Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Mislim da nisi ni svesan u kakvoj zemlji zivis jer da si svesan molio bi boga da nasi neregulisu virtualne valute. Jos nam samo fali da zabrane ljudima da drze novac na berzama i polovima kao sto su zabranili fizickim licima da otvaraju devizne racune u inostranstvu.

Pa u ovoj zemlji zbog propisa planiraju da gone ljude koji postavljaju Google reklama na svoj sajt jer nemaju potrebne papire za tu delatnost.

Da ne govorim o telefoniranju i zvanju inostrantva preko Interneta koje je upravo zbog propisa do pre nekoliko godina bilo nezakonito. :crash:

Neverovatno ali osamdeseih godina je cak i uvoz PC kompjutera bio zabranjen zbog zakona umesto da bude neregulisan sto bi omogucilo ljudima da ga nabave.

Seti se takođe Pay Pala koga smo dobili medju poslednjima u evropi zbog istih tih *****skih zakona a kad smo ga najzad dobili odmah su poceli da naplacuju PDV na robu do 50 evra koja se uvozi preko interneta, tako da bi za vecinu ljudi bilo bolje da ga nisu ni uvodili. :crash:

U vezi koriscenja kripto valuta podsetio bi te na genijalan zakonu po kome je dinar jedino sredstvo placanja u Srbiji po kome je placanje robe u evrima kaznjivo delo a ti se nadas da ce Srbija uskoro priznati Bitcoint kao sredstvo placanja, iako ni evro koga koristi pola evro nisu priznavali.

Izvod iz jedno od *****skih zakona

»Dinar je jedino sredstvo plaćanja u zemlji, a za nepoštovanje te odredbe novog Zakona o deviznom poslovanju, koji je na snagu stupio krajem maja, slede visoke novčane kazne za pravna i fizička lica«, upozorio je guverner Dinkić na konferenciji za novinare.

Iako ono sto sam izneo zvuci kao oftopic ali u pitanju su uglavnom primeri iz IT delatnosti (u koju spadaju i kripotovalute) koji su upravo zbog propisa posli po zlu i za koje bi bilo bolje da nisu regulisani zakonom na nacin na koji su regulisani.

Poslednja izmena:
Moje misljenje se delimicno poklapa sa Dzonijem, meni se licno ne dopada ideja da neki ljudi poseduju stamparije litecoina, a tako ce i biti verov, pa ce se ogroman procenat svih ltc-a preci kod odredjenog broja ljudi (putem miniga, dumpa i pumpa) sto znaci da ce imati ogromnu trzisnu moc, i aj sad nek mi neko objasni kako je to dobro za taj decentralizovani koncept kriptovaluta?
i da, uopste me ne intresuje koliko ko ima ltc-a, btc-a i te price ovde, sta ste se svi napalili ajde izvadite ga i izmerite vise, pa da krenemo dalje

Ne razumem zasto mislis da neki ljudi i sa gpu miningom ne poseduju stamparije ltc-a? U cemu je razlika, osim u cinjenici da se i tebi sada pruza sansa da umesto 100 kartica u solidno velikoj prostoriji i sa ogromnim troskovima, sve to imas u par kvadrata uz bitno manje troskove. Dakle, ko ima puno para i spreman je na rizik, imace stampariju i ovako i onako. Jedino oni koji su skoro napravili stampariju gpu tipa osecaju se lose, odnosno imaju osecaj da su lose investirali. Ne boj se toga, nece asici preuzeti mrezu preko noci, prve generacije ce biti skupe i neefikasne, pa druga, pa treca. Kopace se gpu-om jos neko vreme scrypt, mada vam toplo preporucujem da sto pre predjete na neki drugi algo, dok je diff jos relativno nizak, ili ako je isplativiji mining ltc-a, konvertujte te novoiskopane novcice makar delom u drugi algo. Sta mislite gde ce veliki gpu farmeri sa karticama? Sigurno ih nece baciti, jos teze ce ih prodati. Okrenuce se maxu, darku...Pa ce onda neka od tih valuta skociti, pa novi krug...

Ne razumem zasto mislis da neki ljudi i sa gpu miningom ne poseduju stamparije ltc-a? U cemu je razlika, osim u cinjenici da se i tebi sada pruza sansa da umesto 100 kartica u solidno velikoj prostoriji i sa ogromnim troskovima, sve to imas u par kvadrata uz bitno manje troskove. Dakle, ko ima puno para i spreman je na rizik, imace stampariju i ovako i onako. Jedino oni koji su skoro napravili stampariju gpu tipa osecaju se lose, odnosno imaju osecaj da su lose investirali. Ne boj se toga, nece asici preuzeti mrezu preko noci, prve generacije ce biti skupe i neefikasne, pa druga, pa treca. Kopace se gpu-om jos neko vreme scrypt, mada vam toplo preporucujem da sto pre predjete na neki drugi algo, dok je diff jos relativno nizak, ili ako je isplativiji mining ltc-a, konvertujte te novoiskopane novcice makar delom u drugi algo. Sta mislite gde ce veliki gpu farmeri sa karticama? Sigurno ih nece baciti, jos teze ce ih prodati. Okrenuce se maxu, darku...Pa ce onda neka od tih valuta skociti, pa novi krug...

Jedan naivan se rodi svakog dana..ti stvarno mislis da ces da sa asicima da budes u plusu?Jedini koji ce da budu su prozvodjaci ACISa i to u dzinovskom plusu..prvo oni majnuju sa njim pa kad postanu neisplativi onda ti posalju..pa ti pricas da si neki stariji kopac a ne vidis ni najosnovnije stvari..idi na KNC sajt i kupi ASIC ako mozes ..NE MOZES...sve je kao preorder pa se nadas da ce da ti posalju dok oni majnuju sa tim samo biju..oni proizvedu 12000 sa kojim majnuju a puste samo 2000 i to kad im isplativost bude negde 0.. o tome da GPU ima milioni ljudi a taj ASIC ima par firmi i naivcine koje daju velike pare koje na kraju izgube jer ne mogu ni da ih povrate.

Ja vidim sta je vama samo u glavi..skupili ste neki "stek" i sad vam je samo bitno da cena litecoina skoci i da vi prodate to sto ste skupili po velikoj ceni.

Ko je citao dokument Satosija moze da vidi je ovo sa ASICIMa skroz suprotno od onoga sto je on pisao ..umesto da se stampaju pare na jednom mestu gde se superbogati jos bogate bitcoinom bi distribucija bila na milion mesta..a sa ASICOM imas da je na 5-6 mesta i sav wealht ide njima.

A kad ASIC preuzmu litecoin mrezu ima da se mnogo razocarate u cenu..kao sto rekoh KNC ne cuva bitcoine..vec majnuje kao blesav i proda sve odmah ..isto ce da bude i sa litecoinom..sitni kopaci su kopali i u vecini cuvali litecoine..drugo bilo je mnogo alt valuta i skoro svi bi menjali tu valutu za litecoin i dizali mu cenu zato sto je litecoin bio podrzan od siroke gpy zajednice..toga takodje vise nece biti.

Jedan naivan se rodi svakog dana..ti stvarno mislis da ces da sa asicima da budes u plusu?Jedini koji ce da budu su prozvodjaci ACISa i to u dzinovskom plusu..prvo oni majnuju sa njim pa kad postanu neisplativi onda ti posalju..pa ti pricas da si neki stariji kopac a ne vidis ni najosnovnije stvari..idi na KNC sajt i kupi ASIC ako mozes ..NE MOZES...sve je kao preorder pa se nadas da ce da ti posalju dok oni majnuju sa tim samo biju..oni proizvedu 12000 sa kojim majnuju a puste samo 2000 i to kad im isplativost bude negde 0.. o tome da GPU ima milioni ljudi a taj ASIC ima par firmi i naivcine koje daju velike pare koje na kraju izgube jer ne mogu ni da ih povrate.

Ja vidim sta je vama samo u glavi..skupili ste neki "stek" i sad vam je samo bitno da cena litecoina skoci i da vi prodate to sto ste skupili po velikoj ceni.

Ko je citao dokument Satosija moze da vidi je ovo sa ASICIMa skroz suprotno od onoga sto je on pisao ..umesto da se stampaju pare na jednom mestu gde se superbogati jos bogate bitcoinom bi distribucija bila na milion mesta..a sa ASICOM imas da je na 5-6 mesta i sav wealht ide njima.

A kad ASIC preuzmu litecoin mrezu ima da se mnogo razocarate u cenu..kao sto rekoh KNC ne cuva bitcoine..vec majnuje kao blesav i proda sve odmah ..isto ce da bude i sa litecoinom..sitni kopaci su kopali i u vecini cuvali litecoine..drugo bilo je mnogo alt valuta i skoro svi bi menjali tu valutu za litecoin i dizali mu cenu zato sto je litecoin bio podrzan od siroke gpy zajednice..toga takodje vise nece biti.

Jel ti radis u knc-u? Evo moj primer u vezi asica uzeo sam 20 btca sa saturnom za mesec ipo a platio ga 4.5 jel sam ja u plusu?I na kraju sam taj saturn prodao za 5500€,aj kad izracunas javi mi

I koji ASIC majner sad imas ..vidim da u svim postovima na forumu samo o GPYOvima pises..ni u jednom jedinom postu na ovom sajtu nikad ASIC spomenuo nisi od registracije do sad

Al je zanimljivo da se kroz kripto u zemlju u stvari uvlace devize koje ce biti potrosene ovde - dakle cist priliv, a ne odliv. A neko ce to protumaciti kao losu stvar. Nigde mozga kao i uvek

Najveći deo tog priliva mogu da blokiraju veoma lako. Samo treba da pošalju provajderima i bankama sličan dopis pa da korisnicima iz srbije bude onemogućen pristup polovima i berzama i podizanje novca iz banaka. Uostalom kad može jedna Turska da blokira pristup youtubu i tviteru a Rusija zabrani bitcoin, što bi mi bili najgori. :-devil-:

altxttxceaaq1hb.jpg

Šta mislite o ovome? Kako sam saznao provajderi su počeli da dobijaju gornji dokument.

pa ti ljudi koji imaju farme gpu'a ce sad imati farme asica to je logicno, kao kad ti isplatis i unapredis svoj rig sa karticom dve, oni to verov razsmiljsaju malo sire.. ja znam kako ja reinvestiram svoj iskopan ltc' pretpostavljam da ce i oni prodati deo da bi uzeli asice
Poenta moje price je da ce se kroz 6 meseci (uz sve ovo sto sam naveo) napraviti takva situacija da ce ogroman br ltc-a preci na mali br ljudi, koji ce drzati cenu ltc-a konstatno u šahu (jer to se desilo i sa btc'om, a sad moze biti samo gore jer su ljudi iskusniji )
a to mi se ne svidja, jer monopol nigde nikad nije bio dobar, pa nece ni ovde, to je cinjenica
a cinjenica nije da ce cena 100% ici gore, jer to zavisi od hiljadu faktora, mi mozemo samo da se nadamo..
ja ne pricam ovo da mracim, ili sam se nesto potresao jer mene u principu bole brige,svoje pojacane masine sam odaaavno isplatio, ako stvar pukne sto bi rekao slash otvoricemo igraonicu :)
vec pokusavam da realno sagledam situaciju, a cini mi se da vi to ne radite, zato sam i mislio da dzoni u principu ima neku poentu sto je rekao..

edit : nije slash nego hogar :)

Poslednja izmena:
Ti mozda jesi ali sta je sa ljudima koji su ih kupili proslog meseca.

Poslednja izmena:
I koji ASIC majner sad imas ..vidim da u svim postovima na forumu samo o GPYOvima pises..ni u jednom jedinom postu na ovom sajtu nikad ASIC spomenuo nisi od registracije do sad

Druze nema razloga da ja tebi objasnjavam jel tako,da si pratio temu znao bi sta je asic itd...Ako te intresuje javi se da vidis svojim ocima!

Ja tebe apsolutno ne razumem. Ako ASIC nije isplativ, cemu brige? Ako je isplativ, pravice se, prodavati i unapredjivati. Sta tu nije logicno? Nisi mi odgovorio na pitanje vezano za velike GPU farmere. Mislis da ih nema? Ja pouzdano znam da u maloj Srbiji postoje ljudi sa nekoliko stotina GPU-a. Prevedi to proporcionalno na Ameriku, Kinu ili bilo koju bogatiju zemlju od nase, na zalost veci deo severne hemisfere spada u tu kategoriju. I dobar deo juzne. A mislis li da je KNC razvio ASIC za dzabe? Mislis li da ne treba da zarade ako su ulozili pare u razvoj, proizvodnju? Treba ako mogu. To je bio njihov rizik. Ekipa inzenjera koja ga je razvijala nije placana bombonama, nego verovatno solidnim novcem. Da li cemo se razocarati u cenu ili ne, pokazace vreme. Vreme ce pokazati i koji asici i kada ce postati isplativi. Sada je skoro neisplativo i GPU-om majnovati, zar ne? A bilo je takvih situacija vec u proslosti. I ja sam svoje SHA asice kupio tek nedavno, relativno nedavno, i kupio sam ih za odmah, ne preorder. I nije mi zao sto sam ih platio vise nego sto sam morao, samo da ne bih cekao. I isplatili su se vec sada. Tako da za mesec-dva i ako ne budu bili dobri za BTC, bice dobri za druge valute, kojih ima koliko hoces i od kojih vecina dozivi pump, kojim vratis vise BTC-a nego da si ga kopao. I ja sam tvrdio da ASIC ne moze da vrati ulozenu kolicinu BTC-a za kupovinu, ali sam uvideo da to ne mora i nije tako. Sad, da li sam imao srece ili je nesto drugo u pitanju, to moze biti predmet diskusije. Cinjenica je da ja mislim da 99% coina dozivi makar jedan PUMP kojim se vrate sve nedelje i/ili meseci patnje dok im pada cena.

Dzoni, sto i mora da pise ovde svima. Znam i ja ljude koji su medju prvima imali asic pa nikada nisu nijedan post o tome pisali ovde. Btw vamos mi je davno jos rekao da je narucio knc, pricali smo tada. I bas mi je drago sto je lepo prosao.
Ne znam sto se ponasas kao da si popio svu pamet ovog sveta i kao da sve bas ti najbolje znas. Zaradice ljudi s asicom, ne brini ;)

Dzoni, sto i mora da pise ovde svima. Znam i ja ljude koji su medju prvima imali asic pa nikada nisu nijedan post o tome pisali ovde. Btw vamos mi je davno jos rekao da je narucio knc, pricali smo tada. I bas mi je drago sto je lepo prosao.
Ne znam sto se ponasas kao da si popio svu pamet ovog sveta i kao da sve bas ti najbolje znas. Zaradice ljudi s asicom, ne brini ;)

Pozdrav za starog vuka sajbera ,a da ce da zarade hoce sigurno ali ne svi kao i u svakom poslu!

Nece svi. Uvek ima losih kupovina, uvek ima nekoga ko ce da kasni kao avalon i da pokvari racunicu ali generalno zaradice se. Da nema zarade nebi niko ni kupovao uredjaje.

Vidim ovde svi koristite asice a ne gpuove

Koja je poenta tvoje price i kakvo resenje predlazes?

Ako gpu rudarenje nije isplativo zasto rudaris?

Ako su ASIC masine isplative za kompanije koje ih proizvode zasto ih sam ne napravis?

Ako cena nece skakati zasto sada ne prodas sve novcice?

Trolujes ovde ljude koji su velike novce ulozili u ovaj posao, zaradili x puta toliko i zaradice jos y puta.

Al je zanimljivo da se kroz kripto u zemlju u stvari uvlace devize koje ce biti potrosene ovde - dakle cist priliv, a ne odliv. A neko ce to protumaciti kao losu stvar. Nigde mozga kao i uvek

Mozda nece protumaciti kao losu stvar ali ce definitivno zeleti da otkinu deo za sebe...

Poslednja izmena:
bitcoinova decentralizacija nije socijalistickog tipa.

dakle, meni sve govori da taj socijalisticki bitcoin necemo gledati. stavise, mozda bi bilo dobro onda i postaviti pitanje, da li je bitcoin uopste ikada bio zamisljen kao sanjarija tog tipa? sta ako su bili u pravu oni koji su rekli da je iza svega stoji NSA? meni ni taj scenario ne izgleda neverovatno. a onda se cela prica "okrece za 180 stepeni": onda bitcoin vise nije anonimnost, nego njegov antipod> totalna ne-anonimnost, odnosno totalna kontrola.

i tako, ima tu dosta tema za razmisljanje.

U poslednjoj konverzaciji Satoshija i Gavin Andresen-a (glavni developer bitcoina) kada je Gavin napisao da ga je CIA zvala na razgovor Satoshi je prekinuo svaku komunikaciju sa njim i to je poslednji put da se Satoshi pojavio u javnosti. Cisto sumnjam da iza btc-a stoji neka od pomenutih organizacija sem mozda u rafiniranju algoritma, malo je poznato da jedan od codera koji je pomagao Satoshiju bio zaposlen u DoD sa 18godina.

@dzonikg28

Kad se pojavio prvi gpu miner za ltc da li znas koliko je ljudi imalo pristup i koliko ga je ljudi koristilo isto tako ti je i sa asicima. Oni koji imaju znanje i oni koji imaju kes su u ovoj prici uvek u prednosti bez obzira koliko to prepotentno zvuci ali je tako sto bi rekli DEAL with it. Mi ostali koji smo manje srecni trebamo da na tom talasu plivamo.

Jos da dodam sa prvim gpu minerom se kopalo 1000 ltc-a dnevno sa jednom 5850 toliko o redu velicina.

Poslednja izmena:
Mozda ali vecina ljudi u srbiji koja je usla u celu pricu ove godine kopali su manje od 0,25 ltc dnevno po grafickoj kartici a cak je pitanje i da li ce stari rudari koji rudare 3 meseca iskopati dovoljno ltc da otplate investiciju.

Druze nema razloga da ja tebi objasnjavam jel tako,da si pratio temu znao bi sta je asic itd...Ako te intresuje javi se da vidis svojim ocima!

ovo je jedan od tabua ! "dođi da vidiš moj rudnik" i "imam toliko i toliko novičića".

to se jednostavno ne radi. :D

Ne razumem zasto mislis da neki ljudi i sa gpu miningom ne poseduju stamparije ltc-a? U cemu je razlika, osim u cinjenici da se i tebi sada pruza sansa da umesto 100 kartica u solidno velikoj prostoriji i sa ogromnim troskovima, sve to imas u par kvadrata uz bitno manje troskove.

tako je.

ovo je najblize sto ce iko (ne mislim tu samo na srbiju) biti tim "stamparskim masinama".

a to sto smo u raspadnutoj Srbiji - ima i nekih svojih komparativnih prednosti. od jevtine struje, pa do skandalozno neefikasne poreske i drzavne uprave.

:type: :smoke: :-devil-:

U poslednjoj konverzaciji Satoshija i Gavin Andresen-a (glavni developer bitcoina) kada je Gavin napisao da ga je CIA zvala na razgovor Satoshi je prekinuo svaku komunikaciju sa njim i to je poslednji put da se Satoshi pojavio u javnosti. Cisto sumnjam da iza btc-a stoji neka od pomenutih organizacija sem mozda u rafiniranju algoritma, malo je poznato da jedan od codera koji je pomagao Satoshiju bio zaposlen u DoD sa 18godina.

da, procitah i ja negde to za satoshi-a.

no, ne moramo se baviti teroijama zavere da bi dobili uvid u potencijale (i opasnosti) ove tehnologije. dovoljno je da zamislimo svet budućnosti u kojem se bitcoin (ili neka druga "valuta") aktivno koristi kao nekakvo sredstvo plaćanja.

u tom svetu neće biti nikakve slobode - sve će biti dostupno kao na dlanu. iako je nama blockchain praktično nečitljiv, malo napredniji botovi mogu vrlo lako tamo da povezuju stvari.

naravno, svi oni koji su uskocili u voz ranije ce biti potencijalni Bil Gejtsovi. ali to je onaj momenat u Matrix-u (gledao ga pre neki dan - film je daleko zanimljiviji kada ga pogledaš nakon što si u btc priči) kada se onaj ćelavi dogovara sa agentom Smith-om da proda Nea i kaže: "hoću da budem bogat, i neko poznat - glumac recimo". :D

sasvim sam siguran da ako btc zaživi da će biti tako. a ako ljudi misle da je nemoguće regulisati btc mrežu - upravo će se tako regulacija desiti. u dogovoru sa "mrežom".

Poslednja izmena od urednika:
I koja je onda uopste svrha postojanja litecoina kad bude vozen ASICima..znaci nije decentralizovan vec ce biti jos vise centralizovan nego bitcoin ..KNC ce samo kolo da vodi.. sve isto skoro isto kao bitcoin samo ce imati manji hash rate(zbog jelte funkcija koje su trebale da sprece ASICe) tj kopija bitcoina.
A kako su prosle sve kopije bitcoina ..gde su sad gomila sha 256 coina i ako mogu da se majnuju sa ASICima..litecoin se tad izdvojio bas zato sto nije bio na ASICU za razliku od svih drugih bitcoin kopija. Sa ASICima mu ne predvidjam najlepsu buducnost..svi ce brzo da izgube interesovanje jer ce drugi coin da nadju i menjati ga za bitcoin ..litecoin im je tu samo visak...volume ce opasti i lagano ce da odlazi sa scene...narvno ne odmah ali malo po malo...voleo bih zbog vas da se varam ali sve mi tako smrdi..

Poslednja izmena:
A ko će da održava LTC mrežu? Armija rudara koja prelaze na druge valute kako im se svidi? Da bi mreža funkcionisala, mora da ima posvećenu infrastrukturu, GPU mineri to nisu. Da bi LTC uspeo kao valuta mora da ima ozbiljnu HW priču iza sebe a to su pre svega ASICi

Ltc je najprihvaceniji odmah posle btc-a i kao takav ne moze biti visak.

A ko će da održava LTC mrežu? Armija rudara koja prelaze na druge valute kako im se svidi? Da bi mreža funkcionisala, mora da ima posvećenu infrastrukturu, GPU mineri to nisu. Da bi LTC uspeo kao valuta mora da ima ozbiljnu HW priču iza sebe a to su pre svega ASICi

Ne vredi matori, dzaba se trudis. Ja to pricao pre neki dan a on meni kaze kako ja ne razumem uopste kako ijedan novcic funkcionise. Vise nemam nameru uopste da mu objasnjavam tehnicke stvari kada je covek clan mense i sve zna. On nas ocigledno troluje jer ja stvarno ne razumem kako ijedan iole pametan covek moze i dalje da tera takvu pricu. Mozda sam ja glup, ko zna.

Dobro, ima svoje mišljenje, kome se ne dopada, imate ignore opciju.
S druge strane, njega zanima samo profit, ostalo mu nije mu važno, prirodno samodestruktivno razmišljanje...
Dok se neko ne upeca, zanima i mene samo profit ali sam svestan da mreža mora da se održava i da to ima smisla samo sa ASIC uređajima tj. skraćenica sve govori: Application-specific integrated circuit.

Ja i volim kada ljudi imaju svoje misljenje, ne volim kada su zadrti i ne pokusavaju bar da razmisle o tome sta im ljudi pricaju. Uvek je dobro kada ljudi imaju razlicita misljenja pa ih razmene.

U ovom slucaju zid je bolji sagovornik, ume da saslusa i ne prica nista ako nema vec nista pametno da kaze ;)

Nazad
Vrh Dno