Šta je novo?

Prvi put kupujem iPhone,sta sve moram znati

Da li ti u 2014. godini ozbiljno saljes fajlove bluetooth-om? :d
I ne znam zasto ne bi mogao kupovati aplikacije, pa ja sam vec godinama na Cro store i kupujem sa Visa karticom iz Srbije.
Airdrop kombinuje bluetooth i wifi za slanje fajlova između korisnika
[YOUTUBE]OlkemqwAAM8[/YOUTUBE]

Ne može da napravi srpski account (zato što zvanično iphone ne postoji u prodaji kod nas), ali može bez problema HR account ( i da koristi naše kartice) ili US account (gde su mu dostupne sve aplikacije) i može da obavlja kupovinu iz Srbije bez problema, za razliku od Playstore
Ето Мики, видиш да има шта да се каже човеку осим тога да не купује 5Ц :d Слободно наставите са такви стварима, тема је и мени битно пошто ћу можда 5С узети :banana:

Ne znam zasto svi kazu ne 5C bolje uzmi 5. ? Prvo morate videti 5c da bi mogli tako nesto da kazete. Ok 5 je od aluminijuma ali se sa strane guli, i onda posle par dana imas stari izguljen telefon, eto jedan od razloga da se ne uzme 5, sto naravno ne mora da znaci da ce se izguliti ali se guli. Nista ne fali 5c, mozda njemu ne igra ulogu od cega je telefon napravljen, plastika ili aluminijum. 5c jako lepo izgleda.

Kazu da se crna petica guli sa strane. Bela nema tih problema mogu licno da potvrdim. Ja bih obratio paznju na zveckanje sociva sa kamere koje je dosta zastupljeno i ume da nervira.

Poslednja izmena:
1) Za zveckanje sociva iskreno ne znam o cemu pricas
2) Da se crni guli, guli se, ali sve zavisi koliko se pazi na njega (za beli ne znam, ali cuo sam da je dosta manje ili neprimetno)
3) Ko kaze da nismo videli 5c - ja sam ga iskreno probao i nekako mi deluje jeftinije u ruci i nije to taj osecaj, ali da se ne lazemo, 5c u ruci odaje utisak telefona koji je za 2 klase iznad bilo kod Android uredjaja (jedino je blizu mozda Huawei Ascend P6)

Nesto oko autofokusa na kameri, cuje se zveckanje (kao staklo o staklo) dosta je cesta pojava. Znaci nije nista neispravno kamera radi normalno samo kad lupnes lagano oko kamere cuje se taj zvuk. Takodje se nekad cuje pri spustanju na sto.

Nekom se cuje manje nekom vise, neko kaze da mu se ne cuje uopste. Iskreno meni se culo to i na s1 i na gnex-u samo dosta manje. Kod ljudi koje znam se cuje i na ip4 i na 4s a vidim da taj problem nije zaobisao ni 5s. Za 5c ne znam.

ne znam da li misliš na ono zveckanje pri slikanju kad radi auto fokus, ali to je normalno. verovatno ne misliš na to, pošto pominješ spuštanje na sto. baš čudno...

Nesto oko autofokusa na kameri, cuje se zveckanje (kao staklo o staklo) dosta je cesta pojava. Znaci nije nista neispravno kamera radi normalno samo kad lupnes lagano oko kamere cuje se taj zvuk. Takodje se nekad cuje pri spustanju na sto.

Nekom se cuje manje nekom vise, neko kaze da mu se ne cuje uopste. Iskreno meni se culo to i na s1 i na gnex-u samo dosta manje. Kod ljudi koje znam se cuje i na ip4 i na 4s a vidim da taj problem nije zaobisao ni 5s. Za 5c ne znam.

Da,da zvecka manje vise na svakom iPhone-u, na nekima manje na nekima vise ali cuje se kada se priblizis telefonu i drmas ga.

Najverovatnije cu sacekati da stignu u mts-u pa cu najverovatnije sacekati iphone 6.

1)
3) Ko kaze da nismo videli 5c - ja sam ga iskreno probao i nekako mi deluje jeftinije u ruci i nije to taj osecaj, ali da se ne lazemo, 5c u ruci odaje utisak telefona koji je za 2 klase iznad bilo kod Android uredjaja (jedino je blizu mozda Huawei Ascend P6)

Eto dovoljnog razloga da se ne zaobilazi 5c, mozda kao sto kazes nije to to, jer se naviklo da je iphone od metala, ali ni taj 5c nije los ni lose izrade. ja bih pre uzeo 5c a ne 5.

Ja sam iPhone krenuo tek nedavno da koristim tako da nisam navikao da je od metala, ali mi se ipak mnogo vise svideo 5 od 5c u ruci.
Ali iskreno gledano sve je to subjektivno - po meni trebalo bi jednostavno probati oba u ruci. U pitanju je ako se ne varam identican hardware, samo je kuciste drugacije, tako da isprobas koji ti vise lezi u ruci 5 ili 5c i to je to - nema sta da se filozofira.

Sto se tice iPhone 6, zar nece on tek tamo na jesen da se predstavi? To bi znacilo da ce kod nas doci oktobar/novembar/decembar ?

A da li neko moze da mi kaze sta je icloud,jer ja mislim da je to nesto kao dropbox i google disk.

iCloud je slicno dropbox i google disku, ali je slicno i kao npr tvom google nalogu jer se u icloudu cuva i tvoj telefonski imenik i ostale stvari sa telefona radi neke kasnije sinhronizacije.

A da li mogu skinuti pesme sa net-a,a da ne kupujem preko itunes-a?

Mozes da skines preko kompa pa da prebacis preko iTunes-a na telefon

Ako ne znaš engleski onda ti nije ni važno šta je jailbreak.

moze krace.

JB = root

Moze to krace malo? Raspisa se, nece on moci toliko da procita. Dodaj neki TL;DR

Nisam trebao ništa da mu napišem, jer od tebe i drugih čak ni polu smislen odgovor nije dobio, i umesto što se praviš pametan mogao si da mu napišeš, ali uvek je lakše glumiti ludilo.
No tipično za ovaj deo foruma, svi su prepotentni da to nije normalno.

Poslednja izmena:
Ne bih da idem u off, ali zar nije bezobrazno kad ti neko da link da te mrzi da procitas to sto ti je dao, nego da trazis jos i da ti prevede i sumira? Naravno da nikad necu odgovoriti na takve postove...

Ljudi, ova tema se zove "Prvi put kupujem iPhone, šta sve moram znati", nalazi se u sobi "Apple prenosni uređaji", u delu foruma koji se zove "Apple".

Hajde da se dogovorimo, svi budući postovi koji budu pominjali Android biće brisani, a vlasnici istih će biti sankcionisani, OK?

Pozdrav, i ja hocu uskoro da kupim neki iPhone. Do sad nisam imao nikakvog kontakta sa iOS-om pa zelim da isprobam. Za pocetak cu da uzmem iPhone4 jer je polovan oko 150e

Na sta treba da obratim paznju prilikom kupovine? Kako da znam da je fabricki simfree? Da necu imati problema kad uradim JB i kad ga update-ujem?

Imas dosta sajtova na kojima mozes proveriti - kucaj iphone imei check na google. Jako ti je bitno da je fabricki sim free jer za iPhone 4 ne rade x-sim i r-sim jer pretpostavljam da hoces iOS 7.1, a na njemu ne mozes otkljucati ip4 koji nije sim free. Ip4 na iOS 7.1 sada mnogo bolje radi od ovog update-a nego sto je radio na proslim verzijama.
Na sta jos trebas obratiti paznju:
1) kucaj na google iphone 4 water damage indicators i pogledaj gde su - to je pokazatelj da na tim mestima nije dosao u kontakt sa vodom
2) da li je ostecen/udaren - svaki udareni telefon moze ti prestati raditi zato sto se negde gubi kontakt (moze cak nekad i da nesto pregori zbog toga) - ovo se moze resiti sa reflow-ovanjem ili reball-ovanjem ili zamenom komponente ali ne zelis da se zezas sa tim jer je nepouzdano i popravka kosta 50-100 eur
3) ogrebotine - dobro ih pogledaj - da li ce ti smetati pri radu, da li je ogrebotina mozda cak pukotina?
4) ispravnost uredjaja pri opterecenju - ako mozes pokreni yt video u najvecem mogucem opterecenju - gledaj da li ce baterija nenormalno da gubi %, da li se telefon pregreva(normalno je da se zagreje)
5) standard - mikrofon, zvucnik, slusalica, wifi, bluetooth, 3g
6) zasto bi jb taj uredjaj?

n1tr0, druže, mogu ti reći da si fantastično prošao, ja pratim oglase već neko vreme i kao što Marko1996 reče čak je i do 300e trenutno gotovo nemoguće naći dobro očuvan iphone 5 sa r-sim / x-sim-om. Zato sam počeo i da razmišljam na temu novog iPhone-a 5C, iako vidim da preovladava mišljenje na forumu da se taj model izbegava. Ja bih svakako držao iPhone 5 u bumperu jer je za moj ukus previše osetljiv (trenutno i dalje koristim prastari Optimus 2X koji je od prvog dana bez bumpera i telefon je bez tačkice oštećenja), tako da mi aluminijum na iPhone 5 ništa ne znači, ali da 5-ica izgleda bolje/skuplje od 5C po meni nema diskusije :) Nisam siguran da li je pitanje u skladu sa temom, ali da li po samim performansama 5C išta zaostaje za 5-icom, pošto je za testiranje meni to bitnije od samog izgleda uređaja?

Nema razlike, imaju isti procesor, sa istom velicinom ram-a.

Mislim da je identican hardware u pitanju.

Nisam siguran da li je pitanje u skladu sa temom, ali da li po samim performansama 5C išta zaostaje za 5-icom, pošto je za testiranje meni to bitnije od samog izgleda uređaja?

Ovde ti vazi ono nase "Isto sr***, drugo pakovanje", haha :D Danas sam bas video 5C, dok sam cekao u banci, I to zeleni, generalno iako je plastika to, vidi se da telefon iz daljine deluje veoma cvrsto, I verovatno lepo lezi u ruci, I iskreno ja bi ga rado posedovao, bas je u fazonu nas mladih, mada ja bi najradije zuti :D

Nazad
Vrh Dno