Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Hvala.
Sto se tiče samaraljki ja ih imam u kombinaciji sa V-brake i barem ja sam se brzo navikao na njih.

Sto se tice baterije kazu ljudi da traje po 3 godine

Meni na velo 8 preko 3 i po godine a onda je crko sam uredjaj..

Đerdap Tour #2/4
Fantastičan deo vožnje. Dosta uspona, ali i ravnijih deonica po vrhovima planina i po obroncima, čak i uz nekoliko spustova. Neki od najlepših krajeva.
U sledećem delu ide uspon do 700 metara, fantastični vidikovci, ali i neviđen spust kroz šumu. Ima par scena u najavi na kraju ovog filma.

Drugari, preuzeo bike danas. Jutros otišao po bike i izvisio, nisu uradili nulti servis. Ostavio da završe to i otišao na posao. Kasnije ga burazer preuzeo i provozao. Ja radio u drugoj i taman kad sam stigao kući, počela ova glupa kiša. Nije mi suđeno da ga isprobam danas, definitivno i neću insistirati (petak, 13) :)

Inače, po burazeru, bike odličan, ide super, menjači, kočnice, položaj tela, osetno brži od stare 26-ice, stabilniji,.. sve ok za prvi utisak. Prvi put vozio niner-a pa mu je malo masivan, treba vremena navići se. Meni koji sam 10cm niži od njega, verovatno će trebati i više. :)

Ono što je jedino primetio je da u 24-oj lanac zakačuje deo prednjeg menjača ali jedva primetno i to samo kad je težina na desnoj predali.

U suštini daću mu mesec dana da se "naštimuje/raštimuje" pa ću onda videti da li treba dodatni servis/podešavanje.

Evo i slike

a8ynyzar.jpg

Promeni pakne ako imaš para. Uzmi Rabe ili Baradine, jer su manje agresivne na felnu nego Shimano-ve, a i bolje koče.

@jim9

Koliko te je izneo bajs, lepo deluje.
Oteraj bajs kod nekog ko se malo vise razume da ti nastelije taj prednji menjac malo bolje.

Ako je altus, ili jos gore neki menjac za 9faz, moze da ga steluje koliko oce, kacice mu ili kad je pozadi na najmanjem zupcaniku tj osmom, ili kad je na petom. Da ima taj raspon od poslednja 4 zupcanika na kaseti je nemoguce, probao sam bar 10 puta da ustelujem i nema sanse. Resenje je da se kavez prednjeg menjaca malo prosiri sa motorcanglama i slicno, ne mnogo. Onda uz malo muke moze da se podesi da ne kaci.
Eventualno da se proba sa lancem za 9faz ali nisam siguran kako ce to onda da radi, i da li moze uopste da radi.

Inace lep bajk, nek te dobro sluzi :) Slazem se sa Dzonijem za paknove, ako mozes menjaj, osetices boljitak.

@jim9

Koliko te je izneo bajs, lepo deluje.
Oteraj bajs kod nekog ko se malo vise razume da ti nastelije taj prednji menjac malo bolje.
Hvala. :)
45980 je cena -5% popusta za plaćanje u kešu -3% zbog dve, tri ogrebotine na ramu jer su ugurali 50 bicikla u 20 kvadrata ali tu sam se natezao nisu hteli da spuste u početku. Tako da je izašao na 42300 din. Kupio sam i brzinomer Cat.Velo7, rezervnu gumu, torbicu i osvetljenje odmah tako da se cena vratila na početnih 46k.
Ako je altus, ili jos gore neki menjac za 9faz, moze da ga steluje koliko oce, kacice mu ili kad je pozadi na najmanjem zupcaniku tj osmom, ili kad je na petom. Da ima taj raspon od poslednja 4 zupcanika na kaseti je nemoguce, probao sam bar 10 puta da ustelujem i nema sanse. Resenje je da se kavez prednjeg menjaca malo prosiri sa motorcanglama i slicno, ne mnogo. Onda uz malo muke moze da se podesi da ne kaci.
Eventualno da se proba sa lancem za 9faz ali nisam siguran kako ce to onda da radi, i da li moze uopste da radi.

Inace lep bajk, nek te dobro sluzi :) Slazem se sa Dzonijem za paknove, ako mozes menjaj, osetices boljitak.
Hvala, druže.
Nije alarmantno, Altus je, rekao sam pustiću ga mesec dana pa cu onda da stelujem. I na prethodnom bajku nisam mogao da nastelujem prednji da ne kaci na zadnjem pa su radila klešta. :)

Radice i na ovom, samo polako nemoj da preteras, samo menjac "usteluj" kljestima :d

Ja imam ovu i bez problema na drumaskom tocku je mapumpala oko 8bari.

Poslednja izmena:
Pumpa na ramu je u stvari pomocna pumpa, ja sam recimo kupio ovu:
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Oprema/Pumpe/3799/

jedina mana joj je samo sto nema osigurac, inace sam duvao svasta sa njom...meni fala bogu nikad nije trebala :)

Glavna pumpa mi je ona prava velika alu sa manometrom, koja stoji kuci jer drumske gume ne mogu bas da se naduvaju kompresorom na pumpi.

Ovu što sam ja naveo su baš negde hvalili, a i nije loše što je teleskopa.

Ma naravno da je bolja od ove moje i mirzine, al kazem ti, to je totalno nebitna pomocna stvar, kad na MTB gumu mozes naduvati gde god hoces, prakticno je neces ni koristiti.

Ako kupujes za drumasa, onda treba ozbiljna pumpa a ne ove plasticne igracke.

Ma naravno da je bolja od ove moje i mirzine, al kazem ti, to je totalno nebitna pomocna stvar, kad na MTB gumu mozes naduvati gde god hoces, prakticno je neces ni koristiti.

Ako kupujes za drumasa, onda treba ozbiljna pumpa a ne ove plasticne igracke.
Za MTB mi treba, čisto da imam neku manju ako se vozim negde u prirodi pa ako slučajno zatreba.

Pumpa je jedna od najvažnijih stvari u opremi. Bez nje nema svrhe nositi ni rezervnu gumu, jer siguno nećeš na dah da je pumpaš. Čak i da vidiš neku benzinsku u daljini, nećeš da ostavljaš bajk bez nadzora ili da ga nosiš na krkače. Elem, moje iskustvo - 1) za male pumpe najvažnije da budu teleskopske, inače se pumpa jako dugo, a ruka pravi kratak pokret koji nekako još više umara. 2) "T" ručka. Pumpe sa običnom ručkom su jako nezgodne. "T" ručka omogućava prirodniji položaj ruke i bolju polugu, a time i brže i lakše pumpanje. Npr, mislim da ova ima takvu ručku: http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Oprema/Pumpe/3798/

@bakara Zašto guma za drumaša ne može da se pumpa na benzinskoj pumpi? Neki adapter?

Pumpa je jedna od najvažnijih stvari u opremi. Bez nje nema svrhe nositi ni rezervnu gumu, jer siguno nećeš na dah da je pumpaš. Čak i da vidiš neku benzinsku u daljini, nećeš da ostavljaš bajk bez nadzora ili da ga nosiš na krkače. Elem, moje iskustvo - 1) za male pumpe najvažnije da budu teleskopske, inače se pumpa jako dugo, a ruka pravi kratak pokret koji nekako još više umara. 2) "T" ručka. Pumpe sa običnom ručkom su jako nezgodne. "T" ručka omogućava prirodniji položaj ruke i bolju polugu, a time i brže i lakše pumpanje.

Svaka od navedenih pumpi ce da naduva gumu za MTB, i uopste ne treba puno vremena (cak ni za onu pumpu od 300din), a ne treba ni teleskop ni "T" rucka jer tu pumpu ces koristiti samo kada ti se guma probusi, jer ces u svakom drugom slucaju proci pored neke pumpe i naduvati.
Naravno stoji to da je teleskop, osigurac, T rucka i alu telo pumpe bolje od neke koja to nema, ali napumpace jednako.

@bakara Zašto guma za drumaša ne može da se pumpa na benzinskoj pumpi? Neki adapter?
Moze adapter, ali ti kompresori na b. pumpama uglavnom daju pritisak do max. 4bara, sto je recimo jedva bilo dovoljno za one slick gume koje sam vozio na mom MTB, al drumske gume naduvane na 4bara cine ceo bicikl nestabilnim, i potrebno je naduvati na bar 7-8bar, sto jedino moze rucna pumpa, ili neki jak kompresor kakvih po pumpama nema.
Zato se na tim gumama koriste "presta" ventili, bolje drze i primaju veliki pritisak.

Poslednja izmena:
Drugari, preuzeo bike danas. Jutros otišao po bike i izvisio, nisu uradili nulti servis. Ostavio da završe to i otišao na posao. Kasnije ga burazer preuzeo i provozao. Ja radio u drugoj i taman kad sam stigao kući, počela ova glupa kiša. Nije mi suđeno da ga isprobam danas, definitivno i neću insistirati (petak, 13) :)

Inače, po burazeru, bike odličan, ide super, menjači, kočnice, položaj tela, osetno brži od stare 26-ice, stabilniji,.. sve ok za prvi utisak. Prvi put vozio niner-a pa mu je malo masivan, treba vremena navići se. Meni koji sam 10cm niži od njega, verovatno će trebati i više. :)

Ono što je jedino primetio je da u 24-oj lanac zakačuje deo prednjeg menjača ali jedva primetno i to samo kad je težina na desnoj predali.

U suštini daću mu mesec dana da se "naštimuje/raštimuje" pa ću onda videti da li treba dodatni servis/podešavanje.

A lepo sam ti rekao. :)
http://forum.benchmark.rs/showthrea...ička-sekcija&p=3778897&viewfull=1#post3778897
Nemoj ga voziti tako da kaci, vec u prolazu svrati do servisa i trazi da ga nameste da ne kaci. Realno to treba da je posao od max 10 minuta. Bolje oni da rade sta god da treba, a ne posle da ti kazu: ne podleze garanciji, jer si ti nesto budzio.

Svratiću kad budem u prolazu.

Pala prva vožnja, nisam mogao da čekam i treći dan - ubi me kiša! :)

Ne znam koliko se mogu navići na bike bez nogare, u PlanetBike-u mi rekoše da ne mogu nogare na njemu tj. nema gde da se postave i to je mana. Probao neke moje da stavim i nisam uspeo.

Dajte neki predlog, često stanem da slikam ponešto i bezveze mi je da tražim drvo, ogradu itd. kako bi ga prislonio.

Edit.
Sad vidim da postoje i ove što se kače na ram, samo da vidim gde ih ima.

Poslednja izmena:
uopste ne treba puno vremena, a ne treba ni teleskop ni "T" rucka jer tu pumpu ces koristiti samo kada ti se guma probusi

Teleskopska zahteva manje napora i manje vremena. Iz mog iskustva, duplo manje vremena. Veoma važno ako si već crknut od vožnje. A koristiš je kad god ti je potrebna, ne mora guma da se probuši. Za drumaša - razumem muku, jer sam psovao OMV na sav glas dok nisam kupio ovu pumpu. Jedino oni stari Jugopetrolovi kompresori su bili odlični, čak sam se plašio da ne prepumpam. Oni bi možda mogli da posluže i za drumaša. Meni su i oni Eko bili ok, ali ne tako ubedljivi.

Btw, evo kompletnog drugog dela vožnje po NP Đerdap: https://www.youtube.com/watch?v=A1OdcMAQ868

Teleskopska zahteva manje napora i manje vremena. Iz mog iskustva, duplo manje vremena. Veoma važno ako si već crknut od vožnje. A koristiš je kad god ti je potrebna, ne mora guma da se probuši.
Pa dobro, tacno je verovatno i to da zahteva duplo manje vremena od "nicega", posto se te pumpe inace retko koriste...mozda ima smisla nekome ko je van grada.

Onoj mojoj od 300 kinti treba oko 50 puta da drukas da naduvas gumu, svejedno je to mozda minut duvanja koji je totalno nebitan ako se desio slucaj busenja gume.
Ako doduvavas, kompresor je bolji od bilo koje teleskop pumpe.

@Espada
Skoro sam tu pumpu sto si linkovao uzeo sestri, dobra je, cak i sestra moze da napumpa gumu na njenom bajsu :)

@Espada
Skoro sam tu pumpu sto si linkovao uzeo sestri, dobra je, cak i sestra moze da napumpa gumu na njenom bajsu :)
Tu ću najverovatnije i uzeti:) kakve pedale imate na na vašim MTB, meni su neke welgove one nazubljene, razmišljao sam stavim neke platformske, jer me ove trenutne nekad zviznu po nogama sa ovim zubima:)

Evo su moje. :D

2014-04-17 12.57.32.jpg

35€, ali stvarno vrede svaku paru.

Možda nije za ovu temu, al ajd kontam neko je to radio od vas do sad sigurno. Elem, kojom kurirskom službom slati kompletan bajk? Može li se uopšte slati komplet bajk ili se mora skinuti nešto od delova?

Najbolje bi bilo post expresom, ali oni cesto nece da prihvate kabaste stvari, tako da ti je drugo resenje AKS.

Ako će ići AKS-om, moraću dooobro da ga zaštitim. Ima li neko iskustva sa Daily Expressom ili City Expressom?

Vrh Dno