Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Pošto je bilo i par pitanja i na pm da pokušam da objasnim.

Prisustvovao sam razgovoru u kome je učestvovao jedan od menadžera Telekoma kome VDSL nije deo posla. Uključio sam se i postavio pitanje u vezi up boosta (zašto ga nema kao regularne usluge u cenovniku) dobio sam odgovor da je to pušteno "da se proba" i da se više ne primaju zahtevi. Iskreno, nisam se setio da pitam šta je sa već uključenim korisnicima.

Pokušavam preko nekih drugih kontakata da saznam šta se stvarno dešava. Kad i ako saznam nešto korisno, preneću ovde.

Valjda ce malo da koriguju up na paketima. Mislim da bi neki minimum/fer odnos trebao da bude 10:1, tj. 30/3, 50/5 i 100/10. A na ove brzine da se omoguci povecanje za one kojima treba vise

Poslednja izmena:
Uploud može sigurno biti veci od onih 2mb to je sigurno.

Ja na Skype-u strimujem moj video u Full HD 1080p sa Logitech HD Pro Webcam C920 sa realnih 5-9 Mbps... Kaže mi sagovornik da je slika bruka fluidna i extremno oštra, i da je full hd (pošto ima i digitalne TV programe u full HD pa može da uporedi), još kad je komp spojen HDMI kablom na veliki HD TV, imate utisak da gledate digitalnu TV... Za cloud storage sigurno treba mnogo više od tih 2 Mbps što nudi TS da se nebi transfer većih fajlova na cloud pretvorio u večnost... Hoću da kažem da su zahtevi za većim upload-om itekako realno potrebni, i da nije u pitanju samo hir ljudi. Pa baš zato je i izmišljen VDSL, da bi ponudio mnogo veći upload od aDSL, ali jedno su tehn. mogućnosti, drugo je ponuda ISP-a, a treće je naravno cena... Meni bi sad jako teško palo da mi neko smanji upload sa trenutnih realno 12-13 Mbps (Targo) na manji... čak nameravam sledeće godine da uzmem skuplji paket sa većim upload-om. ali otom-potom. Svako dobro u svakom slučaju :wave: !

Poslednja izmena:
Za Skype mislim da je hir, ali za Cloud storage se skroz slazem.

Pošto je bilo i par pitanja i na pm da pokušam da objasnim.

Prisustvovao sam razgovoru u kome je učestvovao jedan od menadžera Telekoma kome VDSL nije deo posla. Uključio sam se i postavio pitanje u vezi up boosta (zašto ga nema kao regularne usluge u cenovniku) dobio sam odgovor da je to pušteno "da se proba" i da se više ne primaju zahtevi. Iskreno, nisam se setio da pitam šta je sa već uključenim korisnicima.

Pokušavam preko nekih drugih kontakata da saznam šta se stvarno dešava. Kad i ako saznam nešto korisno, preneću ovde.

Po ovome ne ispadne da je ponuda definitivno ukinuta nego da još uvek nije doneta odluka jer oni sve prvo daju da se proba.
Taj speed up za VDSL nije ni bio prisutan na sajtu tako da ima šanse da će se pojaviti jer oprema to sigurno može.

Sad se setih: prosle godine sam uploadovao nekoliko FullHD snimkova SC2 i Warcraft partija... vise da vidim kako to izgleda na YT nego da nesto konkretno radim sa njima :) U pitanju je preko 10GB materijala odjednom :)
Posle toga, ni 1Gbps mi nije dovoljan:)

Kako pronaći PPPoE username i password na Huawei 655b

Konto up boosta izgleda da može i dalje - ima i verzija za 5mb/s

I jedna poslastica za kraj godiine.

Kako izvući PPPoE username i password. Bar za Huawei 655b.

p.s. Prenosim kako sam dobio, ja ne mogu da probam jer još nisam uveo vDSL

Kod:
Nije teško,  prvo telnet na ruter, recimo:

telnet 192.168.1.1

Username i šifra su:

admin/tzlkisonpk

Kad se uloguješ, kucaj:

shell

i na kraju kucaj:

cat /var/wan/ppp[neki broj, lupi tab za autocomplete]/config
primer:
cat /var/wan/ppp283/config

Ispisaće ti se sadržaj config fajla, a na samom početku su podaci koje tražiš, 

nasname = nezanimate
username = tvoj_VDSL_username
password = tvoja_VDSL_šifra

Hvala kralju za info, samo da provalim kako se HG630 stavlja u pure bridge mode :)
3192323429.png

Telekom nudi uslugu Upload Booster za priključke preko VDSL, FTTB i GPON.

Na paketu NET20 možete imati upload brzinu 5 Mb/s za 250 RSD, na NET30 i NET50 možete imati upload brzinu 5 Mb/s za 250 RSD ili 10 Mb/s za 500 RSD,
a na paketu NET100 možete imati upload brzinu 5 Mb/s za 250 RSD, 10 Mb/s za 500 RSD ili 15 Mb/s za 1000 RSD mesečno.

Uslugu trenutno ne mogu koristiti korisnici koji imaju realizovan pristup preko ADSL jer trenutno nije automatizovan proces zamene ADSL opreme za VDSL opremu u ovom slučaju.

Poslednja izmena:
Kakav upload booster na 5 i 10Mbps, odakle to ili kako se radi?:) (jedino ako ga ima na sajtu ali samo za VDSL korisnike)

EDIT: Sad su me znubili u call centru, kazu da ne mogu da se podnesu zahtevi za prelazak na VDSL preko njih, vec mora u poslovnicu, a avgusta je moglo.

Poslednja izmena:
I menu su znubili sto rece alfaunits.Ovaj doplatak se racuna na onih dva pa plus doplatak ili je doplatak u totalu????

bbK1ng, sad sam probao i ovaj postupak radi i za HG630.
Što se tiče Upload Boosta, nisam primetio takvu opciju kad se ulogujem na Moj telekom, pa idem na Moji servisi->Upravljanje servisima->Internet
Možda se ta opcija nalazi na nekom drugom mestu?

Evo me na vDSLu 50/2 naravno, danas je bio poslednji dan i mogu reći da nije bilo lako. Sve sam počeo juče čekanjem u redu za MIK kod Pošto i onda Telekom nije hteo da me uključi jer aplikacija ne da pošto sam na 512 metara od centrale.

Malo sam potegao neke veze da me na moju odgovornost uključe i radi bez ikakvih problema.

Tako da radi i na ovoj daljini bez problema.

Kako mi je objašnjeno razlog zašto su restriktivni je jer ni oni nisu sigurni koje će daljine da rade pa ne smeju da puštaju svima ispod 1000m jer se plaše velike navale na tehničku podršku tipa "platio sam 50 a ne radi i sl".

Uz poruku kačim i signal sa router čisto da možete da uporedite.

Odoh da se zanimam prebacivanjem u bridge mode.

UP boost sam ostavio za sledeću godinu da jurim. :)

Prilozi

• vdsl.png
    vdsl.png
    13.3 KB · Pregleda: 276
Konto up boosta izgleda da može i dalje - ima i verzija za 5mb/s

I jedna poslastica za kraj godiine.

Kako izvući PPPoE username i password. Bar za Huawei 655b.

p.s. Prenosim kako sam dobio, ja ne mogu da probam jer još nisam uveo vDSL

Kod:
Nije teško,  prvo telnet na ruter, recimo:

telnet 192.168.1.1

Username i šifra su:

admin/tzlkisonpk

Kad se uloguješ, kucaj:

shell

i na kraju kucaj:

cat /var/wan/ppp[neki broj, lupi tab za autocomplete]/config
primer:
cat /var/wan/ppp283/config

Ispisaće ti se sadržaj config fajla, a na samom početku su podaci koje tražiš, 

nasname = nezanimate
username = tvoj_VDSL_username
password = tvoja_VDSL_šifra

Da li uvek za VDSL daju Huawei 655b? Onda super da bi se izvukli user&pass :)

Ne, ima barem jos Huawei modela, a mislim da daju i Pirelli neki. Ali ako ga ima u poslovnici, mozes da trazis taj model.

Ne znam samo šta da radim sa user/pass koje sam izvukao :-(

Kako sta da radis? Ako ne znas, onda znaci da ti i ne trebaju :) (ko koristi svoju opremu umesto njihove treba mu user i pass kako bi konfigurisao svoj ruter, eto..)

Ipak sam uspeo da rešim, bolje pod temperaturom nego zdrav :S:

Poslednja izmena:
Kako da znam koliko sam daleko od centrale, ili ako neko zna gde je Telekomova centrala na Konjarniku?

I mene to interesuje a ja sam u ul. Kraljice Marije(Palilula).

Moraš da odeš u poslovnicu Telekoma. Pročitaju na licu mesta. Ne znam da li može telefonom.

Nije vazno na cijem si adsl-u jer svi idu preko Telekomove infrastrukture, jedino je problem ako si nakacen na onaj Orionov fttb-Direct at home ili kako se vec zvase(onda neces moci da proveris).

Poslednja izmena:
Na osnovu ovog testa kod mene nema sanse da se uvede VDSL.

Moraš da odeš u poslovnicu Telekoma. Pročitaju na licu mesta. Ne znam da li može telefonom.

To su mi rekli prosle nedelje na 19813, ali verovatno je greska i treba 19818 da se zove, cim prorade sutra probacu. Tokom leta je moglo preko telefona da se podnese zahtev i odmah ti kazu da li mozes. Onda samo cekas opremu ili odes sam po nju.

Pozdrav svima nov sam na forumu ali vas redovno pratim. :)

Potrebna mi je pomoc oko uvodjenja VDSL-a. Trenutno imam net10 paket i 2 stb (IPTV) dakle 18mb mi je otvoren protok na modemu trenutno i sve radi bez problema, udaljen sam od centrale nekih 150m attenuation 4.1db. Znam da imam sve tehnicke uslove za uvodjenje VDSL-a. :) Podneo sam zahtev za Net30 paket pre nekih mesec dana i sve je bilo super, do trenutka dok nisam dosao u poslovnicu da preuzmem modem, tada mi je receno da su oni pogresili u proracunu posto trenutno nemaju vdsl ploce ugradjene na mojoj centrali (inace centrala je radjena prosle godine i cisto sumnjam da ne postoje bar dva VDSL porta od ranije) da ne znaju kada ce im stici VDSL ploce i da cekam naravno. Kada sam pitao pa dobro kada ocekujete da cete dobiti VDSL ploce za mesec,dva, tri, sest... Odgovor je bio: "pa nista se ne zna, javicemo ti". Eto od tada je proslo nekih mesec dana zahtev i dalje stoji, niko me nije zvao niti kontaktirao.

Moje pitanje je sledece. Sta ja kao obican covek da radim u vezi toga, kome da se obratim zalim? I da li je moguce da zaista na novim centralama ne postoje VDSL ploce ili su me lagali, samo da me se otarase. Kako ste Vi izasli na kraj sa time i uspeli da dobijete VDSL? Bilo kakva pomoc bi mi korisna, nemam nikakve "veze" i ne poznajem nikoga ko radi u telekomu. :(

Vrh Dno