Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

nemam nikakve "veze" i ne poznajem nikoga ko radi u telekomu. :(

E jeb brate, ovo ti je kljucno, ovo resava tvoj problem, a ovako cisto sumnjam da ces izaci na kraj sa njima a da je na tvoju korist. Nazalost tako je to u ovoj zemlji, naravno ja ti zelim da sto pre uvedes VDSL, a da jos nesto, bilo bi korisno da nam kazes o kojoj centrali govoris, mozda neko zna da na toj centrali IMA ili NEMA stvarno VDSL ploca.
Pozz i dobrodosao :)

Može da se desi da slabljenje bude veće nego što bi trebalo da bude, zbog loših kablova, kontakata i tako to, pa da onaj sajt kaže da je centrala dalje nego što jeste. Na primer, meni je na osnovu ADSL parametara izračunao da sam na 1000 m od centrale, a u stvari sam na 300 m.

Svejedno je sta je u pitanju - daljina ili losa infrastruktura, sustina je da to utice na ogranicenje protoka, a da se po tom pitanju ne moze nista preduzeti.

Pozdrav svima nov sam na forumu ali vas redovno pratim. :)

Potrebna mi je pomoc oko uvodjenja VDSL-a. Trenutno imam net10 paket i 2 stb (IPTV) dakle 18mb mi je otvoren protok na modemu trenutno i sve radi bez problema, udaljen sam od centrale nekih 150m attenuation 4.1db. Znam da imam sve tehnicke uslove za uvodjenje VDSL-a. :) Podneo sam zahtev za Net30 paket pre nekih mesec dana i sve je bilo super, do trenutka dok nisam dosao u poslovnicu da preuzmem modem, tada mi je receno da su oni pogresili u proracunu posto trenutno nemaju vdsl ploce ugradjene na mojoj centrali (inace centrala je radjena prosle godine i cisto sumnjam da ne postoje bar dva VDSL porta od ranije) da ne znaju kada ce im stici VDSL ploce i da cekam naravno. Kada sam pitao pa dobro kada ocekujete da cete dobiti VDSL ploce za mesec,dva, tri, sest... Odgovor je bio: "pa nista se ne zna, javicemo ti". Eto od tada je proslo nekih mesec dana zahtev i dalje stoji, niko me nije zvao niti kontaktirao.

Moje pitanje je sledece. Sta ja kao obican covek da radim u vezi toga, kome da se obratim zalim? I da li je moguce da zaista na novim centralama ne postoje VDSL ploce ili su me lagali, samo da me se otarase. Kako ste Vi izasli na kraj sa time i uspeli da dobijete VDSL? Bilo kakva pomoc bi mi korisna, nemam nikakve "veze" i ne poznajem nikoga ko radi u telekomu. :(

Mozes samo da ih zivkas(ili da svratis u poslovnicu) s vremena na vreme i da ih pitas da li je omogucen vdsl na tvojoj centrali(to ti je najbolja solucija ako nemas nekog u Telekomu, jer je pitanje kada ce te oni pozvati). Naravno da je moguce da nema vdsl-a na centrali, a da te lazu nemaju razloga(jer je njima svejedno, tj. zasto ti neko ne bi prodao skuplju uslugu da moze) . Najbolja solucija ti je da nadjes nekog ko radi u Telekomu da se raspita.

Malo je cudno da su radili centralu prosle godine, a da nisu ubacili vdsl. Posto su npr. prosle godine radili na NBG-u(mada i dalje nesto rade koliko sam primetio- skoro su provlacili kablove u Goce Delceva) i tada su vec osposobljavali centrale za vdsl. Kod mene je to odradjeno pre nesto vise od godinu dana.

Poslednja izmena:
Hoću i ja to, ako imam tehničkih mogućnosti da li je i dalje ta promotivna cena ili je završena akcija?

Trajala je do 31.12., ali nije na odmet da proveris da nisu slucajno produzili

Nisam siguran ali mislim da je to vazilo do 31.12.2013
EDIT: Jeb u isto vreme smo pisali poruku :( da ne ispadne da ponavljam :D

Poslednja izmena:
Zovem da pitam da li još važi promocija, da li imam tehničkih mogućnosti za vdsl, da li može u isto vreme vdsl i iptv i na 19813 mi kažu da ne mogu da mi odgovore na pitanja, tako da me prosleđuju na službu prodaje i samo se govorni automat javlja (zvao sam nekoliko puta i svaki put isto "Vreme čekanja do javljanja operatera je duže od dva minuta") :).

Poslednja izmena od urednika:
Sa tehnicke strane, naravno da moze vdsl i iptv u isto vreme(cak je i logicno bolja solucija, jer mogu vece brzine), mada stoji cinjenica da do skoro nisu davali iptv sa brzinama vecim od 6(10Mbps), ali valjda vise nemaju takvo ogranicenje za vdsl korisnike(jer bi to bilo besmisleno). Box paketi su jos uvek vezani za adsl(mislim na brzinu koja je 6Mbps), tako da od toga nema vajde. Trebalo bi da ovi sa 19813 imaju informaciju da li ima vdsl na tvojoj centrali, ali ostale bi trebalo da imaju ovi na 19818(ja kad ih zovem prebacim na spikerfon dok se neko ne javi). Mada ti je najbolja solucija da svratis u poslovnicu.

Po meni je(do 31.12.2013.) umesto box-a mnogo bolja bila kombinacija fiksni+mix400(50%)+net50(po ceni 10) koja kosta isto kao box, ali za razliku od box-a dobije se mnogo bolji internet(50Mbps->6Mbps) sto je meni vaznije od minuta na mobilnom(100min, 100sms -> 500min. 500sms + besplatan net na mobu(1GB puna brzina, posle 64/32Kbps )). Ali naravno, kome treba vise minuta na mobilnom i mob. internet, onda je box bolji.

Poslednja izmena:
Колико сам чуо од неких, план је да се понуди нови Бокс са 30/2 уз до 5 СТБ-ова или 50/2 без телевизије. То је ваљда измерено на бакру и не може више. Ја имам Бокс без телевизије и 6/1 (***, када сам потписивао, није било ни промоције 10/1 по цени 5/1 а камоли 50/2) па све чекам да понуде и нама неку промоцију. Мада би за садашњи Бокс 3 могли да дају и мало брже.

Može da se desi da slabljenje bude veće nego što bi trebalo da bude, zbog loših kablova, kontakata i tako to, pa da onaj sajt kaže da je centrala dalje nego što jeste. Na primer, meni je na osnovu ADSL parametara izračunao da sam na 1000 m od centrale, a u stvari sam na 300 m.

Problem je taj sto ja moju centralu vidim kroz prozor, vazdusnom linijom sam 100m udaljen a kablovima nekih 150m, prosle godine su stavljeni novi stubovi i promenjeni svi kablovi do moje kuce, a i sam sam stavio nove kablove kroz kucnu instalaciju. Tako da o tome nema govora da u imati neke probleme ili sta vec.

Malo je cudno da su radili centralu prosle godine, a da nisu ubacili vdsl. Posto su npr. prosle godine radili na NBG-u(mada i dalje nesto rade koliko sam primetio- skoro su provlacili kablove u Goce Delceva) i tada su vec osposobljavali centrale za vdsl. Kod mene je to odradjeno pre nesto vise od godinu dana.

Pa o tome ja i pricam da mi je cudno da nemaju VDSL ploce a prosle godine je radjena centrala. Prvo je bila prica kako treba jos njih da poruci da bih ja dobio VDSL sto mi tek nema smisla. A u toj poslovnici prosek godina je 52, tako da kada sam prvi put otisao pre mesec dana nemo su me gledali o cemu pricam. Meni je samo potrebno da s ezalim nekoj njihovoj internoj kontoli sta vec, zato sto verujem da imaju sve tehnicke uslove ali da se prave blesavi.

Mozes samo da ih zivkas(ili da svratis u poslovnicu) s vremena na vreme i da ih pitas da li je omogucen vdsl na tvojoj centrali(to ti je najbolja solucija ako nemas nekog u Telekomu, jer je pitanje kada ce te oni pozvati). Naravno da je moguce da nema vdsl-a na centrali, a da te lazu nemaju razloga(jer je njima svejedno, tj. zasto ti neko ne bi prodao skuplju uslugu da moze)

Na zalost placam isto cenu, trenutno sam uzeo net 10 bez ugovorne obaveze i placam 2540 din, a net30 sa ugovorom bi me kostao 2799. Ne zelim da se vezujem ugovorom zato sto ne znam kada ce uvesti vdsl i mozda dodje neka bolja promocija sta vec a ja vezao ugovor na net10.

Poslednja izmena:
Просек година не значи много, пре месец дана сам отишао у пословницу и питао девојче (које сигурно има мање од 30 година) да ли су почели да нуде vdsl и добио питање као одговор ... а шта је то vdsl? Требало би да опет питам па да проценим колико знају, сећам се да сам имао проблема када сам хтео да спојим неке рачуне за мобилни, од њих троје сам чуо апсолутно различите одговоре, од негације до варијанте да је тешко ... да би четврта (а чини ми се и најстарија) само климнула главом, преписала мој матични број у комп и кроз минут рекла да је све завршено.
Не видим зашто не верујеш да није убачен vdsl, мислим да није баш да сада свака централа то мора да има. За сваки случај опет иди до пословнице и питај неког другог, све док неко не буде умео да објасни где запиње.

Просек година не значи много, пре месец дана сам отишао у пословницу и питао девојче (које сигурно има мање од 30 година) да ли су почели да нуде vdsl и добио питање као одговор ... а шта је то vdsl? Требало би да опет питам па да проценим колико знају, сећам се да сам имао проблема када сам хтео да спојим неке рачуне за мобилни, од њих троје сам чуо апсолутно различите одговоре, од негације до варијанте да је тешко ... да би четврта (а чини ми се и најстарија) само климнула главом, преписала мој матични број у комп и кроз минут рекла да је све завршено.
Не видим зашто не верујеш да није убачен vdsl, мислим да није баш да сада свака централа то мора да има. За сваки случај опет иди до пословнице и питај неког другог, све док неко не буде умео да објасни где запиње.

Na zalost, puno tu problema ima. Na salterui sedi lik koji je nekada bio sef cele poslovnice pa je po kazni prebacen da sedi za salterom
vec 3godine, zato sto je za uvodjenje adsl-a pre par godina trazio pare, mislim na mito. Da, da, da bi ste uveli adsl morate njemu da gurnete u dzep 50 ili 100 evra, a ljudi imaju tehnicke uslove... Tako da njega sad apslolutno nista ne zanima, a do drugih ne mogu ni da dodjem. Ajde vise manje prosek godina ja pricam svoje iskustvo vezano za godine a to je da ljudi bele veze nemaju o poslu.

Ono sto sam uspeo da saznam jeste da imam mogucnosti na osnovu udaljenosti i centrale, ali u centrali ne postoji vdsl port/ploca pa je potrebno da ima dostave vdsl plocu to se ceka. Razmisljam da ima ponudim da sam kupim tu vdsl plocu samo da mi kazu koji model i sta...

Poslednja izmena:
Dobio sam napokon Anu pre minut na 19818 i rekla mi je:

1. da prvo moram da podnesem zahtev pa da mi se tek onda proveri da li imam tehničke mogućnosti za VDSL,

2. da je produžena akcija do juna 50% na 24 meseca i rekla mi je da je cena 3.699,00 din za 50/2,

3. da uradim u vezi IPTV-a onako kako meni odgovara, kaže mogu i BOX paket a mogu i da podnesem za VDSL i IPTV pa ako postoji mogućnost nakon tehničke provere će da mi kažu da li mogu i jedno i drugo.

E sada, mene zanima kada podnesem zahtev na koju foru si @Kimins dobio 50/2 za 1.899,00 din kada je na sajtu ta cena za 20/2, nigde ne mogu da pronađem, da li je caka da potpišeš za 20/2 a oni ti puste maksimim ili je nešto drugo u pitanju?

Poslednja izmena od urednika:
Била је акција 50/2 за 1.899 али не знам да ли још важи.

Ta akcija je bila nekako poluzvanična. Na sajtu nije bilo reči o tome. Telekom je birao neke od korisnika koji su blizu centrali i njima slao flajer o toj akciji.

Нисам ни ја видео негде на сајту ... само у једној пословници где је свако могао да прочита.

Slali su postom tu ponudu, ali i neki koji nisu dobili su uspeli da potpisu. Bila je fora da su dozvoljavali samo onima koji su na 250m od centrale, ali bilo je i nekih koji su na vecoj razdaljini a da su uspeli da potpisu. Fora je bila samo da odes u poslovnicu i trazis(pod uslovom da znas da kod tebe moze vdsl). Mora se priznati, jedna od veoma retkih stvarno dobrih ponuda u poslednjih godinu dana(pogotovo sada kad su digli cenu osnovnog paketa bez u.o. na 2000).

Poslednja izmena:
Još kada bi ti malo podigli upload gde bi ti bio kraj...

Da li si zvao da vidiš mogu li ti podići upload bar na 5 ili 10 mega?

Ma nisam se cimao jer meni up nije toliko bitan. Imam dovoljno za skypeHD, a to je jedino za sta mi treba, jer torente i "cloud" ne koristim. A ako mi nekad bas zatreba nije mi problem da skoknem do burazera koji je na Targu. Da mi je up presudan verovatno bi uzeo Targo, ali meni je i ovo vise nego dovoljno(pre svega ovde mislim na ceo paket u kombinaciji sa cenom).

Ali stoji cinjenica da su bas isplicarili sa up-om. Po meni neki minimalni odnos koji je treba da bude za ove pakete je 1:10(ni to nije nesto, ali ispod toga je sve smesno)

Poslednja izmena:
Jedna lepa vest. Ovo odgovor na moj mail.
Obavestavamo Vas da je kampanja Promo Net 50 po ceni 10 produzena do 31.03.2014. godine. Kampanja je namenjena svim novim i postojecim Internet korisnicima kojima je istekla ugovorna obaveza, a koji imaju tehnicke uslove za paket Promo Net 50.

Odlicno, taman ko nije uspeo da ugrabi do 31.12. evo mu prilike. Samo je problem sto neki od onih na kol centru ocigledno nisu upoznati sa ovim, vec samo znaju za one promo pakete veci po ceni manjeg.

Prilozi

• 50 za 10.png
    50 za 10.png
    348.7 KB · Pregleda: 309
Šta mislite da li postoji vdsl u Gornjem Milanovcu ili Kragujevcu, ima li neko informacije?

Vrh Dno