Šta je novo?

WINDOWS 8.1

OEM (Original equipment manufacturer), nabavljaju od Microsofta po specijalnim cenama, da bi uz racunar bio jeftiniji,
s toga im nije dozvoljeno da prodaju direktno korisnicima bez hardvera.
Po onome sto ja znam.

OEM (Original equipment manufacturer), nabavljaju od Microsofta po specijalnim cenama, da bi uz racunar bio jeftiniji,
Po onome sto ja znam.
Jeste, tako je ali može da se zaobidje bez problema s'tim što kada se jedmo registruje za tu ploču/laptop ne može posle da se prebacuje licenca na neki drugi.

Po onome sto ja znam.

Pa nije bas tako kod nas u makedoniji mozes da kupis oem bez hardvera ali se preporucuje da ga instaliras na novi kompjuter ali ja ne sakam oem aktivaciju ako smenis neki ram ili drug deo hardvera licenca vise je nevalidna samo FPP :)

Poslednja izmena:
Izgleda da su promenili pravila za osmicu.
Ali je bolje kupiti redovnu licencu za licnu upotrebu, ionako kostaju isto skoro.

Poslednja izmena:
Zasto bi iko to ikada instalirao? Uklonjeno je s' dobrim razlogom.

WEI koriste windows prilikom prve instalacije da "znaju" kako da nemeste performance, za sve ostalo je mnogo gruba procena da se mere performance. Kada sam još na 7mici testirao sa procesorom na default od 3.4 GHz i na OC na 4.2 GHz pokazivao je isti skor. Slično i sa memorijom, jedino mi je dao bolji ali ne mnogo skor sa SSD umesto WD Green HDD.
Jednom reči, neupotrebljivo.

Poslednja izmena od urednika:
Ja imam jedan problem od kako sam instalirao Windows 8.1. U Mozzili i Chrome-u mi s vremena na vreme (prilično često, nekoliko puta u minuti) trepće ekran, kao da ceo prozor brzo spusti od gore na dole par centimetara. Jel zna neko u čemu je problem? Bio bih stvarno zahvalan na pomoći, pošto poprilično smeta i nervira, a nemam vremena zbog posla da istražujem po netu.

Zato sto bi se pokrenuo i "opteretio" masinu posle svake nove instalacije drajvera, iako je po defaultu namesteno u Task Scheduler-u da radi samo u Idle stanju. Zato sto apsolutno nikakvu ulogu nije imao, posebno otkako je Aero uklonjen pa WEI nije ni potreban da se zna koja podesavanja da se namestaju.

Posto sam upravo prosao proces j*****nja sa instalacijom od 8, pa naknadni update na 8.1 preko Store.
Koliko sam video 8.1 clean install, nece sa kljucem od 8, nego treba da nabavis neki kljuc direktno za 8.1 (citaj: piratski),
pa da kad instaliras stavis svoj originalni kljuc od 8 (koji imam), da bi se aktivirao?

Zanima me da li je to tacno i tako radi, jer planiram da napravim ISO 8.1,
pa bih da znam unapred, kako me pri eventualnoj reinstalaciji, ne bi sacekalo nespremnog.

Poslednja izmena:
tacno tako radi, s tim da to nije piratski kljuc vec je neki "generic", ja sam ga nasao na skroz legalnim sajtovima... al sam se naj*bao da skinem legalan iso najstrasnije

Koliko dana aktivacije dobije windows sa tim generickim kodom? Treba ovih dana da provam win8.1 pa da ne zapne negde ...

tacno tako radi, s tim da to nije piratski kljuc vec je neki "generic", ja sam ga nasao na skroz legalnim sajtovima... al sam se naj*bao da skinem legalan iso najstrasnije

Ima torrent sa untouched ISO. Tako je najlakse, a Microsoft mi uopste nije jasan vise s ovim komplikacijama.

Microsoft ne dozvoljava cistu instalaciju 8.1 za vlasnike osmice, mora upgrade. Ne mozes skinuti ni Windows 8.1 ISO sa kljucem za osmicu i to je namerno uradjeno. Ima logike, ako ste se vec sretali sa upgradeima kod Microsoft-a - uopste nisu menjali tu politiku. Naravno, to je namerno komplikovanje zivota korisnicima - ali sta da radimo...

Microsoft ne dozvoljava cistu instalaciju 8.1 za vlasnike osmice, mora upgrade. Ne mozes skinuti ni Windows 8.1 ISO sa kljucem za osmicu i to je namerno uradjeno. Ima logike, ako ste se vec sretali sa upgradeima kod Microsoft-a - uopste nisu menjali tu politiku. Naravno, to je namerno komplikovanje zivota korisnicima - ali sta da radimo...

Kako ima ''logike''?

Imam par problema sa 8.1, generalno pravi vise problema, nego sto ima koristi.
8.1 neda da instaliram PAX drajvere za zvucnu, pa sam onda skinuo zvanicne, koji rade dobro,
do sledeceg restarta, nakon cega uopste nema zvuka. I tako stalno, izbrisem ih, instaliram, restart da dovrsi instalaciju, i pri sledecem restartu, zbogom zvuku.
Kartica stoji da je aktivna i stavljena za Default, drajveri da su instalirani i ispravni...

Poslednja izmena:
ASUS je imao identicne probleme sa Windows 8, trebalo im je sto godina da rese situaciju sa drajverima. U medjuvremenu sam presao na Uni-xonar drajvere, mozda postoji nesto slicno za PAX. Ako ti ne daju da instaliras zato sto nisu digitally certified, uvek mozes staviti Windows u Test Mode i tako forsirati instalaciju.

Imam par problema sa 8.1, generalno pravi vise problema, nego sto ima koristi.
8.1 neda da instaliram PAX drajvere za zvucnu, pa sam onda skinuo zvanicne, koji rade dobro,
do sledeceg restarta, nakon cega uopste nema zvuka. I tako stalno, izbrisem ih, instaliram, restart da dovrsi instalaciju, i pri sledecem restartu, zbogom zvuku.
Kartica stoji da je aktivna i stavljena za Default, drajveri da su instalirani i ispravni...

Ja sam imao iste takve probleme prilikom prve instalacije win 8 sa zvaničnim drajverima, koliko se sećam dva problema su izazivala ovo, prvi problem je taj što iako instalacija drivera prijavi da je instalacija završena posle restara to nije slučaj, već u tray-u na Action Center ikonici (ona bela zastavica) je stojalo upozorenje da treba dovršiti instalaciju drajvera i tek posle toga je zvuk radio posle svakog restarta. Isto tako zvuk se gubio posle restarta ako je hibernacija disejblovana...

Sada mi radi posle vise restarta, ne znam da li da smatram da je reseno, ili ce da se ponovi.
Punk Buster sam morao da namestan na compatibility mode (sto sam ukapirao posle dugo lupanja glave), Comodo je mi je riknuo nakon update na 8.1 sa 8.0...
Poceo sam da zalim sto nisam stavio Win 7, mada me boot time impresionira i jedino mi vadi stvar.
Na osmici se programi brze instaliraju, sto je lepa stvar.

Sad me zanima da li ima jos neki nacin da se natera da instalira drajver?
Na sedmici mi nikad nije pravilo problem da instaliram bilo sta.

Jesi vec probao Test Mode? Za to je i predvidjeno.

Step 1: Open command Prompt as administrator

Step 2 : Use the following

bcdedit -set TESTSIGNING OFF (to disable and ON to enable) + Enter

Step 3 : Restart and you are Done

Shvatio sam, nego me nervira da moram da se ''deranziram''. :D

Inace ovo u Action Centru da dovrsim instalaciju za zvucnu, prijavljuje stariji drajver, koji naravno nece preko novijeg.
Mada za sada radi, uprkos restartima.

Kako ima ''logike''?

Kako nema? Microsoft sve to tretira kao upgrade, i ti moras da uradis upgrade sa sistema za koji posedujes punu licencu - u ovom slucaju, osmice - na Windows 8.1. Posto nemas licencu za 8.1 - kljuc za 8 naravno ne radi pri instalaciji. Uvek su imali takvu politiku i meni je njihova logika tu sasvim jasna. Da li je dobra, to je drugo pitanje...

Kako nema? Microsoft sve to tretira kao upgrade, i ti moras da uradis upgrade sa sistema za koji posedujes punu licencu - u ovom slucaju, osmice - na Windows 8.1. Posto nemas licencu za 8.1 - kljuc za 8 naravno ne radi pri instalaciji. Uvek su imali takvu politiku i meni je njihova logika tu sasvim jasna. Da li je dobra, to je drugo pitanje...

+1

Sto se tice problema sa samim sistemom, slabo ih imam sada jer svakim updateom racunar radi sve bolje i bolje. A i navikao sam se na 8.1 pa mi je sad fenomenalno :D

Poslednja izmena:
O čemu Vi to? Ako imate svoj potpuno legalan original retail ključ od 8, i dalje možete da stavite čistu instalaciju od 8.1. Prilikom instalacije, samo unesite ključ za instalaciju Core ili Pro (Google). Time, naravno ne aktivirate windows. Kad se instalacija završi, samo kucate:

slmgr -ipk XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX

slmgr -ato

i kraj.

Poslednja izmena:

Meni to nije logicno, nego glupo. Oni ti daju to besplatno na Win 8, s toga zasto pa ne bi radio Win 8 kljuc?
Win 8 kljuc ga i aktivira kada je instaliran, i gde je tu logika da te sprevacava da ga instaliras?

Ima li neko problema sa ATI driverima na 8.1 ? U pitanju su graficke 280x i 290x ...

Meni to nije logicno, nego glupo. Oni ti daju to besplatno na Win 8, s toga zasto pa ne bi radio Win 8 kljuc?
Win 8 kljuc ga i aktivira kada je instaliran, i gde je tu logika da te sprevacava da ga instaliras?

Logika je sasvim jasna, mozda jeste naopaka sa stanovista korisnika, ali je tako kako jeste i uvek je tako bilo za upgrade. Upgrade je besplatan, da bi ga odradio, moras imati instaliran operativni sistem koji upgradeujes. Kljuc za osmicu ne radi za skidanje 8.1 ISO bas iz tog istog razloga.

Meni radi odlicno 8.1 Pro , doduse imao sam malih problema pri instaliranju drajvera za sound blaster ali posle istrazivanja i malo vise pokusaja uspeo sam da resim problem .Sto se tice programa sve glatko i brzo prolazi i instalira .Imam recimo problem sa odredjenim softverom , konkretno za WD Book-ove , softver zvani WD smartwire koji ni u ludilu ne mogu da instaliram a navodno je izbacen za 8.1 koji sam skinuo krenuo da ga instaliram i uvek kada dodje do pola instalacija meni zabode komp i blokira se i tako iznova i iznova dok nisam pop...eo i odustao od te instalacije .Kao sto rekoh instalacija ostalih programa je brza pogotovo sto posedujem SSD Corsair Neutron GTX 480GB ,recimo instalacija corel-a ili ps-a je sada maciji kasalj .Boot traje otprilike do 10 sekundi , nisam merio , to je neka moja procena , doduse sve zavici da li izlazim iz biosa ili windowsa , igrice se brzo ucitavaju , online ucitavanja mape na bf3 i bf4 traju par sekundi , da ne duzim sveukupno sam zadovoljan 8.1 windowsom i opravdao je moja ocekivanja .

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

kolega uzima racunar sa sledecim hardverom: z87 MSI Pc mate silicon power 4x4GB @ 1600MHz samsung evo 120GB seagate barracuda 2TB MSI GTX 770 Kuæište Thermaltake Urban S31 Black, 2.5''-3.5'' HDD Docking/Window/SECC Raidmax 835W, pa ga interesuje kako bi se 8.1 ponasala na tom racunaru? Takodje, kakva je podrska za igrice, starije, novije itd? Vredi li ovo instalirati umesto W7?

Cisto ukratko ako neko sa vise iskustva moze da napise da ne listamo sada celu temu...

Nazad
Vrh Dno