Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Baš su lepo rešili hlađenje za nešto što treba da je premium hlađenje.

Baš su lepo rešili hlađenje za nešto što treba da je premium hlađenje.
Znaci ASUS je djubre, cak i Matrix model ima isti problem. Samo su XFX i Sapphire resili problem sa cipovima koristeci fullcover heatsink za memoriju i VRM module. VaporX TriX pokriva svaki modul, i isto radi i XFX-ov DD model. Cak je i DualX imao bolje hladnjenje memorije od DC II, samo mu je jedan cip vireo i to je cak bilo dovoljno, a kamo li svih 12, i to ova memorija je napravljena da radi na 1500MHz i 1,5V, a ne 1600MHz i 1,6V. Uzas, kad jos pomislim da dadoh jos 3900din za nesto sto radi gori posao od DualX :( Sad moram da dajem jos 1400din da kupujem hladnjake, djavo ih odneo !

Moliš boga da rikne, pa zamena. :p

Hahaha, naso sam problem zasto i DC II TOP ima iste probleme kao i DualX :D Problem je u nedovoljno hladjenim memorijskim cipovima. Kod DualX jedan nije bio hladjen i imala je problema, kod ASUA svih 12 cipova nije hladjeno, vec su goli i jos su overklokovani ! Ima da nabavim 12 Zalman ZM-RHS1 hladnjaka (dodje ih oko 8 komada za 699 din) i da ih stavim na cipove. Da konacno imam normalnu graficku. Ovo resenje sam nasao na ROG forumu, gde ima tema od 22 strane u vezi artefakata koje baca ASUS R9 280X DCII TOP :O Oko 80% ovih karti daje artefakte u igrama, a i ja sam ih dobijao sinoc u BF4 i to dosta, dok u benchmarkovima ih nema. Ovo moram da probam :D

Moze link te teme plz. Ja isto imam Asus DC II Top i povremeno dobijam artefakte u bf 4 (dosta vise sa 13.12. drajverima, sad sa ovim 14.3 ili 4 je manje, ali se desava; a Mantle zakuca uvek posle 15 min).

Mene interesuje, da li karta sama podesava koliko joj napona treba, jer u nekim igrama iako opterecenje ode na 100%, napon ide do 1166mV, dok u Valley ide do 1,2V. Znaci afterburner za monitoring, a trixx za prckanje napona :D

Da upravo to karta i radi. kad joj treba povecava napon do maximalno zadatog, a to je 1,2V

Znaci ASUS je djubre, cak i Matrix model ima isti problem. Samo su XFX i Sapphire resili problem sa cipovima koristeci fullcover heatsink za memoriju i VRM module. VaporX TriX pokriva svaki modul, i isto radi i XFX-ov DD model. Cak je i DualX imao bolje hladnjenje memorije od DC II, samo mu je jedan cip vireo i to je cak bilo dovoljno, a kamo li svih 12, i to ova memorija je napravljena da radi na 1500MHz i 1,5V, a ne 1600MHz i 1,6V. Uzas, kad jos pomislim da dadoh jos 3900din za nesto sto radi gori posao od DualX :( Sad moram da dajem jos 1400din da kupujem hladnjake, djavo ih odneo !

Zapravo Matrix i DC2T V2 su najbolja hladjenja.

Imao sam 2 Matrixa u CF,o bas sam detaljno testirao, temperature na njemu ne mogu preci ni 75s, naponska mi je bila jos hladnija od cipa. Radio sam testove na 1300 a memorija je bila nesto ispod 1900 mhz, u tom slucaju je vent brze radio, ali i dalje u granicama normale (db), a temperatura svo vreme ispod 75s.

ASUS DC2T V2 znaci troslotna verzija je daleko bolje resenje od ove sprckane V1 koju su napravili samo da ustede pare. V2 ima dublje ventilatore i generalno bolje hladnjake tako da su tmeperature izuzetno pristojne. Isto hladjenje je koristeno na 7970 TOP.

Ova nova Vapor-X Tri-X bi trebala biti u ranju sa DC2TV2 ali je jos uvek nisam probao pa ne znam. Obicna Vapor-X radi ok kada joj se promeni verzija BIOS-a, u suprotnom ima problema sa VRM koji ide do 100s.

Poslednja izmena:
Zapravo Matrix i DC2T V2 su najbolja hladjenja.

Imao sam 2 Matrixa u CF,o bas sam detaljno testirao, temperature na njemu ne mogu preci ni 75s, naponska mi je bila jos hladnija od cipa. Radio sam testove na 1300 a memorija je bila nesto ispod 1900 mhz, u tom slucaju je vent brze radio, ali i dalje u granicama normale (db), a temperatura svo vreme ispod 75s.

ASUS DC2T V2 znaci troslotna verzija je daleko bolje resenje od ove sprckane V1 koju su napravili samo da ustede pare. V2 ima dublje ventilatore i generalno bolje hladnjake tako da su tmeperature izuzetno pristojne. Isto hladjenje je koristeno na 7970 TOP.

Ova nova Vapor-X Tri-X bi trebala biti u ranju sa DC2TV2 ali je jos uvek nisam probao pa ne znam. Obicna Vapor-X radi ok kada joj se promeni verzija BIOS-a, u suprotnom ima problema sa VRM koji ide do 100s.

Sad sam malo podigao klok na 1100MHz i vent stavio na 45%, tada posle 1h u Heaven i Valley daje max temp od 64C, a VRM id do 58C. To je stabilno kao kamen bez menjanja power limita i napona, koji je isao do 1,2V. I sto je jos zanimljivije, sa ovim OC nemam vise artefakte. Upalih GPU-Z i tamo imam VRM1 i VRM2. Predpostavljam da je VRM1 naponska, a VRM2 memorija. Ako je to tacno, onda memorija nije prelazila 28C, te joj onda i ne treba hladjenje, sto je pomalo zbunjujuce ? Ili senzor ne valja :wall:

Dobra je to kartica. Imao sam 10 komada, rudario na 1020/1465 na 1,043V (Trixx podesavanje) i za 3 meseca NIJEDAN problem nisam imao.

LOL, WoT koristi 83% karte. Mislim sta da kazem, igra trazi jak procesor da bi fino radila, a moze i karta stara 3 godine. :/ Nego za ovaj VRM2, sta on oznacava ?

Vrm od memorije

LOL, WoT koristi 83% karte. Mislim sta da kazem, igra trazi jak procesor da bi fino radila, a moze i karta stara 3 godine. :/ Nego za ovaj VRM2, sta on oznacava ?

Igra traži jako jezgro. Ne ume da koristi više od jednog. Zato su toliki problemi sa performansama.

Igra traži jako jezgro. Ne ume da koristi više od jednog. Zato su toliki problemi sa performansama.
Ovaj moj komp jedva moze da skrpi 75FPS u WoT-u. Probacu da dignem samo jedno jezgro na 4,5GHz, ostala da oborim i da stavim aloakciju WoT samo na to, dokle ce ici ?

Ovaj moj komp jedva moze da skrpi 75FPS u WoT-u. Probacu da dignem samo jedno jezgro na 4,5GHz, ostala da oborim i da stavim aloakciju WoT samo na to, dokle ce ici ?

Ne znam, javi. WoT je kranje čudan primerak, imati igru u '14 sa stalnim razvojem, koja nema podršku za više jezgara, je sramota. Tako ne možeš da iskoristiš grafičku kartu do kraja. Pri tome ti genijalci poseduju firmu koja pravi taj engine, i verzija 2 tog engine-a ima multi-core podršku. Jedino što su najavili je da će dodatno da dignu zahtevnost, tako što će da dodaju fiziku, ali će za fiziku kao ići na drugo posebno jezgri, odnosno koristiti drugi thread.

Ne znam, javi. WoT je kranje čudan primerak, imati igru u '14 sa stalnim razvojem, koja nema podršku za više jezgara, je sramota. Tako ne možeš da iskoristiš grafičku kartu do kraja. Pri tome ti genijalci poseduju firmu koja pravi taj engine, i verzija 2 tog engine-a ima multi-core podršku. Jedino što su najavili je da će dodatno da dignu zahtevnost, tako što će da dodaju fiziku, ali će za fiziku kao ići na drugo posebno jezgri, odnosno koristiti drugi thread.
Sad citah neki guide na overclock.net, i tek vidim koliki cu imati posao dok nabacim tih 4,5GHz, a ja ovog vikenda nemam vremene, te ce to morati da saceka neki opusteniji vikend. U svakom slucaju jedva cekam kada ce izbaciti podrsku za vise od jednog jezgra.

Sad citah neki guide na overclock.net, i tek vidim koliki cu imati posao dok nabacim tih 4,5GHz, a ja ovog vikenda nemam vremene, te ce to morati da saceka neki opusteniji vikend. U svakom slucaju jedva cekam kada ce izbaciti podrsku za vise od jednog jezgra.

Pitanje je da li možeš da dobaciš dotle, to mu je gornja granica. Ne znam da li si ga modovao i zamenio lošu termalnu pastu, zbog koje imaju niži OC. Intel je veoma lepo zasrao celu stvar s tim.

Pitanje je da li možeš da dobaciš dotle, to mu je gornja granica. Ne znam da li si ga modovao i zamenio lošu termalnu pastu, zbog koje imaju niži OC. Intel je veoma lepo zasrao celu stvar s tim.
Dok ne nabavim neku "vodu", sa Hyper 212+ necu daleko dogurati, iako je max temp u igrama 67C-70C u igrama pri 1,280V ( zbog lvl 8 LLC-a). Dok pri prime95 smal fft test, non AVX, ide do 88C. Ali svakako meni su igre bitnije. Ali sta mogu da uradim jeste da jos cedim ovu R9, i da vidim koliki ima uticaj na igre dodatni MHz :D

Malo opet off, ti to ozbiljno koristiš 19 inča monitor?

Malo opet off, ti to ozbiljno koristiš 19 inča monitor?
Da ozbilno koristim 19" monitor koji ostavlja trag od misa skoro pola sekunde iza sebe kada se brzo pomera. Kada se bas brzo pomera izgleda kao da pomeram 4 misa. To planiram da menjam ove godine. Merkam neki ASUS sa 1ms i 23" :) Kupljen pre 6 godina, i ima mrtav, plav, piksel po sred ekrana ( razlog zasto sam dobar u hardcore modu u Battlefield-u :D ), ali moram da priznam da je postao mali :/ Ali sta ces kada su procesor i grafa uvek bili slabija karika, i nikad nisam imao pare da nabavim veci, iliti bolji monitor. Pazi mog puta: PIII>PIV>Athlon 64 5000+>Phenom II 955BE>i5-4670K, a grafe prvo neka AGP sa 32MB nVidia, 6600GT, Palit 9600GT ( crkla), MSI 9600GT (jos sluzi kad se vrsi zamena ili reparacija R9 serije), Sapphire 6950, Sapphire R9 280X Dual-X, Sapphire R9 280X Dual-X (posto je prva bila defektna), ASUS R9 280X DC II TOP. Ploce Gigabyte>ASUS>ASUS>MSI>ASUS, i to sve neki krsevi od ploca, sve do sad. Inace ovo je prvi komp koji sam u potpunosti sam sklopio, sve ostalo je bilo delo tudje ruke, cak i izbor komponenti.

Presao si sa 955 na i5 a ostavio taj monitor? Zar nije logicnije zameniti ono sto je bitnije, u ovom slucaju monitor?

Zanimljivo. I ja kao menjam monitor, ali uvek nešto iskrsne. Komponente sada sam se konsultovao, ali sam uglavnom sam znao šta ću.
I ubedljivo najveće zadovoljstvo je bilo da prvi put skroz sklopim računar. I ranije sam menjao komponente i razmeštao iz jednog u drugo kućište, ali nikad od nule.

Zanimljivo. I ja kao menjam monitor, ali uvek nešto iskrsne. Komponente sada sam se konsultovao, ali sam uglavnom sam znao šta ću.
I ubedljivo najveće zadovoljstvo je bilo da prvi put skroz sklopim računar. I ranije sam menjao komponente i razmeštao iz jednog u drugo kućište, ali nikad od nule.

Nema veceg uzasa, nego kada sklopis po prvi put racunar, a ono nece sliku da izbaci na ekran, ni bios, apsolutno nista. Na vrlo cudan nacin sam to uradio. Da ne ispadne sad da smo skroz otisli sa teme, problem je bio do R9 280X, i sto joj nije bio upaljen legacy rezim rada preko BIOS switcha. Ali ja sam tada restartovao dok se plaio komp i tek je onda bacio sliku na ekran. Ali zadovoljstvo je bilo posle potpuno :)

E, vidiš i ja sam se toga bojao. A onda mi je bilo čudno što je sve radilo iz prve i što ništa nisam prevideo.

Opet artefakti se pojavljuju, posle nekih 20min igranja WoT-a i BF4. Ovog puta ih imam na SS. I to je uzas, svake senunde samo salta, prelece slika, treperi, izvrce teksture. I posle mi lik iz servisa kaze: " Pa zar i treca da zeza. Malo je verovatno. Ja je koristim za kopanje i nemam tih problema. Najbolje citav komp da posaljes da vidimo.", pa najbolje. Probao sam i driver da menjam na 13.12. i opet isto :(
shot_021.jpg
shot_036.jpg
shot_034.jpg
shot_048.jpg

Hoce Bog da kazni kada ne kupis ono sto si prvo hteo. Htedoh da kupim Sapphire R9 280X VaporX TriX, ali ja htedoh ASUS, bolji je reko, ali djavola :( Kupujem tog Sapphira i gotovo, ne ********m se vise.

Uvek se skupo plati kad ne uradiš kako si hteo.

Hoće li da ti zamene?

Uvek se skupo plati kad ne uradiš kako si hteo.

Hoće li da ti zamene?
Covek iz servisa mi rekao da mu saljem citav komp !!! Sto ja naravno necu da ucinim, vec cu da trazim zamenu za VaporX, posto nije proslo ni 5 dana od kupovine. Taj poziv ce morati da saceka ponedeljak, jer nedeljom ne rade.

Opet artefakti se pojavljuju, posle nekih 20min igranja WoT-a i BF4. Ovog puta ih imam na SS. I to je uzas, svake senunde samo salta, prelece slika, treperi, izvrce teksture. I posle mi lik iz servisa kaze: " Pa zar i treca da zeza. Malo je verovatno. Ja je koristim za kopanje i nemam tih problema. Najbolje citav komp da posaljes da vidimo.", pa najbolje. Probao sam i driver da menjam na 13.12. i opet isto :(
Pogledajte prilog 142198
Pogledajte prilog 142204
Pogledajte prilog 142205
Pogledajte prilog 142206

http://forum.worldoftanks.eu/index....cts-in-world-of-tanks-only-in-world-of-tanks/

pokusaj druge drajvere.

A sto se BF 4 tice to se secam da sam citao da je bilo slucajeva i sa ATI i sa NV kartama da ljudi imaju problema, tu je opet je bilo do same igre (zakrpa), drajvera itd.

Mislim da ti je jasno da neispravna graficka ne ume da razlikuje aplikaciju. AKo nemas artefakte u CRysis 3, Metro LL, CoD, TombRaider itd onda nije do same grafike.

Jos jedno prosto pitanje. Imas li ikoga sa nekom drugom ATI kartom, recimo 270-kom ili 280-kom, pa pozajmi od njega kartu i probaj. Takodje mozes i probati da skines takt memorije na GPU takt-150Mhz (ispod ovoga nece moci), dakle za ASUS-a 1070GPU i memorija 920. To bi trebalo da resi ako je do memorije, tj. ako se pregreva/brlja.

Poslednja izmena:
Vrh Dno