znam kako se manifestuje. Zato je najbolje da vidim sliku ako postavi @hunder.

E da, nisi jedini koji otvorene napiše o problemu, koliko su puta samo mene napljuvali kada nešto napišem o nekom modelu, onda kasnije za koji mesec kada ga nabave primete i ostali, a sve zato što se ko konj zaletim i kupim nešto među prvima.

Pa brate za 1020 ovde samo reci hvale. I na yt isto svrsavanje kad se pomene 1020. 1% onih koji su objavili nesto lose za nju. Eto ja spadam u tih 1 %. 1520 nikad nisam pljuvao nego 925 i win 8.0. 1520 i win 8.1 je nesto sasvim drugo. Za 300 i kusur evra ne postoji nista ni kvalitetnije ni bolje od nje. Sad mi malo zao sto sam je prodao

Edit: Problem kod fokusa je mutna slika sve preko 5m. Okacicu sutra sliku na poslu sam. Ajde za slikanje i da predjem preko toga posto auto i hoce fokusira al video nece ni auto ni manuelni fokus. 1520 je to radila kao sat

Poslednja izmena:
Ne verujem da su namerno zatajili neki info, uopšte nema mnogo korisnika 1020. Ja više verujem ljudima ovde iz iskustva. I Gizmo je ovde prvi napisao pregrejavanje Z2 u temi, a pre toga nisam imao pojma o tome, više sam verovao tom infu nego svim stranim sajtovima zajedno.

Bas steta sto nisi dobio ispravan model da imas sansu da sve istestiras kako treba i postavis utiske. Sto si prodao 1520? Sta ti je smetalo? Velicina ili nesto drugo?

Ma rekoh ide leto ajde nesto manje da uzmem i ***. A bio sam se bas nalozio na 1020. Mislio sam da ce razlika u odnosu na 1520 biti veca. Ako neko juri dobru kameru dobru bateriju vrhunski ekran(nesto najbolje sto sam doziveo vizuelno) a ne smeta mu velicina i wp onda ne postoji bolji tel. Bar iz mog ugla

Apsolutno se slazem. Radi savrseno glatko a i spec su mu odlicne pogotovo za wp gde ne treba prejak hardver. Ko nije naviko velicina stvarno moze da bude problem ali za 5 dana se naviknes i tel od 4,5- 5 inca bas malo izgledaju. A o kvalitetu izrade ne treba trositi reci. Sve je savrseno. Steta sto ce L930 imati samo 2400 mAh. Da su stavili 2800-3000 bio bi jos bolji od L1520

Upravo isprobao manuelni fokus na foto i video opcijama, radi kao sat. 1020 je meni lično savršen fon. Ekran, kamera, autonomija... Nemam nikakve zamerke.
Ja sam moj model kupio u USA ako to uopšte ima neke razlike, mada čisto sumnjam.
Imam samo reči hvale i nema potrebe suditi zbog 1% modela kompletnu Lumiu 1020, možda je samo u pitanju serija ili regija (možda).

Meni je recimo drago što je hunder primetio taj problem, jer to onda znači da on stvarno ima oko za fotografiju i zaista mi je drago što nisam jedini koji to vidi. Ostali koji su kupili Lumiu 1020 i ne vide taj problem jednostavno bolje da su kupili bilo šta drugo jer za njih i nije kamera fon. Ti Devet1 što to nisi video ne znači da ne postoji, nego jednostavno nisi za takav telefon, kao i 99% Lumia likova aka Boris Lozac tip. Lumia 1020 na infinity focus jednostavno daje mutno nešto što ne bi smelo biti mutno (CELA scena bi trebala biti bistra, kao na 808). Ta ista scena kad se slika sa auto fokusom bude bistra. Kao da telefon kad staviš auto, a on izabere infinity onda je to stvarno infinity, a kad mu ti staviš infinity onda nije to to. Hunder, probaj da setuješ na auto i na infinity istu scenu da vidiš da li ima razlike. Baš me zanima. Jer smo mi dobijali bolju sliku, ali opet ne kao na 808. Moraš da imaš tripod jer scena mora da bude apsolutno ista i mora da bude sve daleko da bi infinity focus imao smisla.

U vezi ovog problema smo pisali Nokiji i tražili live chat i dobili smo lika koji nam je rekao da Nokia zna o čemu je reč i da će to biti ispravljeno.

Stvarno smo se čudili kako niko do sad nije izneo taj problem na većim forumima, kako je moguće da neko kupi takav telefon, a da ne primeti to.

Svako ko ovo nije primetio na 1020 slobodno neka uzme neki drugi telefon jer fotografija definitivno nije za njega.

Da se razumemo ovo NIJE neka mana kamere, jednostavno ako znaš za ovo, ako si provalio to, onda ćeš kad slikaš infinity scenu da staviš auto focus, a auto focus će izabrati infinity mod koji će dati normalnu sliku.

Poslednja izmena:
Ti Devet1 što to nisi video ne znači da ne postoji, nego jednostavno nisi za takav telefon, kao i 99% Lumia likova aka Boris Lozac tip.

Svako ko ovo nije primetio na 1020 slobodno neka uzme neki drugi telefon jer fotografija definitivno nije za njega.

Da li se mi poznajemo? Ne kontam odakle ti pravo da ti procenjuješ ko je "jednostavno" za Nokia Lumia 1020 telefon a ko ne ?!
Ovaj telefon uzima ko želi, ko može i ko ima novac a ne koga ti odabereš.
Ovo je otvoreni forum i molim za malo poštovanja obzirom da se ne poznajemo lično.
Te varijante ko je za šta, ja sam otkrio a ti ne su za srednju školu a ne za neke od nas preko 30 i kusur...

Elem, telefon Lumia 1020 kupuju ljudi entuzijasti, fotografi i videografi da uživaju u njemu kao jednom od najboljih telefona za fotografisanje a ne da analiziraju uređaj i ne koriste ga u njegovoj svrsi, pa čak i da se dokaže da na 100% uređaja zaista ne radi infiniti na M sledeća zakrpa će to popraviti jer je problem verovatno softverske prirode.
Koliko sam video artistima širom sveta to uopšte ne smeta da prave fantastične fotografije i video radove.
Ja priznajem da još ne koristim 100% potencijala ovog telefona, ispucao sam između 600 i 800 fotki na njemu i probao kako radi u raznim modovima i okolnostima, sa gripom i sa stativom, sve do sada što sam snimio je za svaku pohvalu u tehničkom smislu kvaliteta fotografije. Moja zamerka je naglašena saturacija ali ako uzmemo u obzir da je ovo jedan od dva telefona trenutno na svetu koji može da snima u RAW (.dng) formatu onda i nije neka zamerka, jer svakako ko kupije ovaj telefon on je i te kako upoznat sa fotografijom i mogućnostima RAW fotografije...

Svaka cast na tekstu.

Ko zeli taj i kupi, samo da dodam nesto ima ljudi koji upravo uzmu ovakav telefon da se upoznaju osnovama digitalne fotografije pa posle kupe neki DSLR sto nije losa ideja uopste.

Ja sam video Roma kako koristi Lumiu 820 i sta sam trebao da mu kazem da to nije za njega?! Pa to je krajnje nezrelo, odredjivati tako sebicno sta je za koga...

Devet, sad ako ti kazem da si u pravu i da nije trebalo to da napisem nece ti znaciti nista, ali eto da kazem da si u pravu i da njsam hteo da uvredim nikoga, meni ce biti lakse. Malo me je pogodio taj stav da je ovo sa infinity usamljeni slucaj, a ja znam da nije, i Nokia je potvrdila da nije i rekli su da ce da rese.

Ja sam jedostavno mislio da to svi znaju, i da kad im treba infinity stave auto i cekaju fix, a onda se ispostavilo da gomila ljudi to nije primetila, pa cak neki kazu da problem ne postoji. Kupe telefon zbog kamere i onda ne primete da nesto nije u redu sa njom. Kao kad bi kupio Nokiu 3310, i na njoj ne rade poruke...

Nema problema, nema vređanja ostajemo dobri.

Dobra stvar je što ovaj telefon (kamera) ima prilično dobro merenje (WB, Auto Fokus) Fokus light pa i odličan Xenon blic ako neko ne želi previše "artistik" fotografiju u datom momentu, autofokus će biti odličan, pa čak i auto-setovanje daje super krajnji rezultat, u videu po meni bi trebalo "ručno" namestiti WB da ne bi varirali toplotni tonovi u toku snimanja. A čak sa .dng fotkom možemo posle (Auto) da budemo kreativni ako u postprodukciji (Photoshop & Lightroom) podesimo korektne parametre (WB, tonovi, kontrast...)

Manual fokus je bitan, ali na tako malom uređaju ja ga ne koristim puno, a auto-fokus radi odlično...
Čak i na DSLR objektivu mi je M fokus bio nekako bezveze, izuzev kada sam koristio stare objektive bez autofokusa, e to je zaista druga priča.

Mislim da bi trebalo da koristimo blagodeti svih novih (auto) tehnologija. I što više fotkamo i snimamo i uživamo u odličnoj spravi. Pa čak iskoristimo tu "manu" u kreativne svrhe kao jednu seriju takvih fotografija (Primer) ko može da zna da mi nismo hteli da se izrazimo baš na taj način 🙂

Poslednja izmena:
@Devet1, da li je i kod tebe spor kao što je napisao @hunder? Možeš li da postaviš par slika sa 1020 (ne editovanih)?

Svaka cast na tekstu.

Ko zeli taj i kupi, samo da dodam nesto ima ljudi koji upravo uzmu ovakav telefon da se upoznaju osnovama digitalne fotografije pa posle kupe neki DSLR sto nije losa ideja uopste.

Ja sam video Roma kako koristi Lumiu 820 i sta sam trebao da mu kazem da to nije za njega?! Pa to je krajnje nezrelo, odredjivati tako sebicno sta je za koga...

Tačno tako, nek ljudi uživaju. Jasno da neće upotrebiti pun potencijal uređaja ali koga je briga ako je on zadovoljan (Rom).

Viđao sam na raznim stranama zemlje i sveta različite tipove umetnika, fotografa i videografa. Nećete mi verovati, većina (naročito) starijih i renomiranih ljudi koristi zastarelu opremu, nemaju neko tehničko iskustvo (samo umetničko) i verovali ili ne takve galerije sam video sa DSLR auto podešavanjima i PS (Point&Shoot) aparatima da mi je zastajao dah. To mi je bilo krajnje simpatično koliko sam ja taj RAW isprobavao, objektive, zilberice, bliceve... I onda dodje gospodin sa aparatom od 1oo€ i napravi BW fotografiju da ne veruješ (džaba mi svi gedžeti).
Sve je u tajmingu i frejmingu i pomalo osećaju, ako želiš da se izraziš a pritom imaš talenat ili čak i ne, uspećeš u tome nema sumnje pa makar i sa telefonom od 1.3mpx starim 8godina...

Poslednja izmena:
@Devet1, da li je i kod tebe spor kao što je napisao @hunder? Možeš li da postaviš par slika sa 1020 (ne editovanih)?

Spor jeste ali ne jako spor, šta ja znam 2-4sec.
Verovao ili ne isprobavao sam razne stvari i sada ga držim trenutno na 5mpx za svakodnevnu običnu fotografiju. Brzo je, fokus dobar, boje dobre, nemam zamerki.
Ako idem baš napolje sa ciljem da fotkam određene stvari onda ponesem i grip i stativ i fotkam u DNG. Pa kasnije doterujem nedostatke malog senzora ako ih bude.
Voleo bih da može da se odvoji taj DNG od JPG fotografije kao i da postoji još koji JPG mod recimo 8mpx ili 12mpx. Po meni nije ovo mana samo eto malo filozofiram, skratilo bi vreme u Fotošopu.

Ivane kakve želiš fotke? (Semplove) Koje rezolucije i formata 5mpx ili 38mpx JPG ili DNG?

Nazad
Vrh Dno