Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto je drmilos u jednom postu pominjao Ali , ne znam na koji je mislio na Aliekspress, ili verovatnije na Alibabu , verovatno misli na zastitu koju ti sistemi pruzaju korisnicima. Aliekspress je Solidna zastita za fizicka lica. Ali , Alibaba bas ne uziva najbolju reputaciju, a na Alibabi se i javljaju navodne firme iz celog sveta dok na AE prodaju samo Kinezi.

Sve sto mislis da imas makar kakvu zastitu sistema, mora ici kroz sistem. Ja nisam koristio AB jer je to sistem preduzeca za preduzaca, a ne za pojedince obicne kupce. Ali i AE robu mozes platiti sa WU, ali nikako tamo nekom Kinezu pojedinacno u njegov dzep, onda nema nikakve zastite, vec mozes uplatiti na racun AE i to je zasticeno , kao kada platis karticom, jer se sam AE ne bavi tim prevarama.

Kako funcionise sistem zastite na AB ne znam, ali takodje da bi i teoretski radio , novac mora ici na racun AB , a ne nekom indusu , Amerikancu , Kinezu ili bilo kome van sistema , platforme.
Druze ovako, ALiexpress je cerka firme Alibaba, koja je najveci prodavac ONLINE ima dnevne obrte po nekoliko miliona dolara, SIGURNI su kao i tvoje pare u banci dakle veruj mi 1001% nisi se dobro informisao imaju isti sistem zastite jer je ista firma i ALibaba i Aliexpress su Kineske "firme".
Na Alibabi se uglavnom prodaje na veliko i tamo su samo firme, a na Aliju su fizicka lica uglavnom.

Slobodno porucite sa Alibabe ako vam nesto odgovara isto je kao da ste porucili sa Aliexpress-a.
Toliko.

Trebalo je da cutite i pustite coveka... hoce da nauci a vi mu zbrzate diplomu! :) Nije ni cudo da se zale ljudi na kadar :)

A to mislis posle onog nemas vise NISTA kao 11200 GPC BEOGRAD..... e to je onda druga stvar, ja sma mislio da ti je ono sto si postavio 9-og za carinu pa da dalje nisi postavljao ono 11200 GPC... pa pazi moguce je da je na carini ali da oni nisu dalje ocitavali skenetrom ne znam lupam, i ovde ti to niko ne moze sa sigurnocu reci, jedino sto ti mogu reci je da zoves Savsku pisao sam ja negde vec taj broj mozes da ga nadjes i da njih pitas za taj i taj broj gde se nalazi paket jer od 9-og nemas nikakav novi info.

Da da, zato sam i pitao. :) Sad je gotovo, zvacu ih u ponedeljak.

Tako da su u Intezi vrlo precizni oko toga i tu nema problema sa njima. Inace si sve to mogao da saznas i preko koll centra, jer kada dobijes zivog coveka, onda ti prebace telefonsku vezu na odeljenje za kartice, i tamo vise znaju, nego obicni sluzbenici po bankama.

Sve ono sam i saznao preko call centra, ali tako sto sam otišao u Intesu pa je onda je njihova "stručnjakinja za kartice" nazvala call centar i tutnula mi slušalicu u šake... :) Nakon razgovora poslao sam im e-mail-om prepisku sa onim dripcem iz USA, gde se vidi da je napisao kako je moja kartica na listi ukradenih Visa/CC kartica i da je "prodaja otkazana" i... nakon par minuta pare su opet bile na mojoj kartici. Pohvalio bih ih, da nije nemoralno pohvaliti banku... :)

Poslao Kinez unimer od cca 30$, ali je bio "pametan" pa napisao da je unutra "tester", da je to "gift" i da košta 15$. Kada je paket dopao Evicinih šaka i kada je pročitala to "gift", pocepala ga je k'o svinja masan džak i... odmah je "shvatila prevaru". :) To nije nikakav "tester" nego POTENCIOMETAR! :D

E onda ga je Evica 8 dana proučavala i zaključila da ne može biti jeftiniji od 25$, pa ga je tako i carinila, tj. obračunala PDV. Posle im je trebao još jedan dan da ga ulepe žutim trakama, ali na kraju sam ja ipak dobio svoj POTENCIOMETAR. :d

Potenciometar je ipak preživeo Evicinu nežnu ruku, ja njihov harač, a uz to sam i presrećan što ga Evica nije proučavala bar mesec dana, inače bi "shvatila" da je potenciometar za "(visoko ;)) profesionalnu upotrebu" i da ne mora svako domaćinstvo da ima taj potenciometar, pa bi mi tražila dozvolu za uvoz. :)

Pa ti si imao sreće sa Evicom.
Ja moj paket čekam duuugo i neznam da li će ga pustiti ili vratiti nazad za Kinu, tražila mi je da joj pošaljem izvod iz banke pa će da razmisli .
Ko ima iskustva sa vraćanjem paketa za Kinu, interesuje me kako da javim prodavcu da se paket vraća i da li mogu da dobijem bar deo novca nazad od prodavca za recimo
umanjenu cenu poštarine, plaćeno 35 evra ?

:-(

07.12.2013 13:18:00 CN - 100614
02.01.2014 14:15:04 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
02.01.2014 14:25:55 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
03.01.2014 11:04:39 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
04.01.2014 19:24:04 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
06.01.2014 17:53:13 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
08.01.2014 19:16:18 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
09.01.2014 18:57:23 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
10.01.2014 19:18:36 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
11.01.2014 17:59:02 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
13.01.2014 17:33:00 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
14.01.2014 17:02:21 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
15.01.2014 17:13:17 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
16.01.2014 16:37:05 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
17.01.2014 16:48:24 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

zavisi gde si kupio, dobijas full refund.

Kupljeno je na Ebay-u . Ne znam da li je dovoljno samo sa prodavcem da se dogovorim ili moram da otvaram slučaj ?

otvarajte slucaj UVEK, jer postoji 7 dana koji sluze za "raspravu" gde svako iznese sta ima, i tek onda escalateujes

+ dodatni faktor toga da se uk*nja drugi, i spada na to da kaze "ok ali ako stigne molim vas budite saglasni da cete ostaviti nista manje od 5 zvezdica za svaku rubriku u feedbacku".

milion puta ponovljeno, kupac je beli medved na ebay-u.

Poslao Kinez unimer od cca 30$, ali je bio "pametan" pa napisao da je unutra "tester", da je to "gift" i da košta 15$. Kada je paket dopao Evicinih šaka i kada je pročitala to "gift", pocepala ga je k'o svinja masan džak i... odmah je "shvatila prevaru". :) To nije nikakav "tester" nego POTENCIOMETAR! :D

E onda ga je Evica 8 dana proučavala i zaključila da ne može biti jeftiniji od 25$, pa ga je tako i carinila, tj. obračunala PDV. Posle im je trebao još jedan dan da ga ulepe žutim trakama, ali na kraju sam ja ipak dobio svoj POTENCIOMETAR. :d

Potenciometar je ipak preživeo Evicinu nežnu ruku, ja njihov harač, a uz to sam i presrećan što ga Evica nije proučavala bar mesec dana, inače bi "shvatila" da je potenciometar za "(visoko ;)) profesionalnu upotrebu" i da ne mora svako domaćinstvo da ima taj potenciometar, pa bi mi tražila dozvolu za uvoz. :)

aj mi posalji linl koji si kupio itd i da prenesem kinezu da napise potenciometar 15$

otvarajte slucaj UVEK, jer postoji 7 dana koji sluze za "raspravu" gde svako iznese sta ima, i tek onda escalateujes

+ dodatni faktor toga da se uk*nja drugi, i spada na to da kaze "ok ali ako stigne molim vas budite saglasni da cete ostaviti nista manje od 5 zvezdica za svaku rubriku u feedbacku".

milion puta ponovljeno, kupac je beli medved na ebay-u.

na aliju je bolje, imas 5 dana, ako ne odgovori prodavac ide u tvoju korist, ako odgovori moze da contra offer ili tome slicno u svakom slucaju kupac je zasticen.

na aliju je bolje, imas 5 dana, ako ne odgovori prodavac ide u tvoju korist, ako odgovori moze da contra offer ili tome slicno u svakom slucaju kupac je zasticen.

obicno svi odgovore, ali na aliju kad escalateujes case treba i po 2 nedelje da odgovore, na ebayu za 48h ako je vikend 24h ako je radni dan.
ali gleda da se nadje nego zajednicko resenje dok kod ebay-a samo kazes "ok escalating case in few days" dobijas momentalno refund od prodavca ako nije *****.

obicno svi odgovore, ali na aliju kad escalateujes case treba i po 2 nedelje da odgovore, na ebayu za 48h ako je vikend 24h ako je radni dan.
ali gleda da se nadje nego zajednicko resenje dok kod ebay-a samo kazes "ok escalating case in few days" dobijas momentalno refund od prodavca ako nije *****.
Imao sam eskalaciju na Aliju , za dva dana presudili u moju korist

ja nijedan jos slucaj nisam morao da escaliram :) ili prodavac cuti pa prodje vreme, ili odobri moj zahtev ili nadjemo bolji dogovor da on ponovo posalje i tome slicno ili dobijem neki drugi refund i slicno.

Ja sam eskalirao pre neki dan na Ebay-u jer nisam dobio paket za 88 dana , uveče sam eskalirao a ujutro kad sam pogledao već su mi vratili pare .

aj mi posalji linl koji si kupio itd i da prenesem kinezu da napise potenciometar 15$

Imas ovoga na Ali-ju k'o blata, al' evo pomenutog Kineza i link iz order-a: http://www.aliexpress.com/snapshot/308481855.html

Ja mu nisam ništa rekao niti sam ga ikada kontaktirao e-mail-om, al' da jesam svakako bih ga zamolio da ni slučajno ne piše "gift", jer to kad Evica vidi obavezno podere paket k'o svinja masan džak, a onda sledi ekspertiza od min. 7-8 dana. Naravno ne može Kinez tek tako da za*ebe Evicu, jer ona zna da POTENCIOMETRI koštaju 25$. :D

Imam punooo ali bas punooo porucenih paketa preko Alija za ovih 6 godina i samo jednom sam isao na dispute ovaj se nije javljao a administratori sa Alija su mi za dva(2) dana vratili novac. Mislim da si ovo lupio i da ako tako nesto postoji verovatno je tada bilo puno prituzbi pa nisu mogli da sve na vreme zavrse, i od druga koji je imao slicno iskustvo takodje za dva dana su mu vratili pare, tako da....

Imao sam eskalaciju na Aliju , za dva dana presudili u moju korist

A evo i dedamrsoje je imao isto iskustvo tako da je to tvoje ako je uopste tvoje iskustvo to od 2 nedelje verovatno u manjini, nisi u pravu.
Pozz

Imas ovoga na Ali-ju k'o blata, al' evo pomenutog Kineza i link iz order-a: http://www.aliexpress.com/snapshot/308481855.html

Ja mu nisam ništa rekao niti sam ga ikada kontaktirao e-mail-om, al' da jesam svakako bih ga zamolio da ni slučajno ne piše "gift", jer to kad Evica vidi obavezno podere paket k'o svinja masan džak, a onda sledi ekspertiza od min. 7-8 dana. Naravno ne može Kinez tek tako da za*ebe Evicu, jer ona zna da POTENCIOMETRI koštaju 25$. :D

meni ovi mastech kod nas u radnjama deluju kvalitetnije od ovoga 3 puta a nisu skuplji :)

Auuu koja hrabrost, imaju 5 prodatih stvari za 7 meseci i imaju na osnovu feedback score-a 80% positive feedback, treba imati 00 pa naruciti nema veze ne zato sto ce da ti drmnu lovu, nece ne mogu jer te stiti Ali vec zbog smaranja da li ce uopste poslati jer takvi su oni neki vecina od njih ni nemaju na stanju to sto nude i kad ti narucis onda oni porucuju to iz fabrike pa jos ako nemaju oni tamo pa onda cekas, pa onda kad konacno dodje do nas onda te Evica uzme pod svoje itako.

80% positive feedback je zato što su pustili 5 komentara: 4 pozitivna i 1 negativan, pa mu to dođe 80%. :) Inače ne procenjuje Evica uvek. Za dan se složila sa Kinezom koji mi je na paketu za ELM327 lupio 20$ (a stvarno sam ga platio 7.6$) i nije pravila pitanje. Odmah je prihvatila. :) Dobro, pokidala je paket zubima zato što je Kinez napisao "gift" i još "Commercial Sample" - time su je za srce ujeli... :D

80% positive feedback je zato što su pustili 5 komentara: 4 pozitivna i 1 negativan, pa mu to dođe 80%. :) Inače ne procenjuje Evica uvek. Za dan se složila sa Kinezom koji mi je na paketu za ELM327 lupio 20$ (a stvarno sam ga platio 7.6$) i nije pravila pitanje. Odmah je prihvatila. :) Dobro, pokidala je paket zubima zato što je Kinez napisao "gift" i još "Commercial Sample" - time su je za srce ujeli... :D

Nisu oni nista pustili vec imaju 5 realizovanih prodaja pa su l;judi napisali svoje misljenje, tako ce i tvoje da izadje kad napises pa onda oni odgovore i onda se tek vidi, znam ja druze sta je sta i kako se racuna pa vec 6 godina se druzimo Ali i ja :D Hehe pa znam ja da ne procenjuje samo Evica meni nikada dosad nije nego sam rekao u globalu jer ce nesto doci i pod njenu ruku.

meni ovi mastech kod nas u radnjama deluju kvalitetnije od ovoga 3 puta a nisu skuplji :)

Na YT-u baš i ne dele tvoje mišljenje. O kvalitetu ovoga ne mogu da pričam, jer ga jos nisam ni probao, pa ću dotle morati da "verujem" review-ima koji kažu da svakako nije Fluke, ali da nisu našli ništa bolje za te pare...

Nisu oni nista pustili vec imaju 5 realizovanih prodaja pa su l;judi napisali svoje misljenje, tako ce i tvoje da izadje kad napises pa onda oni odgovore i onda se tek vidi, znam ja druze sta je sta i kako se racuna pa vec 6 godina se druzimo Ali i ja :D Hehe pa znam ja da ne procenjuje samo Evica meni nikada dosad nije nego sam rekao u globalu jer ce nesto doci i pod njenu ruku.

Ja napisao, ali nije ništa izašlo, za razliku od prethodnih koji su odmah izašli. Međutim nikada čovek ne zna o šta će se "spotaći": umesto da se smaram sa ovima, ja se smarao sa Amerom. Ovi poslali, a Amer mrsio 00 sa "ukradenom karticom", robu naravno nisam dobio, a pare mi iščupala Intesa sa njegove rezervacije. I kako ja sad da budem "pametan"? :)

Imam punooo ali bas punooo porucenih paketa preko Alija za ovih 6 godina i samo jednom sam isao na dispute ovaj se nije javljao a administratori sa Alija su mi za dva(2) dana vratili novac. Mislim da si ovo lupio i da ako tako nesto postoji verovatno je tada bilo puno prituzbi pa nisu mogli da sve na vreme zavrse, i od druga koji je imao slicno iskustvo takodje za dva dana su mu vratili pare, tako da....

Tebi je prodavac verovatno prihvatio dispute, jer tek posle 3 dana mozes escalate da adminstrator odlucuje, meni je dispute trajao mesec ipo, otvoren 14.5 escalate 18.5 a odluceno u moju korist 29.6. prosle godine...7afy.png

A evo i dedamrsoje je imao isto iskustvo tako da je to tvoje ako je uopste tvoje iskustvo to od 2 nedelje verovatno u manjini, nisi u pravu.
Pozz
priznajem da moze biti da ne znam gde sta da pritiskam kod aliexpressa, posto UI mi ne lezi, ali aliexpress kao sajt mi se ne svidja generalno, jer stalno stizu poruke od naroda tipa:

Dear "moje ime" sorry to disturb you
imamo nike patike 33$ cipele telefone sve novo original molim vas pogledajte i saljemo par carapa kao poklon

bukvalno buvljak.

kod mene sam imao dispute gde 11. 11. otvoren, 27.11. tek administrator ili ko vec rekao da cekaju da im prodavac dostavi informacije o trackingu ili tako nesto, i od toga nista jos, srecom bilo nesto za 3-4$.
Plus sto svi spammuju "pls feedback plz.." kad se zavrsi, mada to rade i na eBayu ali niko se ne usudi da salje privatne poruke za to.
ebay sa moneyback guarantee-om je najbolja stvar ikad po meni, sve pise lepo, nije polomljen engleski, a kineske prodavce ebay uzima za prevarante po defaultu osim ako nema zesci tracking number i da sve ocitava preko njihovog sistema (sto 90% kineza nema), a i tad za male iznose kao sto sam reko ispod 20-30$ uvek izadju tebi u susret makar predmet vec stigao.

najbolje je kad kinez neupucen u nasu carinu salje tebi posta.rs link za pracenje gde pise da je usao u bg i kaze da odes tamo da podignes paket, jeste sve trcim za otg kabl da platim kartu i nazad busom 1000din za otg kabl od 2$ da ti ne bi izgubio te pare.

Nesto je Alijev sistem prsnuo kod tih ocena, i onih znakova i broja kupljenih - prodatih predmeta. Meni fali oko polovine, sto me bas i briga ali ovima sto prodaju nije bas svejedno.

Evo ovi iz Perinog primera pored one nazovimo je medalje pise tri (3) prodaje. A kada se ode na ocene vidi se da imaju 5 ocena, znaci 2 isparile u onom prebrojavanju. Prodavcima sto imaju dosta prodaja to ne znaci nista, ali ovima sa malo ipak je velika razlika 5 ili 3. Mada ja ne bih imao hrabrosti da kupim od njih ni da pise 10 :) nekako mi to malo, a to je broj prodaja za godinu dana, to nisu ozbiljni prodavci, nego kao neki hobi.

Poslednja izmena:
Sto se naplate pdva i carine tice, po meni nema pravila, zavisi od volje carinika i od zemlje slanja posiljke. Rigorozniji su za posiljke iz Kine u odnosu na one iz EU. Imam primer gde su mi naplatili pdv za obicnu olovkicu za tablet. Trebala je da stigne sa futrolom, ali je nije bilo, pa je naknadno poslata. Futrola je putovala skoro dva meseca iz Kine i nije nista naplaceno, dok je olovka stigla za 7 dana u koverti i naplacen pdv (procenjena vrednost 1,5e, pdv 30din) i ostali troskovi u ukupnoj vrednosti od 122din. :mad: Toliko olovka ne vredi, ali nema veze. A danas mi je stigao paket iz Nemacke, 2,5kg tezine, u kom je bio rucni sat, nekoliko polo majici dugih rukava, obicnih majici, ukupno 8 stvari. Rok isporuke je trebao da bude do 6 nedelja, a stiglo je za desetak dana. U paketu su bile dve fakture na kojima je pisalo da je poklon, ali i pojedinacne stavke sa vrednostima svih stvari, tipa 3 x 1e polo majica, sat 10e... u ukupnoj vrednosti od 20e. Procenjena vrednost po fakturi 20e ili 2302din, naplacen pdv 460din, sa ostalim troskovima ukupno naplaceno 722din. Korektno sa njihove strane. Ja veoma zadovoljan, ocekivao sam i carinu i pdv, jer je ukupna vrednost paketa preko 150e. :D

Tebi je prodavac verovatno prihvatio dispute, jer tek posle 3 dana mozes escalate da adminstrator odlucuje, meni je dispute trajao mesec ipo, otvoren 14.5 escalate 18.5 a odluceno u moju korist 29.6. prosle godine...Pogledajte prilog 133363

Ocigledno nisi dobro citao sta sma pisao, a lepo sam pisao, prodavac NIJE prihvatio dispute zapravo covek nije ni na jednu poruku moju nista odgovara, prosla su 3 dana AUTOMATSKI tada eskalira na Aliju i onda Aliexpress odlucuje po dokazima koje imas itd.
Upravo sam im tada poslao sve sto imam od prepiske sa njima i + dao TN koji sam dobio od "prodavca" gde za 15 dana apsolutno nema nikakav update.
Oni su kontaktirali njega rekao im je da nije poslao i oni su mi posle 2-3 dana vratili novac.

Ja se nadam da sam ti sad malo bolje objasnio tj. nadam se da ces lakse shvatiti ono sto sam u prvom postu(na ovu temu) i napisao.

Elem narucujem sa Alija 6 godina i znam svu proceduru i sve ostali, veruj mi ne moras da me ucis sta i kako, ja se trudim druge koji imaju manje iskustva da posavetujem.
Pozz.

Nesto je Alijev sistem prsnuo kod tih ocena, i onih znakova i broja kupljenih - prodatih predmeta. Meni fali oko polovine, sto me bas i briga ali ovima sto prodaju nije bas svejedno.

Evo ovi iz Perinog primera pored one nazovimo je medalje pise tri (3) prodaje. A kada se ode na ocene vidi se da imaju 5 ocena, znaci 2 isparile u onom prebrojavanju. Prodavcima sto imaju dosta prodaja to ne znaci nista, ali ovima sa malo ipak je velika razlika 5 ili 3. Mada ja ne bih imao hrabrosti da kupim od njih ni da pise 10 :) nekako mi to malo, a to je broj prodaja za godinu dana, to nisu ozbiljni prodavci, nego kao neki hobi.

Evo sad cu da objasnim i ovo jer vidim da ne znate zasto se pokazuje da ima toliko i toliko prodaja a ustvari pise manje, naime o cemu se radi on covek ima 7 prodaja i gore kad sad gledas pise 4(a ustvari ima 7 realizovanih prodaja) a zasto se to desava pa evo zato sto 3-oje njih NIJE ocenilo "No Feedback Score" evo recimo kod ovog prodavca nema 3 FBS-a i automatski gore pise 4, JER se onaj posto gore obracunava na osnovu feedback score-a a ovaj ima samo 4 FBS-a i na osnovu toga ima i koliko posto pozitivnih.

Evo razjasnio sam vam, nadam se da sam bio jasan sto se ovoga tice ili ako treba nek se neko javi da mu uprostim, nije frka, ozbiljno tu sam da pomognem sto znam, a dostaaaaaa znam o ovome iz moje duge "konzumacije" Aliexpress-a.

Tako da nije Alijev sistem prso, nego ne znate o cemu se radi(nista lose ne mislim, ih ima stvari koje ja ne znam pa me drugi isprave, sto je normalno), sada nadam se znate zasto u komentarima ima vise nego gore sto pise broj.
Predjite misem preko onoga gde pise feedback score imate broj pa onda onaj zlatnik ili titula ne znam kako da ga nazovem pa cete videti sta pise:
"This is the feedback symbol for feedback scores from 3-9"

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno