Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

Pa ti "zuti" i jesu SATA-III (iliti sata6, kako ih ti nazivas :d), to je jasno kao dan na osnovu same brzine koju si nam prikazao ovom AS SSD slickom... samo sto je u pitanju drugi *kontroler* na toj ploci, solidno slabiji od nativnog Intelovog gde si ga naknadno bocnuo :smoke:

.
Zamolio bih poznavaoce ponasanja SSD-ova da mi pomognu savetom ukoliko im nesto padne na pamet.

Pre desetak dana sam bio prinudjen da backup celog SSD-a (840 EVO 250MB) restoriram pomocu Acronisa. Sve je proslo OK, ali je SSD vidno usporio rad u rezimu sekvencijalnog zapisa - sa 523MB/s na 329MB/s.

Ima li neko ideju kako ovo "popraviiti"?
.

.

TRIM je enable-ovan...bio je i kada je uradjen backup, pa je verovatno normalno da i sada bude kada je taj backup restore-ovan.

Ja cim dignem windows uradim TRIM posto kada uradim testove bez uradjenog TRIM-a budu jako losi...tako da uvek posto se podigne WIN uradim jedan TRIM i za taj dan sam miran :)

.

TRIM je enable-ovan...bio je i kada je uradjen backup, pa je verovatno normalno da i sada bude kada je taj backup restore-ovan.

Uradi TRIM manuelno, u slučaju da ga nije uradio. To je najlakše, i verovatno uzrok problema.

.

Posle manuelnog TRIM-a sve je OK. Zahvaljujem se svima.
.

.

Posle manuelnog TRIM-a sve je OK. Zahvaljujem se svima.
.

A kako se radi TRIM manuelno ? Mislim kako da to urade oni koji imaju non Samsung SSD ove, pa im Samsung Magician nije resenje ?

BTW. Acronis valjda ne pise svih 240 GB nego samo onoliko koliki je bio image file ?

Poslednja izmena:
Administrative tools, Defragment and optimize drives. Ili neki defragment program koji ima podršku za SSD i samim tim TRIM. Kao na primer O&O Defrag.

AnvilPro

Pozdrav momci,
isčitao sam celu temu i gledajući vaše rezultate benchmarka malo sam se zabrinuo za svoj SSD.

U biosu je setovan AHCI, sata3 konektori su u pitanju (ubacio sam ga u port0; promenio par puta), uradio optimizaciju OSa i pustio Magician-a da odradi svoje ali rezultati su i dalje "mlohavi":d. Windows (8.1) je upravo instaliran i ažuriran. Da li je moguće da kablić zeza?

Prilozi

• Magbench.png
    Magbench.png
    18.8 KB · Pregleda: 93
  • cdmbench.png
    cdmbench.png
    34.2 KB · Pregleda: 102
Radi za ono što je ON SAM obrisao i poslao TRIM komandu SSD-u, ono što je neka ranija instalacija OS-a ili nakon vraćanja backup-a SSD ne zna... ;)
Ovako se forsira TRIM na celom praznom prostoru SSD-a!

Radi za ono što je ON SAM obrisao i poslao TRIM komandu SSD-u, ono što je neka ranija instalacija OS-a ili nakon vraćanja backup-a SSD ne zna... ;)
Ovako se forsira TRIM na celom praznom prostoru SSD-a!

OK, razumeo sam. Jel to bezbedno iz Anvila, opcija: Trigger "TRIM" (on free space) ili raditi iz Samsung Data Magiciana ?

TRIM komanda je samo TRIM komanda svejedno ko je pošalje i onda GC odrađuje sam SSD, stoga da bezbedno je!

Pozdrav momci,
isčitao sam celu temu i gledajući vaše rezultate benchmarka malo sam se zabrinuo za svoj SSD.

U biosu je setovan AHCI, sata3 konektori su u pitanju (ubacio sam ga u port0; promenio par puta), uradio optimizaciju OSa i pustio Magician-a da odradi svoje ali rezultati su i dalje "mlohavi":d. Windows (8.1) je upravo instaliran i ažuriran. Da li je moguće da kablić zeza?

Cini mi se da za AMD i nisu losi rezultati.
Svi ssd sa AMD hardverom u paru rade sporije nego na Intelu...

iskopirah C: particiju sa starog diska na ovaj 840EVO i posle toga je windows butovao za sekundu. medjutim, nakon sto sam ga napunio podacima, i prebacio slovo sa G; na C: (jer je stari disk bio ostao na C: ), opet dosta sporo butuje. onaj Magician kaze da nema Samsung diska, mozda zahteva AHCI? inace, ima li nacina da se ukljuci AHCI u winXP64bit?

Sa XP ne radi TRIM pa nije preporucljivo da ssd radi pod XP .

iskopirah C: particiju sa starog diska na ovaj 840EVO i posle toga je windows butovao za sekundu. medjutim, nakon sto sam ga napunio podacima, i prebacio slovo sa G; na C: (jer je stari disk bio ostao na C: ), opet dosta sporo butuje. onaj Magician kaze da nema Samsung diska, mozda zahteva AHCI? inace, ima li nacina da se ukljuci AHCI u winXP64bit?

Pređi na sedmicu. Dovoljno je ispeglana i stabilna, a osećaj je skoro isti kao u XP.

Poz kupio sam ssd samsung od 250g, imam jedno pitanje. Kada pokusam da preko tastature stavim comp na sleep, kompjuter se ugasi aliposle par sekundi se sam upali? Pa onda startuje, pa se ponovo ugasi i tako u krug, jedino moze da se ugasi na shut down.

Poz kupio sam ssd samsung od 250g, imam jedno pitanje. Kada pokusam da preko tastature stavim comp na sleep, kompjuter se ugasi aliposle par sekundi se sam upali? Pa onda startuje, pa se ponovo ugasi i tako u krug, jedino moze da se ugasi na shut down.

Nešto ti budi računar. Verovatno mrežna kartica.

pa imam usb wifi, lan nije povezan. Kako da proverim sta je problem. Dok sam koristio stari hd normalno je isao u sleep

A kad staviš u sleep preko menija? Da li se i tad budi?

Wake on USB verovatno. Jer ne verujem da je do SSD-a.

Idi u BIOS i nađi gde je wake on usb devices ili nešto slično i isključi.

pozdrav, od kako sam promenio processor (tako mi se chini) u Samsung Magican nece da mi dopusti RAPID Mode.... kaze da procesor nesto ne'zadovoljava? dok sam bio na i5 to je bilo ok! a, jedared kad sam grunuo' win 8.1 tada je bilo sve ok! sa novim i7...
4JsWDMO.jpg

Vrh Dno