Dobro, niko ne spomenu cifru, sa koliko bi ste vi bili zadovoljni? I koliko bi ste trebali da zaradite, sa tom trafikom, da bi vam ostala čista neto plata ta cifra sa kojom bi ste vi bili zadovoljni? Koliko novina, cigareta, papirnih maramica treba prodati, da se dodje do te cifre?
I šta vas sprečava da pokrenete takav jedan posao? Da rdaite kako mislite da treba. Nek vaši radnici budu srećni. Za start ti treba par hiljada dinara, i da odeš u APR.
Da budete privatnici, i da vas zabole za sve. Pare će same da padaju s neba.
I opet mašite poentu, ne pričam i Miškovićima, za koje znamo kada, gde i kako su napravili pare.
Pričam o čoveku, koji recimo hoće da pokrene nešto, da radi, i da ima nešto iza svog rada. Da zna zašto to radi.
Kako to da svima smetaju trgovci, a nikome ne smetaju berberi, vulkanizeri, električari, moleri, krojači, keramičari, limari, stolari .....
I oni rade na crno, imaju neprijavljene radnike, nemaju fiskalne kase, a debelo naplaćuju svoj posao Kod vulkanizera odeš na pola sata, da ti zameni 4 gume, i uzme 2 crvene ko keks... .... daš ih sa osmehom, "fala majstoe" Više nego evropska satnica.
I svi su oni majstori, kafa, ratluk, sok, samo je trgovac lopov, i prevarant,
Odeš na tehnički preglaed, za pola sata posla, 1500-2000 dinara. Fina satnica.
I na kraju uvel nekako ispadne da nas samo trgovci pljačkaju, i globe.
Pekar ti prodaje burek za 100 dinara, u koji je utrošeno materijala za cirka 30 dinara.... Ima maržu/zaradi na tebi preko 200 posto.
Izadješ sa ortakom na piče i kafu, daš 700 dinara minimum, za 2 kafe i dva soka, kole, piva, nebitno ... i niko se ne žali: Majku mu, pa ova limenka košta 45 dinara u veleprodaji, ovaj mi je napalti 150-200 dinara ... opet 200-300 posto zarade ...
I niko se još ne požali na cene u kafiću.... Bar ja nisam pročitao ...
E, al ako trgovac stavi 20 posto marže, on je lopov, prevarant, secikesa, itd itd ....
To mi nije jasno.
Da se ovo desava u bilo kojoj normalnoj drzavi vec bi bilo hiljade ljudi
na ulici,ovako se samo vidi koliko su nas sve ove godine polako
"izdresirali" na ovakve stvari,da se vodimo onom "cuti,samo da ne bude gore"
Istina ... Poskupi javni prevoz, stane pola države .... Kod nas ebu bez vazelina, mi se samo niže saginjemo, da nam lakše udje.....
Sve je to vrzino kolo, i sve je povezano medjusobno, i sve zavisi jedno od drugog.
Svi vole slobodno tržiše, svi vole konkurenciju, svi vole niže cene....
Svi vole da kupe jeftiniju cipelu ili papuču, iz uvoza, ali to automatski zatvara naše fabrike i proizvdnju obuće, i ljudi ostaju bez posla. Onda taj ide na biro, pa država da njemu da, nakoka namete, onda ne valja to ...
i tako u krug.
Elem, lepo si rekao, ventil, valjda ljudima bude malo lakše ....