Šta je novo?

html i css knjiga pomoc

"Ova knjiga vam donosi sve što je potrebno da znate kako biste dobili najviše od verzija HTML5 & CSS3"
i onda u sadržaju stavka
"HTML tabele 97"
Ne bih rekao da će ti pomoći osim možda ako nikad u životu nisi video ni jedan "page source"... Znam sigurno da će ti tabele u html-u trebati jednom do dva puta u životu i to isključivo za tabelarna prikazivanja. Za sam lejaut - nikada...
Mislim(siguran sam) da bolji materijal možeš da nađeš na netu...

Znam sigurno da će ti tabele u html-u trebati jednom do dva puta u životu i to isključivo za tabelarna prikazivanja. Za sam lejaut - nikada...
zavisi od slucaja do slucaja
npr, na poslu dosta koristim tabele, naravno za podatke ne za layout

Ne znam kako stojis sa engleskim jezikom ali mozes online naci dosta knjiga u pdf-u vezano za HTML5 i CSS3. Vecina se kupuje i fino kostaju ali isto tako moze bez ikakvih problema naci i narodne verzije. Takodje imas i video kurseve nekoliko renomiranih firmi koje se time bave (takodje mislim na narodne verzije) a i YouTube je neiscrpni izvor informacija.
A ako si slab sa engleskim tj. ne znas ga uopste onda izguglaj recimo neke skripte sa nekih fakulteta i Visih skola ili pretrazi forume skola kako bi dosao do literature koja ce te uvesti u svet HTML-a i CSS-a.

hvala ti puno !!!
Nema na čemu

zavisi od slucaja do slucaja
npr, na poslu dosta koristim tabele, naravno za podatke ne za layout

Naravno, kao što sam rekao, za tabelarne podatke... Nema smisla koristiti ih za bilo šta drugo... Iskreno, kada bi mi neko rekao da sada napišem tabelu, verujem da bi se pogubio kod nekih komplikovanijih tabela ala lejaut, 3 kolone, heder, futer, rowspan/colspan... Čak i tabelarne podatke možeš da smestiš u divove, ali postoji šansa da se raspadne na nekim uređajima pa nema smisla to raditi (kao i kada uređaj ne ume da izrenderuje prateći css i onda dobijes veliko ništa)
Ali knjiga koja reklamira html5, gde možeš bukvalno da nacrtaš krug, i css3, nema šta da zadire u html tabele... bespredmetno je po meni...

Kod:
<html>
<head>
<style>
.krug{
    position: relative;
    margin: 7em auto;
    width: 16em; height: 16em;
    border-radius: 50%;
    background: navy;
}

</style>
</head>
<div class='krug'>

</div>
</html>

"Formatiranje fontova i teksta pomoću CSS-a" na 18 strana, "CSS3 - Sta je novo" 6 strana? 😵 Pritom transition i transform se nigde ne spominje...

Generalno, neces propasti ako kupis 1 knjigu, nit ce te knjiga napasti dok spavas, ali pored toliko tutorijala, kurseva i pomoci na netu, gde mozes i da postavis pitanje ako zapnes negde, ne znam sto bi kupovao knjigu.

Evo i jedan savet, ako trosis vreme na fb, lajkuj neke stranice vezane za web dizajn. Meni to dosta koristi jer i kad nemam nameru da ucim nesto novo nego tamo blejim bezveze pa vidim nesto sto me oduesvi, npr. tutorijal o css-u, pocnem da ucim to, pa dok ga ucim, naletim na jos neki i tako mi prodju sati, a nisam ni planirao to. A s druge strane na polici mi stoji knjiga "101 trik u sexu" nikako da je procitam, a nije da mi je sex manje drag od cssa 😀

Naravno, svi se razlikujemo, neko vise voli iz knjige da uci, ako si jedan od njih kupi knjigu, nema veze sto na netu imas daleko vise inforamcija.

I za kraj, evo par fb stranica koje ti mogu pomoci sto se tice html-a, css-a i mnogih drugih stvari vezanih za web dizajn:

www.facebook.com/spoongraphics

www.facebook.com/tutvid

I jedna koja vise sluzi za inspiraciju nego za ucenje:

www.facebook.com/WebdesignerDepot

Nazad
Vrh Dno