Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

To sigurno, samo je pitanje da li možeš bez dodatne kazne za prevremeni raskid ugovorazbog nastale šteta pa sad sledi ono bla bla

Ako u ugovoru nema definisane stavke da se plaća penal pored pretplata do kraja ugovorne obaveze, nemogu ti ništa, pa ni pred sudom.

Mislio sam da zna, ali ocigledno samo nagadja :)

Nema niko ADSL ugovor pred sobom da pogleda? :D

Pa ja sam i pricao o ADSL ugovoru, posto se VDSL vodi kao takav. Pise samo da moram platiti onoliko pretplata koliko mi je preostalo do 24 meseca.

U clanu 15 telekomovg ugovora stoji
... Ukoliko korisnik otkaze ovaj ugovor pre isteka minimalnog perioda vazenja ovog ugovora iz stava 1. u obavezi je da Telekomu isplati pun iznos mesecnih pretplata do isteka minimalnog perioda vazenja ovog ugovora ...

Koliki domet i kvalitet signala imaju HG630 i HG655? Ako je neko imao HG532e, najvise bi mi znacilo poredjenje sa njim :)
Ovih dana treba najzad da predjem na VDSL (nakon prepirke da ipak mogu da dobijem VDSL odavno ;)), pa da znam da li je neki od ovih bolji za domet i signal. Mnogo manje me brinu druge stvari od kvaliteta veze (kakav je LAN, da li ima LAN, da li ima USB i sta ne vec...), jer ce laptop biti >10m udaljen od rutera (nema nicega izmedju, tj. vide se medjusobno, ali opet, HG532e moze da razbije i kroz zivode kod mene, sto mi mnogo znaci)

Ja sam dobio vdsl pre neki dan i preko kabla mi je brzina 49 mbs. Ali preko wlana pada ocajno cim izadjem iz sobe. Probao sam i sa drugim wifi ruterima za nijansu je bolje ali ni priblizno lan brzini. Ako si udaljen vise od 10 metara ali se vide to mozda nije problem jer nemas prepreke ali ne znas dok ne probas. U svakom slucaju ne ocekuj preko wlana previse. Ne moze to bez kabla na tolike brzine ako imas zidod izmedju. Ni sa vrhunskim wlan ruterom.

Za mobilni je ovako i kod mene, a ugovori za ADSL mi nisu tu :(

Kritika, ajde bez nagadjanja, potrebna je proverena informacija, ili nista - bolje nego nagadjanje da odjednom Telekom ima i dodatne penale.
(doduse mozda ima u vidu da ti vise nece dati nijedan prozivod :D)

Informacijia nije iz prve ruke to sam već naveo. Znam da se tužio sa njima i da je pored plaćanja svih zaostalih rata usledilajoš neka dodatna kazna. Ako u ugovoru nema takve stavke teoretski nebi smela ni da se pojavi samo će malo koji sudija da presudi u korist korisnikau tužbama sa velikom kompanijom kakav je lelekom i njemu slični

Ja sam dobio vdsl pre neki dan i preko kabla mi je brzina 49 mbs. Ali preko wlana pada ocajno cim izadjem iz sobe. Probao sam i sa drugim wifi ruterima za nijansu je bolje ali ni priblizno lan brzini. Ako si udaljen vise od 10 metara ali se vide to mozda nije problem jer nemas prepreke ali ne znas dok ne probas. U svakom slucaju ne ocekuj preko wlana previse. Ne moze to bez kabla na tolike brzine ako imas zidod izmedju. Ni sa vrhunskim wlan ruterom.

Izvlacim 130Mbps sa mojim sad vec relativno-starim DIR-615 sa vise od dobrih 15m i zidom izmedju, daleko od toga da je vrhunski wifi.

Da, izvlacis u mreži to nije problem, ali probaj speed test na internetu pa izbaci rezultat. Na to sam mislio. To što tebi piše u ruteru da ti je komp vezan na 300mbs ne znaci nista.

http://www.speedtest.net/

Da sam pisao to sto pise u Windowsu na mreznoj, mislis da bi napisao 130Mbps? Nekad stvarno izgubim volju da pisem na forumu...

Pitanje je da li uzeti HG630 ili HG655 o pitanju dometa WiFi-a. Dodatni wifi ruter bi da izbegnem osim ako su oba bas losa za ove potrebe.

Cime si dobio doduse tih 130Mbps? Kopiranje izmedju dva racunara?

Bitno mi je da moze full nekih 20-30 Mbps da izvuce za internet jer necu uzeti preko 30Mbps sigurno (ne mogu 50/2 promo da dobijem sigurno), ali jos bitnije da moze da stvarno izdrzi i vise kad hocu da preko mreze gledam klip izmedju dva racunara. HG532e bez problema izdrzava efektivno 54Mbps na dva uredjaja na po 10m od njega (toliko uspevaju da kopiraju dva racunara jedan sa drugog - 3-4MBps, x2 = 8MBps transfer rate = 64Mbps total link).

Da dam jos jedno poredjenje - komsije iznad mene imaju isto HG532e - ja imam Excellent signal njihovog rutera u celom mom stanu :)
Da li mogu barem pola od toga da ocekujem od bilo kog od ova dva VDSL rutera? (nisam hteo krajem nedelje da idem po opremu, da ne bude problema, pa za vikend ne bi sredjivali nista ;))

Poslednja izmena:
@ Ve®sus
Dobro ajde pusti slicicu tvog speed testa pa da vidim?

Poslednja izmena:
Dobro ajde pusti slicicu tvog speed testa pa da vidim?

IMG_0001.jpg

Ista razdaljina, i to na iPadu. Razlog zasto nije uobicajenih 47Mbps je zato sto mi je upaljen fullhd stream na drugom kompjuteru. Ne pricam napamet.

@alfaunits: Ovo nije Telekomov ruter, mislim da sam naglasio ranije. Los je domet sa HG630, za brzine ne mogu da garantujem.

Poslednja izmena:
Ovu brzinu i ja dobijem i još bolju kad sam na wifi odmah pored rutera. Eto ne preostaje nam ništa nego da ti verujemo da govoriš istinu. Krajnje dobronamerno ali na toj udaljenosti kojoj tvrdiš čisto sumnjam da možeš sa PC-em.. .... Imao sam DIR 615 pa znam kako radi čak i sa ddwrt. Ja merim sa Frizboxom koji je neprikosnoven i nema šanse da na 15 metara i zidom dobijem te vrednosti.

http://www.speedtest.net/my-result/3371289148

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    105.8 KB · Pregleda: 174
Poslednja izmena:
Iako imam osecaj da me trolujes, evo slika sa laptopa koji je bio ukljucen pored iPada:

laptop.JPGwifi.JPG

Laptop je sa 34% jacine signala. DD-WRT build od juce. Molim te prestani da trolujes.

Poslednja izmena:
Nema razloga da trolujem i to nikad ne radim ne budi nepristojan. Forum služi za raspravu a ne da se u svemu slažemo. Možda u Čeneju nema ometanja signala ne umem drugačije to da objasnim. Pozz

Da ne budem nepristojan? Jesam li ja taj koji je pretpostavio da to o cemu druga osoba prica nema blage veze ili ti, govoreci mi da to sto mi pise u taskbaru ne znaci kojom brzinom mi radi wifi internet i kako nema sanse da to radi tako? Tom tvojom logikom sam ja tebe mogao pitati jesi li siguran da ti je bio namesten N mod a ne NG-mixed kad si imao DIR-615? Jesi li siguran da ti je bila namestena sirina kanala od 40MHz, a ne 20? Da li ti je bio namesten Mixed ili Greenfield mod? Da li si probao neki drugi kanal osim prvog, sestog i dvanaestog?

Kako si merio tih 130mbps? Ako se hg ne pokazu dobri da znam sta da jurim za ruter;)
Kojom brzinom kopira izmedju dva uredjaja recimo?

HG630 na kablu
3371363625.png

PCI TP-Link 350GD 56M najobičnija kartica u drugoj sobi 10m daljine, jedan zid. Nema šanse izvući više ni sa velikom 8dB antenom.
3371369787.png

Probaću možda neku ozbiljniju N karticu nabaviti, možda bude bolje.

Poslednja izmena:
Kako si merio tih 130mbps? Ako se hg ne pokazu dobri da znam sta da jurim za ruter;)
Kojom brzinom kopira izmedju dva uredjaja recimo?

Streamovanje materijala, kopiranje, itd. Ali ne bih preporucio moj DIR posto je vec stari. I da ne spominjem da Dlink-ov firmware je blagi uzas (mozda samo za ovaj model, ali nesto sumnjam). Da nije bilo dd-wrt, ovaj ruter bih davno vratio u prodavnicu.

EDIT: Podrazumeva se da za dobijanje ovih brzina, potrebno je "fino" podesavanje rutera. Zato je dobro vijati modele koje podrzava dd-wrt.

Poslednja izmena:
Dobio sam u racunu za telefon i reklamu za net 50/2 za 1890din. Da li to znaci da mogu da uzmem vdsl ?

I da li npr mogu da uzmem taj internet a da ostavim kablovsku sbb-a bez njihovog neta i da li se to isplati ?

Poslednja izmena:
Skokni do predstavništva i proveri. Sa tom brzinom i trenutnom akcijskom cenom se isplati

Koliko im treba da puste vdsl signal kad se zameni oprema? Oko 14 sam zamenio i postavio hg655 ali nemam nikakav net jos;)
Kazu bice "u najbrzrm mogucem roku";)
Sreca pa je lep dan:d

Dobro sam se setio da ni slucajno ne menjam tokom vikenda;)

Wireless signal Excellent u celom stanu, jos nisam imao vremena da isprobam kako se ponasa malo okolo (tipa HG532e je i koji sprat u liftu imao signal :D)
Kopiranje ide OK 2MB/s (islo je mozda 3MB/s na HG532e kad su ovako razbacani laptopovi bili - tj. oba na distancama), ESFE nekih 400KBps moze da kopira sa share-a (na HG532e je isao oko 500KBps)

Nije znaci vrh kao HG532e, ali sluzice skroz OK kao on ;)

speedtest neki daj :)

Jos uvek nemam signal za net :D

LOL :D
Kad dodje okaci please ;)

Vrh Dno