Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Nije do telefona, ja sam u Koreji na Xperia S dobijao i po 50Mbps na public wirelessu download, a cesto i veci upload.

Ne znam sta meris doduse, ako imas ADSL ne mozes ni imati vise od 20Mbps?

Sad sam probao speedtest na 3-4 m od rutera. Izmereni download sa Prištinom je bio 41.48 Mbps. Nexus 4 je telefon i 50/2 VDSL.

Sve zavisi i kako se telefon nakaci. Ja nikad nisam uspeo da se nakacim sa vise od 72Mbps, sto je u praksi 20-ak Mbps. Tek sa 150Mbps moze da se ocekuje oko 40-50.

A naravno veliki je problem ako ima dosta njih u okolini koji imaju wifi i onda nema nista od 40MHz(potrebno za 150) vec te gura automatski na 20MHz i samim tim ne mozes vise od 72

Poslednja izmena:
Да ли неко има представу колико се чека на прелазак на VDSL?

Ја сам у прошли понедељак поднео захтев за UploadBooster који, како су ми рекли у Телекому, захтева да се измени централа и пређе на VDSL, па зато и претходно питање. :)

Meni su javili da ce istureni stepen biti u funkciji do 21.3.
Samim tim, odmah nakon toga cu moci da podignem opremu u poslovnici i potpisem ugovor.

Да ли неко има представу колико се чека на прелазак на VDSL?

Ја сам у прошли понедељак поднео захтев за UploadBooster који, како су ми рекли у Телекому, захтева да се измени централа и пређе на VDSL, па зато и претходно питање. :)

vecini u srbiji treba da se "izmeni" (tacnije ugradi odredjena oprema) za VDSL pa ce onda moci da se uzmu novi ruteri i novi paketi sa UploadBooster-om.

nacekaces se kao i svi :smoke:

Poslednja izmena:
vecini u srbiji treba da se "izmeni" (tacnije ugradi odredjena oprema) za VDSL pa ce onda moci da se uzmu novi ruteri i novi paketi sa UploadBooster-om.
nacekaces se kao i svi :smoke:

Тако значи... сад ми је јасно зашто ми је рекла ”јавићемо вам” :d

tako sam se ja prijavio prvi put za ADSL 2007god. i rekli mi javicemo vam se

i javili se al 2010god. :D

Moje komsije su danas dobile pisma sa ponudom 50/2 po ceni 1899din(ja nisam jer mi je odjavljen fixni), jel to znači da je moja zgrada pokrivena VDSL-om, ili je ovo pismo samo reklama?

Ako su dobili pisma znaci da moze vdsl. Bar je tako bilo kad su ih slali u novembru, ne verujem da je sada nesto drugacije

Poslednja izmena:
Odlično, jel beše zna neko kako sada raskinuti ugovor sa SBB-om bez peneala, neko je ovde pisao o tome?

Najbolje ti je da pitas u sbb temi. A sto se vdsl-a tice proveri za svaki slucaj preko 19813/19818, cimnes nekog od komsija da ih pozove i da kaze da je dobio pismo i da pita da li to znaci da moze vdsl.

Meni koji sam potpisao duo silver u novembru sada za raskid ugovora traze oko 3500 din.

U korisničkom centru prvo što pitaju je da li ste dobili pismo. To im je prva "linija odbrane". Zaobiđite to nekako, nekom pričom nisam bio tu itd pa tražite da podnesete zahtev za net 50 po ceni 10. Ako ne uspete da ih ubedite da popune u sistemu taj zahtev, tražite net 50 ili 30 bez popusta. Čisto da bi videli da li je uopšte vaša linija na vdsl opremi. Kad tehnička služba da odgovor znaćete. Ako jeste, ne morate da sklopite ugovor za to a znaćete da ima uslova i za promo akciju. Ako vam kažu da je Max brzina 20Mb/s, ništa od cele priče.
Ovo sve možete i telefonom da tražite, preko call centra.
Moja linija ne ispunjava uslove. Okolina đerma je u pitanju. Navodno sam na više od 537m od centrale i Max mi je 20mb. moguće i da su me samo okačili. Zanimljivo mi je da su me zvali da su proverili tehničke uslove za sat vremena od kad sam zvao i prijavio se za brži net (tražio sam 30 mb/s)

Poslednja izmena:
Ja sam na 510m i 50/10 radi bez i jednog problema, tako da ti daljina nije problem.

Naravno, bilo je problema da ih nagovorim da puste jer se plaše mnogo reklamacija. Zato je cutoff na 250m, mada bi uskoro ton trebali da povećaju.

Poslednja izmena:
hm...hm... na tom spisku stoji da je centrala jedan ulaz pored mene, a nije. Moguce da bude istureni stepen jer su kopali nedavno. Za sada je SNR 6-9db na 10Mbps. Ili gresim negde u rezonovanju?

To je koliko vidim mapa za ADSL a ne VDSL centrale.

Kako vidis po tom spisku koliko je centrala od tebe?
Recimo vidim ime ulice, ali kako da znam gde je tacno? Bulevar Kralja Aleksandra recimo ima 3 barem.

A šta reći kad je meni centrala preko puta zgrade pa ipak nemam vdsl :D

Pa ne moze da predje ulicu signal, nema semafor, kaznice ih saobracajac :D

mozda kablovi idu na drugu stranu

Kako vidis po tom spisku koliko je centrala od tebe?
Recimo vidim ime ulice, ali kako da znam gde je tacno? Bulevar Kralja Aleksandra recimo ima 3 barem.

Navedeni ulica i broj su pored mene, bukvalno. Mi smo slepo crevo te ulice.
Neka racunica (po kvalitetu signala) kaze da bi trebao biti oko kilometar do kilometar i po od centrale. Pre je neko navodio lokaciju centrale na koju bih trebao biti prikopcan i to se otprilike poklapalo.

Ne znam, mozda sam u zabludi...

Aha... posto za vecinu ulica stoji samo ime ulice i toliko, pa zato pitam :) (rekoh mozda ima neki link koji se ne vidi kod mene zbog rezolucije)

@bmibmc Iako ti je MSAN pored tebe ne mora da znaci da si tu nakacen. I meni je centrala bila pored mene, ali sam morao da se kacim na drugu jer su svi adsl portovi bili zauzeti na ovoj. Nisam hteo da se cimam da trazim da me prebace(nije veliki posao) kad se oslobodilo, a i glupo mi je bilo da ljude dzabe maltretiram, jer nije bilo neke poente dok ne dodje vdsl. A kad su ubacili vdsl na ovu centralu kod mene taman su me automatski prebacili, jer je Targo "oslobodio" dosta portova.

Poslednja izmena:
Vrh Dno