Šta je novo?

Windows ili Linux ? - jedna preporuka

Gde pobeze @voki52, bas sam hteo da proverim taj njegov compiz, dobio sam u Unity 14.04 nebuloze, skrsenu kocku.
Ovo mi je vec ko zna koji put da ljudi pisu o jednom a potruraju drugo, to nije iz !4.04 ili je sa NVidia drajverima ako rade u 14.04,
AMD drajveri ne rade probao sam. !4.04 kod mene se ponasa totalno otkaceno, jednom se podigne normalno, drugi put, treci put nece
uopste.
Joj ljudi nemojte vise to o otvorenom kodu, poludim kad to procitam, za koga je taj kod otvoren, ne mogu svi biti programeri.

nisam pobegao lega99

ali momentalno nije mesto da bih objasnjavao rad sa CCSM-om. jer posle instalacije treba
- konfigurisati CCSM
- kreirati precice itd.

Inace svaki efekat ima jos puno stelovanja ali to zavisi sve od tebe i od samog efekta koje mogucnosti jos ima te kako ces ga i nastelovati....Takodje mnogi efekti vec po defaultu imaju kreirane precice,a ti ih mozes videti posto udjes u taj efekat i promeniti precicu ili zadrzati defaultnu za startovanje tog efekta.
Uostalom ovo je samo jedna od igracaka u Linuxu. Pa povbogu ima ih i windows.

Compiz je totalni beskorisni mainstream bullshit za matrix-wannabe paljevine.
Cela prica oko virusa i kako virus u linuxu moze da zarazi windows particije i ostalo je smejurija.
Ljudi pa "virus" je obican executable koji nesto izmeni na sistemu. Ne postoji "ziv virus" kao u filmovima.
Procitajte osnovne stvari pre nego sto nesto tvrdite pa makar i po forumima.

Moze da zarazi windows ukoliko se nalazi na deljenoj particiji kojoj se pristupa iz windowsa.

Jedino ako uzmes rucno i iskopiras virus (fajl ili vise njih) na particiju koju koristi i Win pa ga onda kroz Win pokrenes. Sam virus ne moze da se pokrene ili sam iskopira pod Linux-om. U svakom slucaju, malo verovatno, bas malo. Ja intenzivno koristim i Windows i Linux (dual boot) vec godinama u nazad i nikad mi se tako nesto nije desilo. Cak su i zarazeni flesovi (autorun) lepo vidljivi pod Linux-om, tacnije, ne mozes da ih pokrenes, vidi se da su .exe, a ne folderi.

Poslednja izmena:
nisam pobegao lega99

ali momentalno nije mesto da bih objasnjavao rad sa CCSM-om. jer posle instalacije treba
- konfigurisati CCSM
- kreirati precice itd.

Inace svaki efekat ima jos puno stelovanja ali to zavisi sve od tebe i od samog efekta koje mogucnosti jos ima te kako ces ga i nastelovati....Takodje mnogi efekti vec po defaultu imaju kreirane precice,a ti ih mozes videti posto udjes u taj efekat i promeniti precicu ili zadrzati defaultnu za startovanje tog efekta.
Uostalom ovo je samo jedna od igracaka u Linuxu. Pa povbogu ima ih i windows.

Ne razumem o cemu pricas, ja sam compiz vrteo jos na ATI 9200, pa na ATI 9600 itd...
Sta to treba konfigurisati a da meni nije poznato :D:wall: Jer postoje neke svete tajne za koje ja ne znam. :wave:
Stavljao sam i experimentalne dodatke.
Postavio sam ti konkretno pitanje koji distro, koja kartica, koji drajveri ;)

Ja cu dodati samo jednu cinjenicu vezano za spomenuti DWG format. AutoCAD i Pro/Engineer su poceli svoju karijeru na Unix operativnim sistemima (znam sigurno da su korisceni u DE tamo negde 1993-2000), kao stabilnoj podlozi za ozbiljan industrijski rad. Iz Unixa "je nastao" Linux, a da li sada postoje AutoCAD i Pro/E verzije za Unix/Linux, to ne znam.

Pozdrav.

Sto se Autodeska tice, ne verujem da ce se sta promeniti. Medjutim, vidim da ima alternativa:
https://www.bricsys.com/en_INTL/bricscad/

Znaci, ako je pitanje bilo - moze li dwg da se otvori/edituje u Linuxu - odgovor je moze.

Pozdrav.

Kazu da NX radi fino na Ubuntu :D

Na tvom linku ima resenja i za 2D crtanje i za 3D modeliranje (za www.gcad3d.org kazu CAD-CAM resenje).

Pozdrav.

ali AutoCAD moze daleko vise od otvaranja i editovanja dwg fajla. (inace on radi daleko brze od besplatnih varijanti sa slozenijim crtezima).
ima onaj programski jezik Lisp, valjda koristi i C++ dodatke i gomilu drugih stvari.
mislim da su neke verzije donekle radile pod wine, a u vboxu dosta dobro rade bar u 2D.

DraftSight odlicna alternativa za Auto Cad.
Samo pazi ima probmema sa instalacijom na 64-bit linux. Na 32-bit sve se lepo instalira.
Podrazava Auto Cad precice, cak i rad u 3D.
Poz

Hocu da probam neki linuks operativni sistem po prvi put. Video sam da postoje razne verzije linuksa Mint, Ubuntu.... Sta izabrati od tih "verzija" a da valja? I koje su uopste razlike izmedju njih?
Mislio sam da prebacim na flesku i probam bez instalacije na hard disk!

Nadam se da sam na pravom mestu postavio pitanje.

Mint, Manjaro, Ubuntu, Fedora,... su distribucije (distroi), svaka nezavisna od druge (donekle). Svaka je Linux u smislu da se bazira na GNU/Linux kernelu, ali to je samo jedna komponenta. Svaka distribucija ima svoje verzije (1, 2, 2.1, 5.5.2, itd. itd.), a svaka verzija arhitekturu koju podržava (32bitna=x86, 64bitna=x64 ili AMD64).

Ako prvi put probaš Linux, najbolje je da uzmeš neki stabilan, široko podržan distro koji koristi dosta iskusnih korisnika i koji ne zahteva komandnu konzolu (terminal) za svaku sitnicu, nego ima grafički interfejs za što više opcija i programa. Ubuntu je u tom pogledu ok izbor za početak. Možeš ili Live varijantu koja se ne instalira na hard disk (preko CD/DVD ili, kako si pomenuo, USB fleša) ili u virtuelnoj mašini na postojećem instaliranom operativnom sistemu (uglavnom windows) preko programa koji služe za to: VirtualBox, VMware, QEMU,...

Poslednja izmena:
Ja bih isao na Mint MATE jer je lakse snaci se u desktop okruzenju. Promena nije drasticna.
Kod Ubuntu-a (Unity) je sve obrnuto. Zato bih rekao da Ubuntu treba probati samo ako hoces potpuno drugacije iskustvo od Windowsa.
Imas na Youtube review svakog desktop okruzenja pa pogledaj.
Ovo govorim iz licnog iskustva jer sam pre 10-ak dana poceo da isprobavam Linux varijante. Probao sam Mint MATE i Cinnamon, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu, Zorin OS (bagovao) i pokusao PCLinuxOS koji nije hteo ni da se pokrene na mom racunaru.
MATE mi je bio najlaksi za navigaciju i olaksao mi snalazenje u Cinnamon-u koji trenutno imam instaliran pored Win 8.1.
P.S. Ne znam za ostale distribucije ali nijedan Ubuntu derivat ne zahteva upotrebu terminala za vecinu podesavanja. Meni je zatrebao kada sam hteo da dodam neki repozitorijum i na netu sam nasao resenje u vidu comande koju sam samo kopirao u terminal i pritisnuo Enter.
P.P.S. Mint ima Software Manager i Synaptic za instalaciju i deinstalaciju programa. Pocetnicima preporucujem Software Manager. Kada se malo upoznaju sa Linux-om mogu da koriste i Synaptic. To "ja bez Sinaptica ne mogu" i "terminal je zakon" svaki pocetnik treba da ignorise.

Hocu da probam neki linuks operativni sistem po prvi put. Video sam da postoje razne verzije linuksa Mint, Ubuntu.... Sta izabrati od tih "verzija" a da valja? I koje su uopste razlike izmedju njih?
Mislio sam da prebacim na flesku i probam bez instalacije na hard disk!

Nadam se da sam na pravom mestu postavio pitanje.

Najbezbolnije je da instaliras Ubuntu preko Wubi-ja. Instalira se kao bilo koji program u okviru Windows-a, a kad zavrsi dobijas dual boot masinu Win i Linux. kad ti dosadi Ubuntu, ili zelis da uradis pravu instalaciju, deinstaliras ga iz Control panela kao bilo koji drugi program.

Probao sam Mint Cinnamon malopre http://www.linuxmint.com/edition.php?id=144 , i nije tako lose. Prebacio sam ga na flesku preko unetbootin programcica i radi ok. Ova verzija vec ima instalirane programe i kodeke, pa pusta sve fajlove koje vec imam na racunaru. Nije toliko velika razlika u odnosu na win 7 koliko sam ocekivao, ali kapiram da neki programi kao sto su Lightroom, Sony Vegas, i slicni nema za Linux. Ali za korisnike koji nisu preterano zahtevni, i koji hoce besplatnu zamenu za Windows, Mint nije lose resenje.

Poslednja izmena:
Sjetio sam se jedne mane linuxa kod laptopova.
Obzirom da linux koristi više resurse procesora, kod laptopova koji su redovno slabiji od dekstopa dolazi do pregrijavanja što utiče na dugovječnost.
Jedan lap mi je upravo zbog toga ispustio dušu, tj pretpostavljam da je zbog toga i nije bilo popravke.

Problem sa Linux-om na laptopovima je vezan za AMD grafike za koje nema dobrih drajvera i Power management ne radi dobro (uvek su na max klokovima) pa se kartice greju. Nema veze sa procesorom. Na Intel-u i nVidia-i nema tih problema.

AMD grafički drajveri su generalno krš, čekam sa instalacijom novog Ubuntu-a dok mi ne stigne naručena nVidia grafika, valjda će sutra konačno. Neverovatno da su im drajveri pre četiri godine kada sam kupio kartu radili bolje nego što danas rade. Ič ih nije briga.

Ja bih preporučio Linux svakome ko iz nekog izričitog razloga ne mora da koristi nešto drugo. Igara još nema toliko mnogo, ali će doći ubrzo. Pojedini softwer za specifične namene još uvek fali tu i tamo, ali stići će i on. Čini se čoveku u početku da je prelazak težak, treba se navići na drugačije stvari, ali sam godinama korišćenja shvatio da sam se zapravo odmorio prešavši na Linux.

Realnost je da linux medju narodom nikada neće biti široko rasprostranjen.
Bez obzira na sve njegove prednosti/manjak mana nad windowsom.
Čak i u bench zajednici tako stoje stvari.
Procenti će se promeniti ali stanje u globalu ne.
A zašto je to tako, duga je to priča..

To nikako. Wubi vise nije podrzan od strane Canonicala.

Potvrđujem ja sam tako instalirao i ne preporučujem nikome.

U četvrtak mi ponudio apdejt i kada je sve odrađeno restartujem komp i bum nema više Ubuntua...

Ljudi, lahko je naci "podržava DWG" ili "isto sto i Lightroom" pa postovati ovde. A jeste vi to probali kroz posao i praksu potvrdili? Jeste li probali da posaljete taj linuks dwg fajl nekome ko radi u npr. Windows-olikom BricsCAD -u (jer je petina cene od Autodesk-ovog Autocad-a pa nas covek resio da ustedi), a taj neko prosledi nekom gradjevincu saobracajcu na gradilište koji taj totalno napaceni dwg otvara u Navisworks-u ili opet nekom alternativnom dwg editoru...? I da svi u tom lancu "vide" identičan crtež?

Po pitanju dwg tematike sam istražio razne alternative za firmu u kojoj radim, od windowsa do linuksa. Sa Windows alternativama je uvek neki problem sa prikazom crteža, narocito ako saradjujete sa nekom drugom firmom koja koristi Autocad najnoviju verziju pa još i neke specificne elemente u crtežu koji su samo najnovijom verzijom dwg formata podrzani i sl. Svi alternativni dwg editori tu kaskaju i padaju. Sa linuksom je još katastrofalnija bila situacija tada (pre cca 2 god.). Nadjite zvanicne forume svih tih programa za dwg i pogledajte koliko se njihovih korisnika žali da imaju problema sa prikazom fajlova...

Da me ne shvatite pogrešno, još juce bih presao na linuks da nemam ovih muka... :S

Po pitanju Autodesk Unix podrške... Autocad postoji za MacOSX, kolliko se secam OSXje baziran na Unix-u. Moj subjektivni stav je da im je ciljna grupa na Linuksu premala, diverzitet distro-a (i potencijalnih problema u samom startu) prevelik, kako takav autocad naplatiti na linuksu itd... I to sve sabrano = vrlo upitan profit.

Na sve ovo treba dodati i tezu da sve velike softverske kuće specijalizovane za inženjerske programe teze da razviju trzisnog lidera na polju BIM aplikacija, sto čitav razvoj inženjerskih programa opet usko fokusira na Windows... I tako ćemo za 10 godina opet biti ovde i voditi polemiku o tome kako je losa podrška za BIM na linuksu. :S :(

Колико год да је dwg критичан у причи, нити је толико распрострањен да мора само о њему да се размишља (ја можда никада у животу нисам отворио неки такав фајл) нити је обавезно да се избаци windows. Ја свима препоручујем дуалбут и онда линух за све што може а када баш мора, онда на windows да се заврши тај посао па назад. Ако неко користи баш формате или програме који немају алтернативу, не верујем да 90% времена ради са њима. А и не верујем да је превише таквих.
Коме је неки програм важан за посао, лако ће да га купи, као што ће да купи и ОС.

Ja ne znam sta je AMD-u, ali catalysti za 14.04 i dalje ne postoje (ima nesto budzeno, ali ne bih radije :)). No srecom, open source driveri odlicno rade, cak sam se i igrao malo :) za par verzija, nece nam ni trebati catalysti...

AMD grafički drajveri su generalno krš, čekam sa instalacijom novog Ubuntu-a dok mi ne stigne naručena nVidia grafika, valjda će sutra konačno. Neverovatno da su im drajveri pre četiri godine kada sam kupio kartu radili bolje nego što danas rade. Ič ih nije briga.

Ja bih preporučio Linux svakome ko iz nekog izričitog razloga ne mora da koristi nešto drugo. Igara još nema toliko mnogo, ali će doći ubrzo. Pojedini softwer za specifične namene još uvek fali tu i tamo, ali stići će i on. Čini se čoveku u početku da je prelazak težak, treba se navići na drugačije stvari, ali sam godinama korišćenja shvatio da sam se zapravo odmorio prešavši na Linux.

Колико год да је dwg критичан у причи, нити је толико распрострањен да мора само о њему да се размишља (ја можда никада у животу нисам отворио неки такав фајл) нити је обавезно да се избаци windows. Ја свима препоручујем дуалбут и онда линух за све што може а када баш мора, онда на windows да се заврши тај посао па назад. Ако неко користи баш формате или програме који немају алтернативу, не верујем да 90% времена ради са њима. А и не верујем да је превише таквих.
Коме је неки програм важан за посао, лако ће да га купи, као што ће да купи и ОС.

Cenim tvoje mišljenje ali ne vidim kako je to logično i praktično. Ako ne mogu sve da završim na Linux-u i moram da držim Windows ne vidim uopšte poentu korišćenja Linux-a, osim iz neke radoznalosti. Mislim, Windows sa svojim programima svima završava posao. Linux, zbog svojih bezbroj distibucija i manje rasprostranjenosti manjka sa specifičnim programima. Jeste da Windows košta ali, ako već moram da ga imam, Linux mi je suvišan.

Linux bih preporučio svakome kome sama platforma sa postojećim programima zadovoljava potrebe. To su obično multimedia i kancelarijski posao (LibreOffice je odličan paket). Čisto je maltretiranje raditi u dva različita okruženja i rebutovati računar svaki put kada se ukaže potreba za drugom platformom. Čak je i korišćenje jednog OS-a preko VirtualBox-a nepraktično i zaobilazno rešenje. Korisno entuzijastima i radoznalcima ali nije za svakodnevnu upotrebu kod ljudi koji jednostravno samo žele nešto da odrade.

Budimo realni. Da je Linux toliko bolji od Windowsa, ovako besplatan kakav jeste već bi odavno bio dominantan operativni sistem. Jeste da ima veliki broj nelegalnih kopija Windows-a ali i one plaćene prevazilaze broj Linux instalacija. Linux serveri su možda bolji i stabilniji od Windows servera ali za kućnu, pa i deo poslovne upotrebe Windows je taj koji nudi veliku mogućnost izbora programa koji će korisniku završiti posao.

P.S. Treba li da spomenem probleme koje imaju vlasnici ATI kartica a kojih ima na popriličnom broju računara i laptopova, što čini Linux iskustvo katastrofalnim? Možda jeste AMD kriv za to ali to nije uteha vlasnicima kartica kada sa Windowsa, gde im je kartica radila bez problema, pređu na Linux.

Realnost je da linux medju narodom nikada neće biti široko rasprostranjen.
Bez obzira na sve njegove prednosti/manjak mana nad windowsom.
Čak i u bench zajednici tako stoje stvari.
Procenti će se promeniti ali stanje u globalu ne.
A zašto je to tako, duga je to priča..

Iz jednog prostog razloga jer trenutno nema dovoljno igara za Linux (to mi je jedini razlog zasto uopste imam dual boot sa Win-om), a to se lako moze promeniti dolaskom Steam-a u narednih par godina. Administracija, i drzavna i privatna, se polako prebacuje na Linux jer im se ne dupliraju pare za kupljen racunar zbog Win-a i Office-a (koji ne retko kostaju vise nego sam racunar). Dolaskom jakih igraca u Linux vode (pre svega Google i Valve) verujem da ce se stanje dosta promeniti, sigurno ne preko noci, ali u periodu od par godina vec hoce.

Nisam bas u toku sa CAD softverom (ne bavim se time), ali zar ne postoje vec i profesionalna resenja za Linux? Softver koji nije ni open, ni besplatan (nit ima crack: ), bilo je price o tome. Ovaj BricsCAD valjda.

Poslednja izmena:
Ако неко користи баш формате или програме који немају алтернативу, не верујем да 90% времена ради са њима. А и не верујем да је превише таквих.

Cuj 90%, 95% :) Onih 5 % Excel :p Lako je tebi da govoris iz usta nekoga ko nije u takvoj situaciji, da jesi pevao bi drugaciju pesmicu.

Vrh Dno