Šta je novo?

PDV na racunare 8% ili 20% ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nek dizu :d Vize imamo a it ne napreduje po pitanju zahtevnosti kao krajem devedesetih pa da racunari stari neku godinu nisu vise sposobni za obavljanje osnovnih funkcija a i kompatibilnost je unapredjena pa da vidimo ko ce duze izdrzati, mi nemamo objekte, racune i zaposlene. :D

Pa nije valjda , da ti , ili jos neko veruju u ove Bajke za malu decu ??? Ili radis u trgovini, pa ti ne odgovaraju postovi koji stavljaju stvari na pravo mesto. Pohlepa, Bahatost , uvoznika i Prodavaca dizu cene u nebesa, nikakva drzavica, ma kakva ona trula bila ne radi to.

Koliko se ja razumem u te stvari, ili ce cene dole ili masovni katanci. Ali najbolje bi bilo da se svi u lancu Trgovine od uvoznika do maloprodavaca dozovu Pameti, procitaju bar jednu Ekonomsku knjigu , a u svakoj pise da je na pad Prodaje odgovor SNIZAVANJE cena. To je Ekonomski Zakon, koji sam po sebi, niko ga ne propisuje deluje Hiljadama godina na Celoj Planeti.

Samo u Srbistanu na pad prodaje se reaguje DIZANJEM cana i zato nam je ovako.

Drugachije je kod nas:)
gazda lokalne trafike navikao da ima 1000 eura/mesechno neto, i sada padne promet i on dize cene u nadi da ce opet da ima 1000 eura plate :)

Namerno se izaziva vestacka nestasica(slucaj sa AMD kartama) jednostavno se ne pustaju
ili ne isprucuje dovoljan broj i onda imas cene za isti proizvod po 20% i vise razlike.
Malopre sam pisao o termalnoj pasti,na pitanje zasto u ponudi nemaju neke bolje(naravno i skuplje)
dobijem odgovor-"pa ne kupuju se" ali znam dobro da nije tako,vec dok ne rasprodaju Titan koji niko nece
ne nabavljaju nista novo.Isti slucaj sa grafickim kartama,nemaju karte sa ddr5 memorijom ali zato sa ddr3
koliko volis i samo cekaju nekog jadnika da mu to uvale.

Koliko treba da ima neko mesečno zarade, uzmimo za primer tu trafiku, ko je recimo uložio pare u robu, u lokaciju, plaća bar jednog radnika, možda i dva (ako trafika radi 24/7, i da se podrazumeva da on radi kao treći radnik), obara se sa mušterijama (uvek nezadovoljnim) obara se sa inspektorima, obara se sa knjigovodjom, obara se sa našom administracijom, obara se sa radnicima (uvek nezadovoljnim) itd itd itd ... Koliko mislite da je realno da njemu ostane na kraju meseca, kad sve te potrebe namiri što se tiču posla? (kirija, plate, doprinosi za radnike (za svakih 10000 koje primi radnik, država uzima još 6500, za one koji ne znaju) , doprinosi za sebe, knjigovodja, dobavljači, porez na dobit, provizije i održavanja bankama, struja u lokalu, grejanje, telefon možda, itd itd .... )

Koliko ovi koji ovde pljuju privatnike, misle da realno jednom takvom privatniku treba da ostane plata, za sve to cimanje, da on živi danas "normalno", koliko je to moguće u Srbiji?

Znači, samo ono, život, deca, gorivo , dažbine, i pretpostavka da živi u svom stanu, i da odvoji 80 evra mesečno da ode na jedno godišnje na najjeftinije porodično letovanje od 700-800 evra plafon, za celu porodicu, da sami spremaju hranu. .... ništa skijanja, letovanja, bahanlije, A8, itd itd itd ... Znate na šta mislim....

Koliko treba mesečno da zaradi? Sa koliko bi ste se vi zadovoljili: E, ovoliko mi je dovoljno mesečno da živim OK. (Nek bude 4 člana porodice, i da vam supružnik radi za recimo 30000 dinara )

Koliko vredi po vama ta razlika izmedju : Idem na poso, boli me pajče za sve, i imam platu 30000, i kad dodje 16.00 odo kući ... i ovog dugog, koji mu daje tu platu 30 000 ?

Poslednja izmena:
Hajde da pricamo malo o "jadnim privatnicima" a malo na crno,pa malo utaja,pa malo
ne prijavljivanje radnika,kada bi on to radio kako treba, mogao bi da ima kod nas
malo iznad proseka. E za to malo iznad proseka bi se on trebao da "pomuci".
U ovo nisam svrstao onih 5% ljudi koji stvarno rade posteno i zasluzuju svaku paru.

a u realnom svetu to izgleda ovako...placa neprijavljene radnike, daje im minimalac, sa inspektorima je u dilu, knjigovodstvene poslove obavlja sam, nazadovoljnog radnika, ionako neprijavljenog slobodno liferuje i nalazi drugog. ne dao bog da je radnik zensko koje zatrudni....
Ispao trgovac ugrozena vrsta a krajnji korisnik nema nikakva prava, treba da cuti i da kupuje robu, koliko god dune nekome da stavi cenu.
Privatnik je uvek u plusu, onaj koji nije zatvara radnju, tako da me zabole za tu patetiku kako je samo njima toboze tesko...jel nama mozda nije tesko?Jel nemamo prava da se bunimo na poskupljenja?...ovde jedino potrosac izgleda nema prava da se zali i trazi da se postuju njegova prava, dok se svi preko njega ugradjuju debelo, od uvoznika, preko drzave, do same radnje, svi po kolac maknu, i jos docekaju na noz svaki moguci pokusaj zalbe jednog kupca.Pa dokle bre vise?

Kada jedna Madjarska za 27% pdv-a ima nize cene, od Srbije sa dosadasnjih 8%, to znaci samo jedno, drzava i trgovac su odgovorni.tacka.

zivot, deca , dazbine....jel kupac njih nema?Na to imaju prava samo vlasnici radnji, lokala, firmica i kojekakvi "bizmizmeni" i raznorazni Miskovici?Pola zemlje ni ne pomislja na letovanje, vecina more nije videla 20 i kusur godina....a privatnici pice redovno.

pa se tu doda pravljenje "manjkova" pa taj srecni radnik daje iz dzepa, naravno niko ne ostaje prekovremeno, kad otkuca 16:00 ovaj srecni radnik, odmah zapuca kuci, sav prekovremeni rad se uredno placa, nikad se ne radi za praznike i nedeljom, da covek prosto pozeli da bude radnik i da ga boli ona stvar

mislim da je ova diskusija samo mali "ventil" vecini ljudi ovde.
Pisanjem na forumu nista se nece promeniti,ovo se resava na
drugom mestu.I sve ovo ce se zavrsiti na prici o nepravdi kojoj
nema kraja.
Da se ovo desava u bilo kojoj normalnoj drzavi vec bi bilo hiljade ljudi
na ulici,ovako se samo vidi koliko su nas sve ove godine polako
"izdresirali" na ovakve stvari,da se vodimo onom "cuti,samo da ne bude gore"

Poslednja izmena:
Dobro, niko ne spomenu cifru, sa koliko bi ste vi bili zadovoljni? I koliko bi ste trebali da zaradite, sa tom trafikom, da bi vam ostala čista neto plata ta cifra sa kojom bi ste vi bili zadovoljni? Koliko novina, cigareta, papirnih maramica treba prodati, da se dodje do te cifre?

I šta vas sprečava da pokrenete takav jedan posao? Da rdaite kako mislite da treba. Nek vaši radnici budu srećni. Za start ti treba par hiljada dinara, i da odeš u APR.

Da budete privatnici, i da vas zabole za sve. Pare će same da padaju s neba.

I opet mašite poentu, ne pričam i Miškovićima, za koje znamo kada, gde i kako su napravili pare.

Pričam o čoveku, koji recimo hoće da pokrene nešto, da radi, i da ima nešto iza svog rada. Da zna zašto to radi.

Kako to da svima smetaju trgovci, a nikome ne smetaju berberi, vulkanizeri, električari, moleri, krojači, keramičari, limari, stolari .....

I oni rade na crno, imaju neprijavljene radnike, nemaju fiskalne kase, a debelo naplaćuju svoj posao Kod vulkanizera odeš na pola sata, da ti zameni 4 gume, i uzme 2 crvene ko keks... .... daš ih sa osmehom, "fala majstoe" Više nego evropska satnica.

I svi su oni majstori, kafa, ratluk, sok, samo je trgovac lopov, i prevarant,

Odeš na tehnički preglaed, za pola sata posla, 1500-2000 dinara. Fina satnica.

I na kraju uvel nekako ispadne da nas samo trgovci pljačkaju, i globe.

Pekar ti prodaje burek za 100 dinara, u koji je utrošeno materijala za cirka 30 dinara.... Ima maržu/zaradi na tebi preko 200 posto.

Izadješ sa ortakom na piče i kafu, daš 700 dinara minimum, za 2 kafe i dva soka, kole, piva, nebitno ... i niko se ne žali: Majku mu, pa ova limenka košta 45 dinara u veleprodaji, ovaj mi je napalti 150-200 dinara ... opet 200-300 posto zarade ...

I niko se još ne požali na cene u kafiću.... Bar ja nisam pročitao ...

E, al ako trgovac stavi 20 posto marže, on je lopov, prevarant, secikesa, itd itd ....

To mi nije jasno.

Da se ovo desava u bilo kojoj normalnoj drzavi vec bi bilo hiljade ljudi
na ulici,ovako se samo vidi koliko su nas sve ove godine polako
"izdresirali" na ovakve stvari,da se vodimo onom "cuti,samo da ne bude gore"

Istina ... Poskupi javni prevoz, stane pola države .... Kod nas ebu bez vazelina, mi se samo niže saginjemo, da nam lakše udje.....

Sve je to vrzino kolo, i sve je povezano medjusobno, i sve zavisi jedno od drugog.

Svi vole slobodno tržiše, svi vole konkurenciju, svi vole niže cene....

Svi vole da kupe jeftiniju cipelu ili papuču, iz uvoza, ali to automatski zatvara naše fabrike i proizvdnju obuće, i ljudi ostaju bez posla. Onda taj ide na biro, pa država da njemu da, nakoka namete, onda ne valja to ...

i tako u krug.

Elem, lepo si rekao, ventil, valjda ljudima bude malo lakše ....

Ma smetaju i ostali,ali su nam trgovci nekako "najblizi" novcaniku. :D

Koliko treba da ima neko mesečno zarade, uzmimo za primer tu trafiku, ko je recimo uložio pare u robu, u lokaciju, plaća bar jednog radnika, možda i dva (ako trafika radi 24/7, i da se podrazumeva da on radi kao treći radnik), obara se sa mušterijama (uvek nezadovoljnim) obara se sa inspektorima, obara se sa knjigovodjom, obara se sa našom administracijom, obara se sa radnicima (uvek nezadovoljnim) itd itd itd ... Koliko mislite da je realno da njemu ostane na kraju meseca, kad sve te potrebe namiri što se tiču posla? (kirija, plate, doprinosi za radnike (za svakih 10000 koje primi radnik, država uzima još 6500, za one koji ne znaju) , doprinosi za sebe, knjigovodja, dobavljači, porez na dobit, provizije i održavanja bankama, struja u lokalu, grejanje, telefon možda, itd itd .... )

Koliko ovi koji ovde pljuju privatnike, misle da realno jednom takvom privatniku treba da ostane plata, za sve to cimanje, da on živi danas "normalno", koliko je to moguće u Srbiji?

Znači, samo ono, život, deca, gorivo , dažbine, i pretpostavka da živi u svom stanu, i da odvoji 80 evra mesečno da ode na jedno godišnje na najjeftinije porodično letovanje od 700-800 evra plafon, za celu porodicu, da sami spremaju hranu. .... ništa skijanja, letovanja, bahanlije, A8, itd itd itd ... Znate na šta mislim....

Koliko treba mesečno da zaradi? Sa koliko bi ste se vi zadovoljili: E, ovoliko mi je dovoljno mesečno da živim OK. (Nek bude 4 člana porodice, i da vam supružnik radi za recimo 30000 dinara )

Koliko vredi po vama ta razlika izmedju : Idem na poso, boli me pajče za sve, i imam platu 30000, i kad dodje 16.00 odo kući ... i ovog dugog, koji mu daje tu platu 30 000 ?

Jednostavno nisi razumeo sustinu. Ne radi se o tome da li ce Privatnik da ima 100 ili 1.000 ili 10.000 Eura. I to iz jedne prodavnice, dobro neko rece trafike, al neka bude prodavnica.

Ja licno bih bio najzadovoljniji da od ove tri cifre on ostvari ovu od 10.000 njemu cisto u Dzep. Nije u tome stvar. Nego sto postoje napisao sam Ekonomski zakoni koji deluju na Trzistu i koje ne odredjuje nasa Vlada, niti Drzava.

Taj tvoj privatnik ako nastavi da se ponasa po sablonima kao do sada , ne da nece doci do ove cifre od 10.000 cisto njemu u ruke , nego ce pre doci sa sve porodicom na Kazan neke Narodne kuhinje !!! O tome se radi. Samo povecanje prometa donosi vecu zaradu. Moze se i danas, uvek se moze povecati promet, ali se mora imati odgovarajuca cena, koju kupac moze da plati.

Tu dolazimo da problema broj dva. Za povecanje zarade od na primer 2X potrebno je uloziti rada 4 ili u vreme krize 6 X . A nas Gospodin iz Realnog primera, zeli uvek da ulozi samo 1 X rada , bez obzira ko radi, on, radnici to nije vazno u premeru.

Primer je realan. Na primer tamo nekad poslednje "srecne" 2008 . god on je sa X prometa stavljao 1.000 Eura u dzep. Kako je kriza neprestano rasla, kupci imali sve manje para , doslo je neminovno do pada prometa . Nismo mi jedini podao je promet svuda u Svetu.

Samo je nas Gospodin iz Srbije iz realnog Zivotnog Primera , imao Naopaku racunicu, kad je zaradio 900 Eura, on je racunao. Stani, meni treba 1.000 . Dici cu cene 11 % pa sam dobar. Na to je trziste odgovorilo ne pitajuci ni njega ni mene , ni tebe sa jos vecim padom prometa, pa mu je uz povecanje cena sada ostajalo samo 800 Eura cisto. Sto on radi. I dalje SRLJA u PROPAST !!! Pa racuna , dobro potraznja je manja, dignem cenu 25 % pa sam opet na mojih 1.000 Eura, jos mi bolje, imam manje posla , a para ista.

I tako do propasti.

Видим ја да ће сиротиња опасно да страда, графичке више неће да буду 17-18к него мора да се пукне преко 20к пара за неки тако битан предмет. Мада ми се чини да ће сиротиња да се изапне и да плати графичку и 300€ ако је потребно а ни 16 гига рама неће да буде доста, ма колико морало да се плати. Сиротињо и богу си тешка. Па још ако и најновији модели мобилних буду поскупели ... стварно не знам како преживети са мобилним са само 4" екраном и само 1 гига рама. Па то не могу ни Сомалијци.

Када будем видео да су преко дана кафићи и баште празни а да се увече затварају пре поноћи због смањеног броја гостију, бићу сигуран да је кренуло низбрдо. Десет година се чудим како се уопште живи без икаквог рада, без привреде, индустрије па и без пољопривреде. Само сам чекао да све то стигне на наплату.

Колики је ПДВ у окружењу а и даље? Немам представу а баш ме занима.

Samo da se priviknemo na nove cene,ipak nije ovo iznenada,najavljeno je.
Izgleda da nismo verovali da ce da do toga dode.
Pored ova dva posla nacicemo mi i treci,pobogu ne mora ovoliko da se spava.
Za tri dana kao da se nije ni dogodilo.

Видим ја да ће сиротиња опасно да страда, графичке више неће да буду 17-18к него мора да се пукне преко 20к пара за неки тако битан предмет. Мада ми се чини да ће сиротиња да се изапне и да плати графичку и 300€ ако је потребно а ни 16 гига рама неће да буде доста, ма колико морало да се плати. Сиротињо и богу си тешка. Па још ако и најновији модели мобилних буду поскупели ... стварно не знам како преживети са мобилним са само 4" екраном и само 1 гига рама. Па то не могу ни Сомалијци.

Када будем видео да су преко дана кафићи и баште празни а да се увече затварају пре поноћи због смањеног броја гостију, бићу сигуран да је кренуло низбрдо. Десет година се чудим како се уопште живи без икаквог рада, без привреде, индустрије па и без пољопривреде. Само сам чекао да све то стигне на наплату.

Колики је ПДВ у окружењу а и даље? Немам представу а баш ме занима.

Pa donekle si u pravu, ali ne sasvim. mi skoro i da nemamo srednju klasu. u principu smo podeljeni na bogate i siromasne. to sto ti vidis pune kafice, ne znaci da nema jos 1000 ljudi, na svakog od tih u kaficimam, koji kuci razmisljaju da li ce sutra nesto pojesti.

Наравно, али неће ни једнима ни другима да буде проблем што ће графичке да поскупе са 17 на 20к. Једни ће само мало више да потроше, други ће да се интересују да ли ће тај буђав лебац да поскупи за 2 или 3 динара.

Pa u srbistanu je cak normalno da u firmama ljudi rade prijavljeni kao omladinci.

Postoji razlika izmedju zanata i trgovca....zanatlija se samo bavi delom trgovinom, ali zanat se uvek naplacivao i naplacuje se njegov rad, a ne roba.Da, i oni se sluze varkama i neprijavljivanjima kao i trgovci, ali zato takodje imas i samostalne, sa kojima pogadjas posao.

Da, trgovac uvek pljacka, a musterija je uvek u pravu. Oduvek je tako bilo, nije floskula, nije mit nego cista istina.Pogotovo u Srbiji.ako je kod nas najskuplja roba u regionu, nikako, ponavljam, NIKAKO ne moze kupac za to da bude kriv, vec iskljucivo trgovac i drzava.

Da i kafice trpam u taj kos potkradanja(obaska sto je najobicniji mafijaski sljam obicno vlasnik istih), ali ne gubim vreme u njima, i kafu cu i napraviti sam, pa popiti kao covek, a ne da puknem 200 na istu.

Burek je 74 dinara, nije skup i mnogo je bitniji od pica u kaficu.al kad pomenu pice...kako to da u deset radnji jedan isti artikal ima deset razlicitih cena? Samo jedan moze da bude u pravu, znaci ostalih devet krade.
Ali isto to se desava i sa deset kafica sa deset razlicitih cena za istu stvar.koje je tu opravdanje?
Svi trazimo da prodjemo sto jeftinije, ali na udaru je prvo potrosac, pa tek onda ostali.
Kada drzava digne namete, i kada trgovac digne cene, a potrosac nema da kupi, ko ce biti kriv? Potrosac sto nema para?Ili trgovac i drzava koji su formirali cenu?
Cinjenica je samo jedna, potrosac u Srbiji je potpuno obespravljen i tretira se kao stoka i potkradaju ga svi, a sa ovim poskupljenjima, i sama drzava najvise.

I ne napadam postene trgovce, nego one nepostene kojih ima u izobilju.

Да не заборавим, овде су ипак трговци главни разлог превеликих цена. Последње озбиљно што сам куповао је био монитор, пре пар година сам га платио око 16к а у неким радњама је био 17, 18 па и 22к. Повремено чујем о неким ценама које произвођачи добијају за производ а знам да је он 3-5 пута скупљи у радњама. Толико сигурно није узела држава него неко други.
Сада ће једноставно трговци да мало оборе свој део колача а то ће морати да ураде ако промет падне. Мада мислим да неће. Као што нису смањили цене када је ПДВ пао на 8, тако ће сада морати да размисле о обрнутој математици.

Kada jedna Madjarska za 27% pdv-a ima nize cene, od Srbije sa dosadasnjih 8%, to znaci samo jedno, drzava i trgovac su odgovorni.tacka.

To je poenta.

Mi i sada imamo nizi porez a jos vise cene! Zato ce biti sve manje kupaca i cene ce biti sve vise da bi na kraju ostao onaj deo kupaca koji je mutav a od maloprodaja par velikih lanaca.

Ако ми до сада са 8 а сада са 20 имамо више цене од рецимо Мађара, ту држава није ништа крива него само и једино трговци. Шта да ради држава, да додаје паре да би било јефтиније? Трговци лоше раде и имају превелику зараду и ту је почетак решавања. Ако не буде купаца, мораће да размисле. Мада мислим да ће да буде оно о гори и мишу.

Иначе су помињани кафићи један од најгорих примера, ту се цене претерано дижу али док има муштерија, биће таквих цена. Да не поменем овце. Некада су кафане и кафићи имали зараду 3х на жесток алкохол и 2х на пиво. Данас је то много више али има муштерија и они ће да опстану.

Bas tako.Bas mi se skoro hvalio prijatelj kako je kupio "original" Nike patike za 5 000.:)

Skupo? Jer toliko kostaju original preko, a "original" ne vredi ni 5e u proizvodnji, a nosenje moze da ti izazove boga oca problema, zavisi kako ti zapadne, tako da ne bi trebao da ih nosis i da su 10 puta manje od pomenute cifre.

Laptop koji je kostao 50.000 koliko sada po novom kosta?!

Oko 55.000 ako me racunica ne vara. . .

Tema je davno odlutala od "PDV na racunare 8 ili 20%", ako jos neko ima sta da napise za parastos tom divnom vremenu poreza od 8% neka napise.

Ostali neka se suzdrze od bistrenja trzisne ekonomije, neke postove je tesko citati :)

Sad nije bas Parastos, neka prosla vremena jesu bila bolja , ali ne zbog manjeg PDV-a na komjutere. Ja potpuno razumem teznju drzave da ukine ovu subvenciju na kupovinu Kompjutera i opreme.

Nijedna drzava ni EU ni ostale Evropske drzave to ne rade , pa ne vidim razlog zasto bi nasa to radila. Svuda je na to PDV kao i na svaku drugu komercijalnu robu, svuda je to Biznis . Floskula koju je predhodna garnitura smislila, da se time podstice "opismenjavanje" Naroda je cista Budalastina, nalik parolama Titovih Pionira.

Ko se do sada nije "Opismenio" nece sigurno ni u buduce, a mlade generacije koje imaju zelju za tim nece ih spreciti 12 % dodatka.

U sustini mi je iskreno drago da do ovoga dolazi, iako sam samo obican korisnik, kupac komjutera i opreme , koga ce ovo direktno da pogodi. Niti radim u nekoj Drzavnoj firmi pa da ocekujem od ovoga isplatu plate ili sta vec.

Nego je dobro da se uvedu cisti racuni i u ovu oblast, da vidimo koje su to u stvari Prave cene robe koju kupujemo, bez drzavnih Subvencija. Kao u onoj narodnoj poslovici , da svaka zverka pokaze svoj trag, kada padne sneg. A red je i da se ispravljaju brljotine , necu ulaziti u detalje jer politici nije mesto na forumu, a kako poreze odredjuju politicari, tako svaki post moze biti proglasen za politiku i kad nije.

Poslednja izmena:
Toliko flejma si u svojim nesuvislim postovima izneo da nije ni cudo sto je tema zastranila, ne ume svako da iskulira gluposti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno