Šta je novo?

Kineski manje poznati brendovi, clones-free (FAQ u prvom postu)

postoji razlog zašto su razni telefoni skuplji od klasičnih kineza i nije tu razlika samo od proste količine delova do prodajne cene...kod klasičnih kineza nema škarta, sve što siđe sa trake ide u prodaju pa šta ti bog da...kod brendova postoji kontrola kvaliteta, moraš da angažuješ ljude da to prate, škart se baca, vodi se računa o kvalitetu delova, a to košta i to neko mora da plati...moj drugar je kupio nekog kineza od 5", na prvi pogled solidan ali od početka mu ne radi data protok, a wifi je očajan, radi samo ako je metar od rutera...onda nam je nabavio neke dve micro sd kartice od 32gb preko ebay...nemaju nikakve oznake, piše samo micro sdhc 32gb...kako prebacim nešto na karticu ona se zbrlja i ne može da se koristi...stavim transcend od 8gb i radi savršeno...kad jednog dana budu počeli više da se bave kontrolom kvaliteta biće bolje, za sada je sve to prilično traljavo...

da ali kopija nekog iphonea, sgs 4 ili 5 ili htc one-a nije isto sto i brendovi poput oppo, thl, xiaomi itd...a gledajuci samo bench forum, mnogo vise felera moze da se procita na temama o flagship telefonima, tako da ni oni nisu imuni na propuste kontrole kvaliteta.Sta vise, cesci su propusti na high end, nego na jeftinijim telefonima velikih proizvodjaca.

Da, bas zbog te vrhunske kontrole i otpisa skarta nema uopste reklamacija i svi oni daju dozivotnu/ worldwide garanciju. Oh, wait...

To sto si ti probao je klasican klon, sklepan ko zna gde.
Procitaj naslov teme jos jednom pazljvo pa cemo da nastavimo diskusiju.

voleli to ili ne kinezi ce veoma brzo vladati svetom,naravno jedino moze da ih zaustavi neka epidemija poslata sa zapada da im smanji populaciju i napredak.

meni za 3,4 dana stizu kineske sluske xiaomi pistons 2 pa cu da podelim ovde kakvog su kvaliteta :)

kod brendova postoji kontrola kvaliteta, moraš da angažuješ ljude da to prate, škart se baca, vodi se računa o kvalitetu delova, a to košta i to neko mora da plati...

Da si završio bilo kakvu "zanatsku" školu, da ne pomislimo da si nekad negde bio na praksi ili radio neki zanat, video bi da ovo nije tačno. Te priče koje ti širiš su produkt čistog usavršenog marketinga a.k.a. prodavanje magle i na žalost, te priče "prolaze" u širokim narodnim masama što zbog toga što se dosta ulaže u njih (spam reklamama, plaćenim fanovima i sl.) što zbog sofisticiranosti tih reklama tipa "ko ima Apple ima veći IQ" gde se opet udara na najslabije odbrambene sisteme čoveka kao pojedinca (kompleksi) koji su itekako ranjivi u sadašnjoj postavci svetske ekonomije i politike ali... odosmo u off.
To što se servira ne mora da znači da je tačno.
Uostalom, uđeš u neki "hiper" market, baciš pogled na rafove i vidiš jedan veliki deo "ponude" totalno nepotrebne jednom pojedincu ali opet narod to masovno kupuje (a tek kad su popusti).
Hello sok npr ne postoji zato što je kvalitetniji ili istog kvaliteta od limunade već zato što kroz proizvodnju + marketing = posotoji korist onoga ko ga pravi.
Tako je i sa "bredovima".
Ja jesam svedok da su nekada neke stvari stvarno bile kvalitetne i pravljene tako da služe a ne da se pokvare posle isteka garancije. Ali danas jednostavno globalna postavka nije takva, gotovo sva tržišta su zasićena i jako je teško probiti se nečime.
Kinezi se probijaju tek sada, pošto su radili kao robovi za iste te brendove za koje ovde, između ostalog i citirani, pravili brendirane telefone u koje fanovi smeju da se zakunu.
Sada kada su "osvojili" tehnologiju u potpunosti, kada su videli kako se radi "marketing", sada jednostavno imamo proizvode koji se nude bez nekoliko stepena ugrađivanja raznih "trgovaca" i otud niže cene.
Kontrola kvaliteta je postala katastrofalna gotovo svugde + u zemljama koje se bore sa raznim korupcionaškim krizama ima i očajnih zakona o zaštiti potrošača tako da se na sve načine podstiče nepotrebna kupovina novih stvari jer tako "trgovci" prave profit pa plaćaju poreze državi a usput i zaposle nekoga...

Sve u svemu, totalno je nezrelo osuditi kineske "brendove" i izjaviti kako su korejski ili američki mnogo bolji dok se isti ti za koje se tvrdi da su bolji prave i dalje u nekim kineskim fabrikama. I to u kojim? Kineskim "biznismenima" je postalo jasno da se više zarađuje ako se napravi sopstveni brend nego da se radi za drugoga.

To što kineski telefon nema poslednji android ili ima loše drajvere za kameru - to je sve minus koji svakoga trenutka može da se anulira.
Valjda je bitnije da je telefon hardverski sposoban za neoptimizovane Android aplikacije nego da imaš telefon koji je hardverski oganičen toliko da nemaš izbor među aplikacijama istih namena?

...

^potpuno se slazem...imam telefon Kineski Wayteq Talk 5h...nije klon.. vec firma za sebe...quad procesor 5.5 incha ekran...gafika dobra...rootovan...wifi odlican....3g radi savrseno....kamera ok...gps odlican..garancija 12meseci...placen 160€…………i meni ubija kako izgleda...

Ako je moze iPhone da bude Amerikanac onda je i Wayteq Madjar.

Moze li mi neko reci o ovom telefonu
Tengda Z2 Smartphone MT6592
da li ima NFC i OTG

Star Z2 - u Kini slabo poznat/priznat

Prodajne statistike mobitela s portala Taobao - najveće on-line trgovine:

iOcean X7s
Tjedna prodaja: 9 komada
Rang: 1795. mjesto

Coolpad F1 WCDMA
Tjedna prodaja: 1320 komada
Rang: 54. mjesto

Coolpad F1 TD-SCDMA
Tjedna prodaja: 10625 komada
Rang: 6. mjesto

ZOPO ZP998 / ZOPO 9520
Tjedna prodaja: 68 komada
Rang: 737. mjesto

THL T11
Tjedna prodaja: 13 komada
Rang: 1518. mjesto

Huawei Honor 3C TD-SCDMA
Tjedna prodaja: 10902 komada
Rang: 5. mjesto

Huawei Honor 3C WCDMA
Tjedna prodaja: 1697 komada
Rang: 40. mjesto

Ako se ne snalazite s kineskim, dajte još koji popularni model pa da pogledamo kako stoji u Kini...

P.S. @altru
da se citiram :)
Tvrtka Jiayu - jedan od kvalitetnijih kineskih proizvođača, osnovana je 2005. Ima 800 zaposlenih od kojih 30 radi u odjelu za istraživanje i razvoj. Od 2013. tvrtka ima 10 proizvodnih linija, dva laboratorija i naprednu opremu za testiranje proizvoda. U Kini ima preko 30 tvorničkih trgovina, opremljenih u prepoznatljivom zelenom Jiayu stilu. U Europi ima 5 službenih trgovina od kojih je posljednja otvorena nedavno u Njemačkoj.

Jiayu je samo jedna od manjih kineskih tvrtki, a što sve imaju veće firme, ostavljam imaginaciji :) (ili istraživanju)

Poslednja izmena:
@altru
Grdno gresis. Video sam nekoliko klipova na netu gde se u istoj fabrici u dve proizvodne trake sklapaju Kinezi i poznati brendovi, toliko o kontroli kvaliteta, pa pun ti je forum zalbi na samsung sony, HTC, i to na najskuplje modele...
@superstarr
Poenta cele price...
Apsolutno se slazem.

@dakok

jiayu g4 I g5..

Занимљиви телефони,баш ме интересује да ли се продају

@dakok
Hvala na statistikama,mene interesuje koji su to telefoni u top 5 na rangu,ako mozes nekako da nadjes....

ko sto kaze veljkoka, ako si ikad video ijedan snimak iz tih fabrika a ima ih i na youtube, videces da je isti proces sklapanja, svuda, od kineskih do epla, ili samsunga, znaci nebitno kojeg brenda, a i kontrola kvaliteta je ista. ovde je glavni problem sto ljudi nebi strahuju da kupe kineza, jer misle to je kinez ko oni anycool, i slicni sa televizorima i glupostima, koji su totalna glupost, od tog vremena se promenilo dosta, a i da nije bilo tih kineza nikad ne bi dobili dual sim, telefone, oni su to prvi poceli pa vidite...
inace zna se sto veca ponuda, manja cena, i obrnuto..

Ne ide. Nisam našao za Jiayu, iako se prodaju u pristojnim količinama :(
Još gledam, pa sko nađem - ćut će se :)

EDIT:

Evo sam našao nešto zgodno, samo što je naveden broj prodanih komada po trgovinama,
ali se i iz toga može dobiti dobar pregled najprodavanijih uređaja:

Najprodavaniji kineski mobiteli u Taobao trgovini ( od 500 - 999 Yuana ili 80 - 160 USD)

Poslednja izmena:
@dakok

jiayu g4 I g5..

Занимљиви телефони,баш ме интересује да ли се продају

Mislim da se prodaju odlicno...jer ih na sajtu proizvodjaca (prodavnica) trenutno nema (mislim na G4). Kupi sam isti (advance model) i posle 15tak dana koriscenja - unistio sam mu ekran (tri puta mi je ispao...posle treceg pada mu nije bilo spasa). Na kraju sam porucio THL T11, jer JiaYu nije imao na raspolaganju isti model koji sam razbio. Na kraju sam se dogovorio da im posaljem nazad, pa ako ne bude neko dranje - da mi zamene display...pa cu da vidim da li cu ga prodati, dati burazeru ili staznam. U svakom slucaju, sve preporuke za JiaYu.

@dakok
Koliko ja vidim cela priča se vrti oko 3 modela, Hongmi, Honor 3C, i Coolpad F1. :)

Najbolje bi bilo da se izlistaju telfoni nekih recimo 20 najprodavanijih , mada tu verovatno ima i modela koji kostaju mnogo para i neodgovaraju nasem dzepu ! :)

E kakve su cene ovih kineza u Singapuru i jel ima toga tamo uopste? Devojka je trenutno tamo pa da uzme ako ima sta.

Mislim da jd.com isporucuje u Singapur, a vidi da li Xiaomi ima podruznicu tamo.

Potreban savet. Da li ce biti razlike u carinjenju i pdv-u ako telelefon narucim preko EMS-a ili DHL-a u odnosu na obicnu free postu? Pitam jer vidim da za neke telefone DHL bude 20tak dolara a stize za par dana, dok sa obicnom postom ima da se nacekam. Odnosno, da li ce biti veca cena carinjenja DHLom u odnosu na obicnu postu - cini mi se da su ranije naplacivali pored carine i pdva i neke njihove usluge od oko 100 eur.

Potreban savet. Da li ce biti razlike u carinjenju i pdv-u ako telelefon narucim preko EMS-a ili DHL-a u odnosu na obicnu free postu? Pitam jer vidim da za neke telefone DHL bude 20tak dolara a stize za par dana, dok sa obicnom postom ima da se nacekam. Odnosno, da li ce biti veca cena carinjenja DHLom u odnosu na obicnu postu - cini mi se da su ranije naplacivali pored carine i pdva i neke njihove usluge od oko 100 eur.

Naravno ako je cena preko 50 ojra imas i spediciju cini mi se da DHL naplacuje 4000 RSD.

dakok, i svi ostali, molio bih vas da mi pogledate ovo:

VIVO Y17W 5.0 verzija

na taobao, selleri ovog telefona jasno navode da je u pitanju "upgrade verzija" prethodnog modela (koji je inace upgrade verzija prethodnog modela) i navodi se u google translate:

the new upgraded version of VIVO 8G eight-core version of Android 4.4.4 smart phone package configuration:

5.0 inch screen, slim 8mm , equipped with 8-core cpu , 2G frequency power, resolution up to 1920 * 1080 , running memory 2GB +8 GROM

package1: (manje kojekakvih dodataka u kutiji) 465 yuan (50 evra)

sta ovde mene zbunjuje:

ovaj model nazvan VIVO Y17W dolazi u tri verzije:

1. crap verzija: 540p telefon sa 4.7 incha, stari MTK chipset

2. ok verzija: 720p telefon sa 4.7 incha i MT6589T chipsetom

3. navodno upgrade verzija: 5.0 8core telefon 2GB ram, sa MT6592 chipsetom

evo angazovao sam ovog mog kineza da mi proveri sve i ne mogu da sacekam da mi objasni i prevede posto ume i po tri dana da kasni sa odgovorom jer su oni svi batalili skype zarad nekakvog Wechat-a koji ja ne koristim

EMS ide preko nase Poste i nije bilo spedicije. Samo carina i porez. Nadji nekoga ko je skoro uzimao jer ja ne mogu da se setim u kom periodu je bila moja narudzba, tj. nisam siguran da li se sta menjalo od pravila u medjuvremenu :(

Nazad
Vrh Dno