Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Dinar, a oprema se dobija na korišćenje kao i za adsl.

ISDN mrezni zavrsetak da bacim u kantu za djubre? I to bez naknade?

@Mitsuru
Ja sam udaljen od centrale 1150m, podatak telekoma, i moze 50. A za online prijavu ne znam, sve svoje naloge sam bas davno otvorio, sluzili su za pregled poziva i racuna.

Poslednja izmena:
Ovo je vec nesto vrlo konkretno, stanje stvari, a ne nagadjanje. Koliko kosta ta papazjanija?

Pa Jericho i ja ti rekosmo da ne moze na ISDN jer ne kupuju vise brate matoro, ali ti jok, ajd tvdi jos da moze, aj prijavi se ziv ti ja :D kakav lik...
Sorry brate bilo jace od mene, podsecas me na jednog mog dobrog druga koji ne veruje meni ali kad cuje od drugog onda kao e dobro tako je, pis zivi.
Svako dobro.
P.S. Brate baci nisu vise 90-te godine :p

Poslednja izmena:
Pa Jericho i ja ti rekosmo da ne moze na ISDN jer ne kupuju vise brate matoro, ali ti jok, ajd tvdi jos da moze, aj prijavi se ziv ti ja :D kakav lik...
Sorry brate bilo jace od mene, podsecas me na jednog mog dobrog druga koji ne veruje meni ali kad cuje od drugog onda kao e dobro tako je, pis zivi.
Svako dobro.
P.S. Brate baci nisu vise 90-te godine :p
Jericho nagadja. Ti nagadjas. Kimins je uveo VDSL. Razlika je, srpski receno, kao izmedju bunardzije i boga. Mislim, kad je vec bilo jace od tebe...lik ili ne, pa sad ti vidi. Bez ljutnje, naravno, ali Kimins je bio najkonstruktivniji, i vrlo odredjen.

Није немогуће да немају опрему за ISDN али да је то застарела технологија ... бар у односу на POTS. Шта, укидају застарели ISDN да би остао модеран POTS? Има много новијих варијанти али се овде рада о обичној аналогној линији према ISDN дигиталној линији а ту је ISDN све само не застарела технологија. Да се укидају обичне линије и уводи ISDN па да разумем. Не бих отказивао ISDN па макар не увео 50/2. Завршиће ми посао и овај кабловски интернет од 25/2. ;)

Jericho nagadja. Ti nagadjas. Kimins je uveo VDSL. Razlika je, srpski receno, kao izmedju bunardzije i boga. Mislim, kad je vec bilo jace od tebe...lik ili ne, pa sad ti vidi. Bez ljutnje, naravno, ali Kimins je bio najkonstruktivniji, i vrlo odredjen.

Ja ti rekoh ti misli sta hoces, tvoje pravo, svako dobro.

Није немогуће да немају опрему за ISDN али да је то застарела технологија ... бар у односу на POTS. Шта, укидају застарели ISDN да би остао модеран POTS? Има много новијих варијанти али се овде рада о обичној аналогној линији према ISDN дигиталној линији а ту је ISDN све само не застарела технологија. Да се укидају обичне линије и уводи ISDN па да разумем. Не бих отказивао ISDN па макар не увео 50/2. Завршиће ми посао и овај кабловски интернет од 25/2. ;)

Ne ukidaju ISDN, svasta, nego ne kupuju opremu za VDSL preko ISDN-a, prosto i jednostavno. ISDN je ima smisla nekada davno 90-ih godina kad je postojao samo dial up zbog duplih kanala, sad gubi svaku svrhu u pristupu brzom internetu jer sa bakrom moze danas da se izvuce i 1Gbps, tako da analogna linija ima buducnost iako ti i ostali (neupuceni) tvde da analogna proslost.

E sad to sto ti ne zelis da imas 50/2 tvoja odluka i tu nema sta da se diskutuje, nekome je dosta 25/2 nekome je malo i duplo vise, razliciti smo ljudi sa razlicitim potrebama pa tako nek ostane.

Zapravo ti nagadjas. Ja sam prosle godine uveo ADSL+IPTV na liniji na kojoj je bio ISDN, a danas je BBTF. Sa verovatnocom od 99% mozemo prepostaviti da nece nabavljati modeme za VDSL koji podrzavaju ISDN, samo zbog teoretskih 1% nisam garantovao da je to tako.
Zastarela u odnosu na danasnje standarde, naravno da je za POTS i danas ISDN pojam. Kao kompenzaciju za ISDN se i dobija BBTF (+1 POTS), koji i nije u standardnoj ponudi Telekoma, nema ga nigde na sajtu.

ISDN mrezni zavrsetak da bacim u kantu za djubre? I to bez naknade?

U pravu si to nije baš u redu jer je taj ISDN solidno plaćen kad se uvodio ali kod mene se taj drugi kanal i broj na njemu ne koriste godinama, nisam imao telefon priključen na drugi kanal pa ni ne osetim da sam nešto izgubio.

ISDN je bio super zbog dva broja. Da mi zvoni na spratu samo kad je za dodatni broj, a onaj noseći je ostao dole mojima.
Za internet je bio spor i neisplativ kao i obična linija.

Jel nije problem samo ukratko da objasnis WTF je BBTF,ništa pametno ne nalazim.Samo ukratko :what:

Овде се мешају бабе и жабе. Можда је ISDN назадан у односу на BBTF (мада га је не бих мењао бар док не савладају основе и услуга крене редовно) али се у теми потенцира да се не набавља vdsl опрема за ISDN јер је застарео али се истовремено набављају модеми за POTS који ваљда није застарео. Знам да Телеком обесхрабрује ISDN кориснике и нуди да прелазе на све и свашта али ја нећу да се одрекнем ... некако ми одговара да имам две линије по цени једне, колико год да не користим фиксни телефон.

ISDN у своје време уопште није био спор за интернет, сада је друга прича али имати 64к+64к када су други имали 56к који су радили као половина те брзине уопште није било мало.

Што се брзине тиче, мени је и 25/2 у принципу много (па зато и не користим 6/1 који је само резерва) али ми није проблем да за неколико тренутака себи повећам брзину са 25/2 на 55/4 ... једино што би ме то задовољство коштало додатних 1.700 за 30 дана. Ова понуда од 50/2 за 1.899 је одлична али мислим да је то само мала навлакуша и да ће касније да буде друга цена. Уобичајена цена за ту брзину је 5.999, у промо пакету кошта 3.699 и мислим да ова 1.899 промоција неће дуго да траје.

Prebacite ovaj ISDN/POTS/BBTF discussion u drugi thread, molim vas, ima ljudi koji zele nesto korisno o VDSL-u da saznaju. Pored ove diskusije ima da pobegnu. Resena je VDSL oprema za ISDN (nema je), dovoljno o tome.

Ja sam udaljen od centrale 1150m, podatak telekoma, i moze 50. A za online prijavu ne znam, sve svoje naloge sam bas davno otvorio, sluzili su za pregled poziva i racuna.

Daj neke parametre te linije, sto kazes da moze? Zar nisu ogranicili na max 500m, daju nekome oko 1000 preko veze i to je to :)

Овде се мешају бабе и жабе. Можда је ISDN назадан у односу на BBTF (мада га је не бих мењао бар док не савладају основе и услуга крене редовно) али се у теми потенцира да се не набавља vdsl опрема за ISDN јер је застарео али се истовремено набављају модеми за POTS који ваљда није застарео. Знам да Телеком обесхрабрује ISDN кориснике и нуди да прелазе на све и свашта али ја нећу да се одрекнем ... некако ми одговара да имам две линије по цени једне, колико год да не користим фиксни телефон.

ISDN у своје време уопште није био спор за интернет, сада је друга прича али имати 64к+64к када су други имали 56к који су радили као половина те брзине уопште није било мало.

Што се брзине тиче, мени је и 25/2 у принципу много (па зато и не користим 6/1 који је само резерва) али ми није проблем да за неколико тренутака себи повећам брзину са 25/2 на 55/4 ... једино што би ме то задовољство коштало додатних 1.700 за 30 дана. Ова понуда од 50/2 за 1.899 је одлична али мислим да је то само мала навлакуша и да ће касније да буде друга цена. Уобичајена цена за ту брзину је 5.999, у промо пакету кошта 3.699 и мислим да ова 1.899 промоција неће дуго да траје.
Pogresno si shvatio, niko ne kaze da se ne nabavlja oprema za VDSL preko ISDN-a vec da TS to ne nabavlja jer su ocigledno odlucili tako jer malo ljudi ima, uveli su BBTF.... Dalje ko kaze da je ISDN u "svoje" vreme bio spor ne citas sta se pise pises proizvoljno upravo surotno ja sam rekao da onda kad se uvodio imao je smisla jer su svi bilo na 56kbps a ISDN je mogao 128kbps, a UPRAVO sam rekao da za danasnje vreme nema svrhu jer preko POTS mozes da izvuces 1Gbps kod nas za sada do 100 bar u cenovniku TS, polako nabavice oni opremu za par godina i za vece brzine, ali predhodno mora da se sredi infrastruktura da bi tolike brzine mogle da se izvuku, mada mislim da je i ovo danas sto nude(u cenovnicima) za 99,9% ljudi i previse.
Mesas ti babe i zabe, no hard feelings.

Zapravo ti nagadjas. Ja sam prosle godine uveo ADSL+IPTV na liniji na kojoj je bio ISDN, a danas je BBTF. Sa verovatnocom od 99% mozemo prepostaviti da nece nabavljati modeme za VDSL koji podrzavaju ISDN, samo zbog teoretskih 1% nisam garantovao da je to tako.
Nisi uveo VDSL. Ja imam svoju opremu za ADSL2+, oba aneksa.
... Kao kompenzaciju za ISDN se i dobija BBTF (+1 POTS), koji i nije u standardnoj ponudi Telekoma, nema ga nigde na sajtu.
Kad je telekom u pitanju, BBTF pominje se samo kod primarnog ISDN, poslovni korisnici, nisam taj slucaj, a nigde ne vidim koliko kosta uvodjenje van price VDSL ili ADSL + IPTV. Ne vidim sta se dobije od opreme i jos vaznije, u cijem je vlasnistvu oprema.
U pravu si to nije baš u redu jer je taj ISDN solidno plaćen kad se uvodio ali kod mene se taj drugi kanal i broj na njemu ne koriste godinama, nisam imao telefon priključen na drugi kanal pa ni ne osetim da sam nešto izgubio.

ISDN je bio super zbog dva broja. Da mi zvoni na spratu samo kad je za dodatni broj, a onaj noseći je ostao dole mojima.
Ovo je vise odgovor na druge komentare za ISDN, ne tvoj. Niko nije uzimao ISDN zbog interneta, kao sto se ovde provlaci, ja sigurno ne. Razlog je bio 2 nezavisne linije na 1 parici, a parice su bile retke, verovatno ne samo u Beogradu.
Daj neke parametre te linije, sto kazes da moze? Zar nisu ogranicili na max 500m, daju nekome oko 1000 preko veze i to je to :)
Proverili za 100, javili se kasnije i pitali da li pristajem na 50Mb.
Ne vezano za online prijavu, pitao sam ranije na 19818. 100 ne moze za sada, ali 50 da. Ako prevalim skoro jedini ogranicavajuci faktor sto se mene tice, ugovor na 24 meseca. Cena je dobra, trenutno malo manje placam 10/1. I sve to samo da bih probao / imao odlaznu brzinu od 2 Mb manje gubitak, DL mi nije uopste vazan.

Jel nije problem samo ukratko da objasnis WTF je BBTF,ništa pametno ne nalazim.Samo ukratko :what:
Ukratko, VOIP. Evo konkretno o Telekomovom BBTF prikljucku i mogucnostima ovde.
POTS je ekstremno dominantan u odnosu na ukupan broj linija, uz to je pitanje koliko je ISDN korisnika uopste zainteresovano za VDSL? Zanemarljivo malo, zato ovu opremu ne bi nabavila ni preduzimljiva privatna kompanija, a kamoli drzavni Telekom.

Na sajtu su izbacili da je promocija do kraja juna godine... ali nisu 50% manje cene od regularnih.

Pogresno si shvatio, niko ne kaze da se ne nabavlja oprema za VDSL preko ISDN-a vec da TS to ne nabavlja jer su ocigledno odlucili tako jer malo ljudi ima, uveli su BBTF....
Када су почели са ADSL понудама, било је и једних и других модема/рутера па би и сада могли да набаве неку количину. Неће да пропадну ако набаве стотинак па ако баш не увале ... мада постоје и они за обе варијанте, такав је био први Connexant или беше TP-Link који ми је својевремено уваљивао Сезампро. Пошто је ISDN ипак напредак у односу на обичне линије, вероватно га имају мало напреднији корисници па не верујем да не би било заинтересованих. Ето у овој теми скоро да има више оних које занима да ли може на ISDN него оних који су увели vdsl.
Мада, одавно нема ни модема/рутера за adsl у ISDN варијанти што значи да је то из приче о обесхрабривању корисника да узимају ISDN. Знам да годинама многи траже тако нешто а ови не набављају ... не верујем да то раде јер нема потражње.
Dalje ko kaze da je ISDN u "svoje" vreme bio spor ne citas sta se pise pises proizvoljno upravo surotno ja sam rekao da onda kad se uvodio imao je smisla jer su svi bilo na 56kbps a ISDN je mogao 128kbps,
Читај мало и остале поруке у теми, коментар је био због поруке
Не може све да се гледа са данашње позиције, као што ми неки причају да сам погрешио са Бокс пакетом јер је много повољније да сам узео 10/1 по цени 5/1 и 50% мобилног ... а тада то није ни постојало. Не може да се чека на све што ће да смисле, некоме сада изгледа да је 64+64 споро, тада је било фантазија. Као што је мени сада смешно што сам некада био пресрећан са 64/32 па 128/64 а тек на 512/256 а сада идемо на 50/2 или шта већ буде. Хм, из неких прича сам чуо да на бакру неће преко 50/2 а стотке ће по оптичком али је некада било приче да је код нас плафон јупак и 9600 па се ипак показује другачије. ;)

Nista mi nije jasno.
Sta se dobija a sta gubi gubitkom isdn linije a dobitkom tog bbtf-a.
Ja sam jos davno pored bakarne parice uveo i dodatnu bakarnu paricu koju sam zamenio za isdn pa sada imam obe varijante.predpostavljam da je bolje vdsl staviti na bakar mada ja bi najradije isao direktno na optiku da imam i tu kolekciju kablova.

Када су почели са ADSL понудама, било је и једних и других модема/рутера па би и сада могли да набаве неку количину. Неће да пропадну ако набаве стотинак па ако баш не увале ... мада постоје и они за обе варијанте, такав је био први Connexant или беше TP-Link који ми је својевремено уваљивао Сезампро. Пошто је ISDN ипак напредак у односу на обичне линије, вероватно га имају мало напреднији корисници па не верујем да не би било заинтересованих. Ето у овој теми скоро да има више оних које занима да ли може на ISDN него оних који су увели vdsl.
Мада, одавно нема ни модема/рутера за adsl у ISDN варијанти што значи да је то из приче о обесхрабривању корисника да узимају ISDN. Знам да годинама многи траже тако нешто а ови не набављају ... не верујем да то раде јер нема потражње.
Jeste bilo je naravno ja to znam, ali sada postoji BBTF tada nije postojao kada su 2005-6 kretali sa adsl-om, to je razlika.
ISDN jeste napredak u odnosu na POTS ali nema nikakve prednosti sto se tice interneta odnosno VDSL-a u konkretnom slucaju jer su vec pocela testiranja na bakru pri brzinama od 1Gbps, nema raloga da se zezaju sa ovim jer vecina 99% koriste obicne analogne linije.

Читај мало и остале поруке у теми, коментар је био због поруке
Mislio sam da si meni odgovarao kad si ovo pisao, posto si otprilike na moje cinjenice odgovarao, ako nisi sorry.

Može li još kraće uputstvo šta se značajno dobija time?

Jedini način da koristim svoj WiFi ruter.

Ne može kratko zašto mi to treba.

A nemas ideju koliko si ima db gubitka? Po razdaljini deluje da je trebalo bar 15 db... i da li dobijas (skoro) punu brzinu?
Nije se javila tehnicka podrska, vec 9818, pa nisam imao koga da pitam. Nadjoh sliku staru vise od 2.5 godine, ista je linija u pitanju. Ne mogu sad da izmerim, da vidim ima li promena na bolje/gore, nemam ADSL na toj liniji.
Može li još kraće uputstvo šta se značajno dobija time?
Dobijes ono sto ts vise izgleda ne daje uopste, citajuci na preskok mnoge prethodne stranice, nalog i lozinku za logovanje na server za autentifikaciju. Kad samo setim kako sam im to jedva izvukao pre 2.5 godine za ADSL2+. Kao da treba nesto da mi poklone, a duzni su da daju bez mnogo postavljenih pitanja.

Prilozi

• Pirelli.png
    Pirelli.png
    431.9 KB · Pregleda: 259
Nije se javila tehnicka podrska, vec 9818, pa nisam imao koga da pitam. Nadjoh sliku staru vise od 2.5 godine, ista je linija u pitanju. Ne mogu sad da izmerim, da vidim ima li promena na bolje/gore, nemam ADSL na toj liniji.

Dobijes ono sto ts vise izgleda ne daje uopste, citajuci na preskok mnoge prethodne stranice, nalog i lozinku za logovanje na server za autentifikaciju. Kad samo setim kako sam im to jedva izvukao pre 2.5 godine za ADSL2+. Kao da treba nesto da mi poklone, a duzni su da daju bez mnogo postavljenih pitanja.

12 db... ima nade :)

Nisam zalazio u ovaj thread, kakva je situacija sa VDSL-om van BG/NS-a? Jel ima centrala po vojvodini ili mozda i kod mene u Kuli? Kakve su cene, kakvi su paketi, ima li problema, ima li promocija?

Poslednja izmena:
Do 31.3 ima 50mb po ceni 10, tj. 50mb za 1900 dinara.

Da li sire uopste broj podrzanih centrala ?

Lepota 50mbs. Skineš 6GB za manje od pola sata.

vdsl50.png

Vrh Dno