Šta je novo?

Poslednje pročitane knjige

Čitanje klasika je sve osim progresivnog :p

Pa klasik je neminovan ali recimo Sopenhauer, Nietzsche, Kant i ostala beletristika :) Kad to cita 14 godisnjak i pod tim razume deo stvari onda mozemo da pricamo o progresivnom :)

... nisu ni svi stripovi za decu, a mnogi su i za decu i za odrasle... Npr. Alan Ford ima svoju vrednost kad ga citas kao klinac, ali i dosta toga pocinjes da kapiras tek kasnije, kad malo iskusis zivot. Ako ga iskusis :p

Poslednja izmena:
Dobio sam seminarski iz sociologije, a literatura mi je "Funkcionalizam u sociologiji" - Ivan Kuvačić
U celom Novom Sadu ima jedna knjiga, u Matici naravno, pa sam otišao tamo danas i u cugu pročitao.

Zanimljiva je knjiga.
Ima dva dela, jedan je da kažem uopšteno o funkcionalizmu, dok se drugi deo odnosi na najistaknutije funkcionaliste i njihova dela.
Samo mi je malo teže bilo zato što je hrvatski jezik pa sam imao "nepoznatih" reči :)

Pesma leda i vatre (A Song of Ice and Fire) - serijal na osnovu koga se snima serija "Igra Prestola". Neverovatno delo, veoma kompleksno. Neophodno je nekoliko citanja da se pohvataju sve finese. Mana je sto je dosad izdato (i napisano) samo 5 knjiga od ocekivanih 7.

Posle ovoga LOTR deluje kao prica za malu decu (da ne bude zabune: LOTR obozavam i do sada sam ga procitao 3 puta - prvi put pre skoro 30 godina)

Pozdrav

Martin je zavrsio sestu i rekao je da je do izdavaca da objavi. Tolkin je prvobitno Lotr svet stvarao kroz bajke koje je pricao sinovima pa zato celo delo vuce na bajku i pristupacno je deci zbog tih elemenata (borba izmedju dobra i zla). Pesme leda i vatre su fantastika zbog sveta i magicnih bica ali ona nisu u centru paznje vec dramski aspekt i zbog toga je ovo ipak stivo za odrasle.

Matrinove knjige, odnosno ceo serijal iz koga je nastala serija "Igra prestola" se u Novo Sadskoj biblioteci nalazi na dečijem odeljenju. Ta njihova odluka mi nikako nije jasna.
Ja sam nakon gledanja filma Enderova igra počeo čitam kjige iz tog serijala i trenutno sam na trećem delu (Ksenocid). Za sada mi je drugi deo (govornik za mrtve) ubedljivo najbolji.

Matrinove knjige, odnosno ceo serijal iz koga je nastala serija "Igra prestola" se u Novo Sadskoj biblioteci nalazi na dečijem odeljenju. Ta njihova odluka mi nikako nije jasna.
Ja sam nakon gledanja filma Enderova igra počeo čitam kjige iz tog serijala i trenutno sam na trećem delu (Ksenocid). Za sada mi je drugi deo (govornik za mrtve) ubedljivo najbolji.

Mozda je u novosadskoj na logicnijem mestu :)

Procitao sam "legende II - seni, bogovi i demoni". Ocekivao sam da me svaka prica ostavi bez daha. Nije bilo bas tako. Pomalo mi je licilo na skup trejlera za dugacke serijale...

"Drugovi, nebo mi obećava pobedu! Ne nama no Rimljanima valja se bojati! Pogledajte na bojno polje, tamo nema mesta za kukavice, svi do jednoga cemo izginuti ako ne pobedimo! Sta nam može pouzdanije obezbediti pobedu no takav zavet, šta li od takvog zaveta moze čvršce usaditi u nama veru da nas nebo zaštićuje! Drugovi, Bogovi nas postaviše između pobede i smrti" - Rece Hanibal pred bitku sa Rimljanima i pobedi :d

:p

Evo bas sam danas ucio o Hanibalu (da, idem u srednju skolu) i lepo je ovo znati. :)
Zanima me bas ono ne znam da li neko zna kako je Hanibal izgubio oko u onoj mocvari? (ne znam da li je ovo tacno, tako nam je profa rekao) :p

Pa klasik je neminovan ali recimo Sopenhauer, Nietzsche, Kant i ostala beletristika :) Kad to cita 14 godisnjak i pod tim razume deo stvari onda mozemo da pricamo o progresivnom :)

Dete od 14 sve i da neko hoće nemože da razume probleme koji se obrađuju kod pomenutih filozofa
I sa smile i bez smile

Nisam ja razumeo Ničea prošle godine, sa 18... Kada sam čitao "Tako je govorio Zaratustra".

Ne bih da filozifiram :) ali bas kod pomenutih moze da se kaze da su slojeviti. Hesea "razumeju" klinci i odrasli, slicno vazi i za Nicea.
Druga stvar je vrednovanje procitanog i kontrolisanje uticaja koji vrse. Za to je potrebno vise od samog uzrasta.

14 godina je osmi razred osnovne skole....u prevodu Andriceva Aska i vuk, Copic, Hemingvejev Starac i more, Nusicevo lice, pripovetke...i godine u kojima se cita samo ono sto se mora, kakav crni Nice, Kant i Sopenhauer, to moze da se razume tek posle predznanja iz sociologije, psihologije i logike, koje imas tek u srednjoj i kasnije na faksu, opsirnije kad vec moze da se shvati o cemu pise Kant ili Nice.Naravno moze u cetrnaestoj da se procita, ali ce u Zaratustri skapirati istog samo kao superheroja sa ekstra mocima koji se suocava sa nekim tamo teskim pitanjima, deli tamo neke savete, prica kao Isus i na kraj napusti pecinu.

Jeste, preterao sam za 14 bas. Sedamdesetih su citave generacije srednjoskolaca pocinjale od Hesea pa isli dalje. Na to sam mislio. Moji roditelji su to citali tada, na primer. Prilicno sam siguran da vecina nije razumela tada (a ne razumeju ni sad mnogo vise :)). Tak'a moda bila.

Jeste, treba da cita Zagora. A kad dodjete u penziju onda ste spremni za sve tajne ovog sveta.

Pravo pitanje je kakav efekat ostavlja procitana knjiga u zavisnosti od vremena u kojem se cita...nije to samo uzrast vec i vaspitanje, obrazovanje pa i specificnost trenutka...u svakom slucaju jedna te ista knjiga ne moze ostaviti isti utisak citanjem u razlicitim vremenima...Nicea neka citaju i osnovci, sta fali, mocice za 10 godina kad ga ponovo budu citali da naprave objektivnu distancu sopstvenog razvoja kroz proteklo vreme, to nece imati onaj koji prvi put cita nicea sa 20 ili 30. Realno iz ove perspektive sada voleo bi da sam u osnovnoj povremeno citao i daleko ozbiljnije knjige nego sto jesam, bilo bi samo na korist...namerno kazem povremeno jer zatrpavanje kolicnom preozbiljnog stiva takodje nije dobro...imao sam srece da citam tada klasike od kojih mnogi beze ali klasika se ne zove dzaba klasika....to shvatis tek kasnije...

Poslednja izmena:
@ exste

Bravo

Ostali,Realno, skrenuli ste sa teme, niko nije tvrdio da " 14 " mora nego je spomenuto u kontekstu " progresivnog " citanja posle ste samo nastavili da produbljujete pogresno. Dobro je da se cita sve ozbiljnija literatura a " pravila kod citanja " ne postoje osim mozda onog " laganog uvoda ", tj npr ne cita se " Zaratustra " bez nekog predznanja i slicno. Na filozofskom se dobije literatura za prvu godinu recimo kao potreban uvod i za za faks i za osnove ulaska u temu. Dobro bi bilo da neko moze detetu napraviti nesto slicno za razne teme. Takodje ne cita se svakom ista literatura, nekom jednostavno nije interesantna i ne mozes ga puskom naterati, niti treba pokusavati, svako nek sebe pronalazi.

Poslednja izmena:
pa zato je i izabrano da se se teme poput filozofije, psihologije, sociologije, logike i sl uvode postepeno u toku skolovanja.Ali Nice bez predznanja je isto kao kad uzmem da citam Igoove Jadnike na francuskom, bez ikakvog znanja francuskog. Procitacu nekako, ali pitanje sta sam razumeo i kako sam razume.Moras da poznajes o cemu pise, da bi ga razumeo. da znas sta je saman, sta je religija, sta i ko je Zaratustra, sta je licnost, sta je "ja", sta je ego, moral....o takvom predznanju govorim.

inace poslednja procitana-Ocean at the end of the Lane, Nil Gejman

Poslednja izmena:
Ja završavam "Gozba za vrane - deo drugi" četvri deo serijala Pesma leda i vatre, odnosno šesta knjiga.
Do polovine prvog dela "Gozba za vrane" je bilo zanimljivo, druga polovina i ceo drugi deo su mi nekako meh.

Mnogo nekih novih likova, glavnih glumaca više nema, neki iz poznatih razloga neki pak iz nepoznatih.
Priča nije dinamična, bez nekih prevelikih obrta kao što je bilo u predhodnim delovima.
Ne znam kako će ovaj deo da prenesu na ekran, ali ako bude verodostojno knjizi, većina gledala će da izvrši samoubistvo :)

Uskoro prelazim na Ples sa zmajevima. Videćemo ...

Nisi ni ti citao vidim
Razočaraop bih te odgovorom. Ali kako su ti kriterijumi ili Niče ili Zagor onda je dalja polemika sa tobom besmislena.
Verovatno si ubeđen da je Najbolje je piče NIčeova izreka

Razočaraop bih te odgovorom. Ali kako su ti kriterijumi ili Niče ili Zagor onda je dalja polemika sa tobom besmislena.
Verovatno si ubeđen da je Najbolje je piče NIčeova izreka

Svaka tvoja polemika sa mnom je besmislena i truje ovaj tred pa te molim da se suzdrzis. Ja sam svoje knjige davno procitao dok je bilo vreme, sada se bavim drugim stvarima - Gamingom :d.
Hbga kad sam bio mali nije bilo kompujtera bilo je knjiga tako da sam hteo ne hteo morao citati, sada opet ne moram. Meni je licno najzalije sto sam odrastao u " Titovoj " mazuranic eri pa nisam citao dovoljno Srpskih pisaca sto bih toplo preporucio ovoj danasnjoj mladezi.

Poslednja izmena:
Procitao prvu u serijalu Vestac onog Andzeja i na pola sam druge - nije lose, ali iskreno nisam impresioniran i price ne idu hronoloski pa se ponekad zaustavim samo da se zapitam kada se konkretna prica odigrava.

Iščezla - Džilijen Flin, sa sve teatralnim trejlerom :D

Šalu na stranu, prilično dobar triler, jako lepo drži paznju i solidno je napisan. Pročitao sam za jedno popodne.

Zavrsena i treca knjiga Gospodar prstenova :D
Ostalo je jos 200 strana,kao neki dodatak,ali bitno da je prica zavrsena.

Sledeca knjiga je verovatno Montevideo,pa Hobit.

Ja završavam "Gozba za vrane - deo drugi" četvri deo serijala Pesma leda i vatre, odnosno šesta knjiga.
Do polovine prvog dela "Gozba za vrane" je bilo zanimljivo, druga polovina i ceo drugi deo su mi nekako meh.

Mnogo nekih novih likova, glavnih glumaca više nema, neki iz poznatih razloga neki pak iz nepoznatih.
Priča nije dinamična, bez nekih prevelikih obrta kao što je bilo u predhodnim delovima.
Ne znam kako će ovaj deo da prenesu na ekran, ali ako bude verodostojno knjizi, većina gledala će da izvrši samoubistvo :)

Uskoro prelazim na Ples sa zmajevima. Videćemo ...

Posle plesa sa zmajevima vrane će ti biti odlične :) Što realno i jeste tako, samo ti nije prijala nagla promena tempa i uskakanje u POV nekih drugih likova posle furiozne završnice prethodne knjige. Naravno, oluja mačeva ostaje neprikosnovena i verovatno neponovljiva knjiga u serijalu...

Evo počeo sam ples sa zmajevima. Nisam znao da je ovaj deo zapravo paralelna priča sa predhodnom knjigom, samo drugi likovi.
Barem se Tirion vratio u priču :)...
Tačno tako, oluja mačeva je sjajna knjiga.

Upravo završio knjigu "Pacov" Andžeja Zanjevskog. Sjajna knjiga koja prati život pacova, od njegovog rođenja, pa do samog kraja. Oduševljen sam. Iskrena preporuka.

Nisam znao da je ovaj deo zapravo paralelna priča sa predhodnom knjigom, samo drugi likovi.

Koliko se secam, napisao je GRRM u pregovoru da su radnje paralelne. Pre dve godine sam procitao, pa se i ne secam, a knjige samo setaju u drustvu i ne mogu da potvrdim. :)

Procitao sam prve 4 knjige o vescu [prve dve su price a druge dve prate serijal] i smorio sam se, tako da sam za preostale 3 procitao recenzije jer me mrzi da citam vise, sporo, dosadno i predvidivo. Ciri mnogo smara a Geralta nekako sve manje ima... mozda se nekada odlucim da procitam do kraja, ali je realno, kako je pocelo, moglo mnogo, mnogo bolje.

Nazad
Vrh Dno