Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
UFFFFFFF dobra ova 1020.Ponovo gledam Emix tvoju galeriju i sad mi je jos jasnije sto ti posle nje sve izgleda smesno.Vala cu je imati pa...

808 sam imao jako kratko.

@hunder Hajde da vidimo... 😉

^ pa ti sada prodaješ 1520, videh na oglasima. Zar je tolika zalika u kvalitetu slike sa 808/1020? Ili je veličina 1520 u pitanju? Video sam da 1520 mnogo brže čuva fotku od 1020, ima i odličn displej.

Ima i 1520 odlicnu kameru ali 1020 je ipak bolji kamera fon, razlika u velicini senzora je primetna a i optika je bolja. Vise moze da se izvuce iz 1020, posebno sa rucnim podesavanjima.

Ivane 1520 brže čuva slike zato što su 20Mpix i ima bolji SoC. 1020 čuva istovremeno PV algoritam fotku i full res, sa dual core snapdragonom. Nije ni to nešto strašno, sačekaš malo. 808 Toliko čuva samo full res fotku.

1020 je svakako sveukupno ozbiljnija kamera od 1520. Znatno.

velicina je presudila
a sto se tice fotki mislim da su za jedan takav senzor vrhunske.
^ pa ti sada prodaješ 1520, videh na oglasima. Zar je tolika zalika u kvalitetu slike sa 808/1020? Ili je veličina 1520 u pitanju? Video sam da 1520 mnogo brže čuva fotku od 1020, ima i odličn displej.

U koliko bit-a 1020 snima raw???

12, 14 ili 16?

Našao sam nokia dng fajlove: Blurring the lines between pro cameras and smartphones, Nokia offers RAW DNG image support for Lumia 1020 andLumia 1520.
http://conversations.nokia.com/2013/10/29/another-nokia-first-digital-negatives-raw-dng-lumia/

Jedan sam na brzinu malo provukao, onako kako sam je zamislio.
Otvoreno u PS, sačuvano u JPEG by Ivan I., on Flickr
DNG, malo PS by Ivan I., on Flickr

U međuvremenu mi je @Emix poslao par svojih dng fajlova, isprobaćemo.

Au što uništi tako sliku Ivane... Video sam i u temi o slikama, baš preterano ono i totalno se uništi slika. Sad jedino ako voliš to, takav stil, mada ljudi sto se bave fotografijom više idu na što manje obrade nego da unište nešto, jer treba dočarati kako si ti to video, a ne da praviš SF.

Nhf prva slika je sasvim dobra.

Nemojte da pišete da je uništena, to uopšte ne pomaže, nego postavite vaše viđenje iste slike iz PS-a. Mogu da je izoštrim još, ali mi nije bio cilj, ja volim naglašene boje. Zar samo ja vidim pticu? Sunce je raširilo krila...

@dejan87dex,
2014-06-20101608.jpg

8bit raw 🙁 mogli su bar u 12... Ne znam sta je tu presudilo ali nije taj raw nesto preterano bolji od full size jpeg-a na 1020.
Cemu onda raw na 1520 i 930, manji je senzor, nema tu bas neke potrebe za tim.
Sta bi sa Loseless Jpeg formatom, to nece skoro na mobilne???

@dexter87, lepo. Može li slika u full rezoluciji?

@dejan87dex, za početak ubacili su raw... pitanje je da li je bolji od jbeg sa kuvanim softverom na 808 (compression quality from 85 to 95% in all resolutions).

@dejan87dex, za početak ubacili su raw... pitanje je da li je bolji od jbeg sa kuvanim softverom na 808 (compression quality from 85 to 95% in all resolutions).

Zar nemaju oba q95 jpeg kompresiju???

Ne znam za 1020, a koliko se sećam za 808 sa kuvanim sotverom se dobijalo još više (compression quality from 85 to 95% in all resolutions). U PureView modu 808 je mogla do 8MP, sa ovim kuvanim dobija se 12MP, naravno sa povećanim kvalitetom na 95%.

Nemam snimljen fajl od 33/34 megapiksela, slab mi je upload pa ne mogu toliko velike fajlove da saljem (previse dugo traje). Samo imam ovu od 6 megapiskela koja je dovoljna da se vidi sta je radjeno. Inace koriscen Lightroom 5.3.

Ako neko tvrdi da 1020 ne oversampleuje fotke, moze da se odradi jednostavan test.
Slikate 34mp + 5 mp pure a onda na kompu odradite resize slike 34 na 5 mpx samo ne radite u Paintu nego nekom,boljem programu, i naravno kvalitet slike da je kao od source file-a (34mpx).
Onda uporedite taj resize-ovan file sa 5mpx pure sa 1020.
Ako postoji razlika u kvalitetu onda je stvar jasna.

Ajmo momci malo u k zoom temu zanimaju me vasa misljenja 🙂

@dejan87dex, mislim da trenutno niko na forumu nema 1020 da sprovedemo taj test u delo, šteta.
Koliko sam došao do zaključka, 1020 softverski radi oversampling i nije u realnom vremenu (kome je bitno da je u realnom vremnu, čisto info). 808 ima prednost, radi u realnom vremenu pomoću Broadcom BCM2763 multi-media processor-a. 808 ima pomenuti procesor koji je dosta bitan, ali dolazi do izražaja sa tripodom, bez tripoda iz ruke pobedu treba da odnese 1020 zbog OIS.

@Djilkosh_Ns, lepo, ali ona moja slika je HDR fotografija. Mislio sam da ćeš na HDR fazon obraditi da ih uporedimo... ovako sada može neko treći da postavi crno belu...

@hunder, ae, nemoj da vrdaš, rekao si 1020 da uzimaš.

Poslednja izmena:
Ako neko tvrdi da 1020 ne oversampleuje fotke, moze da se odradi jednostavan test.
Slikate 34mp + 5 mp pure a onda na kompu odradite resize slike 34 na 5 mpx samo ne radite u Paintu nego nekom,boljem programu, i naravno kvalitet slike da je kao od source file-a (34mpx).
Onda uporedite taj resize-ovan file sa 5mpx pure sa 1020.
Ako postoji razlika u kvalitetu onda je stvar jasna.

Ima razlike:

5mp:
https://farm3.staticflickr.com/2897/14278701257_38a262680e_o.jpg

Resize:
https://farm4.staticflickr.com/3876/14485306453_ae02be570a_o.jpg

Crop 5mp/Resize:

14463803872_3d7cac37ab_o.jpg

14278516939_b0c6861395_o.jpg

Velika razlika, definitivno radi oversampling.

@Djilkosh_Ns, lepo, ali ona moja slika je HDR fotografija. Mislio sam da ćeš na HDR fazon obraditi da ih uporedimo... ovako sada može neko treći da postavi crno belu...

Pricali smo o obradi slika, ne sad o HDR-u. Blaga obrada, dva tri minuta, kao sto je i dexter odradio. Obrada ne znaci HDR.

HDR je nesto posebno i ne mozes uvek da ga radis, jednostavno je to tako. To moze samo za odredjene scene i postavke.

HDR mora jako dobro da se uradi, jer ako se ne uradi, totalno se unisti fotka i bude jednostavno smrt za oci. 🙂

Obrada se pravi cisto da malo popravis fotku, a ne da je prenaglasis i napravis nesto sto nije, barem tako ja vidim. Ako aparat odradi i izbaci dobru fotku, sa dobrim WB-om, kontrastom, i svime ostalim, ni ne treba da se preradjuje.

Evo jos jedan primer, samo crop cu da ubacim:

Resize:
14461935451_e9a2ba4353_o.jpg

5MP:
14278836767_a6e0360ed3_o.jpg

Sve je radjeno preko Picture Managera, nakon resize-a velicina slika je slicna oko 1.5MB.

Evo jos jedan primer, samo crop cu da ubacim:

Resize:
14461935451_e9a2ba4353_o.jpg

5MP:
14278836767_a6e0360ed3_o.jpg

Sve je radjeno preko Picture Managera, nakon resize-a velicina slika je slicna oko 1.5MB.

Svaka cast, e sad da se javi onaj sto je podcenio Pure View na 1020 i rekao da ne oversample-uje fotke. 😀

Ja sam bio corio u slike bas da vidim da li radi, i tad sam zakljucio da radi. Isto tako sam zakljucio da mi je bolje da slikam full res sliku, jer ako mi bjde trebala slika veca od 5MPix moci cu da je imam, a i ako mi bude trebala manja resize u Photoshopu ima lep algoritam, nije PV, ali posluzice. 1020 je vrh jer snima oba.

Nazad
Vrh Dno