Šta je novo?

AMD R9 290 Zvanicna tema

Ne postoji savršena karta, ali postoji ispravna.

svasta.sakiboj,jesi ti imao slicnih problema?

Ne postoji savršena karta, ali postoji ispravna.
To svakako, ali meni stvarno više nije do reklamiranja. Zadnja dva dana sam po čitav dan igrao Crysis 1,2,3, Metro LL, WoT, BF4,3 i karta ni da stucne. Sad radi super, samo ne prilazi Borderlands 2.

Čitam i ne verujem.
Ja sam inače uzeo grafičku isključivo zbog gaming-a i to prvi put u životu AMD tj. ATI i to madjara. Promenio sam bar četiri verzije drivera i do sada nisam imao ni jedan problem. Trenutno sam na 14.4 drajverima koji takodje odlično rade.

@umart
Nisam napisao koja pošto je navedena u "Moja mašina". Inače radi se o Sapphire R9 290 Tri-X OC modelu.

Poslednja izmena:
alex:

jel' 290 u pitanju ili neka druga?ako jeste,koji je brend?

Probacu i ja vala te 14.4. Ali mogu da garantujem da ce me zezati. Možda bios najnoviji da joj ufleshujen. Ali sto popravljati ono sto radi ?

Čitam i ne verujem.
Ja sam inače uzeo grafičku isključivo zbog gaming-a i to prvi put u životu AMD tj. ATI i to madjara. Promenio sam bar četiri verzije drivera i do sada nisam imao ni jedan problem. Trenutno sam na 14.4 drajverima koji takodje odlično rade.

@umart
Nisam napisao koja pošto je navedena u "Moja mašina". Inače radi se o Sapphire R9 290 Tri-X OC modelu.
E to Madjara je ključna stavka. Ja sam uzeo domaći uvoz. Pitanje je da li je rudarila ili bilo sta slično pre nego sto sam je ja dobio, ili jr možda bila na nekoj reklamaciji ?

Koliko sam ja shvatio sada si na 13.12 drajverima i nemas nikakve probleme, osim Borderlands 2, dok sa bilo kojim 14.x imas probleme ne samo u BL2 vec i u jos nekim igrama.
Ako smem da primetim 14.4 su WHQL i morali bi da rade cak i u Borderlands 2. Ako ne rade, tj. ako imas Black screen ne preostaje ti nista drugo nego kartu na reklamaciju dok nije proslo onih 14 dana. Uzmes lepo pare, kupis kao sto sam ti vec predlagao GTX 770, a za ostatak para uzmes i prodas tvoj 19" monitor i kupis 27". Znam da to dodatno kosta novaca, ali to bi verujem resilo sve probleme. Ako si vise sklon "akciji" i dobijanju vise za sto manje ulozenog uzmes 2x GTX660 Gigabyte WF i stavis u SLI. karte su jako tihe i ta kombinacija je BRUTALNO brza. Najmanje na nivou R9 290.

Verujem da si vec i ovo probao, ali...

https://www.youtube.com/watch?v=vxl2KNOvu2M

https://www.youtube.com/watch?v=OPefazcxvk0

Poslednja izmena:
Koliko sam ja shvatio sada si na 13.12 drajverima i nemas nikakve probleme, osim Borderlands 2, dok sa bilo kojim 14.x imas probleme ne samo u BL2 vec i u jos nekim igrama.
Ako smem da primetim 14.4 su WHQL i morali bi da rade cak i u Borderlands 2. Ako ne rade, tj. ako imas Black screen ne preostaje ti nista drugo nego kartu na reklamaciju dok nije proslo onih 14 dana. Uzmes lepo pare, kupis kao sto sam ti vec predlagao GTX 770, a za ostatak para uzmes i prodas tvoj 19" monitor i kupis 27". Znam da to dodatno kosta novaca, ali to bi verujem resilo sve probleme. Ako si vise sklon "akciji" i dobijanju vise za sto manje ulozenog uzmes 2x GTX660 Gigabyte WF i stavis u SLI. karte su jako tihe i ta kombinacija je BRUTALNO brza. Najmanje na nivou R9 290.

Verujem da si vec i ovo probao, ali...

https://www.youtube.com/watch?v=vxl2KNOvu2M

https://www.youtube.com/watch?v=OPefazcxvk0

Ovo sam sve isprobao i nista. Nema efekta, opet crn ekran. Samo opet da probam 14.4. Kada opet upalim komp posle black screena sa Bord2 i udjem u recimo Crysis 3, sve super radi. Cim probam Brod 2 opet, opet black.

Promeni bios. :)

Korišćenjem fabričkih podešavanja frekvencije od 957/1250 rešava sve probleme i B2 i sve ostalo radi super. Kada se stavi frekvencija kao sa sajta Sapphire od 1000/1300, sto mora da se forsira iz trixxa, ode sve do djavola. Ali ako se stavi 1000/1250, onda sve leti i nema problema. Znači do oc-a memorije je problem, sto dovodi u sumnju da li je stvarno SK Hynix memorija na karti ? Ako se i pipne memorija black screen ide. I kada se restartuje komp posle instalacije drivera, frekvencije su zaključane na 457/657 sto ne valja, te mora da se oc na fabricka podešavanja. Užas.

Nije to do memorije. GPU deo cipa zaduzen za upravljanje memorijom nije jos savrsen kod 290 serije, hardverski je tako; ne trpi dobro visoki takt memorije. Mozda u narednim revizijama, ali trenutno vecina 290 karti nema neki mem OC potencijal.

Poslednja izmena:
au...cekaj,jel' furas stock bios od svoje karte ili?ako ima neki apdejtovani bios bas za tvoju kartu?

ja da sam na tvojem mestu prvo bih flesnuo zadnji bios ako ima bas za moju kartu,instalirao zadnje drajvere koji postoje,ako nece da radi onda rma karte,nema trece.a ako si nezadovoljan zato sto nece da radi na klokovima koji su drugi izvlacili...sta da ti kazem,baksuz si. :) ali ona MORA da radi na fabrickim klokovima.cak mislim da bi npr MSi morao da uvazi svakom reklamaciju jer na svom onom gaming app-u stavljaju OC profil koji ide i na 1280mhz ili koliko vec,a malo koja karta moze toliko (moje obe nema sanse).

za 44k din se lagano kupuju dve 760gtx,a to je vec ozbiljan kombo. :)

Korišćenjem fabričkih podešavanja frekvencije od 957/1250 rešava sve probleme i B2 i sve ostalo radi super. Kada se stavi frekvencija kao sa sajta Sapphire od 1000/1300, sto mora da se forsira iz trixxa, ode sve do djavola. Ali ako se stavi 1000/1250, onda sve leti i nema problema. Znači do oc-a memorije je problem, sto dovodi u sumnju da li je stvarno SK Hynix memorija na karti ? Ako se i pipne memorija black screen ide. I kada se restartuje komp posle instalacije drivera, frekvencije su zaključane na 457/657 sto ne valja, te mora da se oc na fabricka podešavanja. Užas.

Od kada to "rekla kazala" sa nekog sajta mora i da znaci da karta radi na nekom overclocku. Inace ta tvoja karta ima u bar 3-4 verzije klokova, pogledaj sapphire sajt. Jasno da prema kvalitetu i sami rangiraju karte po kloku. Te verzija OC, te Tri-X, ovo ono. NA dusu Sapphire ide sto memorija sa 1250 nece da makne na 1300, to su TESKI pacijenti.

svasta.sakiboj,jesi ti imao slicnih problema?

Ja nisam imao taj black screen na msi-ijevoj, jedino sto se grejala kao luda ali opet to mozda sto smo pricali ovde hladnjak nije legao dobro. Ondak meni puko film i uzeh 780gtx. Mada ja sam rudario sa onom safirkom 280x, lepo je ona radila. Imala flikering u 2d aplikacijama, nekad artifakte i temp nije prelazila preko 74 ali onda eto riknuo vent posle 6 meseci.

I ja sam za ovu msi koristio beta drajvere i nije bilo ni black screena ni BSOD, samo lude temperature i imala je najnoviji bios.

Poslednja izmena:
Od kada to "rekla kazala" sa nekog sajta mora i da znaci da karta radi na nekom overclocku. Inace ta tvoja karta ima u bar 3-4 verzije klokova, pogledaj sapphire sajt. Jasno da prema kvalitetu i sami rangiraju karte po kloku. Te verzija OC, te Tri-X, ovo ono. NA dusu Sapphire ide sto memorija sa 1250 nece da makne na 1300, to su TESKI pacijenti.
Ne, greska je sa moje strane. Nije OC model, vec samo Sapphire R9 290 Tri-X. Sada sam proverio i njoj je fabricki takt 957/1250. Jer sam se bio utripovao da je OC model, pa reko sta joj sad bi. Kada neko leti kao muva bez glave :D Inace sada lepo radi sve na njoj, a mislim da ima i noviji BIOS za nju. Gde budalu napravih od sebe. I ja kada sam je trazio preko googla, ono mi je izbacivalo kao prvi link OC model. Nisam ni gledao da li ima bez OC. Znaci ne pipaj memoriju, iako je Hynix.

pa sto ne stavis novi bios pobogu,stvarno si muva bez glave,ko bre zna,mozda su i one grafe pre bile okej. :)

dakle stavi novi bios,sa ddu-om sve pobrisi,stavi najzadnjije drajvere koje postoje,pa borderlands,vidi hoce li da zakuca.ako zakuca rma kartu.

Ne, greska je sa moje strane. Nije OC model, vec samo Sapphire R9 290 Tri-X. Sada sam proverio i njoj je fabricki takt 957/1250. Jer sam se bio utripovao da je OC model, pa reko sta joj sad bi. Kada neko leti kao muva bez glave :D Inace sada lepo radi sve na njoj, a mislim da ima i noviji BIOS za nju. Gde budalu napravih od sebe. I ja kada sam je trazio preko googla, ono mi je izbacivalo kao prvi link OC model. Nisam ni gledao da li ima bez OC. Znaci ne pipaj memoriju, iako je Hynix.

E sad lepo GPU na 1000, on sigurno moze, a memorija ostaje. :D

Da da memorija je na 1250 i GPU na 1000, i sve leti kao podmazano. Sad vrteo dobra dva sata Crysis 2 i FPS konstantnih 150 :D I evo GPUz SS i vidi se da je zauzece bilo konstantno sa max temp od 72C i VRM 77C.
dfsdfsdfs.gif
dsasd.gif

Ja moju drzim na 1040/1300.
Do sada nije bilo problema.

To izgleda zavisi od karte do karte koliko memorija ide gore.

Nisam memoriju ni silio previse, tako da ni ne znam gde je granica.
GPU je brljavio na 1070.

jesi apdejtovao bios i drajvere?bekapuj trenutni za svaki slucaj.

Driver sam stavio 14.4., a BIOS nisam dirao. Svi biosi koje sam pronasao za Sapphire R9 290 Tri-X su bili klokovani na 1000/1300. Isto Gpu-z kaze da moj BIOS vec postoji u njihovoj bazi podataka, iako nisam naso ni jedan koji nosi istu oznaku kao moj ? Kako da utvrdim koji BIOS je noviji od mog kada se svaki razlikuje za po jedan broj. Po datumu vidim koji je noviji, ali dali je bas taj noviji od ovog na karti ?

http://www.techpowerup.com/vgabios/index.php?architecture=ATI&manufacturer=Sapphire&model=R9+290&interface=PCI-E&memType=GDDR5&memSize=4096
Sapphire R9 290 BIOS-i.
Broj mog BIOS-a: 015.043.000.005.000000 (113-E285FHSTD-U001)-ja nisam uspeo da nadjem ni jedan koji nosi ovakvu identifikaciju, a GPU-Z kaze da ga vec imaju kada sam hteo da ga uploadujem ?

Poslednja izmena:
aha,okej,rece pre da ima noviji bios,pa zato rekoh.jesi proverio safir sajt?tada kad sam imao 270x cf na njihovom sajtu sam nasao novi bios.stranica je bila bas od mog modela,znam da sam se iscimao da nadjem tacan,mislim da je bio na stikeru na karti.

Najbolje da kontaktiras saffire support. Tamo kreiras tiket, ukucas s/k i sta vec treba, zakacis gpu-z slike gde se vidi koju verziju biosa imas i trazis im novi. Tako sam ja za moju ex safirku

Na njihovom sajtu nema nista od BIOS-a da se skida za ovu moju. Ako mozete da otvorite ovo je GPU-Z validatio screen za moju kartu:
http://www.techpowerup.com/gpuz/3z46c/
I sa OC memorije sa 1250MHz na 1300MHz dobije se 0.80GB/s protoka vise, sto je smesno :D

Poslednja izmena:
Najbolje da kontaktiras saffire support. Tamo kreiras tiket, ukucas s/k i sta vec treba, zakacis gpu-z slike gde se vidi koju verziju biosa imas i trazis im novi. Tako sam ja za moju ex safirku
Ovo cu probati, cisto da vidim da li ima. Hvala :)

Vrh Dno