Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Upravo - samo ko nije izdavao stan nema pojma kolika je tek tu amortizacija, a tek prazan hod kad nema stanara + računi... Inače isplativost i ovakva kakva je sad sa ovim diffom i cenom je super. Što neko napisa već, ako nemaš 3-4000 RSD za struju, a dao si par K€ za hardver, nešto tu ne štima. Na kraju krajeva, uvek može da se proda novčića SAMO za pokrivanje struje i ostatak u štek i biće veća cena sigurno. Već sad ko nije prodavao pre par nedelja na 13-14$ ima 10% više. Kome je frka, prodaj brate odmah sve što iskopaš i ne gledaj u cenu - kad bude trošila grafika više nego što proizvodi, gasi i čekaj ako je toliki problem. Dotle - ne vidim čemu kuknjava, nek pravi ta grafika i 3$ profita mesečno, pa opet pravi PROFIT, do pre koju godinu smo kopali SETI@home i slično za dž i pravili samo trošak struje i arčili procesore, a sad ni kad zarađuje ne valja, malo je... tztztztzt...

Kako nadje struju 3-4000 ..meni je pre kopanja bila 3 000 struja a sad mi je 17000 dinara..NIje problem ova isplativost..problem su asici koji mogu da ti za par meseci onemoguce da kopas i litecoin i dogecoin.
Znaci opet cemo da jurimo neki treci coin koji nece biti na asicima i da cekamo godinu dana da taj novi coin dostigne neku vrednost ako je ikad dostigne jer su ljudi umorni od silnih valuta

Po meni, ako mi je break even ispod godinu dana onda je dobro a sad je opasno blizu toga.

@Stormbringer_bg
Tvoja matematika je sasvim logicna.
Taj 7950 ti se vrti ko zna kolko dugo i ko zna kolko se puta isplatio pa ti je sad i 15e sasvim ok.
Medjutim, da si sad kupio tu kartu i dao 300+ eura i da ti je sa tim 15e mesecno, break even 24+ meseci, skroz bi drugacije razmisljao.
Drugo, sto je cacanin napisao, na 6000e dolazi 550e sto je 9 a ne 15%.

@cacanin
Ovo poredjenje sa stanom je prilicno naivno ako uzmes u obzir da cene stanova imaju minornu amortizaciju,
a mogu cak i poskupeti, kod je amortizacija komponenata po knjigama 30% godisnje a u uslovima u kojima ih mi koristimo mnogo puta veca.

A porez na taj stan? Ulaganja...?

Kako bre minorna amortizacija?!? Odu ti stanari, moras da okrecis, polupano ovo, osteceno ono, nije placen neki racun, juris ih za pare... Ako ne izdajes stan onda ne znas. Ja sam zbog te amortizacije prestao da izdajem stan.

15e mesecno jeste malo za one koji moraju da otplacuju masine ali ni oni ne treba da budu pajseri pa da prodaju po ovoj ceni. Sada se samo kopa i steka, prodaje se za jacu lovu. U tom slucaju je rok otplate daleeeko manji ;)

Imas pivo kad ode na 50 ali € ;)

Kako nadje struju 3-4000 ..meni je pre kopanja bila 3 000 struja a sad mi je 17000 dinara..NIje problem ova isplativost..problem su asici koji mogu da ti za par meseci onemoguce da kopas i litecoin i dogecoin.
Znaci opet cemo da jurimo neki treci coin koji nece biti na asicima i da cekamo godinu dana da taj novi coin dostigne neku vrednost ako je ikad dostigne jer su ljudi umorni od silnih valuta

Smanji napone ;)

Pa probaj za početak da ne naguraš 3-4 riga na isti strujomer (ili neki koji je već opterećen sa 1000kW u domaćinstvu) čisto da ne odeš u crvenu zonu, pa onda dalje da pričamo o rentabilnosti. Ako je i to problem sračunati koliko kartica može na isto brojilo, onda stvarno neki ljudi imaju čudno shvatanje biznisa i zarade da TOLIKO ne žele da uključe mozak. Inače, kad uzađu ASICi, uzmi za 6 meseci po 40$ po 280x kartici i prodaj je posle toga za 200€ i bićeš u plusu više nego da si stavio pare u banku. Kraj priče.

Poslednja izmena:
Kako bre minorna amortizacija?!? Odu ti stanari, moras da okrecis, polupano ovo, osteceno ono, nije placen neki racun, juris ih za pare... Ako ne izdajes stan onda ne znas. Ja sam zbog te amortizacije prestao da izdajem stan.

15e mesecno jeste malo za one koji moraju da otplacuju masine ali ni oni ne treba da budu pajseri pa da prodaju po ovoj ceni. Sada se samo kopa i steka, prodaje se za jacu lovu. U tom slucaju je rok otplate daleeeko manji ;)

Izdajem stan ali na srecu imam dobre stanare koji su tu vec par godina, porodicni, kulturni ljudi.
Inace, to sto si ti naveo ne spada pod amortizaciju vec pod troskove, to ti je struja kod rigova. Drugo, ako ti tako cesto menjas stanare to ti je ko kad ti rig radi sa nategnutim setovanjima pa cas zapuca, ispada, gasi se... ili kad kopas LTC i gledas Estimates a ono 2+2=4 i stvarno je tako, pa gledas DOGE 3+3=6 i zaletis se a ono u stvari 3+3=3.
Ovo za cenu se slazem, los je trenutak za prodaju ali *** mora prodam bar za struju :p. Nije da nemam ali mi inat ne da da placam od plate.

A porez na taj stan? Ulaganja...?

Imas pivo kad ode na 50 ali € ;)

Smanji napone ;)

Smanjeni su..al moram nesto i u stanu da ukljucim sem kompova..poceo sam i na tvu da stedim struju..pre ga nisam gasio a sad ga palim samo kad bas gledam nesto :D al posto je 50 inca plazma sigurno trosi dosta

Smanjeni su..al moram nesto i u stanu da ukljucim sem kompova..poceo sam i na tvu da stedim struju..pre ga nisam gasio a sad ga palim samo kad bas gledam nesto :D al posto je 50 inca plazma sigurno trosi dosta

Prodaj to da platis struju :smoke:

I moji stanari sedeli 10 godina i posle toga niko ni godinu dana da skrpi. Veliki stan i nemaju ljudi para, jure jeftiniji. Koliko mi uniste stan bolje je i da ga ne izdajem vise. Drvenarija mi je unistena skroz, kupatilo zrelo za remont... Bolje je da zvrji prazan. Sad skupljam pare za renoviranje pa ga sredjujem za sebe.
Ako od plate neces da placas struju onda slobodno uzmi i prodaje sve lepo i bezi od rudarenja. Nema inata u ovoj prici, samo ljudske gluposti! Draze ti je da imas tih par hiljada u dzepu nego tih par novcica koje ces prodati a koji ce sutra vredeti 50e i vise?
To je najgluplja stvar koju mozes da uradis. Radi kako hoces ali sam ti iskreno rekao, nemoj da se ljutis.

I moji stanari sedeli 10 godina i posle toga niko ni godinu dana da skrpi. Veliki stan i nemaju ljudi para, jure jeftiniji. Koliko mi uniste stan bolje je i da ga ne izdajem vise. Drvenarija mi je unistena skroz, kupatilo zrelo za remont... Bolje je da zvrji prazan. Sad skupljam pare za renoviranje pa ga sredjujem za sebe.
Ako od plate neces da placas struju onda slobodno uzmi i prodaje sve lepo i bezi od rudarenja. Nema inata u ovoj prici, samo ljudske gluposti! Draze ti je da imas tih par hiljada u dzepu nego tih par novcica koje ces prodati a koji ce sutra vredeti 50e i vise?
To je najgluplja stvar koju mozes da uradis. Radi kako hoces ali sam ti iskreno rekao, nemoj da se ljutis.

Nema sta da se ljutim.
Da ne znam da iza tvojih reci stoji poprilicno iskustvo u miningu, rekao bih da si veliki optimista.

Rename teme u " Jeb.anje majke bivšim stanarima " :D

ovo je najbolja investicija za sad, imam veci dvosoban stan koji izdajem za 70 evra, sta da vam kazem razbih se od para, a i pored ovako velike kirije treba da se plati struja koju ovaj nema da plati i napravio dug 25k din + kirije za nekoliko meseca, drzim ga dok ne isplati sva dugovanja i sutka napolje, nek stoji prazan

ovo je najbolja investicija za sad, imam veci dvosoban stan koji izdajem za 70 evra, sta da vam kazem razbih se od para, a i pored ovako velike kirije treba da se plati struja koju ovaj nema da plati i napravio dug 25k din + kirije za nekoliko meseca, drzim ga dok ne isplati sva dugovanja i sutka napolje, nek stoji prazan

Ipak rename u " Jeb.anje majke bivšim (trenutnim) stanarima " :D

To cu ja da ti priznam odmah, jesam optimista. Prodavanje novcica bez preke potrebe je kao da sebi pucas u nogu pred maraton. Ako zelis da izvuces sto vise novca cuvaces novcice i cekaces skok cene. Ovo je igra strpljenja. Probaj da celu pricu o kriptovalutama pogledas na duze staze. Do pre godinu i po dana nisi mogao da nadjes nikoga ko je znao sta je bitcoin. Danas je sigurno 30% stanovnistva procitalo makar jedan clanak o tome u novinama. Veruj mi, cena ide gore, cuvaj novcice.

A koliko mislis da zaradis sa tom jednom grafikom? 150 eura mjesecno?

bar 100 dolara...
pa sta je 50 dolara za ceo mesec sto ti graficka riknjava od rada i dan i noc... to je realno sica...
onda ti treba oko 10 meseci da isplatis tu jednu graficku, koja mozda u medjuvremenu i rikne...

Kultura na nivou, nema šta...

kako drugarcije da reagujem kad neko ko nije upucen odvali nesto i to tako sa sigurnoscu...
a i vi ste mi ovde bili mnogo kulturni kad sam pitao za neke stvari, vec kacili neke klipove i vredjali...

Sto se tice isplativosti... Ne secam se tacno koji bese period, ali znam da sam na 100din struje zaradjivao 200din dnevno, stro znaci kad platim struju ostane mi 100din dnevno :)

da, al koja je meni svrha, da cak i ako isplativost ode i nize od ove, a diff jos vise gore... koja je svrha kopanja, kad sa tako visokim diff-om sa jednom grafickom necu ni 1 ltc iskopati za nedelju dana, pa da ga stekam i cekam neki pump... druga stvar je da je pala cena, a da je diff jos donekle normalan, da mozes nesto da nakopas sa jednom grafickom... ovako mogu da se slikam...
evo od sinoc sam pustio doge da mi kopa...

Sad bi potpisao na 5 godina da bude ova isplativost.

Ja stvarno ne znam sta je u glavama nekim od nas ovde...?

Ljudi na ulozenih 6000€ trenutna zarada kad odbijes struju jeste 550€ pa gde to da zaradis?

Kupis dva stana od 100.000 € i ne mozes ovu kintu da izvuces...

nerealan si ako mislis da ima dosta ljudi koje tako besne cifre mogu da uloze, koje spominjes kao dobar dan... ja sam se jedva izborio za ovu jednu graficku...

Zalicemo mi za ovim periodom...

necemo, jer gore od ovoga je - neisplativo...za cim onda da zalis... neki bi ovde bili srecni i da zaradjuju 1000 mesecno...
ja bi radije da mi odmara graficka, nego da je silujem ceo mesec non-stop za neku bednu cifru... prosto mi je zao graficke, sizifov posao...

Tvoja matematika je sasvim logicna.
Taj 7950 ti se vrti ko zna kolko dugo i ko zna kolko se puta isplatio pa ti je sad i 15e sasvim ok.
Medjutim, da si sad kupio tu kartu i dao 300+ eura i da ti je sa tim 15e mesecno, break even 24+ meseci, skroz bi drugacije razmisljao.

e hvala ti, konacno neko ko me razume :)

ne znam kojim zivotinjama ti iznajmljujes stan :D
ali moja keva isto izjamljuje, nikad nismo imali problema... bilo je bar 5 stanara i svi sem jedne debele koja je razbila kvaku na terasi i nije platila jedan racun, je bilo savrseno uredu...
a ostanu svi uglavnom u proseku mnogo duze od godinu dana... sem te debele...

Poslednja izmena:
da, al koja je meni svrha, da cak i ako isplativost ode i nize od ove, a diff jos vise gore... koja je svrha kopanja, kad sa tako visokim diff-om sa jednom grafickom necu ni 1 ltc iskopati za nedelju dana, pa da ga stekam i cekam neki pump... druga stvar je da je pala cena, a da je diff jos donekle normalan, da mozes nesto da nakopas sa jednom grafickom... ovako mogu da se slikam...
evo od sinoc sam pustio doge da mi kopa...

rasprodaj sve, nije ovo za tebe

nesicu ti trebas da ides na anger managment...
umesto da kazes sta je tu pogresno sa mojom logikom, znas samo tako da lupis nesto...
neki argument mozda?
ne? nisam ni mislio... ni sam ne znas o cemu pricas, samo oces da ispadnes kul na temi...

@damirbaj

Vidim da si odavno na benchu, al mi nije jasno, kako su ti dopustili registraciju uopšte. Toliku gomilu gluposti u jednom postu ne mogu zajedno dzonikg i bombaš (pa i crni iz mog potpisa koji je inače legenda poznavanja hardvera a verovatno i kriptovaluta) zajedno da spoje, sve i da im se ukaže prilika za to. Ti si u rudarenju iz čisto finansijskog interesa, dok su znaje i moć zapažanja na minimumu, a pritom se daje sebi za pravo da se replicira svima...dečko, ovde se radi o revolucionarnoj stvari, o budućnosti, o promeni papira za virtualni novac...nas šaka jada ovde smo pioniri u nečemu od što će naši unuci i praunuci videti u punom sjaju i moći. Ti si svoj san ostvario, ne radiš ništa, a karte prave lovu, ti se drugarima kur.čiš kako si digitalni baja, a ustvari nemaš prestavu u čemu si...gasi ti komp, neka ne kopa, pa ćeš mu.da svoja da pogrickaš kad ode lepo cena na mnooogo više nego što se ovde prognozira...
Naravno da niko nije imun na lovu, pa ni ja, ali pričati o neisplativosti ovde je čista nebuloza...molim te, ako nađeš nešto isplatljivije od ove rabote (ne računam drogu, zelenašenje i kur.vanje), molio bih te da podeliš ovde sa nama, jer smo mi svi očigledno slepi pored očiju.

Ti u stvari patiš od kalimero efekta (neeepravdaaaa), jer kukaš kako si jedva iskamčio za jednu karticu, pa ti je sad i 1 ltc nedeljno malo ;) Pusti mu.da, digni kredit, kupi par rigova, pa ćeš tek onda videti šta je frka kad diff ide gore, cena dole, a rata stiže !

Poslednja izmena:
ne znam kojim zivotinjama ti iznajmljujes stan :D
ali moja keva isto izjamljuje, nikad nismo imali problema... bilo je bar 5 stanara i svi sem jedne debele koja je razbila kvaku na terasi i nije platila jedan racun, je bilo savrseno uredu...
a ostanu svi uglavnom u proseku mnogo duze od godinu dana... sem te debele...

Naravoucenije!
Ne izdajte stan *****ima, mnogo amortizuju stan i ne placaju racune.
Jesi vido kolko ti je parket ulubila onde kod ormana?
:laugh:

Realno druze, rudarenje sa jednom grafikom je danas stvarno mukotrpan posao. Ti do prvog riga ne mozes doci ni za 3 godine.
Inace, jednom grafikom R9 280x sad mozes da nakopas ~70$ mesecno sto i nije lose.

ma samo pumpam postove, da doguram nekako do 1.000 ondasam tek baja

pa sta bi vi hteeli da sa jednom grafikom imate 50k mesecno i ceo dan da se slaninari i ne radi nista, e pa nece da moze, vecina kuka kkako je neisplativo kako je malo to para, pa bre ljudi na gradjevini pucaju kicmu za 1 crvenu, ljudi sa fakultetima rade za po 20k din, je8avaju ih razne gazde za sitan novac, ovo je dodatni prihod i nista vise, ako ti je malo i neisplativo prodas sve i ne razmisljas vise, svi bi hteli da se obogate preko noci, sad i odmah, da uloze sicu a da dobijaju 10x vise

Poslednja izmena:
@damirbaj Tvoje izjave su... Ne mogu da nadjem adekvatan izraz... Bar100$ jednom kartom mesecno je tebi tek ok? Pa to je bolesno dobra zarada! Ja se apsolutno slazem s Nesicem da treba da prodas masine. Ti si upao u pricu kada je zarada bila nerealno velika i ti mislis da je to tako normalno. Tek ces ti da vidis sta je mala zarada, ima da kukas na sav glas. Posto je to tebi naravno neisplativo moj savet ti je da prodas masine dok jos vrede necemu. Bolje kupi od tih para novcice i cuvaj.

Ja ne iznajmljujem zivotinjama vec ljudima koji nikada nisu imali svoje i ne umeju i nece da cuvaju tudje. Moji su svo jos i bili ok ali mnogo losih primera znam iz svog okruzenja.

Ti u stvari patiš od kalimero efekta (neeepravdaaaa), jer kukaš kako si jedva iskamčio za jednu karticu, pa ti je sad i 1 ltc nedeljno malo ;) Pusti mu.da, digni kredit, kupi par rigova, pa ćeš tek onda videti šta je frka kad diff ide gore, cena dole, a rata stiže !

nalupetao si se za sve pare i bolje da nisam citao tvoj post, samo cu ti na ovo citirano odgovoriti...

ne mozes da dignes kredit, ako vec nemas neki posao ili neko uverenje za njih da ces ti te pare vratiti... ako znas neku banku, koja daje nezaposlenom licu kredit, rad sam da cujem koja je to banka i idem sutra da uzmem kredit...

Inace, jednom grafikom R9 280x sad mozes da nakopas ~70$ mesecno sto i nije lose.

kad se oduzme struja, i fee-ovi za pulove, menjacnicu, banku, to nije 70$...
druga stvar, to je pod uslovom da graficka radi bez prestanka, a ja obzirom da imam samo jednu, ne mogu da je pustim non stop da radi, vec moram i neke druge stvari raditi na kompu...

@damirbaj Tvoje izjave su... Ne mogu da nadjem adekvatan izraz... Bar100$ jednom kartom mesecno je tebi tek ok? Pa to je bolesno dobra zarada! Ja se apsolutno slazem s Nesicem da treba da prodas masine. Ti si upao u pricu kada je zarada bila nerealno velika i ti mislis da je to tako normalno. Tek ces ti da vidis sta je mala zarada, ima da kukas na sav glas. Posto je to tebi naravno neisplativo moj savet ti je da prodas masine dok jos vrede necemu. Bolje kupi od tih para novcice i cuvaj.

zasto kazes masine, kad lepo kazem da imam jednu graficku, koju koristim za svoj svakodnevan rad...
meni je i 100$ mesecno mala zarada, ja sam mislio da se vise pravi i takodje sam mislio da to ne treba non stop da radi...
tolko su hvalili to rudarenje da sam pomislio da moze da ti zameni posao i to sa jednom grafickom...
kad ono treba ti 4...

nalupetao si se za sve pare i bolje da nisam citao tvoj post, samo cu ti na ovo citirano odgovoriti...

ne mozes da dignes kredit, ako vec nemas neki posao ili neko uverenje za njih da ces ti te pare vratiti... ako znas neku banku, koja daje nezaposlenom licu kredit, rad sam da cujem koja je to banka i idem sutra da uzmem kredit...

I naravno, kao i svaki drugi btce troll, izvukao si ono najbitnije iz priče. Bravo ti ga bravo

btw Navedi mi jednu glupost koju sam napisao, pa pitaj ostale koji pišu ovde šta misle o tome ;)

edit: svojim prethodnim postom si ipak potvrdio da si trol. A što se tiče mišljenja, samom kupovinom jedne kartice se ostvaruje pravo na 1 btc dnevno, to garantuju bitcoin foundation na čelu sa markom karpelesom

edit 2 : vazelin je u gornjoj fioci u kupatilu :D

Poslednja izmena:
Stvarno sad sam procitao sve, "damirbaj" ti si totalno promasio celu pricu od pocetka do kraja, da ne kazem koncept uopste.
Batali na vreme, sto bi rekao "Saj", prodaj sve kupi novcice i to bi bilo to sto se tebe tice.

Daj da skupimo svi po 1 ltc da damo coveku...

zasto kazes masine, kad lepo kazem da imam jednu graficku, koju koristim za svoj svakodnevan rad...
meni je i 100$ mesecno mala zarada, ja sam mislio da se vise pravi i takodje sam mislio da to ne treba non stop da radi...
tolko su hvalili to rudarenje da sam pomislio da moze da ti zameni posao i to sa jednom grafickom...
kad ono treba ti 4...

Pa sad :) bila ti pogresna zamisao od starta :), al sta ces, to sam jednom kartom nije ni ono rekreativno :)

Batali na vreme, sto bi rekao "Saj", prodaj sve kupi novcice i to bi bilo to sto se tebe tice.

jel si ti uopste procitao moje poruke? onaj deo gde kazem da ovu masinu koristim za svakodnevan rad, bez obzira na rudarenje?

necu da odustajem od cele price, samo izrazavam svoje nezadovoljstvo trenutnim losim stanjem stvari... ko se ne slaze samnom, njegovo pravo...

Upravo taj deo gde si ti zamislio da na istom racunaru moze da rudaris i da ga korisits za sta vec istovremeno je gde ti sve pada u vodu.
Ako si mislio da ovo radis iole ozbiljno i isplativo (bilo to danas ili "sutra").

Poslednja izmena:
kad ono treba ti 4...
Ahaaaaa, ti bi da pustis grafiku da radi 3h dnevno kad se ne igras i da zaradjujes bar 300e mesecno. A i onda bi kukao verovatno sto ti ne uplacuju staz, da nemas socijalno, nemas placen topli obrok i prevoz. Znaci bar 1000e mesecno jednom kartom. Ja ti od prvog trenutka pricam da si trebao da sednes i da citas ali ne, ti si bio najpametniji pa si sve nekako mislio da je onako kako tebi odgovara. Pa sta ti mislis, gde to ima da se tolike pare mlate na nista?!
Ti toliku pometnju unosis na ovaj forum svojim postovima da bi ti stvarno trebalo zabraniti pristup. Postajes naporan bar kao Laza. Nisi u istom fazonu ali si tezak ko on.
Sta ti mislis, kako smo mi kretali u ovo? Mislis da nam je neko poklanjao HW? Vecina je kretala s jednom kartom pa je kupovala jos vremenom i otplacivala rudare. Dug je to proces, nema bogacenja preko noci kao sto si ti to zamislio.

Pa sad :) bila ti pogresna zamisao od starta :), al sta ces, to sam jednom kartom nije ni ono rekreativno :)

pa dobro, nije bas ni rekretativno, obzirom da je 280x u pitanju, a ne neki raspad od kartice, mada sa ovakvim cenama, zaista i deluje rekreativno :)

mene najvise nervira sto su sad nasla da se dese sva ova ****** sa btc-om i obaranja cena... da je moglo potrajati bar 3 meseca, kao kad sam poceo da kopam, da bar odradim taj najtezi korak i uzmem jos jednu graficku, napajanje, rig i extender... ovako sad su mi ruke vezene, mogu samo struju da placam i da mi ostane nesto sitno...

Nazad
Vrh Dno