Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Full rezolucija, moze i dng, sto se mene tice 🙂

Mada mozes i ti da izaberes top10 svojih kakvih god 😉

Ako ti nije problem može i 5mpx 38mpx JPG. Za dng znam da je velik fajl, ako imaš mogućnosti možeš i njih da upneš na neki dropbox.
Zanima me razlika između 808 i 1020. Uzeo sam 808, ali bih uzeo i 1020 ako može da zameni 808.

OK, ovo je moj Flickr nalog tu su neke fotke sa losom rezolucijom.
Flickr
Panoramio Panoramio nalog, ali nisam davno postavljao nove.

U sledecem postu cu samo fotke sa Lumie da postavim

Poslednja izmena:
Postavi fotke BEZ ikakve obrade, ove sa Flickr su sve fotošopirane koliko ja vidim.

Postavi fotke BEZ ikakve obrade, ove sa Flickr su sve fotošopirane koliko ja vidim.

Ma Flickr mi je linkovan sa Instagramom, nije Fotoshop 🙂
Nego oni bezvezni filteri, nisu na svakoj fotki. To su opustene fotografije iz svakodnevnog zivota, nemaju umetnicku vrednost.

Evo ovako posto su fotografije velike, stavio sam ih na Google Drive.
Fotografije su samo za clanove foruma pa vas molim da ostanu sa vama cisto radi provere i poredjenja, hvala.

@Ivan I. Postavicu uskoro jedan folder u GD "Test" pa pogledaj. Tu ce biti .Jpg (5) i .dng
Nisam imao 808 pa ne mogu da sudim, ali sam imao na desetine fotoaparata i moram priznati da je telefon neverovatan zaista.
Ja sam se dvoumio iskren da budem izmedju 808 i 1020 ali sam prelomio jer mi treba univerzalnija sprava. 808 je sigurno bolji u odredjenom procentu kao kamera, ali kao univerzalnija sprava je Lumia 1020 daleko, daleko korisnija. Blus OIS i dodaci koji su zaista super, kao sto je recimo taj Grip i mogucnost stavljanja na tripod.
Eto nadam se da sam pomogao malo u dilemi.

Meni su ove sa Flickera/Instagrama bas odlicne 🙂
Mislim, odlicne u smislu "insagramski" :d i sa efektima.

A sad ove sirove slike, bez efekata, ce da vidimo 🙂

Meni su ove sa Flickera/Instagrama bas odlicne 🙂
Mislim, odlicne u smislu "insagramski" :d i sa efektima.

A sad ove sirove slike, bez efekata, ce da vidimo 🙂

E pa hvala 🙂
Skupljam za galeriju radove jos od 2006 planiram da napravim i izlozbu tamo negde za koju godinu.
A Instagram je zeza i nije lose za cisto da se baci oko, ali on mnogo unistava sliku sto sa kompresijom sto sa filterima.

Postavio sam na Google Drive (Sa linka Gore, folder Test) jednu fotografiju u svim rezolucijama, uslovi su bili jako nezgodni, mracno, bez blica i razliciti vidovi osvetljenja. Folder JPG [38mpx][O] je JPG iz Photoshopa (Camera Raw),moja obrada ali samo settings bez filtera.

Poslednja izmena:
WP_20140626_06_16_36_Pro__highres by hunder__79, on Flickr
WP_20140626_06_16_25_Pro__highres by hunder__79, on Flickr
Infinity problem.E sad mozda je nekom manje izrazen a kod mene toliko,pa prosudite.
WP_20140610_003 by hunder__79, on Flickr
nokia 1520
WP_20140626_06_16_56_Pro by hunder__79, on Flickr
nokia 1020 slike su 5mp posto full nisam slikao pa sam obe postavio u istoj rezoluciji i tu procenite nadmoc 1020 nad 1520
WP_20140626_00_14_22_Pro__highres by hunder__79, on Flickr
nokia 1020
WP_20140610_02_14_16_Pro__highres by hunder__79, on Flickr
nokia 1520

I za kraj nokia 1020 1520 i z2
WP_20140622_20_39_22_Pro__highres by hunder__79, on Flickr
WP_20140421_21_50_24_Pro__highres by hunder__79, on Flickr
14367718194_eef105e690_o by hunder__79, on Flickr
Trudio sam se da uslovi budu manje vise indeticni bar sto se tice iso vrednosti i SS kao i spoljnjeg svetla

Poslednja izmena:
Automatika je jako vazna. Na 1020 je skroz ok. Ja sa 808 cucim po par minuta i slikam po deset puta dok ne uhvatim dobru sliku.

1020 je bolji i kao kompletan uredjaj. 1020 bi sveukupno bio jako bolje pakovanje od 808 da ima 1" senzor.

Bogami odlican Z2 sto se detalja tice mada wb ocigledno mora rucno da se podesi ili da se sredi naknadno. U ovom primeru 1020 kao da je neki android telefon ili prosecna lumia a ne kamera fon sa velikim senzorom i slozenom optikom.

1020 jedino gde se izdvaja je kod dugih expozicija kad se ss digne preko 2s.Uzmite u obzir da je 1520 slikana iz ruke i verovatno fokus nije uhvatio sami kraj nego je ostala sa malo manjim detaljima.

Devet1, odlicno sve, steta onih slika na flickr sto su ocajnih rezolucija 😉

hunder, ovaj problem koji ti imas sa infinity je baš veliki. to nije tako kod svih 1020. problem koji imaju sve se jako teško primećuje, moraš da zumiraš i da baš se zadubiš. najviše se primećuje na lišću. scena bude bistra, ali lišće bude mutnjikavo, nije onako oštro da možeš da mu vidiš onu nervaturu, one šare koje golim okom ne bi video, a koje se vide kad se slika sa 808, tako smo primetili taj problem. jasno se vidi da se ne vide šare na listovima na udaljenom drveću...

Ja sam citao o nekim problemima sa fokusom i sl. Ali na srecu apsolutno nikakvih problema nisam imao sa 1020. Prezadovoljan sam bio sto se svega tice. I kao smartphone i kao kamera.
U poslednjih par godina telefon sa kojim sam bio najzadovoljniji, iskreno ne znam sto sam ga prodao. Eto uzeo sam S5 i ispalo je tako kako je ispalo, ali 1020 ne mogu da prezalim.

Ovo sto se @hunderu desilo sigurno utice na njegove komentare i zakljucke jer je to posledica problema koje njegov 1020 ima.

Mogu samo da kazem da sto se kamere tice, kao i sveukupno iskustvo koriscenja nisam koristio bolji telefon. Sve te dodatne kamera aplikacije, podesavanja, sama kamera, RAW... izdvajaju ovaj telefon iz mase i jos dugo ce.

1520 nisam imao ali po onome sto sam gledao tacno je da je i to jako dobra kamera ali razlike u poredjenju sa 1020 ima, posebno u losim uslovima gde veci senzor dolazi do izrazaja, 1520 prosto ima vise suma i sveukupno slabije rezultate u svim ne samo u nocnim uslovima ali i dalje je to jedna od najboljih kamera na telefonu, ali nije u rangu sa 1020.

Sto se kamere tice 808/1020 su i dalje telefoni bez PRAVE konkurencije.

Ovo su samo moja zapazanja kao korisnik 1020 pola godine i ne ocekujem da se bilo ko slozi.

Poslednja izmena:
Zapažanja su ti objektivna i svako bi trebalo da se složi 🙂

Ja više volim 808 jer ima veći senzor, ali i 1020 je zakon, pogotovu manuelna podešavanja (mada naučiš i kako da 808 nateraš da opali onako kako ti želiš)

Jos jedna stvar samo, meni je bilo zanimljivo.

Dosli mi je neka rodbina u goste iz inostranstva (tetka, teca, brat sa curom... nebitno) ljudi koriste iPhone 5/5s i Galaxy S4. Kao i neki digitalac Sony za slikanje.
Pokazivao sam im slike koje naravno cuvam i ljudi su bukvalno sa otvorenim ustima gledali onako u cudu slike. Nisu mogli da veruju da jedan telefon moze da pravi takve slike.

Za 1020 (naravno) nisu culi, toliko o tome.

Poslednja izmena:
Voleo bi da sam imao prilike da uzivam u ovom telefonu kao sto sam uzivao u 1520.Manuelni fokus sam koristio gde god sam mogao jer jedino tako mogu da ispucam vise slika zaredom a da ne gubim vreme na auto fokusu izmedju svake slike.A 1020 je sampion koliko mu treba da fokusira,bar ovaj moj.1520 naravno da nije u rangu jer je rezolucija duplo veca pa samim tim i detalji.Ali za svoj senzor pravi vrhunske slike. Imam dosta slika ali su sve privatne i nebih da ih kacim pa da vidite razliku i kolicinu suma na licu tj uopste na zivim objektima tj ljudima,deci.Razlike su minorne.Pogotovo za daljine do 2m.

Crop sa k zoom
ydu9u5es.jpg

Kad stignem prebaci vu na flickr

@Devet1, hvala, fotke su veoma dobre. Što se tiče flickr, imaš zanimljivih ideja i dobrih slika, šteta što slike nisu full već sa insta.
@hunder, ti si baš imao problem, ovde nešto definitivno nije kako treba. Dobro je što si vratio telefon (ako sam te dobro razumeo). ps. čestitam ako si pazario k zoom 🙂
@dejan87dex, video je od nokia, njihova reklama, malo sam sumnjičav, al ajde. U klipu slika i sa 1520 i reklamira njihov tablet.

Poslednja izmena:
I sta kazete drugari kako radi duplo manji senzor

Korektno za tu velicinu. Ima malo vise detalja od Z2 i wb je bolji ali opet mora da se koriguje. Ne znam kakav primerak 1020 si zabo al' ono nije nista bolje (osim po wb) od K Zoom/Z2 u ovom primeru.

Ja sam citao o nekim problemima sa fokusom i sl. Ali na srecu apsolutno nikakvih problema nisam imao sa 1020. Prezadovoljan sam bio sto se svega tice. I kao smartphone i kao kamera.
U poslednjih par godina telefon sa kojim sam bio najzadovoljniji, iskreno ne znam sto sam ga prodao. Eto uzeo sam S5 i ispalo je tako kako je ispalo, ali 1020 ne mogu da prezalim.

Ovo sto se @hunderu desilo sigurno utice na njegove komentare i zakljucke jer je to posledica problema koje njegov 1020 ima.

Mogu samo da kazem da sto se kamere tice, kao i sveukupno iskustvo koriscenja nisam koristio bolji telefon. Sve te dodatne kamera aplikacije, podesavanja, sama kamera, RAW... izdvajaju ovaj telefon iz mase i jos dugo ce.

1520 nisam imao ali po onome sto sam gledao tacno je da je i to jako dobra kamera ali razlike u poredjenju sa 1020 ima, posebno u losim uslovima gde veci senzor dolazi do izrazaja, 1520 prosto ima vise suma i sveukupno slabije rezultate u svim ne samo u nocnim uslovima ali i dalje je to jedna od najboljih kamera na telefonu, ali nije u rangu sa 1020.

Sto se kamere tice 808/1020 su i dalje telefoni bez PRAVE konkurencije.

Ovo su samo moja zapazanja kao korisnik 1020 pola godine i ne ocekujem da se bilo ko slozi.

Sve si rekao kao da sam ja pisao, jedino zašto taj S5 umesto 1020...

Moram i ja da dodam da sam zaista zadovoljan sa kompletninm uređajem, kada čak i ostavim po strani kameru ostatak Lumie 1020 je zaista sjajan, kvalitet izrade, ekran, autonomija...
Koliko vidim svi drugari ovde na BF su zažalili zbog prodaje ovog telefona.

@Devet1, hvala, fotke su veoma dobre. Što se tiče flickr, imaš zanimljivih ideja i dobrih slika, šteta što slike nisu full već sa insta.

Hvala Ivane, imao sam ideje i fotke, delio ih sa drugarima preko Instagrama, nažalost on ih baš skrnavi, ali svakako imam sve fotografije u Full Res...

super ako si uzeo K Zoom, ako ti nije muka zamrači sobu i probaj da slikaš sa dugom ekspozicijom prvo bez zooma a onda full zoom baš me zanima kako reaguje ta optika

Nazad
Vrh Dno