Šta je novo?

Gejming konfa do 700 evra

• Začetnik teme Začetnik teme Gizmo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gizmo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
605
Uskoro će doći vreme da se pazari nov računar, a od stare konfe iz potpisa da se izvuče šta može od novca. Nisam siguran samo da li da ostavljam Antec 900 kućište, ili da uzimam nešto novije, pod uslovom da nije previše skupo... Dopada mi se recimo Zalman Z3 Plus. Odavno već nisam u desktop vodama, ne znam više šta je aktuelno, popularno, bestbuy, itd, tako da mi treba vaša pomoć. Sve od komponenti, minus tastatura, miš i monitor. Uklopite ipak i kućište, pa ću da vidim šta da radim. Zahvaljujem na predlozima.

edit:

Zaboravih da pomenem, ne uključujte SSD ili zvučnike, to imam 🙂

Poslednja izmena:
Ako ces kantu od kucista, zadrzi tog Anteca. Ali najozbiljniji problem koji imas jeste taj monitor. Najjeftinija graficka pogodna za 2560x1440 rezoluciju jeste R9 290 a ona kosta od 400 evra pa navise, ako ih uopste ima u prodaji. To te ostavlja sa 300 evra za ostatak konfe.

Da bi konfa bila balansirana, nista vredno pomena. Ili povecaj budzet ili menjaj monitor za neki sa 1080p rezom.

A cekaj, kao da se na tom monitoru ne moze igrati na manjoj 1080p rezoluciji? :d

Moze da se sklopi jako fina konfiguracija sa odgovarajucom grafickom, ali da zaboravis na overclock procesora. Non-K i5 u tom slucaju, sto je opet super kupovina.

Poslednja izmena:
^ uzmi procitaj gpu testove. Mislim da gpu od 250e moze da gura igre na skoro najvisim podesavanjima efekata ali bez MSAA/SSAA koji ubijaju i gpu od 500e+ na toj rezoluciji. A i sta ce ti MSAA/SSAA kada imas odlican 1440p monitor, to samo ubija performanse a realno tesko da ces primetiti razliku.

Ja bih na tvom mestu kupio neki i5 k, dobru plocu za oko 120e, 8Gb rama, ssd, dobro napajanje.. i gpu za oko 250e. Mrzi me sad sve da racunam ali moze da se uklopi u 700-800e, tako ces dobiti odlican intel komp koji ce uz ssd biti bas brz a igre ce raditi sa 60 fps na medium/high/ultra podesavanjima, zavisi kako koja. Onda za 2 godine za iste pare kupis mnogo jacu graficku ako hoces.

Glupo je da sklopis neki slab komp a da za graficku das 400e i to zbog krseva od novijih naslova koji se cesto brisu posle 45 min igranja :d Dobra ploca/cpu/napajanje i ssd su osnova svega, lako ces kasnije menjati gpu ako treba.

Slazem se sa hsv.stoned-om 🙂

^ uzmi procitaj gpu testove. Mislim da gpu od 250e moze da gura igre na skoro najvisim podesavanjima efekata ali bez MSAA/SSAA koji ubijaju i gpu od 500e+ na toj rezoluciji. A i sta ce ti MSAA/SSAA kada imas odlican 1440p monitor, to samo ubija performanse a realno tesko da ces primetiti razliku.

Ja bih na tvom mestu kupio neki i5 k, dobru plocu za oko 120e, 8Gb rama, ssd, dobro napajanje.. i gpu za oko 250e. Mrzi me sad sve da racunam ali moze da se uklopi u 700-800e, tako ces dobiti odlican intel komp koji ce uz ssd biti bas brz a igre ce raditi sa 60 fps na medium/high/ultra podesavanjima, zavisi kako koja. Onda za 2 godine za iste pare kupis mnogo jacu graficku ako hoces.

Glupo je da sklopis neki slab komp a da za graficku das 400e i to zbog krseva od novijih naslova koji se cesto brisu posle 45 min igranja :d Dobra ploca/cpu/napajanje i ssd su osnova svega, lako ces kasnije menjati gpu ako treba.

Ma nije meni toliko ni do gejminga, ionako nemam puno vremena za njega zbog posla, devojke, itd, nego pošto na računaru ne radim takoreći ništa "profesionalno" kao što je video obrada, modeliranje, itd, ostaje mi da jaču mašinu klasificiram kao "gejming", ako kapiraš šta hoću da kažem.

SSD imam, Samsungov 840 Series 250GB, tu mi je već ušteda, ali deo keša bi otišao na hard disk. Nisam hoarder, ne skupljam serije i filmove, imam brz net pa jednostavno skinem nešto što mi ponovo zatreba. Tu bih verovatno išao na 1TB HDD da ostatak ode na bitnije stvari. Možda je zbog gejming klasifikacije izgledalao kao da sve želim da igram na ultra high, to mi nije namera. Uostalom, ima toliko dobrih naslova na PS3 koji posedujem, ni tu nisam odigrao 70% onoga što sam hteo - isti razlog, nedostatak vremena, itd.

Samo da napomenem zašto još uopšte želim novu konfiguraciju - zbog testiranja 4K monitora koji će biti popularniji ove godine. Kad sam dobio ove Dell monitore nisam imao potrebnu grafiku za njih, tačnije potrebne izlaze. Šta meni treba jeste DisplayPort 1.3 i HDMI, idealnije dva DisplayPort-a zbog 4K@60Hz, ali nisam viđao takve grafičke. Nisam imao ni potrebno napajanje za novije grafike, sve mi je matoro. Eto, sad kad sam ugrabio malo vremena, malo sam pojasnio namenu mašine. Znači ne testiranje igara na 4K, to će biti Bojšin posao, on piše hardver sekciju. Meni je potrebna 4K spremna mašina, na kojoj ću moći da vršim testiranje monitora i da ih kalibrišem. To je glavna namena, za gejming što više da se izvuče, ali nije ključno... Slušam predloge ponovo 🙂

@scylla

AMD ne, ja sam Intel supporter 🙂 I ovo što kaže Gibo, hackintosh.

Šta kažete na ovo:

konfa.jpg

+ napajanje: Super Flower Golden Green Pro 650W - 100 evra

Sve ukupno 754 evra. Nešto što bi promenili?

Ha, odustao si od klokovanja 😛
Nema šta da se menja, za te pare mislim da ne može bolje, obzirom da je Intel u pitanju.

Deluje odlicno, mozda samo asus gtx760 ako nije velika razlika u ceni.

"bes klokovanje, bitno je da sve klizi, a multimedija/surf i slicno odavno nisu veci izazov za pc. A za igre ces videti da nisu vredne ulaganja mnogo para (ili sam ja ostario :d, verovatno je i jedno i drugo), fensi efekti tipa ssaa/msaa ubijaju i preskupe gpu a bez toga rade dobro cak i na matorim, jacim gpu kao 5850. Jos ces ti sve to igrati u 4k pa ti msaa/ssaa i ne treba.

Poslednja izmena:
Imaš Radeon R9 280 Powercolor TurboDuo 3GB DDR5 za 25.700din, ili Radeon R9 280X Sapphire VAPOR-X OC 3G GDDR5 za 30.500din, i još uz njih dobijaš tri besplatne igre po izboru.

Imaš i jeftiniji RAM Patriot Viper za 6.900din, a i ploča može i jeftinija...

Hvala Gibo. Nego, kakav je inače Powercolor i da li se uopšte isplati dati skoro 6K dinara više za Asus ili Gigabyte varijantu, ima li značajnije razlike? Hebe mi se za hiljadu kinti, uzeću sa prozorom jer sam i do sada furao providnu stranu, barem meni lepše izgleda. Verovatno ću 2. ili 3. maja da pazarim, pa do tad imate još fore da mi sugerišete šta bi moglo da se menja 🙂

Pa možeš uzeti Asus, ako ti nije problem da daš tih 6k.
Imaćeš malo bolju grafiku, malo hladniju i godinu dana dužu garanciju.
Ali za powercolor se nikoko ne može reći da nije dobra i ako uzmeš nju nećeš pogrešiti. 🙂

Posto sam pre par dana imao akciju sklapanja racunara, pohvatao sam par trendova koji se trenutno furaju :d

Ukoliko imas planove da se zabavljas sa Hackintoshom, mozda bi bilo dobro da ides na Gigabyte plocu.

Sto se tice RAM-a uzmi 1 x 8GB. Posle kad ubacis jos jedan stik od 8 GB imaces dual-channel mode i onda ti ostaje jos 2 utora po 8 GB. Na taj nacin ces u buducnosti imati mogucnost da napucas 32GB, a da ne gledas kako ces se resiti jedinica od po 4GB sto si kupovao...

Tvoje kuciste je fantasticno i ako nema ostecenja, besmisleno je da se izdr*avas na fensi fazone a la Fractal Design :smoke:

Ja sam uzeo i5 4570 i sa 840 EVO razbija kako radi :shock: Otvaram velike datoteke u Adobe programima u sekundi - prosto neverovatno (mozda je moje odusevljenje preterano jer nisam imao iskustva sa SSD-om).

Budi pazljiv pri izboru graficke, posto sam sam negde citao da AMD Radeon R9 280X ne moze da isporuci vise od 1080p na Hackintoshu, pretpostavljam da se mora prckati po BIOS-u da izvuces 4K (sto znaci da za svaku novu verziju OSX se vracas u podesavanja :smash: S druge strane npr. GeForce GTX 770 se pokazao kao dobra solucija za Hackintosh i 4K.

Poslednja izmena:
Moje Antec 900 kućište je otišlo sa ostatkom stare konfiguracije, tako da Define R4 mora da se uzme 🙂 GeForce GTX 770 je koliko vidim u najjeftinijoj varijanti oko 5k skuplji od ovih 30k koliko sam planirao za grafu. Ovo za 8GB pločicu mi baš i ne igra preterano bitnu ulogu, pošto nemam razloga da u budućnosti trpam toliko RAM-a, a iskreno mi se dopada ova Patriot Viper varijanta. Bem ti konfu, nisam ni očekivao da će ovo biti laka odluka 🙂 Dajte konkretne primere ljudi, godinama nisam u toku, tako da ne znam ni odakle da počnem da tražim.

Bilo bi dobro kada bi tacno naveo za sta ces korisiti buduci racunar.

Ako ozbiljno planiras Hackintosh, onda moras prihvatiti odredjena ogranicenja, ali i visu cenu za pojedine komponente zbog kompatibilnosti sa OSX-m.

Ukoliko planiras samo Windows i ozbiljno testiranje 4K monitora, moras biti svestan da ti opet treba jaka graficka i dosta RAM-a.

Pa problem je u tome što meni treba sve 🙂 Nije da ne mogu da živim bez Hackintosha, ali pošto sam ga (povremeno) koristio do sad, ne bi bilo loše da i dalje imam tu mogućnost. Ne samo to, nego i zbog budućih testova 4K monitora, valjalo bi da proverim kako sve to deluje na obe platforme. Ja se nadam da će uskoro biti način da se i na hackintoshu omoguće retina opcije skaliranja koje postoje na macbook pro i mac pro na 4K rezoluciji, to još nisam testirao na ovim Dell 4K monitorima što sam imao na testu.

Opet da ponovim, meni neka ultra jaka grafička i RAM nisu potrebni toliko jer ja ne testiram gejming na 4K rezoluciji, već ostale aspekte. Meni je potrebna mašina koja glatko gura 4K video, koja ima DisplayPort zbog MST 60Hz režima - jednostavno da imam 4K spremnu mašinu, kako u Windows-u, tako i u OSX-u. ***, znam da zbog Hackintosha onda moram pažljivije da biram komponente, ali isto tako ne mogu previše da odskačem od ovog zacrtanog budžeta, što je svakako problem. Moraću izgleda ozbiljno da se bacim u istraživanje i ponovo da ulazim u taj svet hardvera, šta da se radi. Hvala na predlozima, ukoliko neko ima nešto da doda na ovu temu neka slobodno to uradi. Ja svejedno moram da se bacim u research 🙂

Malo pročeprkaj kako se 280x snalazi na hackintosh-u, inače sve ostalo je ok. I nema potrebe da ideš na z87 ploču.

Pa ako ti treba neki pcie i USB port više i podrška za brži ram uzmi tu z87,ali ona ima i godinu dana manju garanciju.

Nazad
Vrh Dno