Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naravno da neću da se žalim, nisam lood...skapirao sam za ovih 5-6 godina koliko naručujem sa ebaya da "šut sa rogatim...", ali rekoh da malo izbacim frustraciju od danas.:D

Nama u vojvodini sve stigne lepo zapakovano, 3 kruga selotejpa na svakoj koveri (nikad jos nije stiglo sa rupicom), sve lepo provereno i naplacen PDV (plus otvaranje sad ~140din) od 3$ do nadalje!, pa preracunaj sta ti se vise isplati da neka sitnica ispadne ili da drzavi placas 100x vise nego sto placate sada (uglavnom nista)

100x vise? Sada i da platimo samo PDV na 50% paketa, pa nemamo kako da platimo 100x vise. Ni 10x vise.

Pa u odnosu kad ne platis nista ili ti 0 jer paketi se prakticno ne carine redovno i ne podlezu PDV-u ...... kontam da >90% paketa do 100$ carina NIS samo zavirne, opipa i to je to, takva politika duplih arsina se vec 50+ godina vodi.....

***e Željko, ti si ovde najglasniji sa žalopojkama na račun carine... Šta bi hteo? Nula na sve živo što poručiš, a poručio si do sada Boga Oca, i uglavnom je sve čista komercijala?
Daj, budi i sam bar za mrvicu realan... Dok je trajalo, trajalo je, svi smo poručivali i nismo uglavnom ništa plaćali, ali svaki film traje koliko traje. Prošao voz, sad se plaća PDV na skoro sve, a vaša carina je najrevnosnija, ***a, šta ćeš, život je nekome majka, a nekome maćeha. Sprovode pravila dosledno i rokaju pdv na sve, a ovi naši su malo lenji, pa puštaju svaki drugi.
Tako je kako je, ako ti nije isplativo nađi neki drugi kanal za dobavljanje robe, nema ništa od kukanja na forumu.

@RingeRaja
Ko je tvoj kavez drmao...... moja opaska je na to da carina NIS-a buse rupe po paketima jer ih mrzi da otvaraju i nemaju nameru da uzimaju PDV jer da bi uzeo PDV treba da odaradis umesto 5 sekundi za busenje rupe, 15-30min po paketu da raspakujes, proveris cenu, napises deklaraciju, popunis uplatnicu za PDV i sve spakujes...

Takodje nemam misljenje sta je bolje i kako ovde deru a tamo ne, i zasto jer ih mrzi ili po direktivi je sasvim druga praksa tamo i ovde, mogu samo da predpostavim da je razlog i jedno i drugo a mozda ne zele da drpaju svoje sugradjane za smesne paketice PDV-om

A sto se tice da sam ja porucio boga i oca neznam kako te nije sramta jer si sigurno porucio do sada 3x vise od mene, a i da nisi nije moja stvar da sudim ali ti i neki drugi imate potrebu, vama znano zasto

A i to sma rekao jer kad bi se Lomnica_city zalio moze se desiti da obre boston pa da stigne direktiva da se njegovi paketi detaljno svi proveravaju i lupa namet po knjizi ili ti malko vise od vrednosti pa da mu se smuci sve

Poslednja izmena:
Zeljko, Nis nema nista od toga da naplati carinu i PDV. Niti stiti nekog svog uvoznika, niti pomaze gradu, jer to ide samo drzavi. Izgleda da u NS nije takav slucaj.
Da li je fer? Jeste, u ovoj drzavi svako gleda svoj dzep :)

Ja licno ne vidim nikakvu razliku - random sam placao PDV/carinu ranije, random i sada placam PDV :)

Ja inace ne kritikujem carinu NIS-a mozda je i direktiva a mozda i solidarnost sa "svojima" da ne bude zabune

Kad ste se vec tako raspricali, da pitam, sta bi sa onom masinerijom za sortiranje paketa i to? :O

Evo da se pohvalim, prvi put naplacena carina - 284.5din + otvaranje. Sve u svemu, priznali cenu oznacenu na paketu (12.2EUR), koja je stvarno i placena.

Pozdrav.

Nije ti naplacena carina, samo PDV...

Pa u odnosu kad ne platis nista ili ti 0 jer paketi se prakticno ne carine redovno i ne podlezu PDV-u ...... kontam da >90% paketa do 100$ carina NIS samo zavirne, opipa i to je to, takva politika duplih arsina se vec 50+ godina vodi.....

Meni se JEDNOM desilo da mi postar donese i kaze ne placa se nista, svaki put sam imao da platim bar otvaranje i pregled 100-110 dinara (varira, uplatnica je za carinske dazbine a ne ono 65+45 dinara), i otprilike 2/3 puta sam platio i PDV, od 20-ak paketa...
I ne busi carinarnica NIS-a (pretpostavljam grada Nisa) moje koverte jer za Jagodinu sortira Beograd, vec sam napisao u ranijem postu da mi sa poste 11 200 dolaze paketi, ne 18 200...

Mozda ti onda neko lokalno busi posiljke (sortirni centar, lokalna posta)... ali kontam da izbusi verovatno bi vec nesto i izvadio iz nje, nisam primetio da se iz BGa zale da im takve posiljke stizu, ugalavnom imaju skener i kad ne otvaraju znaci da su skenerom odlucili da ne naplate

Mislim da su pooštrili kriterijume za naplatu PDV u celoj zemlji. Ja već oko 5 godina naručujem knjige i stripove sa Amazona (uglavnom američkog, jednom samo britanskog) i sa Bookdepositoryja. Govorim o oko 40 porudžbina. Uvek do sada su bile uglavnom dve situacije: 1) ne plarim ama baš ništa i na pakovanju nema nikakve beleške naših carinika; 2) platim carinski pregled i na paketu koji je otvaran stoji pečat carine da je oslobođen carine. Tako je bilo.

Jedini raniji put kada sam platio PDV na knjige je bilo prošle godine kada mi je došao box set Calvin&Hobbes, što i nije neko iznenađenje jer je skuplja stvar. Ali sada, pre nekoliko dana, naplaćen mi je po prvi put PDV i na pošiljku sa samo jednom jedinom knjigom. Knjiga je oko 19 dolara, naplaćeno mi je 333 din. za PDV plus ono ostalo - ukupno oko 480 dinara. Dakle, drugi vetrovi duvaju, sada se plaća i za pojedinačne knjige. Carinarnica Niš je u pitanju.

Poslednja izmena:
Zeljko, mislim da si u pravu za skener u BG, na dosta paketica ne vidim uopste lepljeno posta/carina, niti izgleda igde otvarano.

@RingeRaja
Ko je tvoj kavez drmao...... moja opaska je na to da carina NIS-a buse rupe po paketima jer ih mrzi da otvaraju i nemaju nameru da uzimaju PDV jer da bi uzeo PDV treba da odaradis umesto 5 sekundi za busenje rupe, 15-30min po paketu da raspakujes, proveris cenu, napises deklaraciju, popunis uplatnicu za PDV i sve spakujes...

Takodje nemam misljenje sta je bolje i kako ovde deru a tamo ne, i zasto jer ih mrzi ili po direktivi je sasvim druga praksa tamo i ovde, mogu samo da predpostavim da je razlog i jedno i drugo a mozda ne zele da drpaju svoje sugradjane za smesne paketice PDV-om

A sto se tice da sam ja porucio boga i oca neznam kako te nije sramta jer si sigurno porucio do sada 3x vise od mene, a i da nisi nije moja stvar da sudim ali ti i neki drugi imate potrebu, vama znano zasto

A i to sma rekao jer kad bi se Lomnica_city zalio moze se desiti da obre boston pa da stigne direktiva da se njegovi paketi detaljno svi proveravaju i lupa namet po knjizi ili ti malko vise od vrednosti pa da mu se smuci sve

1. Nemoj da vređaš, već se nauči civilizovanoj konverzaciji
2. Nema nikakvog dranja, sve je po zakonu
3. Ko je koliko poručio nije tema

Poenta mog pisanija je da si dosadio i Bogu i narodu kuknjavom ovde po forumu u stilu malog Kalimera o nepravdi koju čine zli carinici i još zlobniji državni činovnici.
Ne vidim koja je svrha što malo-malo pa napišeš kako nije u redu to i to. Pa nije u redu, i ?! Uopšte mi nije jasno šta pokušavaš?
Naručuješ non-stop stvari, nešto ti prođe, negde te potkače, kako kad. Ako ti se ne isplati nemoj da poručuješ, ne znam šta drugo misliš da bi bilo konstruktivno?
I ja poručujem non-stop (kao uostalom i dobar deo ljudi sa ovog foruma) ali ne kukam okolo, već gledam kako da prođem što bolje, pa kad više ne bude moglo neću ni da poručujem.

Carinarnica Nis. Do uvodjenja PP placao sam u najgorem samo carinski pregled. Od tada UVEK placam pdv, bez obzira da li je paket vrednosti 3$ ili 50$.
Korektni su u toj meri sto mi uvek za osnovicu uzimaju oznacenu vrednost paketa. Mada je ona uvek manje vise realna. Posto citam da u drugim carinarnicama vise koriste google za proveru vrednosti (ako nema invoice) :)

Poslednja izmena:
Testirali su masineriju i super radi, na jednon drugom forumu koji pratim pise devojka koja radi tamo.

Na paket vrednosti 40$ naplacen pdv 660din, i to je ok. Medjutim, ukupni troskovi iznose 1050? Na sta ide ovih 400? Valjda je otvaranje paketa 100din? Stigao kod mojih, a kevu nije bas zanimalo da pita :)

meni su otvarali paket sa iherba (44$) i naplatili 840 dinara za sredstvo koje nema alternativu kod hronicnih bolesnika i koje bi (bolesnici) trebalo da dobijaju besplatno.

zivi bili pa videli.

ALA je nesto sto je neophodno za dijabeticare?
Koliko znam to je samo suplement, i nije uopste deklarisano igde kao lek, da bi trebao biti besplatan?

odosmo u ot: berlithion je registrovan (soli ala) pa je zato i najskuplji.
ala je jedina stvar koja pomaze kod periferne polineuropatije.

Odakle si? Imas u Beogradu Baofarm i (cini mi se) Srbolek gde su i Berlition i onaj drugi znacajno jeftiniji.I trakice isto...
Imas i nas lek na bazi tih kiselina.

Ne znaju carinici sta je sta. Kad ukapiraju o cemu je rec, u 99% propuste

meni su otvarali paket sa iherba (44$) i naplatili 840 dinara za sredstvo koje nema alternativu kod hronicnih bolesnika i koje bi (bolesnici) trebalo da dobijaju besplatno.

zivi bili pa videli.

Da li si preuzeo paket iz pošte u Rakovici (Beograd 75)

Poslednja izmena:
Jesi ti zbog ovoga pitao sta je narucio?

Pa ako smatra da carinik treba da zna da je nesto lek, i cemu sluzi, onda mora negde biti tako poznato - posto ja, iz kruga farmaceuta, nisam znao ni da postoji to, ocigledno nije opste poznato, pa "sram bilo carinike" je samo jedno kukanje, bez imalo razmisljanja.

Na nivou: "meni smeta, sram ih bilo sto ne znaju, nebitno sto ja ne znam zasto bi oni to trebali da znaju i kako bi se to postiglo".

Mislim.... nije lepo za one koji imaju dijabetes, ali ljudi.... ocekujete da carinik zna da je ALA isto sto i lek berlithion tek tako??????????? ALO BRE?

@bmibmc hvala. ovo za berlithion mi je korisna informacija. prenecu.

@volxserbia jok. u centru bg.

ljudi, hvala vam puno na interesovanju. srecom, nije mi problem da platim i vise za ovako nesto...

da zakljucim: ako postoji sredstvo koje ljudima sa ozbiljnim bolestima poboljsava osnovni kvalitet zivota (u ovom slucaju da hodaju bez bolova) onda bi i drzava mogla da se odrekne poreza za to, ako vec nema para da ga daje besplatno. samo toliko.

Narucio sam preko DX-a neke sitnice, paket je oko 50e, koliko ce od prilike me kostati carina?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno