Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stvar je prosta - gotivis WP8 i hoces sto bolju kameru i solidan uredjaj, za 375e ne postoji bolja WP8 opcija. Znas i sam gde kosta toliko, poslao sam ti skoro na pp. Ne znam za garanciju ali to je najniza cena koju sam video, mozda jos da pogledas ''NS'' cene. Inace L925 kosta 300e na istom mestu, naravno da se isplati doplatiti jos 75e za mnogo bolju kameru.

Koliko sam citao baterija gura 12-24h zahtevne/prosecne upotrebe, znaci nista posebno ali dovoljno (posebno za WP8 sa manje mogucnosti :d)

gsmarena_002.jpg

gsmarena_002.jpg

Batalis endurance nebuloze i gledas po stavkama.. znaci L720 gura skoro 2h vise 3G surfa.. to je nekako najbitnije sto se autonomije tice. Fali ovom telefonu malo jaca baterija.. Zvuk je sigurno na nivou ostalih sa tim cipsetom, verovatno je u rangu sa 925 http://www.gsmarena.com/nokia_lumia_925-review-955p6.php

Poslednja izmena:
Slažem se, ako je kamera cilj, izbor je na mestu. Naslednik 1020 bi trebao sad na leto da se pojavi, tako da je ovaj model sigurno još neko vreme aktuelan. Ako kamera nije toliko bitna mislim da je 1520 drastično bolji izbor ako veličina kao takva nije ograničavajući faktor. Što se tice autonomije, batali brojke, očekuj lošiju nego na 720. Izguraćeš dan naravno ali to nije ono na šta si sad navikao sa 720. Nemam konkretne modele da uporedim ali mogu 625(720) i 920(1020) a to je u principu to, nijanse su možda u pitanju...

@dejan87dex, nisam oduševljen sa zvukom. 520 je najbolja lumia po tom pitanju. Što se tiče kamere sve znaš. Ja je merkam dugo, ali me wp odbija, čekam zvanični 8.1 da vidim šta će doneti, jeste da su ispravili tonove tj. odvojili ih da mogu zasebno da se pojačavaju, ali vibraciju nisu.

8.1 je feature locked, tj nece doneti nista novo u odnosu na ono kakav je sada. Jedino sta moze da se ocekuje je ispravljanje bug-ova iz developer preview-a kao i prilagodjavanje konkretnom modelu ali to je vec do Nokia Cyan-a.

Hvala svima, to je to znaci, 1520 je super fon ali ne volim ogromne mobilne, 1020 je nesto stto bi mi bas koristilo, odlicna kamera i super sistem, koristim wp vec preko 2 god tako da sam navikao, to je to..

Za zvuk sam pitao kada zvoni telefon, kada je speakerphone ukljucen...ja se nadam da je i bolji od 720...

Ako se ne varam 920 i 1020 imaju slican dizajn, tako i stereo zvucnike??

Ako je baterija malo slabija nego na 720 onda je to super, nemam reci.

Jos jedno pitanje , da li dolazi u pakovanju i Camera Grip od nekih jeftinijih radnji u Bgu, al ono da je sigurno ili je to bilo aktuelno tokom prosle godine..??

Poslednja izmena:
Baterija na 1020 je ocajna. Ako budes izdrzao sa njom i 12h budi zadovoljan. Koriscenje kamere bez gripa je za bateriju ubica. Previse mala je to baterija za ovaj tip telefona

Ne znam koliko je sama kamera zahtevnija za bateriju i u kom obimu no pretpostavljam da donekle jeste. Sve ostalo je identicno kao na 920 i tako se telefon i ponasa u radu. Testovi kazu da je tu negde sa 920 po pitanju baterije a to svakako nije "jedva 12h". Naravno kao i svaki telefon ako ne ispustas iz ruku brzo ode baterija ali to vec sve znas... U principu sve je + u odnosu na 720, ocekuj eto jedino po pitanju baterije otprilike 20 mozda 30% manje trajanje i to je to... No vracamo se opet na onu pricu od ranije, izdrzace ti dan sigurno i sa malo jacim koriscenjem.

Trajanje baterije ce 90% zavisiti od obima koriscenja kamere i koliko surfujes. Ostalo nije problem. Ako ti je presudna baterija. Lumia 1520 je pravi izbor

Trajanje baterije ce 90% zavisiti od obima koriscenja kamere i koliko surfujes. Ostalo nije problem. Ako ti je presudna baterija. Lumia 1520 je pravi izbor

Ali 1520 nema tako dobru kameru 😉 baterija nije presudna, uzecu Grip ako bas mi zatreba dopuna baterie 🙂

Ali 1520 nema tako dobru kameru 😉 baterija nije presudna, uzecu Grip ako bas mi zatreba dopuna baterie 🙂

1520 ima jako dobru. Usudio bi se reci bolju od s5 i z2. Malo losiji camcorder u lowlight ali ni 1020 nije tu sampion. I ima monstrum bateriju. Jedini telefon na kom nisam uspeo da potrosim bateriju za jedan dan 😉

^ 1520 navodno sa novim apdejtom ima neki problem sa baterijom.. kao traje manje nego ranije. Treba proveriti to ali i da je istima opet je to sigurno bolje od 1020.. steta sto taj telefon nema 2500 mAh i IPS jer bi ta kombinacija bila stedljivija za surf i upotrebu na dnevnom svetlu (a i IPS je logicniji od amoleda na kamera orijentisanom telefonu, bar meni), ta kamera je odlicna ali zamisli da odes bilo gde a da nisi u mogucnosti da dopunis telefon, uz gps, malo surfa i poziva i upotrebu kamere moze da se desi da crkne za 6-8h..

Poslednja izmena:
Ali opet i pored toga pre bih izabrao 1020 posto je kompaktniji od 1520...

^ onda je prakticno odlucio sta da kupis 🙂 Ali obavezno kupi i onaj grip, ja bez toga stvarno ne bih koristio 1020.. ne znam koliko kosta ali vredi sigurno. Bilo gde da odes a da znas da neces moci da dopunis telefon lepo poneses taj grip i koristis sve sto moze 1020, glupo bi bilo da ti se telefon ugasi na pola bilo kog dogadjaja, zezanja..

Poslednja izmena:
^ 1520 navodno sa novim apdejtom ima neki problem sa baterijom.. kao traje manje nego ranije. Treba proveriti to ali i da je istima opet je to sigurno bolje od 1020.. steta sto taj telefon nema 2500 mAh i IPS jer bi ta kombinacija bila stedljivija za surf i upotrebu na dnevnom svetlu (a i IPS je logicniji od amoleda na kamera orijentisanom telefonu, bar meni), ta kamera je odlicna ali zamisli da odes bilo gde a da nisi u mogucnosti da dopunis telefon, uz gps, malo surfa i poziva i upotrebu kamere moze da se desi da crkne za 6-8h..

Da sa ovim dev 8.1 traje dosta krace. Probao par dana i vratio 8.0 verovatno ce ospraviti to sa zvanicnim 8.1. A sto se velicine tice tu se slažem. 1520 je jedan veliki tel. Veci od note 3 i to solidno

Ima konkretan problem sa dev 8.1 i sa 1520... Baterija, loše reagovanje ekrana, resetovanje itd. Ali to je sve zbog neprilagođenog fw i to će sigurno biti rešeno kad izađe novi fw cyan. Činjenica ogroman je. Ja sam se lomio da li da ga uzmem, ni sad nisam definitivno prelomio ali je baš baš velik i činjenica da bar meni ne bi odgovarao za svakodnevnu upotrebu. Ali sve ostalo sem te veličine je za moje potrebe taman.

Poslednja izmena:

Cek ovo nisam znao, hoces da kazes da je IPS stedljiviji od AMOleda?
To mislis ako dominira bela pozadina ili generalno..

Da dodam samo, na 8.1 preview je generalno svim modelima povecana potrosnja baterije, posle 2 mini update-a to su malo popravili, Cyan fw ce to ispeglati...

^ Da, od amoleda te generacije pri surfu (prikaz bele) i na dnevnoj svetlosti jer je jace osvetljenje i bolja vidljivost. A u slucaju S5 amoleda koji je poboljsan.. mislim da ovo ne vazi (osim mozda i dalje za surf).

Pogledaj npr odnos velicine ekrana i kapaciteta baterije kod Icon/L930 npr i autonomiju surfa

Icon/930 sa 5'' amoledom i 2420 mAh izvlaci malo vise od 5h surfa http://cdn.gsmarena.com/vv/reviewsimg/nokia-lumia-icon/gsmarena_001.jpg

htc M8, 5'' IPS (LTPS) i 2600 mAh, malo preko 9h surfa http://cdn.gsmarena.com/vv/reviewsimg/htc-one-m8/gsmarena_002.jpg

A razlika je primetna i u video reprodukciji..

Poslednja izmena:
Ne znam ljudi kome traje na 1020 baterija 6 sati? Ja telefon arčim već nekoliko meseci i baterija je odlična. Ceo dan mi izgura bez problema, battery grip mi stoji u fioci ni ne koristim ga. On napuni bateriju tačno do pola, na telefonu baterija se puni jako brzo, ali grip se puni očajno sporo.

68402d1401974408t-tom-warr.png

Hardver od L930, IPS 5'', unapredjena kamera i to je to.. ako izbace takav fon to ce biti prilican ''udarac'' za konkurenciju mada verovatno ce da zakinu na cipsetu jer nikome nije u interesu da napravi telefon koji se nece menjati godinama..

68402d1401974408t-tom-warr.png

Hardver od L930, IPS 5'', unapredjena kamera i to je to.. ako izbace takav fon to ce biti prilican ''udarac'' za konkurenciju mada verovatno ce da zakinu na cipsetu jer nikome nije u interesu da napravi telefon koji se nece menjati godinama..

Hm ako se setimo Grbine na 808 sve nam je jasno, zatim manje grbine na 1020 a sada dolazi? Bez grbe?? 😀
Mislim da ce MS degradirati legendarni Pure View...kom freaku ce se fansi fon dopasti a pritom bez grbe ? 😀 930 je sav fensi...

Jel ima neko od vas info, koliko moze da kosta zamena ekrana, tj da li moze da se menja samo staklo (samo je ono puklo) ili mora sve i koliko je to u evropskim novcima.. 🙂

Microsoft je sada vlasnik PureView, ClearBlack, Asha, Lumia i drugih Nokia robnih marki

http://mobile.benchmark.rs/mobile_vesti/microsoft_vlasnik_pureview_clearblack_asha_lumia_nokia

Samo da nešto ne zeznu.

Ne znam sta su dobili za te pare, ako su kupili i Nokia patente pored gore nevedenih stvari, mogu reci da su za male pare kupili mnogo toga.
Kada se sve oduzme i sabere za pad Nokie je neko kriv, tj planirano je tako, ali to su interne stvari...

Al ti volis ove tople tonove. Nije ni cudo sto ti odgovara S5 😉
Mislim da koristis pogresne filtere u PS navuko si gomilu suma u odnosu na original

Poslednja izmena:
Raw je cudo 🙂 pogotovo kada je sensor mocan kao na 1020 😉

Ne izgleda loše ovo što on uradi, stvar je u tome što je saturation već veliki na 1020 slikama, pa vam zato deluje bzv. I navuče se šum, da, ali dok nije zumirano ne vidi se.

@hunder, možda mi se zato sviđa S5, i samsung modeli pre, kao i stare nokia koje su dodavle boju... meni su tako slike ok.
@lates, možeš li da postaviš neku sliku kako valja? Još se vežbam, daj neke smernice.
@hidrogen.net, upravo.

Par slika koje je Emix poslao, malo provukao, prva slika je PS (koja u nazivu ima PS), druga ne obrađena (otvoren PS, sačuvan JPEG):
https://www.dropbox.com/sh/qexim2tiymzi1ox/AADQVZ93y8vISo5AmYSLtkxQa

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno